X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wklejam, bo może kogoś zainteresuje

https://mamaginekolog.pl/porod-przedwczesny/

O 11.40 mam wizytę i będziemy podejmować decyzje czy zakładamy szew

Co do wanienke to była jedyna rzecz, która mi została po starszym synku a mianowicie wanienke z Ikei (jest fajna bo stabilna i jak dziecko jest trochę większe to spokojnie może w niej siedzieć)
    U nas będzie wanienke w wannie, nie lubię tych na stelażach.

Rucola, Ania81 lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Tak naprawdę zostało nam niewiele czasu :-) ekscytujące i przerażające zarazem 🙉🙈

Już nadszedł czas na poważniejsze przygotowania i zakupy. Nie chcę odkładać wszystkiego na ostatnią chwilę, a tym bardziej robić wszystkich zakupów zakupów na raz, bo chyba całą wypłatę na to będę musiała poświęcić 🙀 lepiej stopniowo i systematycznie. Niedługo black friday. Założyłam konta w różnych sklepach, wkładam rzeczy do koszyków i czekam na promocje ;-) w tym tygodniu mam zamiar zrobić zakupy apteczne.

Dzisiaj i ja mam studniówkę 🤯💪😱 tak jak wyżej napisałam czuję coraz większe przerażenie. Tak niewiele czasu zostało...

U mnie 100-dniówka za 9 dni! A dopiero co czekałam na półmetek 🙈 Szok!

Też czekam na black friday. Może uda się coś wyhaczyc w dobrej cenie 😊

3i492n0aa33ktkto.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie tego fenomenu nospy nie rozumiem. W Pl każda koleżanka niemalże bierze a tu w De nie ma czegoś takiego. Już nawet znajome tutaj wypytywałem i nigdy nikt czegoś podobnego nie miał przepisanego. Pytałam tez siostrę,która mieszka w Stanach i ona i jej znajome tez nigdy nie miały czegoś podobnego przepisanego.
    Nadal jednak twierdze, ze jeżeli ma się zaufanie do swojego lekarza prowadzącego to należy go słuchać.

Rucola lubi tę wiadomość

• Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:

Co do wanienke to była jedyna rzecz, która mi została po starszym synku a mianowicie wanienke z Ikei (jest fajna bo stabilna i jak dziecko jest trochę większe to spokojnie może w niej siedzieć)

Kciuki za wizytę i Twoją szyjkę! ✊✊

Też wybrałam wanienkę z Ikea. Jakaś taka najzgrabniejsza mi się wydała 😊

BlackRose 89 lubi tę wiadomość

3i492n0aa33ktkto.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie teraz patrzę a u mnie zostało 99 dni. Szok🙈🙈🙈 Chociaż maz wczoraj mówi, ze 3 miesiące to jeszcze taaaak długo. A dla mnie ta ciaza jest ekspresowa.
    Co do ruchów to u mnie jest ich bardzo dużo i są czesto bolesne . Mały jest/ był ułożony główka w dol wiec czuje ruchy raczek na dole a nóg na gorze. Cały brzuch mi lata. Oczywiscie kupiłam detektor tętna i po tym jak przyszedł to mały zrobił się bardzo ruchliwy i właściwie użyłam go tylko raz .

• Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kombinezony- na co stawiacie? Standardowy zimowy czy raczej typu miś? Zakładając, że do nosidełka będzie otulacz i do gondoli śpiworek 🤔 czy warto kupić 2? A jak z rozmiarem? Większy typu 62? Co się u Was sprawdzało?

atdccwa173tcycke.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:

Kciuki zaciśnięte 🍀🍀🍀🍀

BlackRose 89 lubi tę wiadomość

• Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake wrote:
    A ja sobie teraz patrzę a u mnie zostało 99 dni. Szok🙈🙈🙈 Chociaż maz wczoraj mówi, ze 3 miesiące to jeszcze taaaak długo. A dla mnie ta ciaza jest ekspresowa.
    Co do ruchów to u mnie jest ich bardzo dużo i są czesto bolesne . Mały jest/ był ułożony główka w dol wiec czuje ruchy raczek na dole a nóg na gorze. Cały brzuch mi lata. Oczywiscie kupiłam detektor tętna i po tym jak przyszedł to mały zrobił się bardzo ruchliwy i właściwie użyłam go tylko raz .

Teraz już naprawdę z górki 🙈 za chwilę święta, nowy rok, potem parę tygodni i ciąża donoszona... Moja mama i ja jesteśmy wcześniakami. Mam nadzieję, że moje dziecię nie będzie się spieszyć na świat tak jak my 🙉

atdccwa173tcycke.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake wrote:
    Ja właśnie tego fenomenu nospy nie rozumiem. W Pl każda koleżanka niemalże bierze a tu w De nie ma czegoś takiego. Już nawet znajome tutaj wypytywałem i nigdy nikt czegoś podobnego nie miał przepisanego. Pytałam tez siostrę,która mieszka w Stanach i ona i jej znajome tez nigdy nie miały czegoś podobnego przepisanego.
    Nadal jednak twierdze, ze jeżeli ma się zaufanie do swojego lekarza prowadzącego to należy go słuchać.

