X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 27 lat tak więc na pierwsze dziecko już pora :) Też uważam, że nie ma co przesadzać z witaminami:) Kwas foliowy to podstawa.

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam jeszcze, że termin porodu wyliczony przez lekarza to 27 luty :)

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Babydream - no wiesz, nie jest źle, ale nie ma takiej intymności w sprawach prywatnych, jak gdzieś jadę czy mąż to zaraz a gdzie, a po co itp. Różnimy się poglądami w niektórych sprawach, ale większych scysji nie ma, rodzice lubią mojego M. Budujemy jednak domek, rodzice pomagają, ale też niezbyt daleko - drogą będzie 2km, po miedzy troche mniej :P Póki zboża nie zarosną to doskonale widać domek nowy stąd jak się wyjdzie za chlewnie, a z domku znowu zabudowania tutaj od tyłu ;)

my mieszkamy u mojej babci na pietrze, ale załuje, ze sie na to zdecydowalismy. Chcielismy zaoszczedzic na wynajmie, a teraz jestem bardzo niezadowolona, babcia do wszystkiego sie wtraca i jest nie do zniesienia

rrb7y10.png
  • Rebeca Koleżanka

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak dołączyć do Waszego forum na feacebook'u?

Aniołek 18.07.2016 <3
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wyremontowaliśmy sobie piętro domu moich rodziców. Czasami też żałuję i tak na prawdę marzymy o własnym domu. Ale nie zawsze można mieć wszystko co się chce ;)
    takie mieszkanie ma swoje plusy i minusy, zawsze będę miała z kim dziecko zostawić, nie ma lepszej opieki niż babcia :).

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Iśka79 Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym chciała, ale nie wiem czy się uda, bo nie jestem tu zameldowana, a to dla mieszkańców... Moja koleżanka bardzo sobie chwaliła, ona nic z tego nie pamiętała przy porodzie, ale jej mąż pamiętał i pilnował, żeby nie odchylała głowy itd (nie pamiętam szczegółów), także uważała, że b.przydatne.

2nn3gov3pka4krpz.png
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:
    Pytanie w sumie do wszystkich :)

Kobitki które mają już pierwsze pociechy, chodziłyście do szkoły rodzenia?
    a te które są w ciązy pierwszy raz, zamierzacie chodzić ?
    Uważacie, że to przydatne?
    czytałam troche i babeczki piszą, że pod względem przygotowania do porodu to i tak nic to nie daje bo każda z nas w stresie i bólu i tak zachowuje sie inaczej i że z tego wszystkiego przydatne są jedynie "lekcje" z pielęgnacji niemowlaka.
    Chociaż niektóre twierdziły, że wolą aby pokazały im to ich mamy jak dziecko przyjdzie na świat bo nauka na lalkach to i tak jest bez sensu.
    Co Wy na ten temat uważacie?
    Ja chodziłam, wyniosłam stamtąd trochę wiedzy i dużo darmowych butelek z aventu i wiele innych gadżetów, próbki kosmetyków itp ;) ćwiczenia też są fajne, nauczyły mnie tam ważnej rzeczy - trzymać oczy zamknięte podczas parcia;) koleżanka która nie chodziła do szkoły rodzenia i nie wiedziała że trzeba zamykać oczy wyszła że szpitala i zaczerwienionymi oczami :p

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:
    Jacqueline no pewnie jedz na IP niech Cię zbadają i będziesz spokojniejsza :*

Hela a lactovaginal to jakas masc/globulki czy co? :) ja na razie jade tym pimafucinem i gin też mówił że można psikać się czasem na zewnątrz octaniseptem. mam nadzieje że m i to minie ;/ ja ogólnie mam tendencję do nawracających infekcji. jak kiedys nie miałam to nie miałam a jak juz sie pojawiła to nawracają co pol roku - rok ;/ a w ciązy to juz w ogole czuje ze bede non stop to miec ;/
    musze podytac gina czy jest cos co mogę brac sobie tak hmmm zapobiegawczo w sensie zeby ten preparat dbał o tą równowagę flory bakteryjnej.

Helmi, lactovaginal to właśnie to o czym piszesz- globulki do regulowania flory bakteryjnej. Producent twierdzi, że "Lactovaginal warto również stosować profilaktycznie, gdyż zaburzenie równowagi mikrobiologicznej pochwy może prowadzić do różnego rodzaju infekcji pochwy: bakteryjnej waginozy, grzybicy pochwy (kandydozy) lub zakażenia bakteriami pochodzącymi z przewodu pokarmowego."

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czysto na razie, jakaś odrobina śluzu na papierze, ale całkiem czysty. Mam zaraz jechać, no za pół godziny, i co ja im powiem, tym mądralom na IP, a raczej lekarzowi? Nic mnie w sumie na obecną chwilę nie boli, choć rano może trochę brzuch, a tak to co, nic mi nie dolega, chyba musze im nakłamać...

Tylko u mnie tak jest, że jest czysto a za godzinę/dwie czy za pół dnia znowu może być to samo, od południowego alarmu na razie cicho jest.

