WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi powiedziały w labie zebym przez te dwie godziny nic nie pila, nawet wody, choć w sumie co taka woda może zdzialac, no ale tak mi powiedziały

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój na glukozie siedział ze mną a jak przed prawie samym końcem wyszedł, to zaczęły mnie poty oblewać i myślałam, że padnę, także szybko musiał chłopina wrócić :P

Wodę niegazowaną można pić, przynajmniej mi babeczka z laboratorium tak zaleciła :)

Przyspieszyłam wizytę u gina na czwartek, może się córa ładnie zaprezentuje z okazji moich urodzin haha :P

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    a mi powiedziały w labie zebym przez te dwie godziny nic nie pila, nawet wody, choć w sumie co taka woda może zdzialac, no ale tak mi powiedziały
    Ale to jest posrane, wszędzie zalecają inaczej :D

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAMIĘTAJ PRZED BADANIEM
     Na badanie stężenia glukozy na czczo
    najlepiej przyjść mniej więcej 8 godzin
    po ostatnim posiłku. Zbyt długi post może
    zafałszować wynik.
     Doustny test obciążenia glukozą
    przeprowadzany między 24. a 28.
    tygodniem ciąży też wykonuje się
    na czczo. Warto wcześniej zapytać,
    czy trzeba przyjść ze swoją glukozą (można
    ją kupić w aptece). Ponieważ słodka
    mieszanka niejedną osobę przyprawiła
    o mdłości, można dodać do niej sok
    z cytryny. Na badanie warto zarezerwować
    sobie dwie godziny. W tym czasie wysiłek
    fizyczny jest zakazany, więc warto zabrać
    ze sobą coś do czytania. Można też przyjść
    z osobą towarzyszącą, bo niektóre kobiety
    skarżą się na zawroty głowy.
     Trzy dni przed badaniem trzeba
    jeść regularnie posiłki (minimum trzy)
    i przyjmować zalecaną dzienną dawkę
    węglowodanów. Ograniczanie ich spożycia
    w tym okresie może spowodować
    zawyżenie wyników stężenia glukozy.

Rodzaje TESTÓW
    Badanie stężenia glukozy na czczo – wszystkie ciężarne powinny wykonać
    je do 10. tygodnia ciąży.
    Doustny test obciążenia glukozą (OGTT), w którym bada się poziom
    glukozy we krwi trzy razy: pierwszy raz – na czczo, przed doustnym
    podaniem 75 g glukozy; drugi raz – godzinę po jej podaniu i trzeci raz – po dwóch godzinach od podania glukozy. Jest wykonywany standardowo między 24. a 28. tygodniem ciąży.
    Wcześniej (do 10. tygodnia ciąży) OGTT wykonuje się u kobiet, których
    wyniki badania glukozy na czczo były nieprawidłowe, oraz u ciężarnych
    z grupy ryzyka – tych, które miały cukrzycę w poprzedniej ciąży, urodziły dziecko z makrosomią (nadmierną masą urodzeniową), otyłych oraz kobiet, które mają w najbliższej rodzinie osoby z cukrzycą.

Przebieg badania
    Do obu rodzajów badań pobiera się krew ze zgięcia łokciowego i potem
    oddaje ją do analizy. W przypadku testu obciążenia glukozą po pierwszym
    pobraniu krwi trzeba w ciągu 5 minut wypić wodę z glukozą (ok. 150 ml)
    i poczekać na kolejne pobrania. W tym czasie nie wolno się dużo ruszać
    (najlepiej spokojnie siedzieć), denerwować ani jeść. Można pić wodę
    niegazowaną.
    Jeśli po wypiciu napoju z glukozą zwymiotujesz, badanie trzeba będzie
    powtórzyć innego dnia.

Wynik
    Stężenie glukozy na czczo:
    – poniżej 92 mg/dl – uznaje się za prawidłowe;
    – między 92 a 125 mg/dl – ciężarna zostaje skierowana na test z obciążeniem
    75 g glukozy – taki, jaki standardowo wykonuje każda ciężarna dopiero
    po 24. tygodniu ciąży.
    – 126 mg/dl i więcej – rozpoznaje się cukrzycę ciężarnych. W takiej sytuacji
    otrzymasz skierowanie do poradni diabetologicznej. Tam z pewnością zalecą
    dietę, a być może także przyjmowanie insuliny. Konieczne będzie również
    samodzielne kontrolowanie poziomu glukozy we krwi za pomocą glukometru.
    Test obciążenia glukozą:
    Prawidłowe wartości testu obciążenia 75 g glukozy:
    – na czczo: do 92 mg/dl;
    – po 1 godz.: do 180 mg/dl;
    – po 2 godz.: do 153 mg/dl.
    Jeśli któraś wartość jest nieprawidłowa, lekarz rozpoznaje cukrzycę ciążową

vayn lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruśka wrote:
    Rub arom niby na przeziębienie ale rozgrzewa i jest tylko z ziół.
    Przepraszam że tak się wtrącam, ale Twój lekarz zezwolił na używanie maści? Sama ja mam w domu i na ulotce jest napisane że że względów bezpieczeństwa nie powinno się używać w ciąży. Ogólnie mój lekarz powiedział że w czasie ciąży żadnych rozgrzewajacych rzeczy, nawet siedzenia w samochodzie włączyć nie można. A maści rozgrzewające mają w składzie kamfore zakazana w ciąży. Podał mi oczywiście co i dlaczego ale przyznam się że nie zakodowałam. Mój lekarz nie jest anty lekowy żeby nie było.

