WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    A mnie z ta glukoza najbardziej przeraza fakt bycia na czczo przez pol dnia. Ja pierwsza rzecza, ktora robie po otwarciu oczu rano to sniadanie, inaczej jest mi slabo, kreci mi sie w glowie, czasem robi mi sie niedobrze. Zwykle pobranie krwi pod tym wzgledem to dla mnie zawsze horror... Mam nadzieje, ze nie zemdleje, albo nie zwymiotuje, a wlasnie tych dwoch "skutkow ubocznych" obawiam sie najbardziej...

Btw. czy któraś z was wie co z tymi wynikami, ile się na nie czeka??
    Kaaar...nie nastawiaj się negatywnie, proszę. Zaczniesz pić glukozę i przestanie Ci się chceć jeść, zobaczysz. Bedziesz się czuła jak po śniadaniu. Nie nastawiaj się, bo sama wiesz, że od nastawienia wiele zależy. No i jest jeszce samospełniająca się przepowiednia...a już na pewno nie wmawiaj sobie, że zwymiotujesz..bo zwymiotujesz.. To jest tylko słodkie:)

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz pisałam, że mi babeczka z laboratorium pozwoliła pic trochę niegazowanej wody. Lepiej wypić trochę niż zwymiotowac glukozę i potem powtarzać jeszcze raz. A najdziwniejsze jest dla mnie to, że każdy pisze/mówi inaczej... No nic, mam to już na szczęście za sobą :P

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo a jakie kopniaki po takiej dawce glukozy :D U mnie tylko brzuch na prawo i lewo ganiał :P Później biedna dopiero wieczorem się ruszałą, tak się zmachała :P

Ile ludzi tyle opinii, jak ze wszystkim :)

tulipanna lubi tę wiadomość

• tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Btw. czy któraś z was wie co z tymi wynikami, ile się na nie czeka??

W piątek robiłam a w poniedziałek były wyniki.

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    Ano właśnie moja droga Marii...woda rozcieńcza glukoze przez co inaczej się wchłania i masz siłą rzeczy inny pomiar...no pomyśl, proszę..:)nie od parady wszelkie badania robi się na czczo (bez wody, kawy, herbaty, ewentualnie na łyczki wody) a do niektórych należy być nawodnionym (np. tomografia)..a kwas askorbinowy zawarty w cytrynie naturalnie obniża stężenie glukozy we krwi.. przez co własnie można nie rozpoznać groźnej cukrzycy ciążowej...dlatego własnie nie można.. albo nie tak:dla rzetelnego pomiaru się nie powinno...
    Proponuję Wam poczytać na mądrych stronach labów a nie na parenting.pl lub podobnych...
    Moja droga Tulipanno, mój mąż od ponad 25 lat ma cukrzycę i uwierz mi, że zna się lepiej na tym niż ty i ja i cała redakcja parenting.pl ;) W tym badaniu chodzi o ilość przyjmowanej glukozy, która wynosi 75g. A czy będzie ona rozpuszczona w 200 ml wody czy 300 ml to absolutnie NIC nie zmienia. Owszem, nie można się dużo ruszać bo wysiłek fizyczny zaburzy wynik, woda i odrobina soku z cytryny nie. Kwas askorbinowy obniża, ale w większych ilościach i wypity jakiś czas przed posiłkiem, żeby zneutralizować kwasy żołądkowe. A komu ma wyjść cukrzyca to i tak wyjdzie. Nie zbijesz sobie poziomu cukru pijąc wodę, a to byłaby fenomenalna wiadomość dla wszystkich chorych na cukrzycę. Niestety tak dobrze nie ma.

Maqdallena lubi tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    Kaaar...nie nastawiaj się negatywnie, proszę. Zaczniesz pić glukozę i przestanie Ci się chceć jeść, zobaczysz. Bedziesz się czuła jak po śniadaniu. Nie nastawiaj się, bo sama wiesz, że od nastawienia wiele zależy. No i jest jeszce samospełniająca się przepowiednia...a już na pewno nie wmawiaj sobie, że zwymiotujesz..bo zwymiotujesz.. To jest tylko słodkie:)
    Myślę, że to nie jest kwestia "nastawienia". Badanie to badanie, trzeba zrobić i tyle, po badaniu jadę prosto do pracy co chyba najlepiej świadczy o tym, że nie traktuje tego jako jakieś nadzwyczajne wydarzenie. Wyrażam jednak swoje obawy, jako że znam swój organizm i wiem, że jeśli rano nic nie zjem to zdarza mi się zasłabnąć, miałam tak od dziecka i nie ma to nic wspólnego z ciążą ani z badaniem glukozy. Pozostaje mieć nadzieję, że organizm da się oszukać, że nie jest na czczo po tym ulepku i wszystko zakończy się happy endem.

