X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam w ogóle nie pije kawy, coli i tym podobnych. Bo i lekarz zakazał i też kofeina teraz nie wskazana.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Boże jakiego ja mam lenia. Kawy nie pije bo nie lubię, nigdy nie piłam kawa mi śmierdzi. A sikam bardzo często, przed ciąża tez w nocy wstawałam raz siku, teraz wstaje co najmniej 2 razy - częściej sikam w dzień.

Dobrze że jeszcze 6 h i mam weekend.

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Ja tam w ogóle nie pije kawy, coli i tym podobnych. Bo i lekarz zakazał i też kofeina teraz nie wskazana.

Kurczę, ja też odstawiłam kawę i colę, ale nie potrafię sobie odmówić herbatki do śniadania :( Inaczej mój żołądek nie pracuje... Tyle tylko, że staram się "parzyć" Liptona dosłownie 15 sekund, żeby była mega słaba.

promoszka lubi tę wiadomość

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli nie ma nadciśnienia można w ciąży i podczas karmienia piersią wypić dwie filiżanki słabej kawy. Nie popadajmy w paranoję. Jak ledwo na oczy patrzysz to lepsza słaba kawa z cukrem niż omdlenie. A wy jeszcze najzwyklejszą herbatę odstawiacie? To co pijecie, samą wodę? Woda wbrew pozorom wypłukuje z organizmu wszystkie minerały.

Czarnaa94, cinnamon cookie lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kawy nigdy nie lubiłam to nie mam problemu. Herbatę czasem piję czarną częściej zieloną ( uwielbiam ).. a najbardziej lubię wodę z kranu chociaż teraz mam parcie na wodę gazowaną :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 10:45

Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbata zielona powoduje zmniejszone wchłanianie kwasu foliowego.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Wiesiołki Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Jeżeli nie ma nadciśnienia można w ciąży i podczas karmienia piersią wypić dwie filiżanki słabej kawy. Nie popadajmy w paranoję. Jak ledwo na oczy patrzysz to lepsza słaba kawa z cukrem niż omdlenie. A wy jeszcze najzwyklejszą herbatę odstawiacie? To co pijecie, samą wodę? Woda wbrew pozorom wypłukuje z organizmu wszystkie minerały.

Ja kawy nigdy jakos specjalnie nie piłam a jak już to tylko rozpuszczalną czyli siki weroniki;p teraz rzadko zbożową bo po prostu nie mam ochoty. Herbatę piję normalną czyli czasem jak mi się zapomni po zalaniu to niezła siekiera. Kawy bym raczej nie piła ale jak kto uważa:) nie interesowałam się tematem picia kawy więc trudno mi powiedzieć czy szkodzi.

Mi lekarz kazał dużo pić wody mimo, ze wyniki mam dobre :)

201702067452.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym nie popadała w pranoje nie pije jej litrami :) i nie codziennie

Fipsik lubi tę wiadomość

Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja pije inke, herbaty ziolowe (melise, z lipy ostatnio bardzo dobra w lidlu kupiłam) mam tez zapas soków zrobionyh przez teściową, a dużo wody piłam od zawsze i to mi wystarcza. Z resztą ten temat był już tu wielokrotnie wałkowany i wniosek jest zawsze taki, żeby pić z umiarem rzeczy z kofeiną a reszta według uznania. nic nowego nie odkryjemy w tej kwestii.

Agatka_46, Wiesiołki, Fipsik lubią tę wiadomość

• Wiesiołki Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko można ale w umiarze :) tzn alkoholu oczywiście nie tak samo jak innych używek ;p

201702067452.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak jest z L4 czy na L4 chodzącym można pojechać na wakacje - bo ja słyszałam że nie że można do sklepu po zakupy, na badania i do lek. Moja szwagierka wyjechała chciałam jej poradzić żeby się ie afiszowała na faceboku ale ona twierdzi ze jeśli jej to poprawi samopoczucie to może na L4 jechać na wakacje... sama jestem ciekawa....

Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:

Ja odstawiam- przed ciążą piłam 8-9 kubków herbaty w ciągu dnia. Teraz piję tylko do śniadania i czasem do kolacji.

