X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogole nie spie na brzuchu, przed ciaza tez rzadko spalam. Uwielbiam na lewym boku z podwinieta prawa noga :)
    I tak spie najczesciej, sporadycznie na prawym lub chwile na plecach ale zaraz robi mi sie niewygodnie
    :)

dreambaby, Brunetka lubią tę wiadomość

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • KlaudyŚ Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaaa wrote:
    Mogę prosić o emaila zeby dołączyć na fb

[email protected]

p19uskjonvbututx.png

relgwn15ul8mpggj.png

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śpię podobnie jak Ty Helmi na boku z podwinieta wysoko noga Ale jest to też.na brzuchu jednocześnie. Nie wiem jak to wytłumaczyć

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Paulina89 Koleżanka

Wysłany: 27 września 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka_46 ja prenatalne też mam 5.10 także łącze się z Tobą w oczekiwaniu :)

Ja śpię na lewym boku i wstaje obolała codziennie. Czekam na wypłatę, żeby kupić poduszkę i może wtedy poczuję ulgę.
    Na szczęście ruchy czuję już regularnie, więc jestem spokojniejsza. Wczoraj znowu pojawiło się u mnie plamienie tak jednorazowo. Dziś też, ale bardzo delikatne. Mam nadzieję, że wszystko ok na razie będę obserwować i się oszczędzać. Napisałam też do ginekolog zobaczymy co odpisze ;)

eikt9n73z7d1c0iu.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja też w końcu poczułam ruchy. Bardzo nie mogłam się tego doczekać. W czwartek mam badanie połówkowe, mam nadzieję, że będzie wszystko ok.

A teraz ostrzeżenie przed zawaleniem sprawy tak jak ja. Od zeszłego miesiąca jestem na zwolnieniu, wczoraj przyszedł przelew z ZUSU.... 50% pensji. A to dlatego, że za późno dostarczyłam zwolnienie (jakoś mi wyleciało z głowy bo wysłałam skan do pracy i zapomniałam iść tam i donieść papierek) już sie przeraziłam, że tyle wydatków a kasy mało, ale na szczęście dostanę jeszcze z firmy część pensji. Tak więc dziewczyny pilnujcie tego, bo ZUS jest bezwzględny...

• AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 27 września 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olek, Platanowa witajcie! :)

Hamadriada, gratuluję udanych połówkowych i syneczka! :) Czy masz jakieś poważne schorzenie kręgosłupa (jeśli można wiedzieć oczywiście)? :)

Co do suplementów to pytałam mojego gina i powiedział, że jedynie magnez mam zażywać, więc biorę Magnellę i jeszcze dojadam sobie kwas foliowy do wyczerpania zapasów. ;)

Ja już nie śpię na brzuchu, bo wygodniej mi na wznak lub na boku. Może moja podświadomość tak działa, ale nawet jak budzę się w nocy to jestem przeważnie na lewym boku. ;)

Paulina89 super, że już czujesz ruchy! :) Daj znać, proszę, co odpisał Ci ginekolog. Mam nadzieję, że wszystko ok. :)

Zbikowa, również gratki odczuwania ruchów Maleństwa! :D Współczuję akcji z ZUSem. Ja też mam z nimi przeboje, ale to przez moją szefową, która nie wysyła do nich raportów miesięcznych od roku... :/ Teraz mam przez to wstrzymane świadczenia do wyjaśnienia i jeszcze ja muszę im się tłumaczyć. Ciekawe czy składki za mnie płaciła ta moja przełożona. :/

Dzisiaj się podłamałam, gdyż waga mówi, iż przez tydzień przytyłam 2 kg. :( :( :( Mimo, że zjadam 1800-2000 kcal dziennie i to z samych zdrowych produktów i ćwiczę 3 razy w tygodniu. Masakra. Jestem już 8 kg na plusie, a to dopiero połowa ciąży, a ponoć w tej drugiej połowie najwięcej się przybiera na wadze. :/ Już sama nie wiem co ze sobą zrobić... :(

125e5056ef.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra może woda Ci się zatrzymuje? Moja koleżanka miała taki problem w ciąży przybyło jej ponad 30 kg. Po porodzie odrazu straciła 15 kg. Teraz wróciła do wagi przed ciążą a jest pół roku po porodzie.

