X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krystyna ja w piątek zaczynam 39 tydzień i jeszcze ktg nie miałam. We wtorek na wizycie zobaczymy co gin powie ale podobno jak wszystko jest ok to pierwsze ktg jest w dniu tp a potem chyba co dwa dni jak jest po terminie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 14:18

Krystyna lubi tę wiadomość

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krystyna, z tego co wiem w prawidłowo przebiegającej ciąży nie robi się ktg przed terminem porodu :) pozniej jest to chyba zalecane, jeśli ciąża jest przenoszona ;)

Krystyna lubi tę wiadomość

age.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wymiekam... wyszlam z mlodym na gorke, powciagalam go troche zeby pozjezdzal, bylo spoko, przyszly znajome z maluchami pomogly czasem I nagle maz dzwoni ze kurier pod drzwiami czeka... mial zadzwonic godzine przed dostarczeniem paczki, stwierdzil ze nie ma takiego obowiazku - juz mi cisnienie podniosl. Na szczescie nie bylam na tej gorce sama, zostawilam mlodego z kolezankami I poszlam do kuriera. Ledwo zipalam jak doszlam, a ten na dzien dobry I z kpina na ustach ze chyba dam se rade wniesc te paczke sama bo stu kilo nie wazy. Zeby wazyla pol kilo to myslalam ze to jego obowiazek - podniosl mi cisnienie drugi raz. Wtoczylam sie z ta paczka na gore I poszlam spowrotem na gorke po synka. Nie chcialam zeby byl dlugo na dworze bo nadal smarka. Ale mlody sie postawil, on nie idzie do domu I koniec... namawialam go na powrot ponad godzine, sama zmarzlam jak diabli a ten za diably nie chce isc. Powoli zaczynaly mi juz nerwy puszczac, w koncu wzielam pod pache I zanioslam go wrzeszczacego do domu. Myslalam ze skonam, wrocilam tak wykonczona ze lzy znow same lecialy. Bardzo boli mnie brzuch. Nie daje juz rady. Dwulatki maja juz swoje zycie I swoje plany na najblizsza przyszlosc a ja z tym grubym brzuchem nawet nie moge schylic sie do niego zeby mu sprobowac cokolwiek wytlumaczyc. On ma frajde a ja poza argumentami slownymi nie moge nic. Po 2 godzinach spaceru, tej gorce, wracaniu do kuriera I tym cyrku na koniec I taszczeniu mlodego do domu obiecalam sobie ze wiecej z nim nie wyjde do porodu, to nie na moje sily, ale pewnie odpoczne I jutro z nowymi silami stawie czolo gorce.

• vitoria Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    Krystyna, z tego co wiem w prawidłowo przebiegającej ciąży nie robi się ktg przed terminem porodu :) pozniej jest to chyba zalecane, jeśli ciąża jest przenoszona ;)
    U nas w szpitalu sie robi, na 2 tygodnie przed terminem zaczyna sie chodzenie na ktg 2x w tyg.

• Krystyna Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za doinformowanie- jestem już uspokojona. Ze spokojną głową poczekam do spotkania z położną :)

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj w klubie Vitoria... ja dziś cały dzień noszę syna bo mi się pochorowal i wisi na mnie non stop. Maz ma wolne i mógłby mi pomóc ale nie bo on akurat dziś jedzie na zakupy a potem to sobie odpocząc chce "w końcu z nowym filmem". Dodam że dziennie spędza z dzieckiem może 45min, no ale w dzień wolny nie będzie przecież dziecka nianczyl, nie?
    Brzuch mam jak kamień, boli mnie kregoslup i pachwiny. No ale to mój obowiązek się dzieckiem zająć bo na urlopie jestem w koncu...

Moja położna robi mi to 2x w ciązy ktg bo to w ramach opieki Okołoporodowej oferuje moja sr, gin prywatnie tez robi ale to raczej formalność...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 15:23

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ktg robili dotychczas jeden raz w 35 tygodniu ciąży. Podobno następnym razem nie będę miała (37 tc).
    Co do aktywności fizycznej to ja też nienawidzę leżeć bezczynnie, ale teraz staram się robić wszystko z umiarem po tym jak tydzień temu się przeforsowałam. Czyli obowiązki domowe tak, ale z przerwami i bez nadmiernego dźwigania itp.
    Nieukowa, to Twój mąż faktycznie bardzo dba o swój komfort podczas wolnego... :/ Masakra z tymi facetami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 15:33

125e5056ef.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wróciłam właśnie z usg. Mała przybrała na wadze niby 2700 wazy. No drobne dziecko będzie ale ważne ze waga ruszyła. Przepływy w normie. Zobaczymy ile faktycznie po urodzeniu wyniesie waga bo wydaje mi się, ze ok 3 kg będzie. Mij maz mial wagę urodzeniowa 2800 a byl donoszony teraz to chlop 190 cm takze mysle ze po tatusiu ta waga. Najważniejsze żeby byla zdrowa.

AleAleksandra, MamaZtrójmiasta, bebag, karolina1488, paulka86, Czarnaa94, chloet, Fiolk@, Nieukowa, Mila123 lubią tę wiadomość

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 kg dzieci nie są takie złe :)) są dużo drobniejsze ale nie takie ze strach je przebrać;) mój mąż też wielkolud 192 i to bez kapelusza;)

AguŚka89 lubi tę wiadomość

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o ktg to u mnie jest tak, że jeśli ciąża prawidłowa, nie ma cukrzycy ani nic to robią ktg dopiero w terminie porodu.
    Ale mi się mała rozciąga wiecznie, spać nie daje po nocy bo wypycha się z każdej strony, u góry z prawej wychodzi głowa a niżej po lewo noga czy coś i tak w kółko :)
    A dziś się sama przestraszyłam przez głupotę czy może gapowatość, brzuch mnie zaczął swędzieć trochę podnoszę bluzkę a on czerwony cały, miejscami bardziej miejscami mniej, jeeezuuu, chwila paniki, ale brzuch umyłam, nakremowalam, czerwień znikła - nie dziwne bo były to kłaczki z nowej czerwonej bluzki która mam dziś na sobie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 16:48

AleAleksandra lubi tę wiadomość

ge670tj.png

cc9ca37.png

• MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam ktg co tydzien, ale wszystko zalezy od lekarza prowadzacego i oczywiscie od tego czy ciąża przebiega książkowo, czy są jakies "problemy".

ja juz w 31 tc mialam ktg i to chyba 4 razy na dobe:)jak chwile w szpitalu lezalam.

