🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Bajka15 wrote:Powiedzcie mi , ile z Was jest już na zwolnieniu? Albo kiedy zamierzacie iść?
Ja sobie zawsze obiecywałam że jak tylko znajdę w ciążę to robię adios pracodawcy👋
Taki mam też zamiar. Mam nadzieję że w następnym tygodniu mi da zwolnienie szczególnie że ostatnio muszę przerzucać kartony bo robimy porządki w dokumentach
Ja jestem prawnikiem na samym początku kariery, wiec zamierzam pracować tak długo jak pozwoli mi zdrowie. Od 34 tygodnia obowiązuje u nas w De zakaz pracy dla ciężarnych (chyba ze ta życzy sobie pracować), wiec obstawiam, ze będę do konca roku pracować. -
Bajka15 wrote:Powiedzcie mi , ile z Was jest już na zwolnieniu? Albo kiedy zamierzacie iść?
Ja sobie zawsze obiecywałam że jak tylko znajdę w ciążę to robię adios pracodawcy👋
Taki mam też zamiar. Mam nadzieję że w następnym tygodniu mi da zwolnienie szczególnie że ostatnio muszę przerzucać kartony bo robimy porządki w dokumentach
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z badaniami krwi w trakcie prenatalnych, w dwoch poprzednich ciążach tego nie mialam. Teraz tez nimt, ani lekarka, ani w rejestracji nie zwrócił uwagi na te potrzebę. Pod jakim kątem te badania? Morfologia? Zalecane czy niezbędne?Janek 14
Tymek 11, 5
Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 -
GrubAsia wrote:Mamy prenatalne razem 😁 krew pobieram tydz przed, pytałam o to mojej lekarki i powiedziała, że ważne żeby krew była pobrana w skończonym 11 tc, nie musi być wtedy co usg już trzymam za nas kciuki... I już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak ten maluch rośnie, nie wiem czy wytrzymam jeszcze 3 tygodnie 🙈🙉🙊
Ja również nie mogę się już doczekać. Czas się tak dłuży jak człowiek czegoś oczekuje... ⏳ Staram się też myśleć pozytywnie, że wszystko będzie dobrze i że maleństwo pięknie rośnie.
Mi lekarz kazał 10-7 dni wcześniej zrobić badania z krwi i z wynikami przyjść na USG.
Skoro krew trzeba oddać po 11 tygodniu ciąży to u mnie będzie w porządku.😉
Na razie życzę nam obu cierpliwości, a później udanych wizyt! Trzymam kciuki! ✊✊✊😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2020, 14:51
GrubAsia lubi tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Ja sobie zawsze obiecywałam że jak tylko zajdę w ciążę to robię adios pracodawcy👋
Też sobie mówiłam, że szybko ucieknę na zwolnienie. Aktualnie u nas w pracy sezon urlopowy, teraz mam ja urlop, a po mnie koleżanka, która ma przejąć moje obowiązki. Planowałam wziąć zwolnienie po jej powrocie z urlopu około 20 sierpnia, ale dziś naszły mnie jakieś wątpliwości. W weekend wróciliśmy, z krótkiego wypadu, mąż wrócił do pracy a ja od rana sama i już zaczęłam myśleć o pracy, chyba jestem pracoholikiem. Do siedzenia w domu skłania mnie chęć ciągłych drzemek xd -
Inka7 wrote:Ja pracuję w szkole, więc teraz urlop, a zwolnienie od września.
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z badaniami krwi w trakcie prenatalnych, w dwoch poprzednich ciążach tego nie mialam. Teraz tez nimt, ani lekarka, ani w rejestracji nie zwrócił uwagi na te potrzebę. Pod jakim kątem te badania? Morfologia? Zalecane czy niezbędne?
Do prenatalnych lekarz kazał mi zrobić test PAPPA + wolna jednostka beta HCG i jakieś drugie badanie, ale nie pamiętam dokładnie. 🙈
Morfologię, mocz, różyczkę, toksoplazmozę itd miałam zlecone na pierwszej wizycie i już jestem po konsultacji tych wyników.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2020, 14:57
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Morfologie, mocz mam na kazdą wizytę zalecane, toxo w zawieszeniu jak się doszukam poprzedniej karty ciąży. No ale o teście pappa nie bylo mowy, moze jak sa jakieś wątpliwości?
No nie wiem, ale jak nie kazali, noe będę się wychylać.Janek 14
Tymek 11, 5
Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 -
Inka7 wrote:Ja pracuję w szkole, więc teraz urlop, a zwolnienie od września.
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z badaniami krwi w trakcie prenatalnych, w dwoch poprzednich ciążach tego nie mialam. Teraz tez nimt, ani lekarka, ani w rejestracji nie zwrócił uwagi na te potrzebę. Pod jakim kątem te badania? Morfologia? Zalecane czy niezbędne?
Na NFZ jest jak są jakieś przesłanki, np. Wiek powyżej 35, wcześniejsze chore dzieci itp.