"Herbata w ciąży: czarna herbata

Bez wątpienia najczęściej spożywaną przez Polaków herbatą jest czarna herbata. Niestety, nie jest ona zalecana do spożywania w ciąży. Dlaczego? Zawiera teinę, która ma działanie podobne do zawartej w kawie kofeiny - podnosi ciśnienie krwi i tętno. Właściwie to teina jest herbacianym odpowiednikiem kofeiny. W czarnej herbacie znajdują się również garbniki. W wielu aspektach działają one na organizm pozytywnie: chronią błony śluzowe jelit, przeciwdziałają biegunkom, wspomagają regenerację tkanek. Niestety, czarna herbata, stosowana w zbyt dużych ilościach, przez działanie garbników spowalnia przyswajanie witaminy A i B12 i, co bardzo ważne w przypadku przyszłych mam, wypłukuje żelazo, wapń, fluor, cynk oraz tak ważny na tym etapie życia kwas foliowy. Dlatego picie herbaty w ciąży trzeba skonsultować z lekarzem - prawdopodobnie nie będzie konieczne zrezygnowanie z niej, lecz ograniczenie spożywania napoju."

http://www.mjakmama24.pl/ciaza/przebieg-ciazy/herbata-w-ciazy-pic-czy-nie-pic,538_8703.html

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka_46 wrote:
    Dziewczyny a jak jest z L4 czy na L4 chodzącym można pojechać na wakacje - bo ja słyszałam że nie że można do sklepu po zakupy, na badania i do lek. Moja szwagierka wyjechała chciałam jej poradzić żeby się ie afiszowała na faceboku ale ona twierdzi ze jeśli jej to poprawi samopoczucie to może na L4 jechać na wakacje... sama jestem ciekawa....

no ja nie wiem, czy bym ryzykowała tak jak ona. od wakacji jednak są urlopy ;)

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    9 kubków a dwie filiżanki to jest różnica ;)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • mmonis Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Po ostatnich wydarzeniach tu na forum i że względu na ciągłe u mnie niewyjaśnione plamienia poleciała na usg prywatnie. Co prawda jesteśmy teraz na mazurach, ale tu wystarczy kasa i weszłam z marszu.
    Serduszko groszki bije, rośnie maluszek 3 tyg. temu miał 11,9 mm a dzisiaj 28,4. co za ulga. Może wytrzymam do 2 sierpnia. Nie mam krwiaka, trofoblast przylega całkowicie nie wiadomo skąd to plamienia.

Przed ciążą piłam dużo kawy, a teraz piję inkę i jest ok

zbikowa, Brunetka lubią tę wiadomość

xnn974v.png
    wvwcex3.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak smakuje Inka - bo ja niskociśnieniowiec i zawsze się męcze bo kawy wręcz nienawidzę... daje coś, jak smakuje??

Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka_46 wrote:

Agatka, z tego co wiem nie jest dozwolony wyjazd na wakacje będąc na L4 nawet z kodem B (chodzące). Zawsze może przyjść kontrola z której będziesz się musiała wytłumaczyć gdzie byłaś. Oczywiście domyślam się, że wiele osób po prostu skłamie...

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka_46 wrote:
    A jak smakuje Inka - bo ja niskociśnieniowiec i zawsze się męcze bo kawy wręcz nienawidzę... daje coś, jak smakuje??

ze smakiem to jest tak, ze ciezko okreslic, bo jednym podejdzie a drugim nie. jest na pewno delikatniejsza w smaku niz zwykla kawa, ale sama musisz spróbować żeby się przekonać ;)

• Agata.l Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) od kilku dni obserwuję wątek z zamiarem nadrobienia wpisów od początku ale zwyczajnie się nie da:). Ja również będę lutowa mamą. Obecnie z terminu om wychodzi 8t 3d a z usg maluszek jest 4 dni młodszy. Po kilku niejasnych sytuacjach 7 lipca w końcu usłyszałam bicie serduszka :)Następna wizyta 9 sierpnia i przy okazji badania prenatalne. Jest to moja pierwsza ciąża a do młodych nie należę zatem trochę obaw się pojawia ale tłumaczę sobie że na nic nie mam już wpływu więc zamartwianie niczego nie zmieni..

Jacqueline życzę dużo siły..

Pozdrawiam wszystkie mamuśki:)

Mmeryy88, Wiesiołki, paulka86, Iśka79 lubią tę wiadomość

v1kdmjn.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka wrote:
    Agatka, z tego co wiem nie jest dozwolony wyjazd na wakacje będąc na L4 nawet z kodem B (chodzące). Zawsze może przyjść kontrola z której będziesz się musiała wytłumaczyć gdzie byłaś. Oczywiście domyślam się, że wiele osób po prostu skłamie...

To powiem szczerze, że jestem zszokowana, bo miałam nadzieję na wyjazd a na L4 jestem praktycznie od początku ciąży. Wspominałam o tym lekarce, ale nic nie mówiła o tym, że jest to niemożliwe.

O tyle moim zdaniem jest to głupie, że jak zamierzasz sobie wyjechać aby w naturze na spokojnie poleżeć, odpocząć a nie w spalinowej atmosferze wielkiego miasta tkwić, idzie ci to przecież na zdrowie ;)

A tak swoją drogą jak wyglądają kontrole z ZUSu? Są one zapowiedziane czy po prostu w którymś momencie zjawia się jakiś inspektor w Twoim domu / miejscu pracy?

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
‹‹ 220 221 222 223 224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