Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na moich wynikach badań mam jednostkę - mIU/l

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Saszu Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam to co pisze Czarnuszka, mam identyczne normy na moich wynikach badań, są one według zaleceń PTT, PTE, PTG.

Babydream koniecznie pokaż się endokrynologowi, on zaleci co masz brać i czy interweniować. A już najlepiej byłoby jakbyś miała ginekologa-endokrynologa w jednym. Chodzę do takiego właśnie lekarza i dzięki temu nie muszę co miesiąc biegać do dwóch specjalistów, a i lepiej jak jest to prowadzone przez jedną osobę, bo wiadomo że różni lekarze mają rózne pomysły na niektóre schorzenia.

Ale też nie masz co panikowac i się martwić na zapas, nieznacznie przekraczasz granicę ;)

bebag lubi tę wiadomość

oar89jcgiqg4of0h.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saszu a jakie Ty miałaś wyniki TSH ? Robiłaś jeszcze FT4 i Ft3? Przyjmujesz jakieś leki?

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no właśnie a ja mam inną jednostkę i normy inne. Dlatego trzeba patrzeć na swoje normy i nie porównywać ;) Babydream a Ty jaka masz jednostkę? Tak czy siak wynik jest poza normą więc endokrynolog koniecznie.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Agata.l Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj jak wkurza to forum albo nie idzie wejsc albo wszystko kasuje buuu ale ja nie o tym chcialam pisac..
    Melduje ze jestesmyvpo badaniu przeziernosc w normie, kosc nosowa obecna, przeplyw premzez serducho ok no i serducho bije jak szalone :) pojawil sie maly krwiak ale mam sie nie denerwowac tylko oszczedzac :) z seksu i sportu dalej zatem nici ;) odpuszczam zatem nerwy i czekam spokojnie co bedzie dalej :) Maluszek uparty odwrocil sie tylem i nic nie chcial pokazac:) pozdrawiamy

Czarnaa94, Katarzyna.G, bebag, paulka86, jestemhela, AguŚka89, Mmeryy88, moniqe1985, zbikowa lubią tę wiadomość

v1kdmjn.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream idź do endokrynologa, ale nie martw się na zapas :) Na początku ciąży tsh może polecieć na łeb na szyję, między innymi przez betahcg :/ wcale nie oznacza to, że masz nadczynność - to może być po postu efekt ciąży :D
    ja zawsze miałam za wysokie, ale przed zajściem w ciąże miałam książkowe 1,1 a teraz już mi spadło do 0,65. Niskie tsh jest zdecydowanie mniejszym złem w ciąży niż wysokie :)
    Ale to ważne, żebyś poszła do endokrynologa, bo warto mieć tarczycę pod kontrolą - to cholerstwo niestety wpływa na wszystko :D

A dodam jeszcze jak to jest z normami - to rzecz względna w przypadku tsh, bo np. norma jest do 5,0 ale dla kobiet w wieku rozrodczym planującym ciążę, norma jest do 2,5 :]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2016, 19:56

Saszu lubi tę wiadomość

age.png
  • Saszu Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od dziecka biorę leki, ostatnio brałam Euthyrox 75 i wszystko było unormowane, teraz nie pamiętam dokładnie, ale TSH było w normie, chyba powyżej 1. Na ostatniej wizycie pani doktor kazała mi zwiększyć dawkę o połowę tabletki Euthyrox 25 (czyli biorę dawkę 87,5), bo wraz z postępem ciąży zapotrzebowanie organizmu będzie się zwiększać.
    Teraz robiłam badania i mam tak:

TSH - 0,354 ulU/ml(czyli przy dolnej granicy, podejrzewam, że lekarz będzie kombinować jeszcze z dawką, bo widocznie nie mam aż takiego zapotrzebowania na razie)
    FT3 i FT4 w normie, teraz nie pamiętam ile dokładnie, mogę ci napisać jutro ;)

Pamiętajcie, że jak robicie badania krwi to nie bierzcie wtedy leków przed badaniem, bo ja ostatnio wzięłam i zakłamało mi to wynik FT3 i już siałam panikę, że coś nie tak,a lekarka tylko się ze mnie śmiała, że wzięłam przed pobraniem krwi tabletkę :D

oar89jcgiqg4of0h.png
  • Agata.l Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i prosze o dopisanie mnie na liste 21 lutego :)

v1kdmjn.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od dwóch dni czuje ruchy dzieciątka. Teraz jestem ich pewna na 100%. Ale jestem szczęśliwa. W czwartek wizyta już nie mogę się doczekać. Co do tarczycy to ja się nie znam wcale . Więc nic nie doradze.

Mmeryy88, Czarnaa94, Katarzyna.G, ofcooo lubią tę wiadomość

• Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciążą TSH miałam w normie, a teraz coś mi zaszalało, mam nadzieję, że jak jutro zrobię ponownie wyniki to się polepszą i że obejdzie się bez leków po wizycie u endo.

