X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake wrote:
    To ja mam zupełnie inne doświadczenie. Rodziłam w Pl i De. Nie powiem, ze różnica to niebo a ziemia, ale jednak ja miałam dużo lepsze warunki oraz opiekę w De. Rodziłam równocześnie niemalże z koleżanka z Pl i jak porównywaliśmy to jednak różnica na korzyść De była duża. Ale tyle ile ludzi to tyle opini.

Tak, tylko ja nie mówię o warunkach a o badaniach itd i nie z punktu widzenia rodzącej a położnej

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Kombinezony- na co stawiacie? Standardowy zimowy czy raczej typu miś? Zakładając, że do nosidełka będzie otulacz i do gondoli śpiworek 🤔 czy warto kupić 2? A jak z rozmiarem? Większy typu 62? Co się u Was sprawdzało?
    Ja mam kombinezonik typu miś. U nas zimy raczej łagodne. Rozmiar 56 .

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Teraz już naprawdę z górki 🙈 za chwilę święta, nowy rok, potem parę tygodni i ciąża donoszona... Moja mama i ja jesteśmy wcześniakami. Mam nadzieję, że moje dziecię nie będzie się spieszyć na świat tak jak my 🙉
    Lalala masz święta racje. Nie obejrzymy się a już będzie termin porodu.

• Patt94 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy otulacz do fotelika + kombinezon misiowy z hm rozm. 56 - wydaje się duży i w sumie się zastanawiałam czy nie kupić jeszcze mniejszego ale termin mam na koniec lutego więc pewnie już nie będzie nie wiadomo jak zimno a jednak z tego najmniejszego rozmiaru szybko dzieci wyrastają ;) Śpiwór do gondoli kupię dopiero jeżeli przez dłuższy czas będzie zimno bo przecież na kolejny rok się już nie przyda 🤷‍♀️
    Co do wanienki to przeglądałam już chyba setki i zdecydujemy się na składaną z allegro i będziemy stawiać na blacie albo pralce bo wszystkie te na stelażu które w miarę ok wyglądają kosztują fortunę 🙈

GrubAsia lubi tę wiadomość

010iflw102q8b1rd.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My również planujemy kupić składaną wanienkę, którą będzie można postawić na pralce/stoliku. Patt94, jaką Wy wybraliście?

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy mojej 18 letniej córce czuje się mega młodo. Na zebraniach w szkole u niej jestem najmłodsza. Przy mojej 2,5 latce tak średnio. Tutaj już jestem z tych starszych. Przy małym to już chyba najstarsza będę. Pocieszające jest to, ze dużo grono Niemek dość późno decydują się na dzieci , wiec taka strasznie stara nie będę. Czuje się jednak młodo, ciagle w ruchu jestem j nawet nie mam czasu się zestarzeć😅😅😉😉
    Niedawno moja 46- letnia koleżanka z pracy urodziła swoje pierwsze, wyczekane, upragnione dziecko. Z wyglądu ubyło jej dosłownie z 15 lat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 12:22

• Clover Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ingaaa wrote:
    a jaki rozmiar skarpet kupujecie?
    Ja wzięłam na razie na próbę 3 zestawy rozm. 13/15 z Sinsay. Nie wiem, czy jest sens kupować mniejsze w moim przypadku. Szwagierka rok temu urodziła synka 3800g i mówi, że właśnie od takich zaczynała. Jeśli okaże się że stópki będą jednak mniejsze, to najwyżej dokupię coś na szybko ;)
    BlackRose 89 wrote:
    Mój syn urodził się 4300 i miał 62cm a kombinezon z HM na 62 był dla niego o dużo za duży
    Koleżanka też mi właśnie mówiła, że te z H&M są dość duże. Ja znalazłam w innym sklepie, będę musiała chyba po prostu napisać z prośbą o podanie dokładnych wymiarów i sobie porównam z tymi z H&M.

Ja mam 27 lat i to moja pierwsza ciąża, jak na razie to jeszcze trochę abstrakcyjnie podchodzę do tego, że niedługo zostanę mamą 😁 Wiele moich młodszych koleżanek ma już jedno dziecko lub więcej, ale mi jakoś ciągle wydaje się, że jestem jeszcze bardzo młoda i że bliżej mi do nastolatki niż do trzydziestki 🤣 Mój mąż za 3 miesiące skończy 30 lat, ale też się nie czuje na swój wiek. Nie chodzi o to, że nie podchodzimy do życia poważnie, bo jednak zanim zdecydowaliśmy się na dziecko zadbaliśmy o to, żeby osiągnąć jakąś stabilizację, ale o to, że ciągle nam się wydaje, że jesteśmy jeszcze tacy młodzi 😁 Mam nadzieję, że pojawienie się dziecka nie sprawi, że staniemy się wiecznie narzekającymi "staruszkami" 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 12:31

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Patt94 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    My również planujemy kupić składaną wanienkę, którą będzie można postawić na pralce/stoliku. Patt94, jaką Wy wybraliście?