AleAleksandra lubi tę wiadomość

Wysłany: 27 września 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka86, no też mam taką nadzieję, że to woda, chociaż nie widać żebym jakoś puchła. :/ Pierścionki na paluchach luźne. :/

125e5056ef.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po połówkoych, dzisiaj miałam usg :)
    Oficjalnie już będziemy mieć córeczkę! 379g, na tą chwilę wszystko prawidłowo. Kolejne usg w 28tc, wtedy będę wiedziała więcej o rozwoju konkretnych narządów.
    Łożysko na tylniej ścianie. Wszystko prawidłowo :)
    Bardzo się cieszę!

paulka86, zbikowa, Czarnaa94, Paulina89, AleAleksandra, Penduka1, Fiolk@, bebag, Brunetka, Papcia, Suomi, jestemhela, Katjaaa lubią tę wiadomość

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 27 września 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, w koncu po kilku już m-cach podczytywania Was postanowiłam się zarejestrować i też napisać coś od siebie :) Na imię mam Asia, mam 32 lata i aktualnie jestem w 19 tygodniu pierwszej ciazy. Dziecię jest zdrową dziewczynką,termin porodu wg miesiączki 25 luty. Zdrówka życzę wam i dzieciaczkom a ja lecę szykowac się do lekarza bo dziś kolejna wizyta,a ja przed każdą zaczynam trochę świrować czy na pewno wszystko jest ok i takie tam.
    Pozdrawiam Aś

paulka86, Paulina89, AleAleksandra, Penduka1, bebag, Brunetka, jestemhela lubią tę wiadomość

ge670tj.png

cc9ca37.png

Wysłany: 27 września 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream, gratuluję dobrych wieści i zdrowej córeńki! :D
    Asiek84, witaj i również gratuluję córci i daj znać jak u lekarza. :)

125e5056ef.png
  • Penduka1 Koleżanka

Wysłany: 27 września 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goździk89 wrote:
    Hej, były tu jakieś dziewczyny które wstrzykują sobie heparynę... Powiedzcie nadal wbijacie się w brzuch? Trochę się martwię bo gdy robiE zastrzyk dziecko się mocno rusza jakbym mu robiła krzywdę. Lekarz mówi że mogę nadal robić w brzuch bo wbijam się pod kątem. W uda bardzo boli.

Rozmawialam na ten temat z lekarzem. Mowila zeby zaczac robic na udzie albo rece. Probowalam 2 razy udo ale ból straszny... od innego lekarza wczesniej slyszlam ze zamiast pod pepkiem mozna tez nad. Moja mała siedzi na dole brzucha i jak robie zastrzyki nad pepkiem mam za co zlapac i jakos nie mam stresa, ze w nia trafie :) Troche bardziej boli ale musze sobie znalezc swoje ulubione miejsca do kłócia i bedzie git. Dziecku to nic nie szkodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 19:25

f2w3hgqs2yrmivyr.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ja właśnie wróciłam od mojej gin z wizyty. Ogólnie wszystko dobrze dzidzia się rusza serce bije. Dokladniej nie dalo sie dziecko zbadac bo uparte strasznie wiec czekam niecierpliwie do 5 października na prenatalne. Jakoś muszę wytrzymać ten tydzien.

Paulina89, AleAleksandra lubią tę wiadomość

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 27 września 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i już po lekarzu i po strachu :) wszystko dobrze, dziecię waży 280 gr a wszystkimi wymiarami i obwodami jak na razie wyprzedza termin o 6 dni. Teraz tylko zapisać się jeszcze na połówkowe bo ide do innej przychodni gdzie mają trochę lepszy sprzęt i za tydzień lub dwa zobaczę ją w 3d :)
    Mam do Was pytanie - czy wasi faceci chodzą z wami do lekarza? Bo mój w tej kwestii strachliwy jakiś i za każdym razem mówi ze może jednak nie teraz i tak odwleka i odwleka.

jestemhela, AleAleksandra lubią tę wiadomość

ge670tj.png

cc9ca37.png

• Brunetka Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też nie chodzi, a ja go nie ciągam na siłę. Jak kiedyś by zachciał to pójdzie, ale nie sądzę. Kiedyś mi się przyznał w żartach (czyżby ;)?!) że boi się, że się tam rozpłacze :) Nadmienię, że tylko raz widziałam go z zaszklonymi oczami, bo o płaczu to nie ma mowy :)

