Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzidziol, Aguska trzymam za Was kciuki :*

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka_46 wrote:
    A ja sie staran ale albo mam za wielko brzuch albo za krotko rece. W jakiej.pozycji.najlepiej masowac?

Chyba najlepiej na stojąco, opierając jedną nogę o brodzik/wannę.

Aguśka89, Dzidziol - trzymajcie się! Koniecznie dajcie znać, co i jak.

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Aguu Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy wiecie jak dokładnie obliczają wysokość macierzyńskiego? Wydawało mi się, że to średnia zarobków z ostatnich 12 miesięcy, ale moja kadrowa twierdzi inaczej..

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguu zwykle tak, ale to zależy np. od tego czy nie miałaś zmiany umowy w tym czasie albo czy miałaś ciaglosc L4...

Dzidziol kciuki, wytrzymaj jak najdłużej! Aguska tobie też życzę, żeby Ci to ciśnienie wyprostowali...

Vitoria u coeboe chyba sprawa była jasna? Rodziła poprzednio przez cc? To chyba nawet nie moga ci 2 cesarski odmówić. ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2017, 22:44

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • aleksandraola Znajoma

Wysłany: 3 stycznia 2017, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papcia wrote:
    Już była wcześniej rozmowa na tej grupie o masażu krocza ;) ja się powtórzę, rodziłam 20 miesięcy temu pierwsze dziecko (3200 g), regularnie robiłam masaż krocza i ćwiczenia mięśni Kegla, miałam w planie porodu zaznaczone wyraźnie, że zależy mi na ochronie krocza i położna się tego trzymała. Musiałam też wg jej wskazówek kontrolować parcie, ale opłacało się. Pękłam tylko powierzchownie na 2 malutkie szwy, siedziałam normalnie zaraz po porodzie sn, co budziło ogólne zdziwienie :P ja bardzo polecam masaż krocza :) jest też wątek o masażu krocza gdzieś na forum, rzuciło mi się w oczy ostatnio, także sobie przejrzyj ;) tylko trzeba być systematycznym w tym, jednorazowo na pewno nie pomoże...

No i teraz już od 2 tygodni znów masuję, położna, która najprawdopodobniej będzie przy moim drugim porodzie, była zachwycona, że masowałam w pierwszej ciąży i teraz też zaleciła :)

a jak myslisz czy jeśli zaczęłam właśnie 36tc nie jest już za późno na masaż?

Aleksandra
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymajcie się w tych szpitalach na pewno wyprostuja sytuację i wyjdziecie do domu.

• Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy też przez cały okres ciąży musicie się stresować i przeżywać nerwy z powodu osób trzecich? Opisałam swoje doświadczenia na blogu, bo musiałam znaleźć jakieś ujście: http://mama-to-ja.bloog.pl/id,358147447,title,O-dwoch-takich-co-rozum-postradaly,index.html Zapraszam Was w wolnej chwili, może ktoś boryka się z podobnymi problemami...

rrb7y10.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:

Vitoria u coeboe chyba sprawa była jasna? Rodziła poprzednio przez cc? To chyba nawet nie moga ci 2 cesarski odmówić. ..

Mogliby odmowic gdybym prosila I gdyby inaczej przebiegal wczesniejszy porod. Dr powiedzial ze samo cc nie jest wskazaniem do kolejnego jesli bylo robione bo np dziecku puls spadal. W takim wypadku zalecaja probe sn pod warunkiem ze maluch nie okaze sie byc zbyt duzy. Z doswiadczenia dr wynika ze kompletny brak akcji porodowej lubi sie powtarzac wiec ja nawet nie zdarzylam sie wypowiedziec jaki mam plan na siebie :-) tylko potwierdzilam ze sie zgadzam na kolejne cc I tyle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2017, 08:01

• jestemhela Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Cześć Hela co u ciebie?