Jeszcze się nie zdecydowałam na konkretną ale coś w tym stylu :)
    https://allegro.pl/oferta/skladana-wanienka-termometr-poduszka-niebieska-9249537250?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

_Hope lubi tę wiadomość

010iflw102q8b1rd.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 28 lat, to moje pierwsze dziecko i czuję się staro jak na zakładanie rodziny 🙈🙉🙊 Myślę, że jest to spowodowane
    długim okresem oczekiwania na to maleństwo... Tak poza tym, to czuję się młodo, a w sklepie często jeszcze pytają mnie o dowód osobisty 😂🤣

Patt94, dziękuję. Też myślimy o czymś takim.😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 14:29

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Tak, tylko ja nie mówię o warunkach a o badaniach itd i nie z punktu widzenia rodzącej a położnej
    Zapewne zależy to od wielu czynników. Ja tez pisałam o opiece porodowej o okołoporodowej. Np. opieka położnej po porodzie bodajże do 14 wizyt jest pokrywana przez kasę chorych, kurs poprawy mięśni dna miednicy pokrywany tez jest przez kasę chorych. Nie wiem o jakich badaniach mówisz ale nie odniosłam
    wrażenia, ze jest ich mniej lub gorsza jakość.Nie ma sensu się tutaj licytować. Ja wyraziłam tylko swoje opinie nie chcac nikogo urazić ani obrazić. Spotkałam się tutaj również z fatalna opieka medyczna .

• Lalala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączę się do przemyśleń ;-) ja rodząc pierwsze dziecko będę miała rocznikowo 34 lata. Z racji tego, że mieszkam w małym mieście lekarze patrzą na mnie ze zdziwieniem, że jestem pierworódką. w szkole rodzenia dziewczyny są średnio ode mnie młodsze o 8 lat 🙈 mimo to, pełno we mnie niepokoju, czy dam radę wziąć odpowiedzialność za drugą osobę, czy jestem na tyle dojrzała. Gdyby nie wiek pewnie byśmy jeszcze trochę poczekali z dzieckiem, ale natura jest dla nas kobiet nieubłagalna. Zegar biologiczny tyka... Oczywiście to nie jedyny powód, dlaczego zdecydowaliśmy się na dziecko. Ale wiem, że wiąże się z tym wywrócenie naszego życia do góry nogami. Tego się boję, czy podołam. Czasami myślę, że gdybym była młodsza,nie wiodła od lat stabilnego i ułożonego po swojemu życia byłoby mi łatwiej wejść w nową rolę. A teraz bardzo boję się tej zmiany. Mój mąż z kolei luz blues 🤷🏼‍♀️ kompletnie przeciwne podejście i ciągle mnie uspokaja.

Ania81, Sweetcake, Clover, GrubAsia lubią tę wiadomość

atdccwa173tcycke.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 39 lat, to moje czwarte malenstwo. Nadal czuje sie mlodo, tak na jakies 19 lat. Przy starszakach czulam sie na 18 lat 🤣🤣🤣🤣🤣.
    Moje pierwsze rodzilam w wieku 31 lat i bynajmniej staro sie nie czulam.

Sweetcake, GrubAsia lubią tę wiadomość

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po wizycie. Szyjka się wydłużyła z 2.7 do 3.5 :D szwu nie zakładamy, zostajemy przy lekach

madiiiii, Franiczka_, Ewkaewka, Lalala, Ania81, Clover, Sweetcake, _Hope, Rucola, Angelika0507, werni, GrubAsia, Lolita, Mimi87, Lavendowa lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Dziewczyny jestem po wizycie. Szyjka się wydłużyła z 2.7 do 3.5 :D szwu nie zakładamy, zostajemy przy lekach

Wow cudownie! ♥ :)

BlackRose 89 lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Ewkaewka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 27 lat i to będzie nasze pierwsze dziecko. Uważam, że to dla nas dobry czas. Ani za szybko ani za późno 😊 obawy jakieś są, ale wszystko się z czasem ułoży 😉

