Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    No zwolnienie lekarskie jak sama nazwa wskazuje wypisuje się z powodów medycznych, czyli problemów w ciąży, bo sama zdrowa ciąża nie jest powodem do wystawienia L4. I teraz w zależności od tego jaki masz symbol na zwolnieniu - leżące albo chodzące to musisz być cały czas w domu (pod adresem, który widnieje na zwolnieniu) albo ewentualnie możesz wyjść np. do lekarza czy apteki. ZUS ma prawo cię skontrolować, jeśli nie będzie cię w domu to dostaniesz informację, kiedy masz się zgłosić żeby złożyć wyjaśnienie. Lekarze też mogą być kontrolowani pod kątem zasadności wystawienia L4 - nie mogą sobie wystawić ot tak.
    Zdrowa ciazs tez moze byc wskazaniem do l4 jesli warunki w pracy zagrazaja kobiecie w ciazy. I wtedy ma siedziec 9 miesiecy w domu? Zreszta trzeba normalnie zyc, sa wakacje to sie jedzie, a w razie czego bedziemy sie tlumaczyc :-)

• mayka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestemhela czuję się dobrze prócz sporadycznych bólów podbrzusza jest ok. Noi i mi bebech wysadzili, nie dość , że mam już nadwagę to wyglądam juz jak 5 miesiąc:/
    Jeżeli chodzi o l4 chodzące niestety możesz wyjść do sklepu, apteki,a nie jechać na wczasy, ale jak będzie kontrola to i tak trzeba się tłumaczyć gdzie się było, także od sierpnia jestem uziemiona...
    Ją jestem na wysokim zus więc nie będę ryzykować.

Olaf 08.07.2011
    Leon 31.08.2015
    Tola 02.02.2017
    ...I Nasza niespodzianka Lidia 06.03.2019
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja, to masakra jakaś jest, współczuję dziewczyny. Ja dopiero myślę o zwolnieniu gdzieś w październiku, może pod koniec, no chyba, że będę znowu wielka lub moje problemy nasila się, wtedy będę zmuszona pójść szybciej na zwolnienie.
    Jak na razie modlę się o te zdrowe dziecię.
    U której już coś widać?? U mnie, szczególnie wieczorem jest już masakra, rano lekko zaokrąglony brzuszek mam

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitoria wrote:
    Zdrowa ciazs tez moze byc wskazaniem do l4 jesli warunki w pracy zagrazaja kobiecie w ciazy. I wtedy ma siedziec 9 miesiecy w domu? Zreszta trzeba normalnie zyc, sa wakacje to sie jedzie, a w razie czego bedziemy sie tlumaczyc :-)

Pracodawca ma obowiązek zapewnić ciężarnej odpowiednie do jej stanu zajęcie np. przesunąć ją na lżejsze stanowisko. To, że się przyjęło "weź l4 i nie będziemy mieć kłopotu" nie oznacza, że jest to całkowicie zgodne z prawem. Zgodnie z prawem np. ciężarna powinna wykonywać lżejszą pracę, nie może pracować na nocki, wyjeżdżać w delegacje czy pracować przy kompie przez 8h. Niestety przepisy swoje, a życie swoje. Ja jestem przeciwna brania L4 w zdrowej, niezagrożonej ciąży, bo to tylko psuje rynek pracy i młodym kobietom jest potem ciężko dostać pracę jak wiele z nich zaraz po pozytywnym teście kładzie szefowi znienacka na stole zwolnienie, pakuje walizki i jedzie na wakacje. Sama będąc szefem chyba bym się wkurzyła...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2016, 13:17

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie widac bardzo czy rano czy wieczor ehh znow bede miec bebech jak slonica... dobrze chociaz ze narazie apetyt mi jakos szczegolnie nie dopisuje, obym tylko nie tyla tak jak wczesniej...

• Sehnsucht Znajoma

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej, ale dużo piszecie :) w końcu nadrobiłam.

Współczuję wszystkim dziewczynom, które mają plamienia, bo na pewno jest to bardzo stresujące! Życzę, żeby szybko minęły.

Ja nie mam plamień ani mdłości. Tylko piersi mnie bolą i urosły.
    Oprócz tego strasznie puchną mi nogi z gorąca i robi mi się słabo jak siedzę w pracy :( Niby pracuje w biurze, ale w starym budynku bez klimatyzacji i świeci mi to po południu słońce i jeszcze dogrzewa w tej saunie :( z tego względu też jak najszybciej chcę iść na l4. Oprócz tego mam trochę chemii na półce w biurze i to też nie jest dobre dla dzidzi.

