Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój na glukozie siedział ze mną a jak przed prawie samym końcem wyszedł, to zaczęły mnie poty oblewać i myślałam, że padnę, także szybko musiał chłopina wrócić
Wodę niegazowaną można pić, przynajmniej mi babeczka z laboratorium tak zaleciła
Przyspieszyłam wizytę u gina na czwartek, może się córa ładnie zaprezentuje z okazji moich urodzin haha -
nick nieaktualnyPAMIĘTAJ PRZED BADANIEM
Na badanie stężenia glukozy na czczo
najlepiej przyjść mniej więcej 8 godzin
po ostatnim posiłku. Zbyt długi post może
zafałszować wynik.
Doustny test obciążenia glukozą
przeprowadzany między 24. a 28.
tygodniem ciąży też wykonuje się
na czczo. Warto wcześniej zapytać,
czy trzeba przyjść ze swoją glukozą (można
ją kupić w aptece). Ponieważ słodka
mieszanka niejedną osobę przyprawiła
o mdłości, można dodać do niej sok
z cytryny. Na badanie warto zarezerwować
sobie dwie godziny. W tym czasie wysiłek
fizyczny jest zakazany, więc warto zabrać
ze sobą coś do czytania. Można też przyjść
z osobą towarzyszącą, bo niektóre kobiety
skarżą się na zawroty głowy.
Trzy dni przed badaniem trzeba
jeść regularnie posiłki (minimum trzy)
i przyjmować zalecaną dzienną dawkę
węglowodanów. Ograniczanie ich spożycia
w tym okresie może spowodować
zawyżenie wyników stężenia glukozy.
Rodzaje TESTÓW
Badanie stężenia glukozy na czczo – wszystkie ciężarne powinny wykonać
je do 10. tygodnia ciąży.
Doustny test obciążenia glukozą (OGTT), w którym bada się poziom
glukozy we krwi trzy razy: pierwszy raz – na czczo, przed doustnym
podaniem 75 g glukozy; drugi raz – godzinę po jej podaniu i trzeci raz – po dwóch godzinach od podania glukozy. Jest wykonywany standardowo między 24. a 28. tygodniem ciąży.
Wcześniej (do 10. tygodnia ciąży) OGTT wykonuje się u kobiet, których
wyniki badania glukozy na czczo były nieprawidłowe, oraz u ciężarnych
z grupy ryzyka – tych, które miały cukrzycę w poprzedniej ciąży, urodziły dziecko z makrosomią (nadmierną masą urodzeniową), otyłych oraz kobiet, które mają w najbliższej rodzinie osoby z cukrzycą.
Przebieg badania
Do obu rodzajów badań pobiera się krew ze zgięcia łokciowego i potem
oddaje ją do analizy. W przypadku testu obciążenia glukozą po pierwszym
pobraniu krwi trzeba w ciągu 5 minut wypić wodę z glukozą (ok. 150 ml)
i poczekać na kolejne pobrania. W tym czasie nie wolno się dużo ruszać
(najlepiej spokojnie siedzieć), denerwować ani jeść. Można pić wodę
niegazowaną.
Jeśli po wypiciu napoju z glukozą zwymiotujesz, badanie trzeba będzie
powtórzyć innego dnia.
Wynik
Stężenie glukozy na czczo:
– poniżej 92 mg/dl – uznaje się za prawidłowe;
– między 92 a 125 mg/dl – ciężarna zostaje skierowana na test z obciążeniem
75 g glukozy – taki, jaki standardowo wykonuje każda ciężarna dopiero
po 24. tygodniu ciąży.
– 126 mg/dl i więcej – rozpoznaje się cukrzycę ciężarnych. W takiej sytuacji
otrzymasz skierowanie do poradni diabetologicznej. Tam z pewnością zalecą
dietę, a być może także przyjmowanie insuliny. Konieczne będzie również
samodzielne kontrolowanie poziomu glukozy we krwi za pomocą glukometru.
Test obciążenia glukozą:
Prawidłowe wartości testu obciążenia 75 g glukozy:
– na czczo: do 92 mg/dl;
– po 1 godz.: do 180 mg/dl;
– po 2 godz.: do 153 mg/dl.