tysiaa93 - 3 dni to długo, chyba, że w twoim labie nie podaja wyników w weekendy i de facto było to 'z dnia na dzień'

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Droga Mari...rozcieńczasz podaną glukozę, zmieniasz pomian...no chyba oczywiste jes to że w 1000 ml jest inne stężenie czegoś (czegokolwiek) niż w 500 ml...|Cóż poza posiadaniem przez męza cukrzycy to jeszcze trzeba tochę biologii i chemii liznąc :P I w sposób oczywisty kwas askorbinowy neutralizuje glukozę..i jak powtarzam...wystarczy że obiży Ci o 20 jednostek.. tych właśnie na granicy...może dla Ciebie to niewielka różnica..ale mieć cukrzycę w poczatkowej fazie, bądz nie mieć jej wcale a tylko górną granicę normy cukru po badaniu to jest różnica.. może dla Ciebie nie, bo mąż walczy z cukrzycą.. tylko że w ciąży to jednak coś innego...

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    tysiaa93 - 3 dni to długo, chyba, że w twoim labie nie podaja wyników w weekendy i de facto było to 'z dnia na dzień'

W sumie robiłam jeszcze do tego hiv i kiłę wiec może dlatego. Ale na wyniki tej glukozy czeka się ogólnie chyba z dzień albo dwa :)

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    Droga Mari...rozcieńczasz podaną glukozę, zmieniasz pomian...no chyba oczywiste jes to że w 1000 ml jest inne stężenie czegoś (czegokolwiek) niż w 500 ml...|Cóż poza posiadaniem przez męza cukrzycy to jeszcze trzeba tochę biologii i chemii liznąc :P I w sposób oczywisty kwas askorbinowy neutralizuje glukozę..i jak powtarzam...wystarczy że obiży Ci o 20 jednostek.. tych właśnie na granicy...może dla Ciebie to niewielka różnica..ale mieć cukrzycę w poczatkowej fazie, bądz nie mieć jej wcale a tylko górną granicę normy cukru po badaniu to jest różnica.. może dla Ciebie nie, bo mąż walczy z cukrzycą.. tylko że w ciąży to jednak coś innego...
    Ależ stężenie będzie inne, chodzi o ilość glukozy, 75g glukozy rozpuszczonej w 150 ml to dokładnie tyle samo ile 75g rozcieńczonej w 300 ml, o ile wypijesz wszystko . Jedynie trzeba uważać żeby nie został osad na dnie, bo wtedy nie przyjmiesz już 75g tylko np 70g. Serio cytryna i woda nie obniża cukru we krwi, insulina owszem ;)

• Tusiaa Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zresztą dziwne to wszystko z ta glukozą. Gdyby rozpuszczenie z wodą miało mega znaczenie to zawsze by dokładnie odmierzali w przychodniach a nie na oko lali wode do kubka i zawsze by sami robili a nie pytali się czy może mam rozrobioną. Moim zdaniem jeśli ktoś nie lubi słodkiego to by miał mega problem żeby wypić az 300ml glukozy z wodą a wiadomo lepiej wypić na raz te 5 łyków niż 20 przez 2 min bo wtedy nie jest przyjemne i czujesz sie jak balon.
    MI tez babka powiedziała, że jak chce to moge jechać do domu byle bym nie jechała rowerem i żebym nie miała wysiłku dużego. Ja i tak sie nie pytałam i przez te 2 godz musiałam napic sie trochę wody bo miałam okropny posmak w ustach i sie niedobrze robiło. Lepiej napic sie wody i nie zwymiotować.

marissith aa to dlaczego od pobrania krwi na czczo poźniej musisz czekać 40 min na wypicie glukozy? Nie da rady żebys wypiła od razu po pobraniu krwi? bez sesnu jest tyle czekać bo naprawdę bez jedzenia może być cieżko :/ Moim zdaniem najlepiej jechać wcześnie rano żeby zbyt długo nie funkcjonawac bez jedzenia :)

