X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vitoria wygląda na to ze z glukoza wszystko dobrze;)

Sandrula czy to twoje badanie to.bylo już to dokladne usg w 3 trymestrze? moj.gin kazal mi zrobic najlepiej w 33 tc, jako przedzial kiedy można robić podał 30 - 33 tc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2016, 10:18

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • sandrula Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaZtrójmiasta wrote:

Sandrula czy to twoje badanie to.bylo już to dokladne usg w 3 trymestrze? moj.gin kazal mi zrobic najlepiej w 33 tc, jako przedzial kiedy można robić podał 30 - 33 tc.

Raczej takie, żeby sprawdzić czy z maluszkiem wszystko dobrze :) zmierzył obwód główki, kości udowej, sprawdził jak bije serduszko,przepływ w pępowinie no i stan wód płodowych :) mały współpracował więc to było takie badanie na szybko :)

il5hxzdv1dlz2zbx.png

02.02.2017 - Błażejek <3 3080 g i 54 cm do kochania <3
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polecam lekturę

http://www.hafija.pl/2016/10/nowe-wytyczne-dotyczace-bezpiecznego-snu-niemowlat-aap-2016.html

Papcia lubi tę wiadomość

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba zwariuję z tymi dentystami. Jak byłam ostatnio z mamą u stomatologa to powiedziała babka w recepcji/rejestracji, że muszę przynieść jakieś dziwne zaświadczenia czy pozwolenia na leczenie zębów i ksero karty ciążowej. A co się okazało mój mąż właśnie wrócił od tegoż stomatologa i ten mu powiedział, że on nic takiego nie chce i że spokojnie naprawi mi zęba. Szkoda tylko, że terminy już są tylko na 25 listopada a jak byłam we wtorek to dało się to załatwić bo nie było takiego oblężenia. No i babsko mi tak zawaliło bo sobie wymyśliła zaświadczenia!!! Teraz muszę szukać lekarza gdzie indziej no masakraaaa.........

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2016, 12:30

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mam termin na jutro w innym ośrodku. Powiedzcie mi kobitki któraś pisała, że leczenie kanałowe u kobiet w ciąży jest refundowane bo może mnie jutro czekać więc czy to pewne? Niestety kobieta z rejestracji nie wie nic na ten temat bo jak to określiła ona tylko rejestruje i nic więcej nie wie. Może coś jeszcze nam przysługuje?

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaZtrójmiasta wrote:

Mi dr mowil zebym sie umowila na 31tc ale w takim razie moze poczekam do 32tc skonczonego. A glukoza rzeczywiscie wyglada ok. Nie wiem czemu wtedy wyszla ponad 100 a teraz 76.

• jestemhela Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    No mam termin na jutro w innym ośrodku. Powiedzcie mi kobitki któraś pisała, że leczenie kanałowe u kobiet w ciąży jest refundowane bo może mnie jutro czekać więc czy to pewne? Niestety kobieta z rejestracji nie wie nic na ten temat bo jak to określiła ona tylko rejestruje i nic więcej nie wie. Może coś jeszcze nam przysługuje?

'Masz prawo do bezpłatnego leczenia próchnicy. Jednak plomby chemoutwardzalne dentysta z NFZ założy tylko w przednich zębach (od jedynki do trójki). Pozostałe może wypełnić jedynie amalgamatem. Ze skierowaniem od kontraktowego stomatologa prześwietlisz co prawda zęby zgodnie ze zleceniem, ale jeśli sprawa jest poważniejsza, NFZ zapłaci za darmowe leczenie endodontyczne (kanałowe) tylko dwunastu zębów z przodu (także od jedynki do trójki). Te dalsze możesz za darmo co najwyżej wyrwać lub leczyć pełnopłatnie.
    Prawo do kanałowego leczenia dalszych zębów mają jedynie kobiety w ciąży i w okresie połogu.Pamiętaj, że znieczulenie miejscowe przysługuje ci zawsze, gdy poddajesz się zabiegom gwarantowanym przez NFZ.' - hehe nic tylko leczyć zęby w ciąży :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2016, 13:36

AguŚka89, Nieukowa lubią tę wiadomość

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbym nie siedziała na BBF to nawet bym się o tym nie dowiedziała, bo nigdy od żadnego stomatologa się tego nie dowiedziałam ani kiedyś ani teraz jak się pytałam na jaką kwotę muszę się przygotować to w rejestracji albo nie wiedziały albo podawały ceny jak przy leczeniu osoby nie będącej w ciąży. Jednak te "internety" się przydają bo bym była w ciemnej dupi...

