X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wklejam, bo może kogoś zainteresuje

https://mamaginekolog.pl/porod-przedwczesny/

O 11.40 mam wizytę i będziemy podejmować decyzje czy zakładamy szew

Co do wanienke to była jedyna rzecz, która mi została po starszym synku a mianowicie wanienke z Ikei (jest fajna bo stabilna i jak dziecko jest trochę większe to spokojnie może w niej siedzieć)
    U nas będzie wanienke w wannie, nie lubię tych na stelażach.

Rucola, Ania81 lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Tak naprawdę zostało nam niewiele czasu :-) ekscytujące i przerażające zarazem 🙉🙈

Już nadszedł czas na poważniejsze przygotowania i zakupy. Nie chcę odkładać wszystkiego na ostatnią chwilę, a tym bardziej robić wszystkich zakupów zakupów na raz, bo chyba całą wypłatę na to będę musiała poświęcić 🙀 lepiej stopniowo i systematycznie. Niedługo black friday. Założyłam konta w różnych sklepach, wkładam rzeczy do koszyków i czekam na promocje ;-) w tym tygodniu mam zamiar zrobić zakupy apteczne.

Dzisiaj i ja mam studniówkę 🤯💪😱 tak jak wyżej napisałam czuję coraz większe przerażenie. Tak niewiele czasu zostało...

U mnie 100-dniówka za 9 dni! A dopiero co czekałam na półmetek 🙈 Szok!

Też czekam na black friday. Może uda się coś wyhaczyc w dobrej cenie 😊

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie tego fenomenu nospy nie rozumiem. W Pl każda koleżanka niemalże bierze a tu w De nie ma czegoś takiego. Już nawet znajome tutaj wypytywałem i nigdy nikt czegoś podobnego nie miał przepisanego. Pytałam tez siostrę,która mieszka w Stanach i ona i jej znajome tez nigdy nie miały czegoś podobnego przepisanego.
    Nadal jednak twierdze, ze jeżeli ma się zaufanie do swojego lekarza prowadzącego to należy go słuchać.

Rucola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:

Co do wanienke to była jedyna rzecz, która mi została po starszym synku a mianowicie wanienke z Ikei (jest fajna bo stabilna i jak dziecko jest trochę większe to spokojnie może w niej siedzieć)

Kciuki za wizytę i Twoją szyjkę! ✊✊

Też wybrałam wanienkę z Ikea. Jakaś taka najzgrabniejsza mi się wydała 😊

BlackRose 89 lubi tę wiadomość

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie teraz patrzę a u mnie zostało 99 dni. Szok🙈🙈🙈 Chociaż maz wczoraj mówi, ze 3 miesiące to jeszcze taaaak długo. A dla mnie ta ciaza jest ekspresowa.
    Co do ruchów to u mnie jest ich bardzo dużo i są czesto bolesne . Mały jest/ był ułożony główka w dol wiec czuje ruchy raczek na dole a nóg na gorze. Cały brzuch mi lata. Oczywiscie kupiłam detektor tętna i po tym jak przyszedł to mały zrobił się bardzo ruchliwy i właściwie użyłam go tylko raz .

• Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kombinezony- na co stawiacie? Standardowy zimowy czy raczej typu miś? Zakładając, że do nosidełka będzie otulacz i do gondoli śpiworek 🤔 czy warto kupić 2? A jak z rozmiarem? Większy typu 62? Co się u Was sprawdzało?

atdccwa173tcycke.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:

Kciuki zaciśnięte 🍀🍀🍀🍀

BlackRose 89 lubi tę wiadomość

• Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake wrote:
    A ja sobie teraz patrzę a u mnie zostało 99 dni. Szok🙈🙈🙈 Chociaż maz wczoraj mówi, ze 3 miesiące to jeszcze taaaak długo. A dla mnie ta ciaza jest ekspresowa.
    Co do ruchów to u mnie jest ich bardzo dużo i są czesto bolesne . Mały jest/ był ułożony główka w dol wiec czuje ruchy raczek na dole a nóg na gorze. Cały brzuch mi lata. Oczywiscie kupiłam detektor tętna i po tym jak przyszedł to mały zrobił się bardzo ruchliwy i właściwie użyłam go tylko raz .

Teraz już naprawdę z górki 🙈 za chwilę święta, nowy rok, potem parę tygodni i ciąża donoszona... Moja mama i ja jesteśmy wcześniakami. Mam nadzieję, że moje dziecię nie będzie się spieszyć na świat tak jak my 🙉

atdccwa173tcycke.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake wrote:
    Ja właśnie tego fenomenu nospy nie rozumiem. W Pl każda koleżanka niemalże bierze a tu w De nie ma czegoś takiego. Już nawet znajome tutaj wypytywałem i nigdy nikt czegoś podobnego nie miał przepisanego. Pytałam tez siostrę,która mieszka w Stanach i ona i jej znajome tez nigdy nie miały czegoś podobnego przepisanego.
    Nadal jednak twierdze, ze jeżeli ma się zaufanie do swojego lekarza prowadzącego to należy go słuchać.

