X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oparzenia są paskudne, paprze się to, piecze, najgorzej jak się te bąble zrobią a potem popękają :/

Ja z jednej strony to się cieszę że już jutro pierwsze ktg, ostatnie usg miałam robione w 31tc, fakt że dzidziuś praktycznie ciągle dawał o sobie znać i nie miałam stresu że coś z nim nie tak, ale ostatnio jak jest już taki duży i przez to dużo spokojniejszy to czasem się denerwuję i nie ukrywam że z przyjemnością posłucham jak mu serduszko bije.

• Marsjanka2 Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja Wam powiem że mam problem... bo nie wiem na jaki poród się zdecydować.... 4 latabtemu mialam operacje usuwania znacznej czesci jelita grubego. Mam ciecie przez caly brzuch od mostka az do kosci lonowej.
    Dwa lata temu rodziłam synka... i lekarze jednoglosnie wtedy twierdzili ze dla mnie lepszy bylby porod sn poniewaz mam juz zrosty w brzuchu i to ryzyko kolejne ciecie... niestety pomimo prob zrobiono mi cc przy rozwarciu 10 cm podobno z powodu niewspolmiernosci glowkowej... synek wazyl 4 kg wiec jest to faktycznie prawdopodobne. Teraz jestem w 35/36 tyg ciazy i lekarz pytal mnie wczoraj jak chce rodzic... nie ukrywal ze sam nie wie do konca co mi polecic... ale moga popekac mi blizny przy probie porodu sn... z drugiej strony kiedys bylam wyjatkowo na wizycie u innego lekarza i powiedzial ze.mialam duzo szczescia i ja i lekarz ktory wykonywal mi cc ze udalo sie i nic zlego sie nie stalo... tak.mnie wystraszyl tymi slowami... Moj lekarz prowadzacy zalecil zeby jechac do szpitala w ktorym chce rodzic i porozmawiac z lekarzem jak oni to widza... ustalic termin cc czy cos... nie wiem co byloby lepsze prpbowac sn czy isc odrazu na cc...

04f963f7bc.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takiej sytuacji to trzeba porozmawiać chyba z kilkoma lekarzami i któremuś zaufać, bo jak rozumiem obie formy porodu obarczone są dużym ryzykiem... Z jednej strony należy wybrać to co niesie mniejsze ryzyko powikłań, ale z drugiej poród jest porodem, jest nieprzewidywalny i to że nastawisz się np na sn nie oznacza że będziesz w stanie w taki sposób urodzić, po pierwsze przez rozległe blizny które moga popękać, po drugie może pojawić się np niewspółmierność główkowa, czy złe ułożenie dziecka, spadek tętna cokolwiek. Wg mnie nie na miejscu jest pytanie lekarza jak chcesz rodzić... to on jest lekarzem i skoro sytuacja jest tak skomplikowana powinien powiedzieć ci co będzie najbezpieczniejsze dla ciebie i dziecka..

Czarnaa94, Nieukowa, AleAleksandra, karolina1488, Papcia lubią tę wiadomość

Wysłany: 18 stycznia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie Vitoria masz rację... i na prawdę jest to dla mnie spory problem... moj lekarz prowadzący odszedł z przychodni na sam koniec roku... zostawila mnie bez konkretnej odpowiedzi co byloby lepsze... zupelnie mi nie pomogla nie nakierowala mnie... wczoraj u lekarza bylam pierwszy raz i na prawde czlowiek bardzo fajny, dokladnie wypytywal o powody dla ktorych bylam operowana niestety nie mialam przy sobie wypisu ze szpitala zeby mogl poczytac co konkretnie bylo usuwane i z jakiego powodu... Ale nie znam go ani on do konca nie zna mojej historii... mysle ze wizyta w szpitalu bedzie dobrym rozwiazaniem.. ale czy myslicie ze jak pojadę na izbę przyjęć w celu odbycia takiej rozmowy to mnie w ogole ktos wyslucha?? doradza cos?

04f963f7bc.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Chloet ale jak to wszystkie możliwe? Gbs to jeden rodzaj bakterii, Streptococcus agalactiae. Innych się w tym badaniu nie sprawdza. Jeśli masz wynik dodatni to pod spodem masz pewnie antybiogram czyli rozpiskę jakim antybiotykiem można z nimi walczyc...
    No chyba ze robiłaś biocenoze pochwy albo posiew to możliwe ze masz coś więcej...

Jeśli dostałaś te leki na gbs to jest to błąd, tego się nie robi bo nie ma to sensu... dopiero w szpitalu podają antybiotyk...

GBS jeszcze w ogóle nie robiłam, będę robić ten wymaz za 2 tyg.