8599s65gh4yz6p0q.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Ja na szczęście z tarczycą mam dobrze ale współczuje wam bo mój mąż ciężko chorował przez niedoczynność tarczycy wiem, że to nie to samo co u kobiety w ciąży ale zdążyłam ja poznać i znielubieć. Mnie za to męczą dalej bóle brzucha biorę no spe. Ma jeszcze któraś takie bóle ? Może to macica i tylko panikuje już sama nie wiem....wizyta dopiero za tydzień.
    Mnie też pobolewa brzuch staram się brać nospe tylko przy silnym bólu. Dziś było ok i obyło się bez tabletek. Pytałam o to w szpitalu i lekarz mówił że to normalne zalecal tabletki doraźnie i dużo odpoczynku. Więc ja się uspokoilam.

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też właśnie ograniczam się do Nospy przy mocniejszych bólach ale ten tydzień jest okropny. Odkąd zaczęłam drugi trymestr muszę tabletkę brać dwa razy dziennie. Ból przechodzi na szczęście. Zauważyłam, że brzuch od tygodnia z dnia na dzień coraz większy i to może przez to.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Katarzyna.G Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja odczuwam taki dziwne napięcia, ciągnięcia po bokach brzucha jak się trochę poruszam. Jak robię głębokie wdechy jest to samo. Mam już spory brzuch i zastanawiam się czy to może od tego. Czy któraś z Was też odczuwa takie dolegliwości?

8.01.2016 - 23.03.2016 [*] Mój mały Aniołek

8uneyx8d1vxarn72.png

yuuds65gf87b5p5x.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna.G wrote:
    Dziewczyny a ja odczuwam taki dziwne napięcia, ciągnięcia po bokach brzucha jak się trochę poruszam. Jak robię głębokie wdechy jest to samo. Mam już spory brzuch i zastanawiam się czy to może od tego. Czy któraś z Was też odczuwa takie dolegliwości?

Tez czasem mam takie odczucia. Wydaje mi się, że skóra mi się napina bo brzuchol urósł. Dzisiaj chyba wyczułam już ruchy tak mi się przynajmniej wydaje. Jest to możliwe w 15 tygodniu?

paulka86 lubi tę wiadomość

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez boli brzuch ostatnio :( dzis tez sięgnęłam po nospe, w sobotę miałam bóle skurczowe-przeraziłam sie niezle :(
    Wkrótce powinno to sie unormować, a jak zaczniemy czuć wszystkie ruchy, to troszeczkę odetchniemy wtedy :)

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w końcu dostałam od lekarza zielone światło na odrobinę ruchu, pozwolił mi chodzic na basen, więc byłam wczoraj... przepłynęłam 2 długości i dentka ;p z 45 min pływania pewnie 20 odpoczywałam, no ale nic, następnym razem będzie lepiej.

• Vriola Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH w ciazy lubi skakać - tzn czasami HCG - obniża bardzo jego pozom - powinnaś zbadac jeszcze fT3 fT4 antyTPO i antyTG - wiem co mówie - inaczej endo odeśl cię abyś zrobiła te badania (skierowanie może wypisać tylko endo...kolejki wiadomo a prywatnie to ponad 100 zł - fajnie nie ja muszę badać co 3 tygodnie - jupi)
    aktualnie biorę euthyroxu 175! i ciągle muszę podnosić! (ale ja praktycznie nie mam już tarczycy

• paulka86 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Tez czasem mam takie odczucia. Wydaje mi się, że skóra mi się napina bo brzuchol urósł. Dzisiaj chyba wyczułam już ruchy tak mi się przynajmniej wydaje. Jest to możliwe w 15 tygodniu?
    Jest możliwe ja wczoraj skończyłam 15 tydzień i na pewno czułam. A pierwsze "bulgotki" poczułam już w 14 tygodniu. Ale wtedy myslalam że to jelita bo jak ruchy tak szybko. Z córką poczułam ok 19-20 tygodnia. Wiedziałam że w drugiej ciąży szybciej ale nie sadzilam że aż tak.

• Papcia Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy też Was dzisiaj tak bolą głowy?

Wstałam o 6 z potwornym bólem głowy, nic nie mogłam zjeść bo jechałam na badania do labu i zrobiło mi się niedobrze do tego wszystkiego :( a że nic nie jadłam, to pozbyłam się tylko wody i soków żołądkowych :P

Przed chwilą zjadłam śniadanie i mdłości ustąpiły, ale ból głowy nie chce... Może to kwestia pogody, sama nie wiem :(

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • maferka Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie bolała głowa wczoraj jak spędziłam 4 godziny w kolejce do lekarza, niestety u mnie nie ma zapisów na konkretną godzinę, ale widziałam mojego maluszka i rośnie jak na drożdżach.
    Czy bierzecie witaminy? Mi lekarz powiedział żeby brać tylko kwas foliowy i ewentualnie wit. D i kawasy omega3.

l22nmg7y9ifd1d1g.png
‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