Moja kuzynka jest położną i przez kilka lat pracowała w DE, aktualnie pracuję w Polsce. Mówi, że w Polsce opieka ciążowa i okoloporodowa jest o wiele lepsza.
    Ja mam spasmoline wprowadzoną przez ginekologa przez to, że miałam bardzo silne skurcze już koło 16/17 tygodnia.

Rucola lubi tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki. A możecie mi dać namiary na ten link o skutkach nospy? Na ostatniej wizycie powiedziąłam lekarzowi, że od czasu do czasu twardnieje mi brzuch. A on bach nospa 3 razy dziennie. Olałam, bo wg mnie to przesada i zaczęłam brać Mg (tak jak we wczęsniejszych ciążach zalecała mi poprzednia pani doktor). Pomogło.
    Nospę biorę bsporadycznie, albo gdy np ćwiczę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 09:33

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Kombinezony- na co stawiacie? Standardowy zimowy czy raczej typu miś? Zakładając, że do nosidełka będzie otulacz i do gondoli śpiworek 🤔 czy warto kupić 2? A jak z rozmiarem? Większy typu 62? Co się u Was sprawdzało?

Kombinezon kupię jeden taki Misiowy bo do fotelika bezpieczniejszy jest otulacz czy śpiworek niż kombinezon.
    Do gondoli mam spiworek cottonmoose a do fotelika kupię otulacz osobno bo nie będzie mi się chciało przekładać

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W porównaniu do innych krajów w Polsce jest bardzo dobrą opieką okołoporodowa. Ordynator szpitala, w którym będę rodzić przez lata pracował w UK i niestety trochę przejął ich modelleczenia i podejścia do kobiet w ciąży 😔

atdccwa173tcycke.png
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Kombinezon kupię jeden taki Misiowy bo do fotelika bezpieczniejszy jest otulacz czy śpiworek niż kombinezon.
    Do gondoli mam spiworek cottonmoose a do fotelika kupię otulacz osobno bo nie będzie mi się chciało przekładać

Czyli sprawiasz tylko na misia?

atdccwa173tcycke.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Cześć dziewczynki. A możecie mi dać namiary na ten link o skutkach nospy? Na ostatniej wizycie powiedziąłam lekarzowi, że od czasu do czasu twardnieje mi brzuch. A on bach nospa 3 razy dziennie. Olałam, bo wg mnie to przesada i zaczęłam brać Mg (tak jak w poprzednich ciążach zalecała mi poprzednia pani doktor). Pomogło.
    Nospę biorę bardzo rzadko, albo gdy np ćwiczę.

Zdecydowanie nospa tylko w wyjątkowych przypadkach, w pierwszej kolejności się przepisuje magnez :)

Na marcowkach wszystkie mi się dziwiły, że tak szybko kupuje a mi się wydaje, że lepiej być przygotowanym np w razie wcześniejszego porodu, po co czekać jak można kupić wcześniej. Jeść nie woła :P
    Ja już mam prawie wszystko, tylko koszule do szpitala, klapki, walizka i pampersy. Wszystko inne mam.

madiiiii, GrubAsia, Rucola, Ania81 lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Czyli sprawiasz tylko na misia?

Tak, wystarczy mi bo w gondoli wolę spoworek

Lalala, Rucola lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Mavi Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zamówiłam misiowy. Dorwałam na promce w h&m i czekam aż przyjdzie 😇

Lalala, Ania81 lubią tę wiadomość

• Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też przed chwilą kupiłam z vinted misia. A jaki rozmiar wybraliście? Wahałam się, ale jednak postawiłam na 50, bo zgodnie z recenzjami te pilarki mają zawyżoną rozmiarówkę. Później kupię rozmiar większy jak się sorawdzi.

atdccwa173tcycke.png
  • agata007 Debiutantka

Wysłany: 2 listopada 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę sprawdzać zestaw Kombinezon w wełny merino Natur Engel 50/56 (podobno totalny sztos, świetnie reguluje temperature) + śpiwór do wózka lub otulacz do auta. Taki bałwankowy kombinezon też mam ale przypadkiem -dostałam, tak bym pewnie nie kupowała.

A propos szyjki też balansuje na krawędzi ale z ostatniej wizyty wydłużyła się <!> z 28 na 32mm (ten sam lekarz wiec metodologia pomiaru taka sama) Stosuje Luteinę i trochę zwolniłam ale też nie tak żeby plackiem leżeć.

hchylbetl2csg2w0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Też przed chwilą kupiłam z vinted misia. A jaki rozmiar wybraliście? Wahałam się, ale jednak postawiłam na 50, bo zgodnie z recenzjami te pilarki mają zawyżoną rozmiarówkę. Później kupię rozmiar większy jak się sorawdzi.

Ja mam misiowy na 56. Ale nie wiem czy o takich piszecie, bo mój jest lekko ocieplany. Wy kupujecie takie całkiem cienkie? Bo szczerze to nadal nie wiem co zabrać na wyjście ze szpitala, bo będziemy mieć też otulacz 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 10:11

• Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja kupiłam normalny kombinezon zimowy na futerku w środku Plus do gondoli spiwor kupię jakiś uzywany.i tak to tylko na chwilę. Kwiecień w tym roku był mega gorący.moja młoda na krótki rękaw latala:) więc to zaledwie miesiąc max 2 miesiące I będzie się wyciągać ze spiworow itd

hchys65go9cctdtm.png
‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