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ktg w pierwszej ciąży miałam robione pod koniec ale wtedy miałam nadciśnienie. W drugiej ciąży dopiero po odejściu wód na izbie przyjęć, teraz też się nie wybieram. To chyba coś w tym jest, że jak z ciążą wszystko dobrze to nie ma potrzeby ;-)

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • mmonis Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży w 36 tc lekarz wysłał mnie na ktg, ponieważ nie podobało mu się tętno małej. Potem już z automatu kazano mi przychodzić co tydzień, a od dnia terminu porodu miałam pojawiać się co 2 gi dzień. Ale właśnie w ten 2gi dzień po terminie na ktg odeszły mi wody.

Teraz chodzę na ktg od 36 tc co tydzień ze względu na nadciśnienie.

Jeśli nic się nie dzieje to wiem, że każą przychodzić od terminu porodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 18:43

KaasiaK lubi tę wiadomość

xnn974v.png
    wvwcex3.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś wyniki wymazu z pochwy i wyszły mi chyba wszystkie możliwe bakterie ;/

Dostałam antybiotyk + globulki. Któraś z Was miała taką sytuację? Trochę się zestresowałam, szczególnie, gdybym miała urodzić niedługo i jakie mogłoby to mieć konsekwencje dla dziecka...

rqkqj11.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ktg mam mieć kilka dni przed terminem.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chloet ale jak to wszystkie możliwe? Gbs to jeden rodzaj bakterii, Streptococcus agalactiae. Innych się w tym badaniu nie sprawdza. Jeśli masz wynik dodatni to pod spodem masz pewnie antybiogram czyli rozpiskę jakim antybiotykiem można z nimi walczyc...
    No chyba ze robiłaś biocenoze pochwy albo posiew to możliwe ze masz coś więcej...

Jeśli dostałaś te leki na gbs to jest to błąd, tego się nie robi bo nie ma to sensu... dopiero w szpitalu podają antybiotyk...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tym ktg to chyba już rozumiem dlaczego ja mam na 2 tygodnie przed porodem a wy w większości dopiero po terminie. W 36tc miałam w szpitalu wizytę kwalifikującą do porodu. Na wizycie został określony sposób porodu (cc), termin i dostałam skierowanie na poród w tym szpitalu. Wraz z wydaniem skierowania do porodu lekarz poinformował mnie że od tego momentu jestem pod opieką szpitala, tzn. jeśli chcę mogę oczywiści równolegle chodzić do mojej ginki, ale nie muszę, szpital bierze już za mnie i dziecko odpowiedzialność, co przejawia się tym, że gdyby cokolwiek mnie niepokoiło mam prawo o każdej porze dnia i nocy podjechać do szpitala na ktg/ usg, oraz na 2 tygodnie przed wyznaczonym terminem porodu mam zgłaszać się na wyznaczone wizyty z ktg, pomiarem ciśnienia i badaniem ginekologicznym jeśli rodzę sn. Na ostatnim ktg, dzień przed porodem zostanie pobrana krew na różne gadżety potrzebne przed zabiegiem.
    Czyli po prostu taka jest specyfika mojego szpitala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 20:46

• Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany, ale mam wieczór. Zrobiłam sobie powtórkę z września, znowu wylałam sobie wrzątek na brzuch i nogę... Akurat kąpałam córkę, mąż w pracy, ona płakała bo chciała wyjść, ja próbowałam jakoś schłodzić te oparzenia... Dobrze że chociaż mam jeszcze tą maść i opatrunki od poprzedniego razu to obyło się bez pogotowia.

Ja raz jeździłam na ktg po pobycie w szpitalu, ze względu na podejrzenie tachykardii. Ale wyszło dobrze i więcej nie muszę. W piątek mam wizytę, ciekawa jestem czy coś tam się rusza już w stronę porodu czy nie bardzo. Coś czuję że mały nam zrobi psikusa i wyjdzie po terminie.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ktg byłam w zeszłym tygodniu (36tc) i będę mieć kolejne w przyszłym.
    Myślę, że moja gin profilaktycznie chce sprawdzić co tam się dzieje, bo w sumie całą ciąże przechodzę bezproblemowo.

Czarna współczuję przygód, ja też się oparzyłam niedawno jak wyciągałam gorącą blachę z piekarnika i zahaczyłam o brzuszek ;/
    Nic przyjemnego...

• Marsjanka2 Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jedna Pani doktor powiedziala ze od ok 38 tyg ciazy mam jezdzic na ktg... wczoraj natomiast lekarz który przejął prowadzenie końcówki mojej ciązy powiedzial ze nie ma takiej potrzeby :) ogolnie podobno nie ma zaleceń zeby w nieprzeterminowanej ze tak napiszę ciązy robic badanie ktg bez wskazań i podobno dopiero po terminie on zaleca wykonywanie tego badania co 2 dni :) jak widac zalezy wszystko od lekarza...

04f963f7bc.png
‹‹ 480 481 482 483 484 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