08.02 💙 Artur
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala dasz rade kochana. Jestes mloda i silna.
    Ja sie czasami czuje jak dinosaur jak mam wizyte w klinice z polozna, a tu same mlodki siedza. 🤣🤣🤣🤣🤣
    Wiec ty jeszcze mlodziutka jestes

Lalala lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2020, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose super wiesc na poczatek tygodnia❤️❤️❤️. Tak sie ciesze, ze szyjka wreszcie sie ciebie slucha

BlackRose 89 lubi tę wiadomość

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Dołączę się do przemyśleń ;-) ja rodząc pierwsze dziecko będę miała rocznikowo 34 lata. Z racji tego, że mieszkam w małym mieście lekarze patrzą na mnie ze zdziwieniem, że jestem pierworódką. w szkole rodzenia dziewczyny są średnio ode mnie młodsze o 8 lat 🙈 mimo to, pełno we mnie niepokoju, czy dam radę wziąć odpowiedzialność za drugą osobę, czy jestem na tyle dojrzała. Gdyby nie wiek pewnie byśmy jeszcze trochę poczekali z dzieckiem, ale natura jest dla nas kobiet nieubłagalna. Zegar biologiczny tyka... Oczywiście to nie jedyny powód, dlaczego zdecydowaliśmy się na dziecko. Ale wiem, że wiąże się z tym wywrócenie naszego życia do góry nogami. Tego się boję, czy podołam. Czasami myślę, że gdybym była młodsza,nie wiodła od lat stabilnego i ułożonego po swojemu życia byłoby mi łatwiej wejść w nową rolę. A teraz bardzo boję się tej zmiany. Mój mąż z kolei luz blues 🤷🏼‍♀️ kompletnie przeciwne podejście i ciągle mnie uspokaja.
    Lalala Ja mając 22 lata nie byłam tak pełna obaw jak mając 38 lat kiedy rodziłam moja druga córkę. Właśnie było dokładnie tak jak piszesz. Mając te 22 lata zaczynałam praktycznie moje dorosłe życie , wszystko było nowe i pojawienie się córki było takie naturalne, wpasowała się idealnie. I chociaż byliśmy z mężem tacy młodzi, studiowaliśmy jeszcze to nic nas wtedy nie przerażało. Po urodzeniu drugiej córki najbardziej doskwierała mi utrata „ wolności”. Mała była nieodkladalna . Uwielbiam swoją prace o tez ciężko mi było zrobić sobie tak długo przerwę. Miałam wrażenie, ze wszystko mnie omija a ja dużo tracę. Trwało to jakiś czas i minęło bezpowrotnie. Teraz nie mam takich obaw bo wiem, ze będzie cudownie i dam sobie ze wszystkim rade.
    Takie myśli i odczucia są normalne. Będzie cudownie. Zobaczysz🌸🌸🌸

Rucola lubi tę wiadomość

• liliputkowo90 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 30 lat i w szkole rodzenia jestem najstarsza🤦‍♀️🤦‍♀️ kwestia farta ;) bo wśród moich rówieśniczek koleżanek mało która ma partnera a o dziecku to wogóle nie myślą i są zdziwione że ktoś w takim wieku chce mieć dziecko.

5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
    ❤2.02.2021
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pierwsza córeczka w wieku 27 lat (większość mam w przedszkolu starszych). Teraz mam 34. O żadną ciążę się nie "staraliśmy". Wszystkie maleństwa pojawiły się właściwie przy cieniu szansy na zajście w ciążę. Gdy po raz pierwszy pomyśleliśmy o dziecku byliśmy w trakcie budowy domu. Pomyśleliśmy, że fajnie by było mieć maleństwo w brzuszku zaraz po przeprowadzce. Poczytaliśmy, że średnio może to potrwać rok. Dodatkowo ja byłam po leczeniu hormonalnym (przed praktycznie nie miałam miesiączek), więc nie nastawialiśmy się na szybkie efekty. Byłam wręcz pogodzona z faktem, że dzieci mieć nie będziemy. No i trach...2 kreski praktycznie od razu. Liwia urodziła się jeszcze przed zakończeniem budowy. Z maleńkim dzieciątkiem wprowadziliśmy do niewykończonego domu tuż przed bożym narodzeniem. Ilość zmian mnie wtedy przerosła. Wylałam mnóstwo łez...Daliśmy radę, ale nie chciałabym tego powtórzyć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 13:42

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
‹‹ 381 382 383 384 385 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