Pierwszą wizytę u gina mam dopiero 30 czerwca późnym popołudniem i nie mogę się już doczekać :)

3jgxhqvkvdb10l90.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Pracodawca ma obowiązek zapewnić ciężarnej odpowiednie do jej stanu zajęcie np. przesunąć ją na lżejsze stanowisko. To, że się przyjęło "weź l4 i nie będziemy mieć kłopotu" nie oznacza, że jest to całkowicie zgodne z prawem. Zgodnie z prawem np. ciężarna powinna wykonywać lżejszą pracę, nie może pracować na nocki, wyjeżdżać w delegacje czy pracować przy kompie przez 8h. Niestety przepisy swoje, a życie swoje. Ja jestem przeciwna brania L4 w zdrowej, niezagrożonej ciąży, bo to tylko psuje rynek pracy i młodym kobietom jest potem ciężko dostać pracę jak wiele z nich zaraz po pozytywnym teście kładzie szefowi znienacka na stole zwolnienie, pakuje walizki i jedzie na wakacje. Sama będąc szefem chyba bym się wkurzyła...
    Nie sadze zeby ktos kto ma fajna prace I wyrozumiale szefostwo szedl na l4 jesli stan zdrowia tego nie wymaga. Czesto jednak praca jest zbyt ciezka, stresujaca, wymeczajaca I dla wlasnego dobra lepiej odpuscic... I nie obchodziloby mnie wtedy ze psuje rynek pracy bo to o moje zdrowie chodzi.

olka24 lubi tę wiadomość

• Sehnsucht Znajoma

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:

isabelle masz dużo racji, ale np. u mnie w firmie, w której pracuję jest nas łącznie 4 osoby i nie ma możliwości zmiany stanowiska, ani warunków niestety... Na pewno nie wezmę l4 na pierwszej wizycie, ale uprzedzę lekarza o tym, jaka jest sytuacja i może przy kolejnej wizycie już wezmę. Chcę mieć też te ok. 2 tyg. czasu na poinformowanie szefa o zaistniałej sytuacji, bo będzie musiał znaleźć kogoś na moje miejsce

3jgxhqvkvdb10l90.png
  • Sehnsucht Znajoma

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acha, jeszcze dojeżdżam do pracy ponad 40km w jedną stronę :(

3jgxhqvkvdb10l90.png
  • Wiesiołki Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii84 wrote:
    O ja, to masakra jakaś jest, współczuję dziewczyny. Ja dopiero myślę o zwolnieniu gdzieś w październiku, może pod koniec, no chyba, że będę znowu wielka lub moje problemy nasila się, wtedy będę zmuszona pójść szybciej na zwolnienie.
    Jak na razie modlę się o te zdrowe dziecię.
    U której już coś widać?? U mnie, szczególnie wieczorem jest już masakra, rano lekko zaokrąglony brzuszek mam

Ja na przykład generalnie należę do osób szczupłych ale zawsze miałam lekko wystający brzuszek (rodzinne 'zdrowie', mama i siostra tez tak mają) ale zawsze starałam się go wciągać i jakoś ukrywać a teraz mimo, że ciąża wczesna to nie muszę już wciągać ;p;p troszkę się powiększył ale nadal jest galaretowaty ;p ale dzięki temu moja siostra nie miała żadnych rozstępów bo skóra na brzuchu była dość naciągnięta...tyle, że ja niestety mam skłonności do rozstępów i już sporo ich posiadam na biodrach i kolanach (te od szybkiego wzrostu)....zobaczymy jak to będzie z tymi brzucholami:)

mi już ciężko siedzieć w dżinsach dlatego przerzuciłam się na legginsy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2016, 13:25

201702067452.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kilka godzin mnie nie było a tu już tyle do nadrabiania :D
    ja dziś srednio się czuje, mdli mnie i jakas slaba jestem, spałam godzine ale dalej zero ogarnięcia...
    my na wakacje jedziemy do Sopotu od 8 lipca i tez nie wiem jak ja tam dam rade :D

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • cinnamon cookie Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chivas ja podobnie jak Ty, mam hormonalne szaleństwo, wczoraj płakałam z byle powodu :/ :P