Moja kuzynka jest położną i przez kilka lat pracowała w DE, aktualnie pracuję w Polsce. Mówi, że w Polsce opieka ciążowa i okoloporodowa jest o wiele lepsza.
    Ja mam spasmoline wprowadzoną przez ginekologa przez to, że miałam bardzo silne skurcze już koło 16/17 tygodnia.

Rucola lubi tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki. A możecie mi dać namiary na ten link o skutkach nospy? Na ostatniej wizycie powiedziąłam lekarzowi, że od czasu do czasu twardnieje mi brzuch. A on bach nospa 3 razy dziennie. Olałam, bo wg mnie to przesada i zaczęłam brać Mg (tak jak we wczęsniejszych ciążach zalecała mi poprzednia pani doktor). Pomogło.
    Nospę biorę bsporadycznie, albo gdy np ćwiczę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 09:33

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Kombinezony- na co stawiacie? Standardowy zimowy czy raczej typu miś? Zakładając, że do nosidełka będzie otulacz i do gondoli śpiworek 🤔 czy warto kupić 2? A jak z rozmiarem? Większy typu 62? Co się u Was sprawdzało?

Kombinezon kupię jeden taki Misiowy bo do fotelika bezpieczniejszy jest otulacz czy śpiworek niż kombinezon.
    Do gondoli mam spiworek cottonmoose a do fotelika kupię otulacz osobno bo nie będzie mi się chciało przekładać

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W porównaniu do innych krajów w Polsce jest bardzo dobrą opieką okołoporodowa. Ordynator szpitala, w którym będę rodzić przez lata pracował w UK i niestety trochę przejął ich modelleczenia i podejścia do kobiet w ciąży 😔

atdccwa173tcycke.png
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Kombinezon kupię jeden taki Misiowy bo do fotelika bezpieczniejszy jest otulacz czy śpiworek niż kombinezon.
    Do gondoli mam spiworek cottonmoose a do fotelika kupię otulacz osobno bo nie będzie mi się chciało przekładać

Czyli sprawiasz tylko na misia?

atdccwa173tcycke.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Cześć dziewczynki. A możecie mi dać namiary na ten link o skutkach nospy? Na ostatniej wizycie powiedziąłam lekarzowi, że od czasu do czasu twardnieje mi brzuch. A on bach nospa 3 razy dziennie. Olałam, bo wg mnie to przesada i zaczęłam brać Mg (tak jak w poprzednich ciążach zalecała mi poprzednia pani doktor). Pomogło.
    Nospę biorę bardzo rzadko, albo gdy np ćwiczę.

Zdecydowanie nospa tylko w wyjątkowych przypadkach, w pierwszej kolejności się przepisuje magnez :)

Na marcowkach wszystkie mi się dziwiły, że tak szybko kupuje a mi się wydaje, że lepiej być przygotowanym np w razie wcześniejszego porodu, po co czekać jak można kupić wcześniej. Jeść nie woła :P
    Ja już mam prawie wszystko, tylko koszule do szpitala, klapki, walizka i pampersy. Wszystko inne mam.

madiiiii, GrubAsia, Rucola, Ania81 lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Czyli sprawiasz tylko na misia?

Tak, wystarczy mi bo w gondoli wolę spoworek

Lalala, Rucola lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Mavi Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zamówiłam misiowy. Dorwałam na promce w h&m i czekam aż przyjdzie 😇

Lalala, Ania81 lubią tę wiadomość

• Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też przed chwilą kupiłam z vinted misia. A jaki rozmiar wybraliście? Wahałam się, ale jednak postawiłam na 50, bo zgodnie z recenzjami te pilarki mają zawyżoną rozmiarówkę. Później kupię rozmiar większy jak się sorawdzi.

atdccwa173tcycke.png
  • agata007 Debiutantka

Wysłany: 2 listopada 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę sprawdzać zestaw Kombinezon w wełny merino Natur Engel 50/56 (podobno totalny sztos, świetnie reguluje temperature) + śpiwór do wózka lub otulacz do auta. Taki bałwankowy kombinezon też mam ale przypadkiem -dostałam, tak bym pewnie nie kupowała.

A propos szyjki też balansuje na krawędzi ale z ostatniej wizyty wydłużyła się <!> z 28 na 32mm (ten sam lekarz wiec metodologia pomiaru taka sama) Stosuje Luteinę i trochę zwolniłam ale też nie tak żeby plackiem leżeć.

hchylbetl2csg2w0.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Też przed chwilą kupiłam z vinted misia. A jaki rozmiar wybraliście? Wahałam się, ale jednak postawiłam na 50, bo zgodnie z recenzjami te pilarki mają zawyżoną rozmiarówkę. Później kupię rozmiar większy jak się sorawdzi.

Ja mam misiowy na 56. Ale nie wiem czy o takich piszecie, bo mój jest lekko ocieplany. Wy kupujecie takie całkiem cienkie? Bo szczerze to nadal nie wiem co zabrać na wyjście ze szpitala, bo będziemy mieć też otulacz 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 10:11

3i492n0aa33ktkto.png
  • Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja kupiłam normalny kombinezon zimowy na futerku w środku Plus do gondoli spiwor kupię jakiś uzywany.i tak to tylko na chwilę. Kwiecień w tym roku był mega gorący.moja młoda na krótki rękaw latala:) więc to zaledwie miesiąc max 2 miesiące I będzie się wyciągać ze spiworow itd

hchys65go9cctdtm.png
‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