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusiaa wrote:
    Dziewczyny zresztą dziwne to wszystko z ta glukozą. Gdyby rozpuszczenie z wodą miało mega znaczenie to zawsze by dokładnie odmierzali w przychodniach a nie na oko lali wode do kubka i zawsze by sami robili a nie pytali się czy może mam rozrobioną. Moim zdaniem jeśli ktoś nie lubi słodkiego to by miał mega problem żeby wypić az 300ml glukozy z wodą a wiadomo lepiej wypić na raz te 5 łyków niż 20 przez 2 min bo wtedy nie jest przyjemne i czujesz sie jak balon.
    MI tez babka powiedziała, że jak chce to moge jechać do domu byle bym nie jechała rowerem i żebym nie miała wysiłku dużego. Ja i tak sie nie pytałam i przez te 2 godz musiałam napic sie trochę wody bo miałam okropny posmak w ustach i sie niedobrze robiło. Lepiej napic sie wody i nie zwymiotować.

marissith aa to dlaczego od pobrania krwi na czczo poźniej musisz czekać 40 min na wypicie glukozy? Nie da rady żebys wypiła od razu po pobraniu krwi? bez sesnu jest tyle czekać bo naprawdę bez jedzenia może być cieżko :/ Moim zdaniem najlepiej jechać wcześnie rano żeby zbyt długo nie funkcjonawac bez jedzenia :)
    W moim lab najpierw badają na czczo, bo jak się okaże, że jest podwyższony cukier to nie podadzą glukozy bez konsultacji z lekarzem. Chodzi o to, żeby nie doprowadzić do hiperglikemii.

• Tusiaa Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to mi tez pobrali najpierw krew naczczo a poźniej od razu kazali pić glukozę i po 2 godz znowu pobrali krew i tyle. Widocznie u mnie w przychodni nie patrzą na nic :D
    W sumie to nigdy nie miałam badanego cukru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2015, 15:11

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie było tak ze wzięli krew z zyly i z palca (wiec zobaczyli cukier na czczo chyba bo od razu zapisala ile) zaraz potem wypilam glukozę w wielkim kubku i po dwóch godzinach znowu z zyly :)

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • Kri Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakoś to badanie przetrwam nie denerwuję się nim jeszcze, jeszcze ze 3 tyg. Najgorsze dla mnie to nie łazić do kibla, ja bez siku to 2 godz nie wytrzymam na bank.ciekawe czy pozwolą łazić...

oar8flw1nowd9vtv.png
    74dipiqv6mmnfuyl.png

• Tusiaa Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a widzisz Szara myszko ja nie wiem czy to majkies znaczenie bo mi najpierw z zyły a poźniej po 2 godz z palca :P

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    badanie poziomu cukru to nie chemia analityczna :) do rozłożenia 75 g glukozy potrzeba takiej samej ilości enzymów i tych wszystkich chemicznych cudów w organizmie bez względu na ilość wody, ale nie rozcieńcza się jej w litrze wody, bo wówczas "rozrzedzasz" krew, a nie substancje chemiczne działające na glukozę. Jednak niewielkie odchylenia objętości nie mają znaczenia. Gdyby woda miała zmniejszać poziom glukozy to każdy cukrzyk do posiłku wypijałby litr wody i w d*** miałby insulinę :) kobietom w ciąży w ogóle nie robiliby tego badania, tylko kazali pić 5 litrów wody dziennie i po sprawie, a przecież tak nie jest. To jest wg mnie logiczne - jestem biotechnologiem i wiem co gadam :) Nie czytam mądrości internetu, miałam każdą możliwą chemię na laborkach, o enzymach też był przedmiot, nie jestem ekspertem od cukrzycy, ale chemia to chemia. Poza tym ja np. przed badaniem krwi zawsze muszę wypić ok pół litra wody i póki co ja i moje dziecko mamy się dobrze, to na co choruję to i tak wyszło, a to na co nie to nie.

Tusiaa, kkkaaarrr, tysiaa93, vayn, gorgeous, lula.91 lubią tę wiadomość

201602111680.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do toalety chodziłam. Inaczej musiałabym założyć pampersa :D

marissith lubi tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kri przecież nie przywiążą Cię do krzesła :P jak będziesz musiała pójść to pojdziesz. Lepiej pójść niż żeby poźniej brzuch bolał albo byłby problem ze zrobieniem siku :) u mnie nawet nie patrzą kto gdzie chodzi, nie patrzą tez na godzine o której wypiło się ta magiczną miksturę :D Samemu trzeba pilnować :)

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusiaa u mnie identyko, alarm ustawialam żeby godziny pobrania nie przegapić :D

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 20 października 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja normalnie chodziłam do łazienki! przecież nie wstrzymasz na sile:)

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
‹‹ 890 891 892 893 894 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