Chyba sobie wieczorem torbe spakuje, mam jakoś ochotę...
    Maz nas jutro umówił na oglądanie auta- z 2 dzieciakami i z kotrm w Fabii się średnio pomieścimy wiec czas zacząć myśleć nad trochę drozsza wyprawka :)

Dzień dobry :)
    U mnie już 36 tydzień. W tym tygodniu mam wizytę więc w końcu się dowiem ile waży ta dziewuszka :) Czas za szybko leci... A tu torba jeszcze niespakowana :) Więc chyba dziś też się tym zajmę :) Nie mogę się doczekać aż zaczną się posty z info o narodzinach lutowych maluszków :)

Mila123 lubi tę wiadomość

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie ciśnienie z rana w szpitalu idealne 117/70 w porownaniu z tym co bylo wczoraj dodam ze to bez tabletek no zwariować można.

Papcia lubi tę wiadomość

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzidziol, AguŚka89 trzymajcie się! Oby za długo was nie trzymali niepotrzebnie. Ale jesli trzeba to trzeba...
    Ja też w szpitalu ale kolo południa wychodzę. Wczoraj na wizycie synek miał za wysokie tętno bo około 170 wiec gin wysłał mnie na oddział. W szpitalu juz było ok, ale podali sterydy na płucka. Szyjka już skrócona i skurcze na ktg sie piszą. 5.01 mam się zgłosić na ktg.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i w temacie wydzieliny to mnie też często zalewa tak że mam mokro. Ale wiem że to nie wody bo w poprzedniej ciąży mi się sączyły i tego raczej się nie da pomylić.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a ja wlasnie czekam na usg ale nie aby ja wiec sobie poczekam. Dzidziol, Aguska trzymajcie sie dziewczyny. Davie rade!

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    A u mnie ciśnienie z rana w szpitalu idealne 117/70 w porownaniu z tym co bylo wczoraj dodam ze to bez tabletek no zwariować można.
    A jaki masz w domu cisnieniomierz? Te elektroniczne a szczegolnie nadgarstkowe czesto nie mierza dobrze.

• vitoria Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestemhela wrote:
    Najserdeczniejsze życzenia: szczęścia, zdrowia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku !!!!!

Proszę o wybaczenie...za brak obecności na forum oraz braki na 1 stronie.

Czy chcecie abym uzupełniła dane (1 strona)?

Dopisz prosze jasia na 1 luty :-)

jestemhela lubi tę wiadomość

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitoria wrote:
    A jaki masz w domu cisnieniomierz? Te elektroniczne a szczegolnie nadgarstkowe czesto nie mierza dobrze.

Elektroniczny alenie nadgarstkowy. Ale to cisnienir wysokie mialam i wczoraj tu w szpitalu i wysokie na kazdej wizycie.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i u mnie skurcze juz tez sie pisza na ktg tak do 30%.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie skurcze do 70% ale bezbolesne. Z resztą ja do tych zapisów podchodzę z dystansem bo jak rodziłam córkę to pisały się skurcze regularne do 100% a nic się nie działo i nie bolało. A te skurcze które mocno bolały i rozwarcie postępowało pisały się tylko do 30%

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Vriola Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my po wczorajszej wizycie, wszystko ok maluszek jest dość drobny (33tydz) waga 2kg - oczywiście wczoraj cały wieczór świrowałam z tego powodu, bo jesteśmy oboje wysocy, ale z nowym dniem doszłam do wniosku, że po prostu mi się we łbie przewraca, dziecko zdrowe, dobrze się rozwija, szyjka długa ... a ja wymyślam

bebag, paulka86, zbikowa, Fiolk@, karolina1488, Mila123, Czarnaa94 lubią tę wiadomość

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po USG mala wazy 2720 wg use 34+6. A wg belly 34 +0. Dziewczynka potwierdzona. Brzuszek wiekszy troche ale mowia ze to nic Po prostu tak ma. Brzuszek 97 centyl. Jak urodze w terminie moze miec nawet troche ponad 4 kg. Wszystko ok. Ulozona glowkowo.

bebag, paulka86, zbikowa, Fiolk@, Mila123, Czarnaa94 lubią tę wiadomość

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
‹‹ 445 446 447 448 449 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