X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję :)

AleAleksandra kolejna wizytę mam 28 października. Niestety dziś mój gin mnie przyjmował wyjątkowo w innym miejscu a tam nie było tego usg 3d 4d tylko takie lepsze normalne i wszystko przebadał, serduszko, przepływy itd i mam zdjęcia ale nie mam filmu ani takich bajeranckich zdjęć jak miałam na pierwszym genetycznym w 13tc. Niby mogę zrobić jeszcze takie badanie ale nie wiem czy jest sens bo to tylko taka pamiątka dla mnie by byla bo dziecko już jest przebadane prawidlowo. Może się skuszę po 30tc bo podobno wtedy wychodzą super zdjęcia :)
    Trzymam kciuki za Twoja wizytę :)

AleAleksandra lubi tę wiadomość

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • mmonis Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goździk89 wrote:
    Dziewczyny a np w moim przypadku z l4, gdy pracodawca jest na drugim końcu Polski (sieciówka). Teraz mam dostać pierwsze pieniądze z zus i wysłałam l4 na adres firmy to pracodawca musi dostarczyć je do zus? Czy źle zrobiłam?

Dobrze zrobiłaś. Ja pracuję w Warszawie a główna siedziba jest w Krakowie. I tam też co miesiąc poleconym priorytetem wysyłam zwolnienie. A reszta należy już do pracodawcy.Ja wypłatę dostaję jak zawsze. Jeśli pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób, a w przypadku sieciówka na pewno to On załatwia wszystkie sprawy w ZUS. Poinformuj tylko swojego bezpośredniego przełożonego, że do głównej siedziby wysłałaś zwolnienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 16:12

Goździk89 lubi tę wiadomość

xnn974v.png
    wvwcex3.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniqe1985 wrote:
    Dziewczyny orientujecie sie jak to wygląda z becikowym? Czy nadal dostają wszyscy czy tylko jeśli zarobki nie przekraczają? Bo każdy mi gada co innego

Z tego co się orientuję to chyba dochód nie powinien przekraczać koło 2000 na osobę. Ale nie jestem pewna. Jest też drugie "becikowe" dla tzw rodzin ubogich gdzie dochód nie przekracza 780 zł na osobę, chyba jakoś tak. Później spróbuję znaleźć info na ten temat bo szczerze mówiąc to już dokładnie nie pamiętam.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19ilonka87 wrote:
    Hej dziewczyny :) czy którejś z Was zdarzyły się bóle podbrzusza? Dzisiaj pobolewa mnie co jakiś czas, nie jest to bardzo mocny ból ale pojawia się co jakiś czas i jest zlokalizowany dosyć nisko

Mi się cały czas zdarzają niestety. Najczęściej wraz ze skurczami macicy. Ja przy silnym bólu biorę Spasmolinę, a jak boli umiarkowanie to po prostu zgodnie z poleceniem lekarza kładę się aż mi nie przejdzie.

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • 19ilonka87 Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hamadriada wrote:
    Mi się cały czas zdarzają niestety. Najczęściej wraz ze skurczami macicy. Ja przy silnym bólu biorę Spasmolinę, a jak boli umiarkowanie to po prostu zgodnie z poleceniem lekarza kładę się aż mi nie przejdzie.

Dziękuję za odpowiedź :) poleżałam i na szczęście przeszło

III 2014 - 8tc; XII 2014 - ciąża biochemiczna; X 2015 IVF; XII 2015 transfer; I 2016 IVF transfer 2 zarodków c. biochemiczna; V 2016 IVF
    ckaivfxmnzhi9kva.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę tylko pokręciłam ;) Próg dochodowy to 1922 zł netto na osobę. Do tego "drugiego becikowego" (i do rodzinnego) próg to 674 zł netto na osobę.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie takie dziwne napinanie sie brzcha? Od jakiegos czasu wieczorami brzuch jak kamień potem przechodzi. Czy to sa te skurcze przepowiadajace?

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to sa skurcze przepowiadajace ... ja na razie nie mam.

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też tak mam, ale myślałam że to dziecko tak się wygina, że taki twardy brzuch jest. No cóż, pierwsza ciąża i człowiek nic nie wie...

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś właśnie lekarz pytał czy czuje skurcze a ja mu mowie ze nie, że nie zauważyłam i ze brzuch mnie kompletnie nie boli (bolało mnie tylko podbrzusze na samym początku ciazy). Gin zapytał czy w takim razie czuje czasem, że mam twardy napięty brzuch, opowiedziałam ze tak i on na to, że to właśnie te skurcze i ze dobrze ze są nie bolesne bo się nie będę stresować niepotrzebnie. Także się dowiedziałam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 21:01

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was Lutowki pytanko mam czasami jak ide za szybko znaczy wydaje mi sie ze normalnie to lapie mnie bol podbrzusza i musze znacznie zwolnic czy tez tak macie??

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 4 października 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!!!! Miałam dobrą intuicję!

