Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny z tymi ruchami to na spokojnie, jeszcze macie dużo czasu
Ja w pierwszej ciąży takie porządne i regularne ruchy czułam w 20 tc, wcześniej nie byłam pewna czy to to. A teraz czasami czuję, czasami przez 2 dni cisza.
Dzisiaj mam wizytę i może upewnimy się co do płci
A w ogóle to drugi dzień z rzędu mdłości mnie męczą.Nieukowa lubi tę wiadomość
-
Goździk89 wrote:Mnie boli bardzo okolica pepka, jakby przepuklina pepkowa. Pytałam o te połówkowe bo ja chodzę prywatnie i nie wiem jak będzie wyglądać to badanie u lekarza prywatnego choć podejrzewam że też krótko.
Ja miałam usg dobre 20 minut robione, bardzo dokładnie. Nagrane na płytkę z kolorowym zdjęciem wydrukowanym. Ale moja lekarka zawsze poświęca mi tyle czasu ile jest konieczne, nie ma żadnego pośpiechu nigdy.
-
Ja też nie mogę się już doczekać ruchów - Ale trzeba jeszcze trochę cierpliwości
Dziewczyny, a jak u Was samopoczucie w 2 trymestrze? Bo u mnie znacznie lepiej! Mdłości prawie minęły, mam więcej energii, nie padam spać o 20, a i do pracy jakoś lżej się chodzijedyne co mi doskwiera to kręgosłup, ale naprawdę jest nieźle
Magda86_0309, jestemhela lubią tę wiadomość
-
U mnie w pierwszej ciazy ruchy ok 21-22tyg czulam dopiero, teraz nadal cisza
A ps pisalam juz kiedys zeby mnie dopisac z terminem 26.02 jakby ktos mógłWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2016, 22:22
"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
Co do usg ja prowadze ciaze prywatnie, a ze moj dr robi jedno z ldepszych usg u mnie w miescie to robie u niego usg kazdego trymestru, zawsze dostaje cd i zdjecia, dr wlacza mi podglad 4d na chwile alewrobie zwykle, a i co wizyte mam krotki podglad malucha, to wymiary i serduszko, zawsze to spokojniejsza po wizycie jestem"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Ja też czekam z utęsknieniem na pierwsze ruchy maleństwa, nie wiem, czego się spodziewać bo to pierwsza ciąża, ale liczę na to, że nie pomylę tego uczucia z żadnym innym i będę wiedziała, że to dzidziuś, a nie np. jelita. Życzę nam wszystkim, żebyśmy jak najszybciej się doczekały
-
maferka wrote:Dziewczyny doradźcie coś na ból gardła, płukałam już szałwią i wodą z solą, mam tabletki prenalen i do psiukania argentin-t, ale to nic nie pomaga. Czy któraś używała tantum verde? Słyszałam że to można stosować w ciąży
Ja przez ostatnie półtora tygodnia zmagałam się z ostrym bólem gardła, wylądowałam w końcu u lekarza bo doszedł do tego okropny katar i to wszystko potęgowało dodatkowo mdłości!
Stosowałam tamtum verde w spray'u i ssałam tabletki Faringosept. Do tego domowy sok malinowy i syrop z cebuli i na szczęście pomogło. Także polecam
Co do szałwi do płukałam gardło ale nie bardzo widać było efekt. Wodę z solą zwróciłam. Także sposób dla odważnych -
Hej, ja po wizycie. Na 100% chłopak i udało się zrobić wszystkie pomiary jak na połówkowych, mózg, serce, pępowina w porządku. I to tyle dobrych wieści.
A że u mnie nie może być w porządku... Dostałam skierowanie do poradni specjalistycznej z podejrzeniem zespołu taśm owodniowychNie wiem czy kojarzycie, kiedyś była afera z tym związana, dziecko urodziło się bez rąk i nóg. To oczywiście najgorszy scenariusz. Lekarz powiedział że mu w sumie nie wygląda to na taśmy ale on takie coś widział może ze 3 razy w życiu więc konieczna jest konsultacja ze specjalistą. Jego zdaniem to wygląda jak przegroda łożyska przy ciąży bliźniaczej.
Ogólnie byłam spokojna dopóki nie zaczęłam czytać w internecie... No ale wyczytałam że te taśmy są cieniutkie i ciężko je dostrzec a u mnie to wygląda tak że dziecko całe jest tym czymś zasłonięte. A o takim przypadku w internecie nic nie ma... Jutro będę dzwonić i umawiać się na usg.Nieukowa lubi tę wiadomość
-
Czarnaa94 wrote:Hej, ja po wizycie. Na 100% chłopak i udało się zrobić wszystkie pomiary jak na połówkowych, mózg, serce, pępowina w porządku. I to tyle dobrych wieści.
A że u mnie nie może być w porządku... Dostałam skierowanie do poradni specjalistycznej z podejrzeniem zespołu taśm owodniowychNie wiem czy kojarzycie, kiedyś była afera z tym związana, dziecko urodziło się bez rąk i nóg. To oczywiście najgorszy scenariusz. Lekarz powiedział że mu w sumie nie wygląda to na taśmy ale on takie coś widział może ze 3 razy w życiu więc konieczna jest konsultacja ze specjalistą. Jego zdaniem to wygląda jak przegroda łożyska przy ciąży bliźniaczej.
Ogólnie byłam spokojna dopóki nie zaczęłam czytać w internecie... No ale wyczytałam że te taśmy są cieniutkie i ciężko je dostrzec a u mnie to wygląda tak że dziecko całe jest tym czymś zasłonięte. A o takim przypadku w internecie nic nie ma... Jutro będę dzwonić i umawiać się na usg.
Nic się nie martw - na wizycie na pewno wszystko się wyjaśni. Wiem, że łatwo mówić, ale stres jest tu teraz najmniej potrzebny... Trzymam kciuki!Czarnaa94 lubi tę wiadomość
-
Czarna absolutnie nie czytaj zadnych bzdur w internecie, niepotrzebnie stresujesz siebie i dziecko, wiem ze to trudno, ale poczekaj spokojnie na dokładne usg, nie ma co gdybac
Czarnaa94, bebag lubią tę wiadomość
"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Ja ostatnio tez mialam bol gardla i katar, dr zalecil cos do ssania max 2xna dobe, wapno 2xdziennie i pilam domowy syrop z malin, czarnego bzu i miod z mniszka
Teraz jest sezon na czarny bez, polecam zrobic domowe syropybebag lubi tę wiadomość
Ja się raczej mało udzielam, czasu przy dziecku trochę brak
w sumie to fajna ta ciąża jest o tyle, ze mam mało czasu na myślenie, rozkminianie każdego objawu, bolu itp. Duzo większy luz mam. Choć wraz z początkiem drugiego trymestru pojawiły mi sie bóle brzucha. W sumie to w tamtej ciąży nie pamiętam dnia, zeby mnie brzuch nie bolał. Liczyłam na to, ze tym razem będzie inaczej
Dwa tyg temu mieliśmy USG prenatalne i wychodzi na to, że u nas bedzie drugi chłopiec. Zwariuje z tymi chłopami
Poza tym z ciąża mam nadzieję, ze jest ok. Ciągle karmię syna piersią.
Czarna94 mam nadzieję, ze lekarz sie myli i nic niepokojącego tak naprawde sie bie dzieje. Trzymam kciuki za to.