To wyniki z posiewu. Wyszły mi 4 różne bakterie, w tym. min. Candida i E-Coli.

rqkqj11.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsjanka ja się zgadzam z tym co napisała Vitoria, najlepiej zasięgnąć opinii kilku lekarzy. Myślę że powinni z Tobą w szpitalu porozmawiać skoro chcesz tam rodzic bo to jednak trudna sytuacja. Zarówno dla Ciebie jak i dla nich.
    A może wybierz się na wizytę do jeszcze jakiegoś gina, tak żeby poznać jeszcze jakąś opinię? Albo do lekarza który w tym szpitalu pracuje?

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Krystyna Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsjanka, zgadzam się z przedmówczyniami- ja bym poszła do szpitala w którym zamierzasz rodzić - niczym się nie stresuj, popytasz położnych to znajdą lekarza z którym wyjaśnisz swoje wątpliwości. Dodatkowo poszłabym do innego gina zasięgnąć opinii.

Czarna, ale to oparzenie jest bardziej powierzchowne? Bo jak nie to może lepiej żeby je obejrzał lekarz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2017, 22:27

Wysłany: 18 stycznia 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczymy za odzew :) jakos mi lepiej jak odpisalyscie. Zrobię tak jak mówicie, pojadę w poniedziałek do szpitala porozmawiam i poszukam tez lekarza pracującego w szpitalu umowie sie na wizytę prywatną :)

04f963f7bc.png

Wysłany: 18 stycznia 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak tam się czujedzie Mamuśki?:) mnie dzisiaj dopadła jakaś straszna niemoc.... na prawdę.. juz zastanawialam się czy to kwestia ciśnienia czy co... :) pozniej sie rozruszałam i bylo lepiej :) obym jutro miala wiecej energii bo zamierzam ogarnac garderobe bo juz ledwo mozna do niej wejsc... taki jest tam balagan ... a jak urodzi sie córcia to przy dwóch maluchach raczej nie bedzie na to czasu sily i checi :)

04f963f7bc.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet wrote:
    GBS jeszcze w ogóle nie robiłam, będę robić ten wymaz za 2 tyg.

To wyniki z posiewu. Wyszły mi 4 różne bakterie, w tym. min. Candida i E-Coli.

Masz jakieś objawy?
    Mi wczoraj oprocz gbs pobrali wymazy na powiew, bo wargi opuchniete, swedza i zolte wodniste uplawy mam:/

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsjanka nie zazdroszczę dylematu... wg mnie ginekolog powinien dać ci skierowanie na konsultację specjalistyczną z chirurgiem w szpitalu położniczym, wtedy na pewno ktoś kompetentny by cię tam pokierował i doradził... Na pewno powinnaś się udać do szpitala tak czy siak bo to skomplikowana sprawa...

Chloet to w takim razie lecz tę infekcję - nie przejmuj się tymi drobnoustrojami, dziecko i tak E. coli od ciebie przejmie czy to przy porodzie sn czy to później w życiu, Candidę też bo to normalny składnik naszego przewodu pokarmowego... a do porodu na pewno się wykurujesz...

chloet lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:
    Masz jakieś objawy?
    Mi wczoraj oprocz gbs pobrali wymazy na powiew, bo wargi opuchniete, swedza i zolte wodniste uplawy mam:/

Nie, właśnie zero jakichkolwiek objawów. Trzymam kciuki, żeby wszystko u Ciebie było ok!

rqkqj11.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to witam sie w kolejnym dniu. Dzis z synkiem na dwor nie ide, raz ze akurat w porze spaceru mam ktg, a dwa ze zaczal pokaslywac, katar nadal jest. Teraz musze sie wziac za obiad, poodkurzac kudly psie, mlody robi sobie inhalacje, potem sie troche pobawimy I bede leciala do szpitala.

Czarna czy ty tak jak ja w sobote konczysz 38tc? Jaki masz termin porodu w karcie ciazy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2017, 09:18

• MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsjanka2 nie zazdroszczę, u mnie sprawa jest o tyle prosta, ze mialam 2 cc i lekarze gdzie chce rodzic jednogłośnie mówią, ze muszę mieć trzecie cc, gdyz porod sn obarczony jest zbyt duzym ryzykiem.

W twoim przypadku sprawa jest ddużo bardziej skaplikowana, wg mnie gdybym ha miala wybierać pewnie bardziej sklanialabym sie ku cc.. ale to tylko takie.moje odczucie i uwazam ze taką decyzję powinien podjac jakiś mądry lekarz ze szpitala w.którym bedziesz.rodzić.

Marsjanka2 lubi tę wiadomość

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krystyna teraz zdjęłam opatrunki to tylko na brzuchu mała plamka została, na szczęście. Pewnie dzięki temu że od razu zimną maścią posmarowałam.