tulipanna lubi tę wiadomość

• szara myszka Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziś już jest znacznie lepiej, staram się często zmieniac pozycje, nie siedzieć za długo i nie chodzic za długo.
    ja to w ciąży mam cos takiego ze wlasnie mam jakiś opor do brania czegokolwiek, nawet niby tego bezpiecznego paracetamolu wiec staram się przetrwać bez tego - a na pewno będzie w późniejszej ciąży gorzej także poki mogę to będę się starala przetrzymać i lekko rozciagac, wzmacniac plecy ćwiczeniami.
    Pocwiczylam dziś i od razu stabilniej się czuje w kregach :D

f2wlj48apsehglf6.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szara myszka a jakie ćwiczenia robiłaś na ten kręgosłup?

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    dziś już jest znacznie lepiej, staram się często zmieniac pozycje, nie siedzieć za długo i nie chodzic za długo.
    ja to w ciąży mam cos takiego ze wlasnie mam jakiś opor do brania czegokolwiek, nawet niby tego bezpiecznego paracetamolu wiec staram się przetrwać bez tego - a na pewno będzie w późniejszej ciąży gorzej także poki mogę to będę się starala przetrzymać i lekko rozciagac, wzmacniac plecy ćwiczeniami.
    Pocwiczylam dziś i od razu stabilniej się czuje w kregach :D
    Mnie bardziej boli gdy np mój Artur trochę rozmasuje tak rozetrze. Może na początek przynosi ulgę ale na następny dzień umieram;p wczoraj nie mogłam się się ułożyć żeby zasnąć bo w każdej pozycji bolał kręgosłup :( dziś już lepiej ale mam zamiar wyjść więc pewnie jak trochę pochodzę to zaboli

• Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuzwa coraz bardziej zaczynam sie stresowac ta glukoza haha :) maz ze mna idzie obowiazkowo nie ma innej opcji :)

Tez mam dziewczyny czasami mysli jak to bedzie jak juz malenstwo bedzie z nami czy podołam ze wszystkim itp dlatego moja mama do mnie przyjezdza a pozniej tesciowa :)

u mnie przepiekna pogoda czysciutkie blekitne niebo bez chmurek i cieplo :) :)

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Damy se radę. Mimo, że będziemy popełniały błędy, to i tak dla naszych maluchów będziemy najcudowniejszymi mamusiami :D

Biedroneczka29 lubi tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tysia dokladnie tak :)

tysiaa93 lubi tę wiadomość

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vayn wrote:
    Ja siedziałam sama w przychodni :P Wyjątkowo pusto było w ten dzień. A z tą cytryną to też różnie, mi kategorycznie zabroniły :/
    Mi też kategorycznie zabroniły.
    Pamiętajcie, że glukoza rozpuszcza się we wrzątku *dla tych co same szykują)Bo jak nie będzie wrzątku to Wam na dole zostanie taki glut ulepek nierozpuszczony. I wtedy masakra. Zatem wrzątek i mineralna zeby schłodzić, ale zalać wrzątkiem.
    Nie jest tak źle, naprawdę. Wiele przed nami przetrwało i my damy radę :)

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marissith wrote:
    PAMIĘTAJ PRZED BADANIEM

Przebieg badania
    Do obu rodzajów badań pobiera się krew ze zgięcia łokciowego i potem
    oddaje ją do analizy. W przypadku testu obciążenia glukozą po pierwszym
    pobraniu krwi trzeba w ciągu 5 minut wypić wodę z glukozą (ok. 150 ml)
    i poczekać na kolejne pobrania.

A u mnie nie widać żył i praktycznie za każdym razem krew pobieraja mi z nadgarsta, gdzie boli jak diabli. Lubią też z tej takiej dobrze widocznej co przez całe przedramie leci, ale tam to pół probówki i krew przestaje lecieć i zaczyna się ruszanie igłą w żyle....Po 11 próbach wkłucia ręce przez 3 godziny są wyłączone z ruchu.

