X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Fiolk@ Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol wrote:
    Cześć, wtrącę się Wam w rozmowę, przypadkiem zobaczyłam na głównej post o zgadze.
    Mam ją bardzo często pod koniec ciąży, lekarz prowadzący ciąże powiedział, że śmiało można stosować rennie lub ranigast :) ja ratuję się rennie owocowym, ma lepszy smak, więc polecam w ostateczności ;) pozdrawiam

W poniedziałek idę na wizytę i właśnie chciałam podpytać lekarza czy można się poratować rennie albo jakimiś innymi tabletkami. Koleżanka mi odradzała więc narazie jakoś znoszę tą zgagę bo boję się sama brać bez konsultacji.

w5wqio4puxjzt1om.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jak tam samopoczucie? Ja ostatnio jestem wulkanem energii, póki co mogę potwierdzić tezę że w drugim trymestrze samopoczucie jest dużo lepsze. Szkoda tylko że pogoda nie dopisuje bo wybralby się człowiek w końcu na zaległe wczasy. W sobotę wizytuje już nie mogę się doczekać i stresuje się czy wszystko z groszkiem jest ok i czy dowiem się czy mam kupować sukieneczki czy spodenki ;-)

Magda86_0309 lubi tę wiadomość

• sandra_zog Przyjaciółka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takiej to dobrze, ja złapałam przeziebienie kilka dni temu, z bólem gardła sie juz uporałam, katar też zchodzi a teraz zdycham przez kaszel :(

eiktyx8d41ciyrnj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej to kiepsko :-( kurde bo takie mamy lato w tym roku zimne :-/

Babydream lubi tę wiadomość

• Helmi Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tez o niebo lepiej w drugim trymestrze :) rzadko kiedy już spie popołudniu :)
    tylko czasem bol glowy mi doskwiera a w I trymestrze ani razu mnie nie bolala

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Penduka1 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któraś z Was wybrała się na ćwiczenia dla kobiet w ciąży? Jakie macie rodzaje ćwiczeń? Byłam dzisiaj pierwszy raz i te moje zajęcia to bardziej taki pilates z piłką. Czy Wy macie jakieś bardziej intensywne?

f2w3hgqs2yrmivyr.png
  • dreambaby Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też bardzo często boli głowa, wczoraj nie miałam nawet siły siedzieć. W pierwszym trymestrze też miałam częste bóle głowy, nadal czuję ogólne zmęczenie. Niestety jeszcze nie zauważyłam znaczącej poprawy samopoczucia.

w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • AgataL Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

Rzadko tutaj zaglądam, bo nadal pracuję i jeszcze dwójka dzieci w domu.

Byłam na USG prenatalnym i wszystko wygląda idealnie, jutro odbieram wyniki testu Pappa i mam nadzieję, że potwierdzą obraz z USG.
    Od września myślę o zapisaniu się na ćwiczenia dla kobiet w ciąży, znalazłam miejsce specjalnie dedykowane przyszłym mamom http://www.mamoiselle.pl/

Przez długi weekend ściągałam i oglądałam odcinki z Bosacką "O Matko!" - polecam dla poprawienia humoru.

A samopoczucie mam do dupy ;-( Głowa mnie non stop boli, głodna jestem co 3 godziny, nawet w nocy wstaję coś zjeść, cierpię na bezsenność, bardzo szybko się męczę, łapię zadyszkę przy normalnych czynnościach. Jestem płaczliwa, rozleniwiona i zmęczona a do tego ciągle się martwię chorobami. Mam dwoje dzieci i przy nich tak się nie stresowałam a teraz świadomość, że nie chorowałam na toksoplazmozę (mam dwa koty w domu) i cytomegalię jakoś nie daje mi spokoju.

Pisałyście o porodach. Ja się nie boję porodu. Syna rodziłam niecałe 6 godzin, ze znieczuleniem zzo a córcię 2 godziny bez znieczulenia. Teraz będę się modlić o to bym zdążyła do szpitala ;-) Mąż był przy mnie przy obydwu porodach.

Nieukowa lubi tę wiadomość

gannyx8dt8d9juc3.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, mnie dziś dopadły torsje :/ A już było całkiem nieźle ostatnio :( mam nadzieję, że to ostatnie takie akcje i za chwilę będzie duuuuużo lepiej....
    też się strasznie rozleniwiłam i w ogóle czuję się jak niepełnosprawna :/ Oby to przeszło, bo jak na razie to średnio przyjemny stan :/

age.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Siostrzeniec zapytał ostatnio co.się taka ruchliwa zrobiłam, więc z tym przybytkiem energii to chyba fakt ;)

ganngox10a3bxdik.png
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki co do przypływu energii to potwierdzam i ostrzegam bo ja przesadziłam. W weekend dużo chodziłam , byliśmy z mężem w ogrodzieńcu i oczywiscie nie mogłam sobie odpuścić wdrapania się na pare skałek. Następny dzień spędziliśmy zwiedzając Zoo w Osravie i ledwo doszłam do auta nogi i plecy wysiadały. Dwa dni przeleżałam i dziś było ok więc w przypływie energii i dla zabicia czasu zabrałam się za obcinanie dywanu. Skracałam sfilcowane włosy nożyczkami przez 4h na kolanach i w przysiadzie na zmianę i teraz nie mogę wstać z tapczanu tak mnie lędźwia bolą. No stara a głupia..także kochane uważajcie i oszczędzajcie się.

w4sqvfxmck01v371.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro badania prenatalne. Powiedzcie, jak takie badania wyglądają i jak długo trwają, bo odczuwam już lekki stres z tym związany.

