Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wyprawke kompletowalam ok3 mc przed porodem, teraz wiekszosc mam, a srodki higieniczne i inne drobiazgi dokupie ok grudnia

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mam, ktore beda kompletowany wyprawkę po raz pierwszy :) Mi wiele pomogło: http://yourbabyproject.pl.tl/Ubranka-i-tekstylia.htm

zbikowa, Goździk89 lubią tę wiadomość

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa poczytałam o tym baloniku epino i jeśli nie będę miała przeciwskazań, to na pewno wypróbuje! dzięki wielkie za info

Nieukowa lubi tę wiadomość

• Helmi Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milola faktycznie fajna ta strona co podałaś :) przyda się na pewno :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy będziecie robiły drugie badania prenatalne te połówkowe? I czy robicie je w tych samych miejscach gdzie te pierwsze? Ja się zastanawiam czy nie zrobić je gdzie indziej bo mam bliżej do kliniki gdzie robia je w 4d praktycznie za tą samą cene.

w4sqvfxmck01v371.png
  • Kasiula02 Przyjaciółka

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w dokładnie dziś w 11 tygodniu + 6 dzień, czyli jeszcze w tzw. 12-stym. Paczka witamin skończyła mi się na pierwszy trymestr za szybko (mało tabletek), myślicie czy mogę brać już tablety na II trymestr? Na Femibionie 2 napisane jest, że od końca 13 tygodnia... a może przez te 7 dni pobrać tylko zwykły kwas foliowy w odpowiedniej dawce jak dla I trymestru? Poradźcie mi proszę :*

f2w3s65gt51mqu6j.png
  • jola0101 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja Femibion 2 biorę od 12t5d :-)

• milola86 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula02 wrote:
    Jestem w dokładnie dziś w 11 tygodniu + 6 dzień, czyli jeszcze w tzw. 12-stym. Paczka witamin skończyła mi się na pierwszy trymestr za szybko (mało tabletek), myślicie czy mogę brać już tablety na II trymestr? Na Femibionie 2 napisane jest, że od końca 13 tygodnia... a może przez te 7 dni pobrać tylko zwykły kwas foliowy w odpowiedniej dawce jak dla I trymestru? Poradźcie mi proszę :*

Cokolwiek nie zrobisz bedzie ok. Tydzien bez dodatkowych witamin a tylko z kwasem foliwowym bedzie ok, jak wezmiesz witaminy na 2 trymestr tez bedzie dobrze, tam są dodatkowe kwasy DHA które wpływaja na rozwój mózgu, jesli wezmiesz je wczesniej na pewno nie zaszkodza..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2016, 18:55

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

• milola86 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniqe1985 wrote:
    Hej dziewczyny czy będziecie robiły drugie badania prenatalne te połówkowe? I czy robicie je w tych samych miejscach gdzie te pierwsze? Ja się zastanawiam czy nie zrobić je gdzie indziej bo mam bliżej do kliniki gdzie robia je w 4d praktycznie za tą samą cene.

Połówkowe to jedno z najważniejszych badań w ciąży...Mysle ze to koniecznosc. Co do wyboru miejsca, to nie ma to znaczenia czy to to samo miejsce/lekarz który robił badania prenatalne 1 trymestru, wazne by lekarz znał się na rzeczy i miał dobry sprzęt.

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

• moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy takie badania robi sie tylko na własna rekę? Czy te badania powinny być refundowane na NFZ?

w4sqvfxmck01v371.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniqe1985 wrote:
    A czy takie badania robi sie tylko na własna rekę? Czy te badania powinny być refundowane na NFZ?

Jesli prowadzisz ciążę na NFZ np w szpitalnej poradni dla kobiet lub po prostu u lekarza, który przyjmuje na NFZ to badani jest refundowane oczywiscie, tak samo jak kazda wizyta, czy badania które zleca lekarz na NFZ.

