Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Potwierdzam to co pisze Czarnuszka, mam identyczne normy na moich wynikach badań, są one według zaleceń PTT, PTE, PTG.
Babydream koniecznie pokaż się endokrynologowi, on zaleci co masz brać i czy interweniować. A już najlepiej byłoby jakbyś miała ginekologa-endokrynologa w jednym. Chodzę do takiego właśnie lekarza i dzięki temu nie muszę co miesiąc biegać do dwóch specjalistów, a i lepiej jak jest to prowadzone przez jedną osobę, bo wiadomo że różni lekarze mają rózne pomysły na niektóre schorzenia.
Ale też nie masz co panikowac i się martwić na zapas, nieznacznie przekraczasz granicę
bebag lubi tę wiadomość
-
A no właśnie a ja mam inną jednostkę i normy inne. Dlatego trzeba patrzeć na swoje normy i nie porównywać
Babydream a Ty jaka masz jednostkę? Tak czy siak wynik jest poza normą więc endokrynolog koniecznie.
-
Oj jak wkurza to forum albo nie idzie wejsc albo wszystko kasuje buuu ale ja nie o tym chcialam pisac..
Melduje ze jestesmyvpo badaniu przeziernosc w normie, kosc nosowa obecna, przeplyw premzez serducho ok no i serducho bije jak szalonepojawil sie maly krwiak ale mam sie nie denerwowac tylko oszczedzac
z seksu i sportu dalej zatem nici
odpuszczam zatem nerwy i czekam spokojnie co bedzie dalej
Maluszek uparty odwrocil sie tylem i nic nie chcial pokazac:) pozdrawiamy
Czarnaa94, Katarzyna.G, bebag, paulka86, jestemhela, AguŚka89, Mmeryy88, moniqe1985, zbikowa lubią tę wiadomość
-
Babydream idź do endokrynologa, ale nie martw się na zapas
Na początku ciąży tsh może polecieć na łeb na szyję, między innymi przez betahcg
wcale nie oznacza to, że masz nadczynność - to może być po postu efekt ciąży
ja zawsze miałam za wysokie, ale przed zajściem w ciąże miałam książkowe 1,1 a teraz już mi spadło do 0,65. Niskie tsh jest zdecydowanie mniejszym złem w ciąży niż wysokie
Ale to ważne, żebyś poszła do endokrynologa, bo warto mieć tarczycę pod kontrolą - to cholerstwo niestety wpływa na wszystko
A dodam jeszcze jak to jest z normami - to rzecz względna w przypadku tsh, bo np. norma jest do 5,0 ale dla kobiet w wieku rozrodczym planującym ciążę, norma jest do 2,5 :]Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2016, 19:56
Saszu lubi tę wiadomość
-
Od dziecka biorę leki, ostatnio brałam Euthyrox 75 i wszystko było unormowane, teraz nie pamiętam dokładnie, ale TSH było w normie, chyba powyżej 1. Na ostatniej wizycie pani doktor kazała mi zwiększyć dawkę o połowę tabletki Euthyrox 25 (czyli biorę dawkę 87,5), bo wraz z postępem ciąży zapotrzebowanie organizmu będzie się zwiększać.
Teraz robiłam badania i mam tak:
TSH - 0,354 ulU/ml(czyli przy dolnej granicy, podejrzewam, że lekarz będzie kombinować jeszcze z dawką, bo widocznie nie mam aż takiego zapotrzebowania na razie)
FT3 i FT4 w normie, teraz nie pamiętam ile dokładnie, mogę ci napisać jutro
Pamiętajcie, że jak robicie badania krwi to nie bierzcie wtedy leków przed badaniem, bo ja ostatnio wzięłam i zakłamało mi to wynik FT3 i już siałam panikę, że coś nie tak,a lekarka tylko się ze mnie śmiała, że wzięłam przed pobraniem krwi tabletkę -
Dziewczyny od dwóch dni czuje ruchy dzieciątka. Teraz jestem ich pewna na 100%. Ale jestem szczęśliwa. W czwartek wizyta już nie mogę się doczekać. Co do tarczycy to ja się nie znam wcale . Więc nic nie doradze.