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie, wszystko w porządku. Emilka waży juz 935gram i wg usg wypada idealnie tak jak wg om - 26t0d. Ruszała się jak zwykle jak szalona ale udało się buziaczka złapać na zdjęciu <3
    Mąż sie pytał gin czy jej coś czasem między nozkami nie uroslo to gin zrobił taki zoom na wargi sromowe, że już nie ma innej opcji niż dziewczynka :D <3
    Wychodzi na to, że dziś zaczynamy III trymestr :)
    Lekarz mówił, ze teraz ruchy mogę czuć rzadziej ale mocniejsze, rozciągające i żeby się nie martwić. Krzywej nie karze mi powtarzać bo te dwa wyniki są ok a dawniej robiło się krzywa tylko przed i po godzinie i nie będzie mnie już meczyl:D Hematokryt mam nieznacznie obniżony i mam jeść więcej mięsa ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2016, 18:22

AguŚka89, bebag, Czarnaa94, sandrula, Helmi, Paulina89, paulka86, evs, sandra_zog, AleAleksandra lubią tę wiadomość

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To 3trym zaczyna sie z koncem 26tc? To u mnie juz jutro :-P Karolina1488 ladnie twoja mala juz wazy, gratuluje udanej wizyty. A siedzi juz glowka do dolu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2016, 22:25

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vitoria dziękuję :) w aplikacji mi wskazuje, że dziś zaczęłam 27tydzien (26t0d) i ze zaczęłam dziś III trymestr :) na razie mała ma ułożenie miednicowe ale ma jeszcze czas żeby się odwrócić :) ale dam sobie rękę uciąc, że z tydzień temu była główka do dołu bo tak mnie kopała w zebra z prawej strony ze musiało tak być :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2016, 22:34

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny- jakbym czytała siebie w kwestii opieki nad starszakiem i ciąży ;) powoli mnie zaczyna krzyż bolec od dźwignią mojego 16mc szkraba, czasami brzuch ciągnie i twardnieje jak sobie za nim dłużej pobiegam. Boj się końcówki, bo to może być bardzo wyczerpujące zajmować się z nim będąc jak wieloryb ;)
    I nie wyobrażam sobie kiedy ja znajdę czas w donoszoej ciąży na cwiczenia rozciagajace z epino do porodu ;O w pierwszej ciąży uratował mi krocze i zamierzam się do drugiej tez przygotować tylko kiedy...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Fiolk@ Ekspertka

Wysłany: 29 października 2016, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w pierwszym dniu III trymestrze :-)
    Wszelkie znaki na niebie i badania pokazują że termin porodu przesuwa się coraz bardziej ku początkowi lutego.
    Wychodzi na 4 luty, ale powiem Wam że ja miałam urodzić się 2 lutego a przyszłam na świat 14 lutego :-) więc na spokojnie.
    Córeczka na chwilę obecną waży 785 gram i nieźle fika od samego rana :-)
    Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia :-)

Nitka_lutowa, Paulina89, AguŚka89, Czarnaa94, paulka86, karolina1488 lubią tę wiadomość

w5wqio4puxjzt1om.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi belly pokazuje jeszcze tydzień II trymestru :P

Nieukowa ja też się ciągle zastanawiam jak dam radę pod koniec ciąży bo już teraz jest mi ciężko. Ostatnio bolą mnie plecy tak w dole z prawej strony, czasem nie mogę wstać. Podejrzewam że mały na coś uciska.

