WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Vriola Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam poduszkę jest cudowna - tylko mąż narzeka bo się do niego nie przytulam

• hamadriada Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi! Pewnie co lekarz to inne upodobania co do leków... Ja też najprawdopodobniej będę brała praktycznie do samego końca.

A jeśli chodzi o poduchę, to chyba też się skuszę. Słyszałam, że później można ją wykorzystywać jako wsparcie przy karmieniu, więc mam nadzieję, że mój mąż przełknie ten wydatek ;)

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • dreambaby Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hamadriada wrote:
    I jeszcze jedno... Czy któraś z Was jest jeszcze na Duphastonie?
    Mnie lekarka nakazała nadal brać ze względu na ustawiczne bóle podbrzusza i spinanie się macicy. Ale z kolei inna ginekolog wspominała, że przyswajalność na tym etapie jest niska i powinnam koniecznie przerzucić się na luteinę. Już nie wiem, kto ma rację. Ma ktoś jakąś wiedzę lub doświadczenia w tym temacie?

Też słyszałam że przy spinaniu się macicy lepsza jest właśnie luteina.

w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 20 września 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, Dziewczyny nie mogę się pozbierać... Czuję się okropnie :(

Przed chwilą wróciłam ze spaceru z Małym, spotkałam sąsiada z synkiem. Od słowa, do słowa o naszych dzieciakach, które są w podobnym wieku i przy okazji pogratulowałam mu, że zostanie po raz drugi tatą, że słyszałam od jego taty, że na marzec ma termin Kasia i czy już znają płeć, bo my jeszcze nie...

Sąsiad na te moje wywody ze smutkiem: "Byliśmy w szpitalu w niedzielę no i niestety się urodziło, chłopczyk." I w tym momencie zdałam sobie sprawę, że popełniłam chyba najgorszą gafę w swoim życiu :( odpowiedziałam, że bardzo mi przykro, on dodał że będziemy mieć super różnicę wieku, że dzieciaki będą się bawić, a oni z żoną będą musieli jeszcze trochę poczekać... No i wstyd się przyznać - uciekłam, wzięłam Marka i się pożegnałam, że już musimy iść, bo jest śpiący, nie wiedziałam co mu powiedzieć :(

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Penduka1 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hamadriada wrote:
    Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za następne dobre wieści!

Ja jestem jeszcze -0,5kg w stosunku do wagi przed ciążą, ale biorąc pod uwagę to, że w talii weszło mi 10 cm i powiększyły mi się piersi aż ciężko mi w to uwierzyć ;)

A któraś z Was stosuje/stosowała poduszki do spania dla kobiet w ciąży? Tak się zastanawiam czy faktycznie pomagają, bo po nocy tak mnie bolą plecy że szok... Już pomijam fakt, że zaraz po zaśnięciu przekręcam się z powrotem na plecy. Polecacie je czy to zbędny wydatek?

Mi mąż kupił juz dawno (4 miesiąc ciązy) i bardzo polecam. Co do bólu pleców polecam ćwiczenia dla kobiet w ciąży. U mnie już po pierwszych zajęciach problem przestał istnieć!

f2w3hgqs2yrmivyr.png
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papcia wrote:

Przed chwilą wróciłam ze spaceru z Małym, spotkałam sąsiada z synkiem. Od słowa, do słowa o naszych dzieciakach, które są w podobnym wieku i przy okazji pogratulowałam mu, że zostanie po raz drugi tatą, że słyszałam od jego taty, że na marzec ma termin Kasia i czy już znają płeć, bo my jeszcze nie...

Sąsiad na te moje wywody ze smutkiem: "Byliśmy w szpitalu w niedzielę no i niestety się urodziło, chłopczyk." I w tym momencie zdałam sobie sprawę, że popełniłam chyba najgorszą gafę w swoim życiu :( odpowiedziałam, że bardzo mi przykro, on dodał że będziemy mieć super różnicę wieku, że dzieciaki będą się bawić, a oni z żoną będą musieli jeszcze trochę poczekać... No i wstyd się przyznać - uciekłam, wzięłam Marka i się pożegnałam, że już musimy iść, bo jest śpiący, nie wiedziałam co mu powiedzieć :(

faktycznie wyszło niezręcznie, ale skąd miałaś wiedzieć:( nie dziwie się że "uciekłaś" mnie na pewno też by zamurowało:(