Do dziewczyn, które były już w ciąży- w którym tygodniu odczułyście pierwsze ruchy maluszka??

rrb7y10.png
  • anaaa Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie stresowałam a nie ma czym

4rtki45b8sbxqzn7.png
  • sandra_zog Przyjaciółka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Magda, moje badania trwały długo, w sumie z przerwą 1,5 h. Moje dziecko zasneło w trakcie badań i nie było siły by je obudzić. Musialam wyjsc na spacer i coś słodkiego. Dopiero wtedy zmierzyła przezierność. Ja miałam na przemian i przez brzuch i przez pochwe robione, bo niektórych rzeczy nie było widać od strony brzucha. A tak poza tym bardzo się cieszę, że tak długo to trwało bo mogłam długo podglądać mojego maluszka ;)

eiktyx8d41ciyrnj.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:
    Ja mam jutro badania prenatalne. Powiedzcie, jak takie badania wyglądają i jak długo trwają, bo odczuwam już lekki stres z tym związany.

Do dziewczyn, które były już w ciąży- w którym tygodniu odczułyście pierwsze ruchy maluszka??

Magda- to jest normalne USG0- u mnie trwało około 15 minut + ewentualnie pobieranie krwi, jeśli robisz Pappa

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje USG trwało 40 minut, bo też fasola nie chciała się odpowiednio ułożyć, ale w końcu udało się :) USG miałam przez brzuch :D
    Papp-a to zwykłe pobranie krwi :)

age.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc kobitki ;)
    Wlasnie odebralam wyniki testu podwojnego: troche gorzej niz w poprzedniej ciazy (ZD wtedy mialam 1;14tys a teraz mam 1:2tys) ale ujdzie :)
    U mnie dalej zmul z rana codziennie, jak jestem glodna popolidniami to tez... Brzuch mi masakrycznie wyskoczyl, waga +1,5kg... Zgagi jeszcze nie mam, ale to byla dla mnie trauma pod koniec 1 ciazy... Masakra, lykalam rennie mietowe jak cukierki bo pomagaly tylko na jakies 15min :(

Zbikowa epino ma jeszcxe swoj odpowienik czeski, Aniball sie nazywa. Wygladaja identycznie wiec po co przeplacac :)
    Ja na bank bym byla mocno nacieta albo bym strasznie pekla bez niego- jak zacxynalam rozciaganir to nawet 4,5cm nie moglam wyprzec, a na kilka dni przed porodem dawalam rade 10,5 :) mysle ze to pomoglo mi szybko urodzic (no ale mialam tez male dziecko, hehe).

A co do aktywnosci fizycznej: no bez przesady, ja tam sie nie oszczedzam i zyje normalnie :) w weekend chodzilam caly dzien po Karkonoszach (20km zrobilismy 1 dnia, drugiego bardziej lajtowo tylko 8 ;) ) i zyje, nic nie boli, troche sobie oskrobalam piete co najwyzej :P energii chyba mam tyle.l co zawsze, z malym dzieckiem pod opieka nie ma chyba czegos takiego jak nadmiar powera :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2016, 21:01

Magda86_0309, zbikowa lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Jurka Znajoma

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa zazdroszczę, jak muszę wejść na 3 piętro to na drugim robię przerwę bo się idzie zasapać. Przejdę się po osiedlu do sklepu szybszym krokiem i muszę poleżeć po powrocie do domu. Mam niewiele energii i nie mogę się doczekać tej poprawy w drugim trymestrze. Do tego teraz doszły mi jeszcze paskudne bóle głowy, z czym średnio sobie radzę. Ogólnie mam jakiś zjazd formy i liczę głęboko na zastrzyk energii.

w5wq3e3kd8k8hwwf.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa ja mam takie samo podejście. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo to można żyć normalnie, uprawiać sport i być aktywnym. To samo zdrowie! ja z livia w ciazy w 36 tyg jeszcze wioslowalam łódkę nad jeziorem. Teraz też jeżdżę rowerem, plywam i trochę gram w tenisa oczywiście dla zabawy. mało zmieniłam w trakcie ciazy

Nieukowa, Magda86_0309 lubią tę wiadomość

201703012752.png
  • AgataL Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam energii. Kiedyś co weekend gdzieś podróżowaliśmy, najczęściej na nurkowanie. Teraz wyjście do sklepu jest dla mnie wyzwaniem :-( Mam nadzieję, że mnie nie ominie to super samopoczucie w 2 trymestrze.
    To zabawne, każda ciaża jest zupełnie inna i wcale nie jest łatwiej niż za pierwszym czy drugim razem.

gannyx8dt8d9juc3.png
‹‹ 293 294 295 296 297 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