Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
sandra_zog wrote:Powiedzcie mi czy badania prenatalne wykonywane są dopochwowo, czy już przez brzuch ? Pytam, bo ostatnie moje badanie 2 tygodnie temu lekarz próbował wykonać przez brzuch ale obraz był nieporównywalny z tym przez pochwę. Słabo było widać, a ja do najszczuplejszych nie należę.
-
3 tygodnie temu moje TSH to 0,01 a z wyniku z wczoraj 0,538 mIU/l. Czuje sie bardzo dobrze
moja endokrynolog mówiła, że w ciąży są skoki TSH, jednak ważniejszy jest wynik Ft4 a on jest w normie. Nie biorę żadnych leków.
bebag, Kasiula02 lubią tę wiadomość
-
Już po wizycie. A więc tak... Jednak lekarz stwierdził nadczynność tarczycy. TSH za niskie, FT4 za wysokie jednak gdyż norma dla kobieta w ciąży jest do 2,5 a ja mam 3,3. Jak najszybciej mam się udać do endokrynologa.
Poza tym, serduszko bije, i dzidziuś ma 7,3 cm.
Na zimno na ustach powiedział że to niedobrze...i przepisał krem Erazaban.
-
Babydream wrote:Już po wizycie. A więc tak... Jednak lekarz stwierdził nadczynność tarczycy. TSH za niskie, FT4 za wysokie jednak gdyż norma dla kobieta w ciąży jest do 2,5 a ja mam 3,3. Jak najszybciej mam się udać do endokrynologa.
Poza tym, serduszko bije, i dzidziuś ma 7,3 cm.
Na zimno na ustach powiedział że to niedobrze...i przepisał krem Erazaban.
Ft4 masz 3,3? Czy tsh?
moje ft3: 5,14, a ft4: 12,1
-
Dokładnie tak:
TSH 0,10
FT3 3,3 (tu powiedział że norma dla kobiet w ciąży jest do 2,5)
FT4 1,33 ( co do FT4 nie skomentował, więc chyba w porządku)
Szukam dobrego endokrynologa Łódź/Wrocław i okolice. Może ktoś polecić?
Na infekcje dostałąm Pimafucin w czopkach. -
Baby dream to faktycznie ft3 wysokie
gdyby to bylo ft4 masz dobre bo powinno byc w górnej granicy z tego co pamietam jest do 1,46
-
Babydream wrote:Dokładnie tak:
TSH 0,10
FT3 3,3 (tu powiedział że norma dla kobiet w ciąży jest do 2,5)
FT4 1,33 ( co do FT4 nie skomentował, więc chyba w porządku)
Szukam dobrego endokrynologa Łódź/Wrocław i okolice. Może ktoś polecić?
Na infekcje dostałąm Pimafucin w czopkach.
Masz jakieś dziwne normy tego Ft4. Ja miałam FT4 16,3 a norma jest od 11 do 23, ale może w każdym laboratorium jest inaczej.
Ja bym jeszcze powtórzyła TSH i FT4 za jakieś 2 tygodnie.
Możesz też zrobić sobie badanie anty TPO.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 18:54
-
Babydream wrote:ale jak to jest, czytałam gdzieś że dla kobiet w ciąży liczy sie głównie ft4?
niestety przy tarczycy zawsze powinno sie robic pakiet od razu bo tylko wtdy daje to pełen obracz tarczycy zazwyczaj przy nadczynnosci tsh jest nisko ft3 wysoko
przy niedoczynnosci tsh wysoko FT4 nisko ..
Ft 4 powinno byc na poziomie min 70% z tego co pamietam normy
a ft3 nie powinno chyba przekraczac 50 ale tu juz nie jestem pewna bo zawsze interesowaly mnie ft4 i tsh choc moja endo kazala mi w ciazy robic zawsze pełen pakiet raz na 3 miesiace a co miesiac tsh i ft4Babydream lubi tę wiadomość
-
Babydream wrote:ale jak to jest, czytałam gdzieś że dla kobiet w ciąży liczy sie głównie ft4?
-
Witam sie po wizycie. Z dzieckiem wszystko dobrze ale nie chcial sie ujawnic. Wstydliwy po mamusi:) Czy ktoras z was ma klucia w brzuchu nie tylko w dole? Pytalam dzis na wizycie i uslyszalam ze to jelita.
AguŚka89, Agata.l, bebag, jestemhela, Mmeryy88 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny dzisiaj jak jadłam śniadanie z lewej dziurki nosa poleciała mi krew. Nie było tego dużo ale sączyła się kilka minut. Jestem niskociśnieniowcem ale postanowiłam zmierzyć sobie ciśnienie miałam 130/75 niby w normie ale dla mnie norma to czasem 90/60. Zastanawiam się czy to nie przez te wyższe ciśnienie. Teraz znowu zmierzyłam i dalej te 130/65 hmmm... Miała może któraś taki przypadek z polewą z nosa?
-
Super ze same dobre wiesci
moje tez wstydliwe odwrocilo sie tylkiem do mamusi:)
Aguska moja kolezanka cala ciaze borykala sie z krwotokami z nosa ale szczerze mowiac nie wiem nic dokladnie dlaczego tak sie dzialo. Bede sie z nia widziala w sobote to moge zapytac jesli chcesz. -
Aguska skoro jestes niskocisnienieowcem to mierz sobie lepiej czesciej i obserwuj ja tez jestem niskocisnieniowcem moje cisnienie nieprzekracza 110/80 i to w sytucjach stresowcych
dwa masz spora rozpiętosc miedzy górnym a dolnym cisnieniem
mi poleciala 3 razy krew z nosa ale za kazdym rzem mialam normalne cisnienie
-
AguŚka89 wrote:Kurde mam nadzieje, że dotrwam jakoś do wizyty we wtorek
a nic sie dzis nie działo moze to jednorazowy wyskokAguŚka89 lubi tę wiadomość
-
bloodflower wrote:ja mialam robione przez brzuch, chociaz jestem grubiutka. Tez myslalam, ze dopochwowo ze wzgledu na tkanke tluszczowa, ale jak sie okazalo, wszystko bylo ladnie widac
Chyba wszystko zależy od sprzetu- ja juz pod koniec 9 tygodnia miałam badanie zarodka przez brzuch. Co prawda gin musiał trochę "poszperac" i "przebić się" przez jelita, ale było całkiem ładnie widać
Czy zastanawiałyście się już nad porodem? Ja ostatnio czytam i słucham wielu dyskusji na temat tego, czy lepiej rodzić naturalnie czy przez cesarkę. W sumie zdania są bardzo podzielone i sama już nie wiem, co myśleć...