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012

Wysłany: 20 września 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszę wam się pochwalić że moje dziecię jest już tak aktywne, że cały czas czuję gdy tylko się wierci:) a najbardziej lubię wieczory, gdy kładę się na plecach odsłaniam brzuchola i widać jak lekko faluje, wczoraj dziecię tak szalało że mąż siedząc obok też widział:) nie wiem co ono tam robiło chyba jakieś fikołki:) bo taka akcja trwała dobre kilka minut:) jest to bardzo przyjemne. a mąż przerażony jak to możliwie że dziecko w środku we mnie rośnie i tak się rusza i w ogóle ... - i pomyśleć że to moja trzecia ciąża a on tak samo przerażony:) hehe faceci

Papcia, Paulina89, Goździk89, Suomi, AleAleksandra lubią tę wiadomość

km5svcqgq5dggbpx.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 20 września 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaZtrójmiasta hihi faktycznie dla mężczyzn ciąża to coś niesamowitego. Mój ostatnio zapukał w brzuch i myślał że dziecko mu odpowie, ale chyba akurat spało. Więc, on zaczął mówić do brzucha: hej, ej jesteś tam? xD Ja wczoraj dowiedziałam się że będzie chłopak i że mam dużą anemię :/

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hEJ,
    Też się dzisiaj dowiedziałam, że mam w brzuszku synka :D Moje przeczucia się sprawdziły.
    Natomiast żelazo u mnie spada i jest już grubo poniżej normy ;/ muszę zacząć brać tabletki.... ;/

Papcia - nie przejmuj się! tak sobię myślę, że w takiej sytuacji żadne słowa nie mają znaczenia.... Mogę sobie tylko wyobrazić co czują rodzice :(

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papcia- jak to teraz przeczytałam to zaczęłam się zastanawiać nad tym dlaczego tak się dzieje, że następuje przedwczesny poród. Na samą myśl ciary mnie przeszły. Dzisiaj w nocy miałam sen, że urodziłam przez cesarkę i jak się obudziłam to cały czas o tym myślałam. Rano opowiedziałam o tym mężowi i że w razie czego jakbym ją musiała mieć to będę potrzebowała jego zaangażowania przy opiece. Ehh no coraz wiej myślę o porodzie i tylko żeby moja mała była zdrowa.

w4sq3e3ki6xapks2.png

Wysłany: 20 września 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja myślę ze miałam sen proroczy w pierwszej ciąży, bo niedługo przed porodem śniło mi się że leżę, gładzę swój brzuch i nagle wyczuwam zamek błyskawiczny na swoim brzuchu, odpięłam go wyjęłam dziecko pogłaskałam i powiedziałam do niego - jeszcze nie pora jeszcze musisz podrosnąć. Ciążę przenosiłam do 42 tyg i miałam cc. można powiedzieć że sen się ziścił:)

km5svcqgq5dggbpx.png

Wysłany: 20 września 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciesze się że poznałyście płeć:) teraz można poważnie myśleć nad imieniem:) co do wyników krwi - muszę jutro iść na badania - zeby zobaczyc jak u mnie sprawy się mają.

km5svcqgq5dggbpx.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w jakiej pozycji śpicie? Ja staram się spać na lewym boku ale i tak budzę się albo prawym boku a coraz częściej na plecach.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penduka1 wrote:
    Mi mąż kupił juz dawno (4 miesiąc ciązy) i bardzo polecam. Co do bólu pleców polecam ćwiczenia dla kobiet w ciąży. U mnie już po pierwszych zajęciach problem przestał istnieć!