11 cykl - <3 :)
    f2wl20mmrxkgechr.png
  • Bellyy Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle nie miałam zamiaru brać l4 i leżeć w domu, pracowałam pomimo działania ultradzwięków i pola magnetycznego , starałam się uwazac i więcej czasu spędzałam na sali gimnastycznej i nawet nie mowilam nic szefostwu, do momentu az nie dostałam plamień i lekarka kazała definitywnie leżeć , i przez właśnie takie szkodliwe warunki usłyszałam, ze do pracy raczej już nie wróce, co jest dla mnie bardzo ciężkie, i nie wyobrażam sobię siedziec w domu do 9 miesiąca, katorga :( i tak jak do południa bym chciala gdzieś wyjsc to wszyscy znajomi są w pracy, i tylko męczarnia - książka, tv, jakieś prace domowe , monotonia :( , muszę poszukać sobię zajęcia

hchyskjonapd0g92.png

15.12.2015 cb [*]
  • cinnamon cookie Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bellyy jak wymyślisz coś ciekawego to daj znać ;) ja od 01.07 też na L4

11 cykl - <3 :)
    f2wl20mmrxkgechr.png
  • Sehnsucht Znajoma

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie będę miała problemu z zagospodarowaniem sobie czasu na l4, bo mam zamiar szyć :) Zaczęłam zimą szyć przytulanki i literki dla dzieci, a teraz nie mam czasu. A wszystkie rzeczy, które uszyłam już rozdałam :)

3jgxhqvkvdb10l90.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zajecia mam full tylko rzygac mi sie chce. Jak minie to troche odzyje. Z przytulankami fajny pomysl, fajnie jak ktos umie cos uszyc dla dziecka np. Chetnie bym sprobowala ale nie mam maszyny. Przymierzalam sie kiedys do kupna ale 450 zeta kosztowala I odpuscilam.

• Sehnsucht Znajoma

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitoria wrote:
    A ja zajecia mam full tylko rzygac mi sie chce. Jak minie to troche odzyje. Z przytulankami fajny pomysl, fajnie jak ktos umie cos uszyc dla dziecka np. Chetnie bym sprobowala ale nie mam maszyny. Przymierzalam sie kiedys do kupna ale 450 zeta kosztowala I odpuscilam.

ja mam takiego starego Łucznika i wkurzam się na nią trochę, ale jakoś szyję :) a tak ogólnie, to jestem samoukiem, jeśli chodzi o szycie. Na necie jest wiele blogów, gdzie dziewczyny wszystko bardzo dokładnie opisują i można też uszyć wiele ciekawych rzeczy ręcznie. Warto spróbować! Satysfakcja gwarantowana, a dzieciaki jak się cieszą :)

3jgxhqvkvdb10l90.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też jakoś zoorganizuję sobie czas, jestem na l4 juz prawie 2 tygodnie i na razie jakos leci, tylko teraz nie mam mocy na nic ale jak troche dojdę do siebie to wracam do szydełkowania i porobię jakieś kocyki czy inne pierdółki :)

Dziewczyny boję się tej soboty....dziś jestem nieprzytomna spałam godzinę i dalej zero mocy, w sobotę wesele brata i od 7 rano będę na nogach i nie ma kiedy się zdrzemnąc poźniej...co to będzie, nie chcę przybić pieczątki na stół o 20 :D

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Sehnsucht Znajoma

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:
    ja też jakoś zoorganizuję sobie czas, jestem na l4 juz prawie 2 tygodnie i na razie jakos leci, tylko teraz nie mam mocy na nic ale jak troche dojdę do siebie to wracam do szydełkowania i porobię jakieś kocyki czy inne pierdółki :)

Dziewczyny boję się tej soboty....dziś jestem nieprzytomna spałam godzinę i dalej zero mocy, w sobotę wesele brata i od 7 rano będę na nogach i nie ma kiedy się zdrzemnąc poźniej...co to będzie, nie chcę przybić pieczątki na stół o 20 :D

A ja jakoś nie potrafię szydełkować, a tak bardzo bym chciała!

A co do soboty, to nie mam pojęcia, co Ci poradzić. Może zmęczenie minie, bo będą emocje i dużo gości?

3jgxhqvkvdb10l90.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam nadzieję, że tak będzie...ogolnie przestalam pic kawę w ciązy ale na weselu na pewno będę siorbać moze ona cos pomoze :)

ja szydełkować zaczełam sama i do tej pory nowe rzeczy jak zaczynam robić to podpatruję filmik na youtubie, bardzo fajnie pokazują że idzie bez problemu załapać :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