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż chodzi tylko na te "przełomowe" usg - był na I trymestru, za 1,5 tygodnia idziemy razem na połówkowe :)
    Po usg I trymestru kilka dni przeżywał, że to niemożliwe, że taki człowiek we mnie rośnie, że ma rączki i nóżki, serduszko! :O stary chłop, a w szoku był niezłym ;)
    dla mnie to ważne, że chodzimy razem, bo widzę, że wtedy trochę bardziej rozumie co się u mnie dzieje, z moim ciałem i emocjami :) czekam, aż on też poczuje ruchy jak przyłoży rękę do brzucha, dziś w dzień mała fikała tak, że można było poczuć ruch dotykając brzucha, ale po powrocie tatusia z pracy - uspokoiła się i fika spokojniej ;)

Asiek84, mamy taki sam wiek ciąży z okresu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 20:50

jestemhela lubi tę wiadomość

age.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż był ze mną na usg w 13 tc i na polowkowym. Przed tym pierwszym powiedziałam mu że to najlepsza okazja żeby dziecko tak w całości jeszcze zobaczyć, bo później jak będzie większe to już nie będzie tak fajnie widać. No i poszedł ;) a na połówkowe miał nie wchodzić ale jak Pani mnie poprosiła do gabinetu to powiedziała że możemy razem wejść i jednak się zdecydował. I zachwycony był, zwłaszcza buzią synka w 3d :)

Helmi, jestemhela, Papcia, AleAleksandra lubią tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra, w zasadzie to nie tajemnica ;) Miałam złamany kręgosłup i choć lekarze przywrócili mi prawie w całości sprawność, to jednak odcinek po kontuzji jest zdeformowany i istnieje ryzyko, że podczas parcia i porodowych obciążeń mogłoby się coś przesunąć w kierunku rdzenia. Ale spoko, od momentu wypadku przygotowywałam się na to, że jak będzie ciąża, nie będzie lekko a poród raczej tylko cc ;)
    A co do Twojej wagi to mi przyszły trzy pomysły: zatrzymanie wody w organizmie, problemy z tarczycą albo rozłożenie posiłków na zbyt mało porcji w ciągu dnia - kiedyś kiedyś jak jeszcze uprawiałam sport i ciało potrzebowało paliwa (tak jak my teraz) i jadłam trzy posiłki dziennie, to mój sprytny organizm magazynował sobie na zapas wszystko, a jak jadłam sześć razy dziennie, mój metabolizm się uspakajał i widać było to na wadze. Taka myśl. Ale prawda jest taka, że każda kobieta reaguje na ciążę zupełnie inaczej niestety. Na szczęście z reguły wraca się po niej zwykle do mniej więcej swojej figury.

Zbzikowa, my też mieliśmy z ZUSem przeboje - bank miał opóźnienie w realizacji jednego przelewu (jeden dzień) i za trzy miesiące cofnęli mi świadczenia. Na szczęście po raz pierwszy przychylili się do naszego odwołania i wypłacili zaległości. W szoku byłam, że podeszli do tematu po ludzku.
    A miała już któraś kontrolę z ZUSu w domu?

Paulina89, trzymam kciuki żeby uspokoiło się z tymi plamieniami!!

Co do męża i wizyt, to my jeszcze przed pierwszymi prenatalnymi byliśmy razem i od tamtej pory nie ma opcji, żeby go powstrzymać przed wspólną wizytą (nie to żebym chciała) - na każdą wizytę z USG jeździ ze mną, sam zadaje pytania. Generalnie to widać po nim, że urodzony tatusiek z niego ;) Już od dawna chciał powiększenia rodziny, więc teraz szczęście i duma go rozpiera.

AleAleksandra lubi tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żbikowa nie zbzikowa ;p ale fakt, czasem myśle że mieszkam w bzikowie ;)

Penduka1 lubi tę wiadomość

• hamadriada Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :D Wybacz to przeoczenie! "ż" się nie wyświetla i jakoś tak już poleciało... ;)

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
‹‹ 332 333 334 335 336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