Ja też pomyślałam o ćwiczeniach dla kobiet w ciąży. Na zajęcia chodzę już od miesiąca i niestety mi to nie pomaga poza bezsprzeczną pomocą w utrzymaniu jako takiej formy ;)

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • bebag Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam poduszkę - jest super, pomaga trzymać w nocy jako tako dobrą pozycję, co w moim przypadku, jest bezcenne, bo bez niej wiercę się jak wariatka i zwijam się w kulkę :/ poduszka to uniemożliwia i jest naprawdę ok. Teraz z niej nie korzystam, bo przez bolące ucho nie mogę się odpowiednio ułożyć, ale moim zdaniem na bóle kręgosłupa i wygodne spanie jest bardzo dobra :)

age.png
  • AgataL Koleżanka

Wysłany: 21 września 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Dziewczyny dziś w nocy obudził mnie skurcz macicy, takie twardnienie brzucha jak przy przepowiadających Braxtona-Hicksa. Nie wiem czy to nie za wcześnie. Skurcz był nieprzyjemny, brzuch twardy jak skała i silne parcie na pęcherz. Zmieniłam pozycję i puściło ale martwię się, bo mam łożysko przodujące i skurcze są mało wskazane. Oczywiście potem miałam głupie sny, że rodzę przed czasem i wszędzie mam żylaki ;-(

No i mam ogromny problem z emocjami, jestem ciągle zła. Jestem okropna dla wszystkich, z trudem panuję nad sobą, wpadam w furię. Mąż mnie unika i dzieci też. Dziś rano córka wyprowadziła mnie z równowagi przy porannym ubieraniu i ze złością zdjęłam z niej piżamę aż ją zadrapałam. Ona płakała i ja też. Normalnie sama siebie nie poznaję ;-(
    w pierwszej ciąży byłam pogodna i uśmiechnięta, w drugiej nadopiekuńcza dla syna i wpatrzona w niego jak w obrazek a teraz jestem wiedźmą.

gannyx8dt8d9juc3.png
  • maadziius Koleżanka

Wysłany: 21 września 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papcia wrote:

Przecież nie powiedziałaś tego specjalnie a sąsiad na pewno nie żywi urazy. Ale rzeczywiście głupia sytuacja :(

AgataL, współczuje :( Może wszystko się unormuje, to nie Twoja wina, że tak się zachowujesz. Ja np ciągle bym płakała, jak coś oglądam, jak ktoś powie coś co mi się nie spodoba, jak kupuje ubranka, jak robie obiad. Aż głupio mi tak wyć z byle powodu i ciągle jakaś przybita chodze.. Ehh.

Dziewczyny miałyście robioną już krzywą cukrowa? Ja będe miała za tydzień robiona i troche się boje bo pół godziny przed wizytą w domu mam wypić glukozę, ale słyszałam, że po tym się kobiety źle czują, niektóre wymiotowały. A ja na dodatek będe musiała te pół godziny w aucie spędzić bo do ginekologa mamy 30 km :(

zi133e3kfw36xf1w.png
  • maadziius Koleżanka

Wysłany: 21 września 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dodam, że nienawidzę cukru. W herbacie pół łyżeczki cukru wyczuje i aż mnie mdli. A co dopiero taką ilość :(

zi133e3kfw36xf1w.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzius jakos dziwnie ze kaza ci pic glukoze w domu. To jest nuebezpieczne, mozna zemdlec jesli ma sie problemy z cukrem! Krzywa robi sie zawsze juz w labie- tam sprawdzaja glukometrem na czczo czy badanie nie bedzie niebezpieczne dla waszego zycia potem daja do wypicia. Nie dajcue sobie wmowic ze jest inaczej! Takie sa zalecenia w diagnostyce i w Polskim Towarzystwie Diabrtologicznym!!!

Ja wlasnie czekam na ostatnie pobranie po glukozie. Nie bylo tak zke z cytrynka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 11:31

Papcia, bebag lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • AgataL Koleżanka

Wysłany: 21 września 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przechodziłam to badanie dwa razy i szczerze mówiąc zawsze budzi we mnie niepokój.
    Ja też nie słodzę herbaty i mam potworne odruchy wymiotne.
    Ale dwa razy dałam radę to i teraz muszę. Ja na badanie biorę męża. Nie wiem jak mój organizm zareaguje, bo mam obciążony wywiad rodzinny - mój syn ma cukrzycę typu 1
    Istnieje spore ryzyko że ja lub mąż zachorujemy na cukrzycę typu 2 - bo któreś z nas ten gen przekazało dziecku.

gannyx8dt8d9juc3.png
‹‹ 327 328 329 330 331 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