Dziewczyny pisałyście ostatnio o wózkach 3w1. I ja chcę wam powiedzieć o fotelikach z tych wózków. My też kupiliśmy 3w1 ale wtedy nie miałam takiej wiedzy jak teraz... No więc my mamy wózek Camarelo Carmela, fotelik nazywa się bodajże karwala. Okazuje się że te foteliki nie przechodzą żadnych crashtestów ani w ogóle żadnych testów. Mają jakieś certyfikaty oznaczające jedynie tyle, że nie zostały wykonane z toksycznych tworzyw. Więc nikt wam nie gwarantuje czy taki fotelik podczas wypadku po prostu nie rozleci się na części. Jest fajnie i wygodnie że można wpiąć fotelik na stelaż, ale gwarancji że dziecko w samochodzie jest bezpieczne nie ma właściwie żadnej. Jeśli komuś zależy na tym wpinaniu na stelaż to do maxi-cosi już można dostać adaptery do praktycznie każdego wózka.
    Gdybym teraz miała kupować wózek, kupiłabym 2w1 i fotelik oddzielnie. Dla małego będziemy kupować nowy fotelik bo nie chcę się przekonywać czy w razie czego dziecko w takim foteliku od wózka przeżyje. W ogóle gdybym miała więcej kasy to chyba bym się zastanawiała nad czymś z kategorii 0-18 lub 0-25 kg montowanym tyłem do kierunku jazdy. Jeśli któraś z was chciałaby się zagłębić w tematy fotelikowe to polecam blog: http://osiemgwiazdek.blogspot.com/
    Koleś ma też swoje sklepy stacjonarne oraz sklep internetowy.

evs, Nieukowa lubią tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna dobrze że napisałas o tych "atestach" fotelików 3 w 1. Ja na pewno będę kupować fotelik osobno, szkoda ryzykować.

• Brunetka Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie to prawda, że trzeba zwracać uwagę, ale wydaje mi się, że są wózeczki 3w1, w które można wpiąć bezpośrednio, albo przez adaptery (około 40 zł) foteliki dobre i bezpieczne. Jako przykład podam wózeczek baby design lupo/dotty/husky i do tego kilka dobrych fotelików maxi cosi, które przechodzą crashtesty.

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja normalnie mam naprawdę pecha do dentystów :/ właśnie wróciłam od dentystki, która zajęła się moim zębem i jak się okazało po wyciągnięciu pękniętej połowy, że nie da się go uratować i trzeba wyrywać bo to jedna wielka "infekcja". Dodam, że ten właśnie ząb leczyłam w marcu przed ciążą i dentystka u której leczyłam się od dwóch lat zęby powinna mi zrobić kanałówkę a nie tylko plombę bo dałoby się go teraz uratować, ale stwierdziła, że nie trzeba. Na dodatek ta dzisiejsza powiedziała : kto pani robił te zęby, wszystko spieprzone tu odpadła plomba tu źle zrobione ja nie wiem jak to pani leczyli, to do zrobienia to do leczenia ponownego....(dodam, że to zęby wszystkie wcześniej "niby" leczone). No i mam po zębie ;(((( dwa razy podane znieczulenie bez adrenaliny i pół buzi delikatnie jak chomik ;(((
    powiedziałam jej żeby mi pokazała tego zęba i zobaczyłam jedno wielkie środowisko bakterii. Wyszłam zapłakana ;(( dobrze, że był ze mną mąż.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;( Dobrze ze go wyrwałas i ze trafił Ci się w końcu dobry dentysta.

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uuu Aguska strasznie szkoda zęba ale dobrze zrobiłaś... jakby zaczęło się babrać po porodzie to byłby spory problem...

Ja tez polecam 2w1 plus adaptery i osobno fotelik. My mamy od poczatku baby joggera summit i na pewno posłuży nam też przy Lili. Starszemu kupiliśmy lekka spacerowkę.
    Czarna ja mam fotelik tyłem do kierunku axkid kupowany na 8gwiazdek we Wrpclawiu ale ten drugi od 9kg. Nie wyobrażam sobie wozenia noworodka w skorupie 0 do 25, bo one są bezpieczne tylko przy ułożeniu bardzo pionowym, a noworodkowi przecież głową leci w takiej pozycji... no i noszenie tego pierwszego fotelika pozwala śpiącego malucha wynieść z auta do domu albo zainstalowac w wozku w sklepie podczas zakupow. Większego fotelika nie wyniesieszkodzą bo nie ma rączki nawet a nienowlaki niemal zawsze śpią w aucie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2016, 11:59

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa właśnie zastanawiałam się jakby to było z noworodkiem w takim fotelu i też nie potrafiłam sobie tego wyobrazić. Z resztą nawet nie widziałam żadnego na żywo. A wy jaki macie fotelik ten pierwszy? Ja mam na oku BeSafe Izi Go. Możesz mi powiedzieć jeszcze jakiego axkida macie? Bo my chcemy kupić dla córy też coś tyłem, niestety teraz mamy przodem (młoda i głupia byłam :P ). Wybieramy się właśnie w następnym tygodniu do osiemgwiazdek w Warszawie :)

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
‹‹ 364 365 366 367 368 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