Vitoria dokładnie tak, termin z belly mam na 4.02 a w karcie na 7.02

vitoria, Krystyna, AleAleksandra lubią tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie nagły spadek formy, ledwo chodzę wszyskto mnie boli. wczoraj trochę pofugowałam podłogę, przeszłam się z psem i dziś plecy odmawiają posłuszeństwa. czuje się jakby mnie ktoś przeżuł i wypluł. mała ledwie co się rusza w brzuchu, troche się martwię.

Czarna uważaj na siebie z tym wrzątkiem, mam nadzieje że to nic poważnego.

Marsjanka dziewczyny dobrze piszą, skonsultuj się z lekarzem ze szpitala gdzie chcesz rodzić, zeby nie mieli się do czego "czepiać".

A powiedzcie mi jak to jest z wizytami kwalifikującymi? trzeba sie na taką umówić, czy po prostu przychodzicie rodzić jeśli nie ma wskazań co do cc i wtedy widzą was pierwszy raz?

Czarnaa94 lubi tę wiadomość

• Babydream Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbikowa u mnie też ruchy są słabe, ale to już chyba normalne pod koniec....
    Dzisiaj mam ostatnią wizytę u gin, bardzo się przed nią stresuję

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream kciuki za wizytę.

Ja czuję się okropnie, wszystko mnie boli i jestem słaba. U nas tak zasypało że nie wychodzę z domu za bardzo, chyba że do pobliskiego sklepu. GBS dodatni, w dodatku dostałam globulki na grzyba bo lekarzowi nie podoba się wydzielina. Dziecko jest małe 2900 g. Ciekawa jestem ile jeszcze może "przytyć".

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015

Wysłany: 19 stycznia 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobię dziewczyny :) lekarz pod ktorego opiekę trafiłam teraz na koniec ciąży niby nie mowil wprost radzę cc czy cos, ale zaczal mnie straszyc tymi bliznami i ze moze powtorzyc sie scenariusz z komplikacjami przy porodzie i i tak zakonczy sie naglym cc, tak wiec moze nie chcial nic narzucac ale mozna bylo odczuc ze radzi cc.. tylko wlasnie naciskal na to zeby bylo zaplanowane a nie nagłe... powiedzial ze w moim przypadku to powinna byc zaplanowana operacja nie wykonywana w pospiechu... no zobaczymy dziewczyny co mi powiedza :) w poniedzialrk przejadę się do nich :) czy jest ktoras z Was z Łodzi?:)

04f963f7bc.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbikowa wrote:

A powiedzcie mi jak to jest z wizytami kwalifikującymi? trzeba sie na taką umówić, czy po prostu przychodzicie rodzić jeśli nie ma wskazań co do cc i wtedy widzą was pierwszy raz?

To zależy od szpitala. Najlepiej zadzwoń sobie wcześniej tam, gdzie chciałabyś rodzić na IP i zapytaj. Mogą Cię zaprosić na KTG i żeby założyć kartotekę, a mogą Ci powiedzieć, żebyś przyjechała jak się zacznie poród... Jak rodziłam pierwsze dziecko to byłam tam wcześniej na KTG dwa razy i przy okazji mnie badali. A teraz mam się zgłosić jak się coś zacznie, ewentualnie, gdyby do tp się nic nie działo to wtedy się skontaktować z moją położną.

Teraz ruchy mogą być słabsze, bo maluszki mają bardzo mało miejsca, nie ma się co martwić, chyba że w ogóle nie czuć ruchów przez kilka godzin to lepiej się wybrać na IP.

Goździk - ja wczoraj miałam taki spadek formy jak Ty dzisiaj... a dzisiaj śmigam od rana, już wytarłam wszystkie kurze, umyłam kuchenkę i piekarnik, od rana bawiłam się z synkiem i w sumie coś bym jeszcze upichciła, ale moja mama wczoraj przywiozła nam bogracz, więc sobie odpuszczę obiad, może później się zabiorę za jakieś ciastka owsiane, energia wróciła :)

A co do masy ciała dziecka to możecie sobie zerknąć na siatki centylowe Fenton (naprawdę bardzo dobre, stosowane na wielu oddziałach neonatologicznych), które są odzwierciedleniem wewnątrzmacicznego wzrostu. Jeśli dziecko przez dłuższy czas idzie w jednym kanale centylowym (np. 10-50) to powinno w nim zostać do porodu, i w zależności w którym tygodniu będzie poród, mniej więcej można mniej więcej oszacować wagę urodzeniową. Są osobne dla dziewczynek i chłopców ;) poniżej wklejam linki:

https://www.pdf-archive.com/2017/01/19/fenton2013growthchartcolor-boys/ - dla chłopców

https://www.pdf-archive.com/2017/01/19/fenton2013growthchartcolor-girls/ - dla dziewczynek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2017, 13:16

zbikowa, AleAleksandra lubią tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
‹‹ 481 482 483 484 485 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