Mmeryy88, Czarnaa94, Katarzyna.G, ofcooo lubią tę wiadomość
-
AguŚka89 wrote:Ja na szczęście z tarczycą mam dobrze ale współczuje wam bo mój mąż ciężko chorował przez niedoczynność tarczycy wiem, że to nie to samo co u kobiety w ciąży ale zdążyłam ja poznać i znielubieć. Mnie za to męczą dalej bóle brzucha biorę no spe. Ma jeszcze któraś takie bóle ? Może to macica i tylko panikuje już sama nie wiem....wizyta dopiero za tydzień.
-
Też właśnie ograniczam się do Nospy przy mocniejszych bólach ale ten tydzień jest okropny. Odkąd zaczęłam drugi trymestr muszę tabletkę brać dwa razy dziennie. Ból przechodzi na szczęście. Zauważyłam, że brzuch od tygodnia z dnia na dzień coraz większy i to może przez to.
-
Dziewczyny a ja odczuwam taki dziwne napięcia, ciągnięcia po bokach brzucha jak się trochę poruszam. Jak robię głębokie wdechy jest to samo. Mam już spory brzuch i zastanawiam się czy to może od tego. Czy któraś z Was też odczuwa takie dolegliwości?
-
Katarzyna.G wrote:Dziewczyny a ja odczuwam taki dziwne napięcia, ciągnięcia po bokach brzucha jak się trochę poruszam. Jak robię głębokie wdechy jest to samo. Mam już spory brzuch i zastanawiam się czy to może od tego. Czy któraś z Was też odczuwa takie dolegliwości?
Tez czasem mam takie odczucia. Wydaje mi się, że skóra mi się napina bo brzuchol urósł. Dzisiaj chyba wyczułam już ruchy tak mi się przynajmniej wydaje. Jest to możliwe w 15 tygodniu?paulka86 lubi tę wiadomość
-
Mnie tez boli brzuch ostatnio
dzis tez sięgnęłam po nospe, w sobotę miałam bóle skurczowe-przeraziłam sie niezle
Wkrótce powinno to sie unormować, a jak zaczniemy czuć wszystkie ruchy, to troszeczkę odetchniemy wtedy -
TSH w ciazy lubi skakać - tzn czasami HCG - obniża bardzo jego pozom - powinnaś zbadac jeszcze fT3 fT4 antyTPO i antyTG - wiem co mówie - inaczej endo odeśl cię abyś zrobiła te badania (skierowanie może wypisać tylko endo...kolejki wiadomo a prywatnie to ponad 100 zł - fajnie nie ja muszę badać co 3 tygodnie - jupi)
aktualnie biorę euthyroxu 175! i ciągle muszę podnosić! (ale ja praktycznie nie mam już tarczycy -
AguŚka89 wrote:Tez czasem mam takie odczucia. Wydaje mi się, że skóra mi się napina bo brzuchol urósł. Dzisiaj chyba wyczułam już ruchy tak mi się przynajmniej wydaje. Jest to możliwe w 15 tygodniu?
-
Dziewczyny, czy też Was dzisiaj tak bolą głowy?
Wstałam o 6 z potwornym bólem głowy, nic nie mogłam zjeść bo jechałam na badania do labu i zrobiło mi się niedobrze do tego wszystkiegoa że nic nie jadłam, to pozbyłam się tylko wody i soków żołądkowych
Przed chwilą zjadłam śniadanie i mdłości ustąpiły, ale ból głowy nie chce... Może to kwestia pogody, sama nie wiem -
Mnie bolała głowa wczoraj jak spędziłam 4 godziny w kolejce do lekarza, niestety u mnie nie ma zapisów na konkretną godzinę, ale widziałam mojego maluszka i rośnie jak na drożdżach.
Czy bierzecie witaminy? Mi lekarz powiedział żeby brać tylko kwas foliowy i ewentualnie wit. D i kawasy omega3.