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała chadzać na szkołę rodzenia, natomiast mój ślubny nie bardzo ma na to ochotę, więc nie wiem jak to będzie...
    Do doświadczonych dziewczyn, które chodziły w poprzedniej ciąży na szkołę rodzenia- czy zdarzały się "samotne" mamy na szkole rodzenia?

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka - ja uważam, że powinnaś porozmawiać ze swoim mężem, powiedzieć, że jest to dla Ciebie ważne a i on może sporo z tego wynieść. W końcu to Wasze dziecko nie tylko Twoje. Moja koleżanka chodziła do szkoły rodzenia sama, jednak nie czuła się komfortowo ponieważ inne kobiety przychodziły z przyszłymi tatusiami i jej było przykro, że jest tam sama.....

Brunetka lubi tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka u nas było kilka spotkań z partnerem za którego trzeba było płacić 25 zl byly to spotkania miedzy innymi o porodzie, masaż, kapiel noworodka i karmienie piersią pozostale spotkania byly tylko kobiety

Brunetka lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Ina.a Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co pijecie w te upaly? U mnie po prostu masakra, odrzuciło mnie od wsztystkiego, mam litry soków w domu, wody różne, herbatki a ja jedynie o coca coli marze. Na wszystko inne mam odruch wymiotny, nawet poranną kawe odrzucam i w ogóle mało mi sie chce pic (za mało), ale jeśli juz to cola z cytryną. Staram się ograniczac ją ale nie moge sie powstrzymac. W poprzedniej ciąży miałam to samo...

29bc599a58.png
  • groszek87 Koleżanka

Wysłany: 30 czerwca 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ina.a mam podobny problem - już nie wiem co pić. Odrzuca mnie od inki, którą planowałam pić rano zamiast zwykłej kawy. Piję wodę źródlaną z cytryną głównie, dziś sok pomidorowy, którego nie cierpię, ale dla zdrowia się poświęciłam.. Mam już dość herbatek dla ciężarnych, bo tam często jest anyż, za którym też nie przepadam. Innego rodzaju herbatki owocowe często zawierają liście jeżyny czy malinę a naczytałam się trochę o tym, więc już ich nie piję na wszelki wypadek. Pije max 1 herbatę czarną dziennie i to b. słabą z cytryną, miodem, imbirem czy sokiem malinowym. Ale jestem taka niezdecydowana z tym piciem, że aż sama siebie męczę, bo nie wiem czego chcę :P Coli nie piję (przynajmniej na razie, pewnie najdzie mnie ochota, jak na chipsy, które chodzą za mną non stop), ale na dzisiejszy mecz kupiłam sobie lemoniadę :)

h4zp43r888mabn8m.png
  • groszek87 Koleżanka

Wysłany: 30 czerwca 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha a dziś rano zrobiłam sobie kakao, bo już nie wiedziałam czego mi się chce :P

h4zp43r888mabn8m.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam na takie zajęcia do położnej chociaż nie była to typowa szkoła rodzenia. Ja uważam że warto jak ktoś ma mieć pierwsze dziecko bo jednak dużo można się dowiedzieć. Mi się ostatnio np przydała wiedzą jak córka się dusiła. Ciastko jej w gardle stanęło i przestała oddychać. Właśnie z tych zajęć wiedziałam co mam robić.

Ina.a ja pije sok jabłkowy na pół z wodą ;)

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka, Gosia 86-> dzięki :) spróbuję się zorientować- fajnie jakby tylko na niektóre zajęcia chodziło się z partnerem, wydaje mi się, że krępują go "kobiece tematy" w połączeniu z obcymi kobietami :) Może się uda :)

Co do picia, jak kiedyś uwielbiałam (nie będę ukrywać) byłam uzależniona od Coca Coli, tak teraz nie mam ochoty.

Za to przedwczoraj zobaczyłam w sklepie Schweppes Lemon, którego chyba nigdy w życiu nie piłam i powiem Wam, że wczoraj cały dzień męczyłam 0,5 l, podpijając po kilka łyków. Mam wrażenie, że momentalnie przechodzą mi mdłości :D

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Ina.a Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja popijam wode z sokiem mohito i miętą, czasem jakies inne soki, ale na siłę. Tylko cola mi w głowie, taka z lodówki, z cytrynką. Słodyczy nie jadam, więc cukier mi nie straszny, kawe ograniczyłam niemal do zera, więc niewielka ilość kofeiny jest dozwolona, muszę tylko barzo sie ograniczać,a ochotę mam wielką.

29bc599a58.png
  • Ina.a Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shwepsa tez nie pilam długie lata... hm, może i by to dobre bylo? chyba sobie kupie. Najwyzej dołączy do mojej kolekcji otwartych butelek i kartonów z napojami gdzie wypiję po łyku i zostawiam bo jest bleee.

29bc599a58.png
  • groszek87 Koleżanka

Wysłany: 30 czerwca 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gdzieś czytałam, że toników nie powinno się pić ze względu na chininę, którą zawiera.. Ale ile w tym prawdy nie wiem.

h4zp43r888mabn8m.png
‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