Mamy na pokładzie Franciszka!!!! :) :) :) Wszystko w porządku, mimo, że Mały nie chciał współpracować i nieciekawie się układał, to lekarz zdołał przebadać wszystko oprócz przepływów tętniczych. :D Ponoć nie są one aż tak istotne. Do stwierdzenia płci za to elegancko siusiaka wystawił. ;)

Trochę się zdziwiłam, że tak powiedział o tych przepływach, bo z tego co wiem to na połówkowych jednak to badają, no ale cóż. 250 zeta zainkasował, a nawet płyty nam nie nagrał, bo mu się skończyły i nie miał kiedy kupić... Ech. No najważniejsze, że z Frankiem wszystko w porządku. :) Baaaaardzo jesteśmy szczęśliwi! Dzięki za kciuki, dziewczęta! :*

AguŚka89, karolina1488, Aguu, Goździk89, evs, zbikowa, paulka86, bloodflower, Paulina89, hamadriada, Czarnaa94, Papcia, Fiolk@ lubią tę wiadomość

125e5056ef.png
  • Aguu Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jutro moje połówkowe i zobaczymy czy chłopczyk czy dziewczynka :). Nie możemy się doczekać.

Dziewczyny, czy któraś z Was pracuje przy komputerze? Ja jestem informatykiem, więc pracuje non stop, na dodatek z mnóstwem serwerów itp. Zaproponowano mi 4 godz pracy dziennie, co jest zgodne z prawem, ale ja czuję się świetnie i chcę pracować normalnie. Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłam, czy w ten sposób nie szkodzę Dzidziusiowi... Co myślicie?

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • Vriola Przyjaciółka

Wysłany: 4 października 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o matko -kocham was - cały dzień się dziś stresuję tymi napinaniami brzucha, jutro mam połówkowe... i lekarz obejrzy, ale kamień z serca, że to raczej nic groźnego, oja pierwsza ciąża była dawno i już nie pamiętam czy tak miałam

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra super, że wszystko w porządku i gratuluję synka :) :) :)

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra wrote:
    Dziewczyny!!!! Miałam dobrą intuicję!

Mamy na pokładzie Franciszka!!!! :) :) :) Wszystko w porządku, mimo, że Mały nie chciał współpracować i nieciekawie się układał, to lekarz zdołał przebadać wszystko oprócz przepływów tętniczych. :D Ponoć nie są one aż tak istotne. Do stwierdzenia płci za to elegancko siusiaka wystawił. ;)

Trochę się zdziwiłam, że tak powiedział o tych przepływach, bo z tego co wiem to na połówkowych jednak to badają, no ale cóż. 250 zeta zainkasował, a nawet płyty nam nie nagrał, bo mu się skończyły i nie miał kiedy kupić... Ech. No najważniejsze, że z Frankiem wszystko w porządku. :) Baaaaardzo jesteśmy szczęśliwi! Dzięki za kciuki, dziewczęta! :*

Franiu <3.

Moim zdaniem przepływy są ważne. To ważne żeby dziecko było odżywione.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 4 października 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguu wrote:
    Już jutro moje połówkowe i zobaczymy czy chłopczyk czy dziewczynka :). Nie możemy się doczekać.

Dziewczyny, czy któraś z Was pracuje przy komputerze? Ja jestem informatykiem, więc pracuje non stop, na dodatek z mnóstwem serwerów itp. Zaproponowano mi 4 godz pracy dziennie, co jest zgodne z prawem, ale ja czuję się świetnie i chcę pracować normalnie. Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłam, czy w ten sposób nie szkodzę Dzidziusiowi... Co myślicie?

De facto w kodeksie pracy jest zapis, że kobieta w ciąży nie powinna pracować przy komputerze dłużej niż 4h, więc dlatego tak jak napisałaś Twój pracodawca dał Ci taką propozycję. Jeśli masz możliwość robić coś innego przez drugie 4h to ja na Twoim miejscu bym skorzystała.... :)
    A co do szkodliwości to uważam, że szkodzi tam samo jak siedzenie przed kompem w domu lub oglądanie tv... bardziej bym pomyślała czy nie bolą Cię plecy po siedzeniu w jednej pozycji...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 22:08

Aguu lubi tę wiadomość

• Aguu Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki evs. Nic mnie nie boli, bo warunki mam raczej ekskluzywne pod tym względem... Lepiej niż w domu :)

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 04:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguu mogę potwierdzić ze jeśli chcesz pracować te 8 H przed kompem i nic Ci nie dolega tj. Bóle kręgosłupa dziecku nic nie.grozi. ja w pierwszej ciąży pracowałam po 8H przed kompem ... przestałam 2 tyg.przed pprodem.bo już nie.mogłam siedzieć bo miednica bolała. A mam teraz piękną.I.zdrową 5,5 latke

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 04:51

Aguu lubi tę wiadomość

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj mieliśmy usg połówkowe- córeczka ;-) <3

paulka86, AleAleksandra, evs, AguŚka89, zbikowa, karolina1488, Czarnaa94 lubią tę wiadomość

rrb7y10.png
‹‹ 338 339 340 341 342 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