• szara myszka Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tysiaa93 wrote:
    Szara myszka a jakie ćwiczenia robiłaś na ten kręgosłup?

większość pochodzi z takiego cyklu zdrowy kregoslup - ale żadne nie napinają brzucha - najpierw to sa na stojąco takie kręcenia glowa, rozciąganie - ze raz jedna raz druga reka się prostuje do góry, albo do przodu, lekkie przysiady do polowy takie ugięcia, koci grzbiet, na czworakach na przemian prostowania przeciwleglej reki i nogi, itd., nudne jak nie wiem co ale mi pomaga

ja jednak jestem zdania ze trzeba cwiczyc i ruszac się nawet jak boli (oczywiście nie przesaadzajac). nie wyobrażam sobie tylko lezec i oby mnie to nie spotkalo, jak tylko leze to mnie boli bardziej. Umiarkowany ruch mysle ze nie zaszkodzi - przynajmniej wiem ze u mnie tak jest, wiadomo ze każdy ma inaczej :)

tysiaa93 lubi tę wiadomość

f2wlj48apsehglf6.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    Nie wolno nic pić/jeść. Chodzi o to, że 75 glukozy w określonej porcji ma się rozpuścić i m=nie można tego rozcieńczać później bo zaczyna się inaczej wchłaniać.
    Ja Was proszę Laseczki,nie róbcie sensacji aż takich...chyba 3 godziny dla zdrowia własnego i Waszych dzieciolinów to można wytrzymać bez wody/batonów/cytryn etc. Wszystko to wpływa na wynik badania. Dacie radę i się nie nakręcajcie. To jest po prostu słodkie. I tyle. Gorzej by było jakby było gorzkie.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    większość pochodzi z takiego cyklu zdrowy kregoslup - ale żadne nie napinają brzucha - najpierw to sa na stojąco takie kręcenia glowa, rozciąganie - ze raz jedna raz druga reka się prostuje do góry, albo do przodu, lekkie przysiady do polowy takie ugięcia, koci grzbiet, na czworakach na przemian prostowania przeciwleglej reki i nogi, itd., nudne jak nie wiem co ale mi pomaga

ja jednak jestem zdania ze trzeba cwiczyc i ruszac się nawet jak boli (oczywiście nie przesaadzajac). nie wyobrażam sobie tylko lezec i oby mnie to nie spotkalo, jak tylko leze to mnie boli bardziej. Umiarkowany ruch mysle ze nie zaszkodzi - przynajmniej wiem ze u mnie tak jest, wiadomo ze każdy ma inaczej :)
    Dzięki, też muszę się trochę rozruszać. Bo tak się zastalam, że dzisiaj ledwo z łóżka się zwlekłam :P

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tysia ja przed ciaza robiłam cale te ćwiczenia i super się czułam ogolnie, teraz robie tylko te z nich które nie napinają brzucha, czyli mniejszość raczej ale dobre i to :)

tu masz linka, jakbys chciała sobie ogladnac :)
    https://www.youtube.com/watch?v=SMkccyjsPDQ

tysiaa93, Bruśka lubią tę wiadomość

f2wlj48apsehglf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    Nie wolno nic pić/jeść. Chodzi o to, że 75 glukozy w określonej porcji ma się rozpuścić i m=nie można tego rozcieńczać później bo zaczyna się inaczej wchłaniać.
    Ja Was proszę Laseczki,nie róbcie sensacji aż takich...chyba 3 godziny dla zdrowia własnego i Waszych dzieciolinów to można wytrzymać bez wody/batonów/cytryn etc. Wszystko to wpływa na wynik badania. Dacie radę i się nie nakręcajcie. To jest po prostu słodkie. I tyle. Gorzej by było jakby było gorzkie.
    Właśnie cytrynę i wodę można. Bo niby jak to ma wpłynąć na wynik badania? Przecież woda i cytryna nie wypłuczą z krwi glukozy. Jak ktoś ma cukrzyce to nawet litr wody nie pomoże.

tysiaa93, gorgeous lubią tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie z ta glukoza najbardziej przeraza fakt bycia na czczo przez pol dnia. Ja pierwsza rzecza, ktora robie po otwarciu oczu rano to sniadanie, inaczej jest mi slabo, kreci mi sie w glowie, czasem robi mi sie niedobrze. Zwykle pobranie krwi pod tym wzgledem to dla mnie zawsze horror... Mam nadzieje, ze nie zemdleje, albo nie zwymiotuje, a wlasnie tych dwoch "skutkow ubocznych" obawiam sie najbardziej...

Btw. czy któraś z was wie co z tymi wynikami, ile się na nie czeka??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2015, 13:38

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marissith wrote:
    Właśnie cytrynę i wodę można. Bo niby jak to ma wpłynąć na wynik badania? Przecież woda i cytryna nie wypłuczą z krwi glukozy. Jak ktoś ma cukrzyce to nawet litr wody nie pomoże.
    Ano właśnie moja droga Marii...woda rozcieńcza glukoze przez co inaczej się wchłania i masz siłą rzeczy inny pomiar...no pomyśl, proszę..:)nie od parady wszelkie badania robi się na czczo (bez wody, kawy, herbaty, ewentualnie na łyczki wody) a do niektórych należy być nawodnionym (np. tomografia)..a kwas askorbinowy zawarty w cytrynie naturalnie obniża stężenie glukozy we krwi.. przez co własnie można nie rozpoznać groźnej cukrzycy ciążowej...dlatego własnie nie można.. albo nie tak:dla rzetelnego pomiaru się nie powinno...
    Proponuję Wam poczytać na mądrych stronach labów a nie na parenting.pl lub podobnych...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2015, 13:41

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
‹‹ 889 890 891 892 893 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