Ale można zrobić dla samego siebie,zeby wiedzieć czy dziecko jest zdrowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2020, 15:04
-
Test PAPP-A jest refundowany i zalecany w przypadku kobiet powyżej 35. roku życia oraz tych, które urodziły wcześniej dziecko z wadą genetyczną i u kobiet, w rodzinach których miały miejsca urodzenia dzieci z wadami genetycznymi.
Ja nie łapię się w żadne z tych kryteriów, ale lekarz zlecił mi to badanie. Nie jest ono obowiązkowe. 😉Inka7 lubi tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
_Hope wrote:Ja również nie mogę się już doczekać. Czas się tak dłuży jak człowiek czegoś oczekuje... ⏳ Staram się też myśleć pozytywnie, że wszystko będzie dobrze i że maleństwo pięknie rośnie.
Mi lekarz kazał 10-7 dni wcześniej zrobić badania z krwi i z wynikami przyjść na USG.
Skoro krew trzeba oddać po 11 tygodniu ciąży to u mnie będzie w porządku.😉
Na razie życzę nam obu cierpliwości, a później udanych wizyt! Trzymam kciuki! ✊✊✊😊_Hope lubi tę wiadomość
6 lat starań o rodzeństwo, niedrożność, endometrioza, poronienie, laparoskopia
02.2018 ICSI 😢 nie pobrano komórek
06.2018 ICSI - podejście II
07.2018 punkcja pobrano 6 komórek, mamy ❄❄
10.2018 histeroskopia
16.11.2018 FET ❄️😢
21.11.2019 FET ❄️😢
...
23.06.2020 - 7tc ❤️ -
_Hope wrote:Test PAPP-A jest refundowany i zalecany w przypadku kobiet powyżej 35. roku życia oraz tych, które urodziły wcześniej dziecko z wadą genetyczną i u kobiet, w rodzinach których miały miejsca urodzenia dzieci z wadami genetycznymi.
Ja nie łapię się w żadne z tych kryteriów, ale lekarz zlecił mi to badanie. Nie jest ono obowiązkowe. 😉
Mój lekarz powiedział (i później czytałam w necie), że obecnie jest to badanie rekomendowane niezależnie od wieku, ale refundacja chyba jest od 35r.ż. W pierwszej ciąży też nie miałam. Teraz łapię się na refundację 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2020, 16:14
-
Wkroczyłam w kolejny tydzień i jeszcze tydzień do kolejnej wizyty, chyba się wykończę nerwowo, a mąż mówi ze boi się mnie dotknąć przez krwiaka, żeby mi przypadkiem nic nie zrobić
Czy Wam też tak powoli dni upływają? Marzę o tym, że będzie poprawa i krwiak się choć trochę wchłonie.
Jestem na zwolnieniu trzeci tydzień, poszłam do gin potwierdzić ciąże, a wyszły niestety komplikacje i zaleciła od razu zwolnienie, leżenie, brak seksu, zakaz dźwigania. Mój szef ma nadzieje, że jeszcze wrócę na trochę do pracy. Odeszłam dość niespodziewanie nawet osobiście nie rozmawialiśmy, tylko przez tel. ze względu na to, że muszę leżeć.
Dziewczyny jak to jest z bad. prenatalnym? Lekarka kieruje, gdy są wskazania czy jak to wyglada? Pierwszą ciąże przechodziłam w Niemczech dlatego pytam.
-
Vagabond wrote:Mój lekarz powiedział (i później czytałam w necie), że obecnie jest to badanie rekomendowane niezależnie od wieku, ale refundacja chyba jest od 35r.ż. W pierwszej ciąży też nie miałam. Teraz łapię się na refundację 🙃
Mój lekarz mówił, że PAPP-A nie jest obowiązkowym badaniem, ale on wszystkim swoim pacjentkom zaleca je zrobić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2020, 17:20
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Inka7 wrote:Marta nie chcę Cię wprowadzic w błąd, ale prenatalne chyba są obowiązkowe.
Ja bym nawet nie myslala o pracy na Twoim miejscu. Choc niestety, tez mi sie dluzy...
Pewnie, praca nie jest najważniejsza. Najważniejsze jest zdrowie maluszka.
Życzę Wam powodzenia na prenatalnych, bo u niektórych już tuż tuż.
Inka7 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny mam pytanie do tych, które dużo plamiły i krwawiły na początku. Czy wiedząc, że macie krew w macicy każdorazowo jeździłyście na pogotowie? Ja znów zaczęłam krwawić. Nie ma tego dużo, ale jednak. To jakby troche krwi czerwonej i troche brązowej. Wiem, że mam jeszcze krew w jamie macicy i nie wiem czy to ona schodzi czy musze jechać sprawdzić.
Po 20minutach nie ma więcej, tylko pozostałości. Wychodzi, że tydzień mam czysto, tydzień plamię. Czy temperatura na zewnątrz może mieć na to wpływ?
12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
1 procedura In-vitro
3x IUI- nieudane ❌
Starania od 04.2019 💕