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ja właśnie wróciłam z wiyty u mojej gin. Dziecko ma się dobrze. Moge odstawić Duphaston a infekcja podleczona. Dziecko było odwrócone główką w dół i trochę się pokazało a raczej pokazała bo prawdopodobnie to dziewczynka :) Na bóle brzucha jedynie nospa i magnez.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2016, 19:53

Jurka, Helmi lubią tę wiadomość

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Fiolk@ Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milola86 wrote:
    Dla mam, ktore beda kompletowany wyprawkę po raz pierwszy :) Mi wiele pomogło: http://yourbabyproject.pl.tl/Ubranka-i-tekstylia.htm

Świetna strona, będzie na pewno pomocna :)

A teraz pytanie z innej beczki. Problemy z porannymi mdłościami jeszcze jednak nie odeszły w zapomnienie :( a dodatkowo w ciągu dnia pojawiła się zgaga! Zaznaczam, że nigdy wcześniej nie miałam zgagi. Pali jak cholera w przełyku. Dziewczyny czym się ratować? Pomocy.

w5wqio4puxjzt1om.png
  • Jurka Znajoma

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiolk@ mnie też zgaga męczy i to dosyć często. Zauważyłam, że z reguły pojawia się wieczorem, przed snem jak już jestem totalnie padnięta, lub jak zjem coś co się Bobo nie spodoba :D Niedawno się przeprowadziliśmy i teraz ciągle ktoś u nas jest wieczorami, więc jak chce im dotrzymać towarzystwa dłuzej niż do 23 to zawsze pojawia się zgaga i albo staram się przeczekać, albo idę po prostu spać:P Czasem biorę też łyżeczkę majeranku i popijam wodą. Czasem pomaga, czasem nie. Ostatnio musiałam poratować się Rennie. Dopiero to przyniosło efekt. :)

Mnie niestety dopadł teraz ból gardła.. i nie wiem czy się przeziębiłam, czy to może ta zgaga już mi tak gardło przepaliła, że boli przy przełykaniu. :D Jak spojrzę w gardło to nie widać zaczerwienia, boli dopiero w przełyku. Boję się trochę brać jakieś leki na gardło, na wszystkich napisane konsultacja z lekarzem. Jutro chyba się w końcu zbiorę i się zapiszę do internisty :)

Fiolk@ lubi tę wiadomość

w5wq3e3kd8k8hwwf.png
  • Saszu Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem co na zgagę, czasami też ją mam :/ W ogóle w drugim trymestrze miało być lepiej a jest gorzej :( Jak wcześniej nie miałam mdłości, ogólnie super się czułam tak teraz rano mnie mdli, boli mnie głowa i mogłabym spać 20 godzin na dobę :(

oar89jcgiqg4of0h.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, wtrącę się Wam w rozmowę, przypadkiem zobaczyłam na głównej post o zgadze.
    Mam ją bardzo często pod koniec ciąży, lekarz prowadzący ciąże powiedział, że śmiało można stosować rennie lub ranigast :) ja ratuję się rennie owocowym, ma lepszy smak, więc polecam w ostateczności ;) pozdrawiam

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny:) Dawno mnie tu nie bylo, to dlatego ze jestem na urlopie:) czuje sie lepiej, póki co nie biorę nic na nadczynność, na wizyte pójdę w przyszłym tyg jak wrócę do domu. Nawet nie wiecie jak te wakacje dobrze mi robimy, zresetowałam sie totalnie, przestalam myśleć o tym czy wszystko jest dobrze z dzidzia, pełen luz. Polecam Wam wszystkim taka odskocznie:) pozdrawiam z naszego ukochanego Sopotu! :)

ex2bcwa1570qltn4.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie też boli gardło i przyplątało się przeziębienie (cudowne mamy lato tego roku, dziś do pracy szłam w bluzie i kurtce) poszłam do apteki i pani poleciła mi prenalen na gardło własnie - jest ziołowy i dedykowany dla kobiet w ciązy i karmiących. wzięłam na razie dwie tabletki jest trochę lepiej.

• Helmi Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam krople do nosa z prenalen i tez jestem zadowolona. Na przeziebienie polecam herbate z lipy. Jest rewelacyjna i mozna pic w ciazy :)
    Zbija goraczke,przeciwzapalna, dziala napotnie. Mozna dodac miodu czy tam soku z malin :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zgaga męczyła pod koniec ciazy i to strasznie!!! Pomagało mi...mleko. Zawsze pojawiała sie wieczorami wiec do Smu popijalam małymi łyczkami szklankę mleka u modliłam sie zeby zasnąć jak najszybciej :)

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

‹‹ 292 293 294 295 296 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