Jeśli któraś wartość jest nieprawidłowa, lekarz rozpoznaje cukrzycę ciążową
vayn lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBruśka wrote:Rub arom niby na przeziębienie ale rozgrzewa i jest tylko z ziół.
tulipanna lubi tę wiadomość
-
dziś już jest znacznie lepiej, staram się często zmieniac pozycje, nie siedzieć za długo i nie chodzic za długo.
ja to w ciąży mam cos takiego ze wlasnie mam jakiś opor do brania czegokolwiek, nawet niby tego bezpiecznego paracetamolu wiec staram się przetrwać bez tego - a na pewno będzie w późniejszej ciąży gorzej także poki mogę to będę się starala przetrzymać i lekko rozciagac, wzmacniac plecy ćwiczeniami.
Pocwiczylam dziś i od razu stabilniej się czuje w kregach -
nick nieaktualnyszara myszka wrote:dziś już jest znacznie lepiej, staram się często zmieniac pozycje, nie siedzieć za długo i nie chodzic za długo.
ja to w ciąży mam cos takiego ze wlasnie mam jakiś opor do brania czegokolwiek, nawet niby tego bezpiecznego paracetamolu wiec staram się przetrwać bez tego - a na pewno będzie w późniejszej ciąży gorzej także poki mogę to będę się starala przetrzymać i lekko rozciagac, wzmacniac plecy ćwiczeniami.
Pocwiczylam dziś i od razu stabilniej się czuje w kregachdziś już lepiej ale mam zamiar wyjść więc pewnie jak trochę pochodzę to zaboli
-
Kuzwa coraz bardziej zaczynam sie stresowac ta glukoza haha
maz ze mna idzie obowiazkowo nie ma innej opcji
Tez mam dziewczyny czasami mysli jak to bedzie jak juz malenstwo bedzie z nami czy podołam ze wszystkim itp dlatego moja mama do mnie przyjezdza a pozniej tesciowa
u mnie przepiekna pogoda czysciutkie blekitne niebo bez chmurek i cieplo -
vayn wrote:Ja siedziałam sama w przychodni
Wyjątkowo pusto było w ten dzień. A z tą cytryną to też różnie, mi kategorycznie zabroniły
Pamiętajcie, że glukoza rozpuszcza się we wrzątku *dla tych co same szykują)Bo jak nie będzie wrzątku to Wam na dole zostanie taki glut ulepek nierozpuszczony. I wtedy masakra. Zatem wrzątek i mineralna zeby schłodzić, ale zalać wrzątkiem.
Nie jest tak źle, naprawdę. Wiele przed nami przetrwało i my damy radę -
nick nieaktualnymarissith wrote:PAMIĘTAJ PRZED BADANIEM
Przebieg badania
Do obu rodzajów badań pobiera się krew ze zgięcia łokciowego i potem
oddaje ją do analizy. W przypadku testu obciążenia glukozą po pierwszym
pobraniu krwi trzeba w ciągu 5 minut wypić wodę z glukozą (ok. 150 ml)
i poczekać na kolejne pobrania.
A u mnie nie widać żył i praktycznie za każdym razem krew pobieraja mi z nadgarsta, gdzie boli jak diabli. Lubią też z tej takiej dobrze widocznej co przez całe przedramie leci, ale tam to pół probówki i krew przestaje lecieć i zaczyna się ruszanie igłą w żyle....Po 11 próbach wkłucia ręce przez 3 godziny są wyłączone z ruchu. -
tysiaa93 wrote:Szara myszka a jakie ćwiczenia robiłaś na ten kręgosłup?
większość pochodzi z takiego cyklu zdrowy kregoslup - ale żadne nie napinają brzucha - najpierw to sa na stojąco takie kręcenia glowa, rozciąganie - ze raz jedna raz druga reka się prostuje do góry, albo do przodu, lekkie przysiady do polowy takie ugięcia, koci grzbiet, na czworakach na przemian prostowania przeciwleglej reki i nogi, itd., nudne jak nie wiem co ale mi pomaga
ja jednak jestem zdania ze trzeba cwiczyc i ruszac się nawet jak boli (oczywiście nie przesaadzajac). nie wyobrażam sobie tylko lezec i oby mnie to nie spotkalo, jak tylko leze to mnie boli bardziej. Umiarkowany ruch mysle ze nie zaszkodzi - przynajmniej wiem ze u mnie tak jest, wiadomo ze każdy ma inaczejtysiaa93 lubi tę wiadomość
-
szara myszka wrote:a mi powiedziały w labie zebym przez te dwie godziny nic nie pila, nawet wody, choć w sumie co taka woda może zdzialac, no ale tak mi powiedziały
Ja Was proszę Laseczki,nie róbcie sensacji aż takich...chyba 3 godziny dla zdrowia własnego i Waszych dzieciolinów to można wytrzymać bez wody/batonów/cytryn etc. Wszystko to wpływa na wynik badania. Dacie radę i się nie nakręcajcie. To jest po prostu słodkie. I tyle. Gorzej by było jakby było gorzkie. -
szara myszka wrote:większość pochodzi z takiego cyklu zdrowy kregoslup - ale żadne nie napinają brzucha - najpierw to sa na stojąco takie kręcenia glowa, rozciąganie - ze raz jedna raz druga reka się prostuje do góry, albo do przodu, lekkie przysiady do polowy takie ugięcia, koci grzbiet, na czworakach na przemian prostowania przeciwleglej reki i nogi, itd., nudne jak nie wiem co ale mi pomaga
ja jednak jestem zdania ze trzeba cwiczyc i ruszac się nawet jak boli (oczywiście nie przesaadzajac). nie wyobrażam sobie tylko lezec i oby mnie to nie spotkalo, jak tylko leze to mnie boli bardziej. Umiarkowany ruch mysle ze nie zaszkodzi - przynajmniej wiem ze u mnie tak jest, wiadomo ze każdy ma inaczej -
tysia ja przed ciaza robiłam cale te ćwiczenia i super się czułam ogolnie, teraz robie tylko te z nich które nie napinają brzucha, czyli mniejszość raczej ale dobre i to
tu masz linka, jakbys chciała sobie ogladnac
https://www.youtube.com/watch?v=SMkccyjsPDQtysiaa93, Bruśka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnytulipanna wrote:Nie wolno nic pić/jeść. Chodzi o to, że 75 glukozy w określonej porcji ma się rozpuścić i m=nie można tego rozcieńczać później bo zaczyna się inaczej wchłaniać.
Ja Was proszę Laseczki,nie róbcie sensacji aż takich...chyba 3 godziny dla zdrowia własnego i Waszych dzieciolinów to można wytrzymać bez wody/batonów/cytryn etc. Wszystko to wpływa na wynik badania. Dacie radę i się nie nakręcajcie. To jest po prostu słodkie. I tyle. Gorzej by było jakby było gorzkie.tysiaa93, gorgeous lubią tę wiadomość
-
A mnie z ta glukoza najbardziej przeraza fakt bycia na czczo przez pol dnia. Ja pierwsza rzecza, ktora robie po otwarciu oczu rano to sniadanie, inaczej jest mi slabo, kreci mi sie w glowie, czasem robi mi sie niedobrze. Zwykle pobranie krwi pod tym wzgledem to dla mnie zawsze horror... Mam nadzieje, ze nie zemdleje, albo nie zwymiotuje, a wlasnie tych dwoch "skutkow ubocznych" obawiam sie najbardziej...
Btw. czy któraś z was wie co z tymi wynikami, ile się na nie czeka??Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2015, 13:38
-
marissith wrote:Właśnie cytrynę i wodę można. Bo niby jak to ma wpłynąć na wynik badania? Przecież woda i cytryna nie wypłuczą z krwi glukozy. Jak ktoś ma cukrzyce to nawet litr wody nie pomoże.
Proponuję Wam poczytać na mądrych stronach labów a nie na parenting.pl lub podobnych...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2015, 13:41