X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • AgataAgatka Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2020, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam tą co wstawiła Patt (granatowa rozpinana przez środek z kieszonka). Ja zamówiłam w kwiatki i mój mąż myślał, ze to sukienka na lato. Tylko jest dość mała jak na M. Bardziej na czas po ciąży

Patt94 lubi tę wiadomość

02.2021 Apolonia 🩷
    11.2023 będzie synek 👣
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciliśmy z wizyty. Wszystko ok i mała kluseczka waży już 926g 🙂❤️ Niestety szyjka skróciła mi się o 0,5cm. Ale nadal jest ok - 3,8cm. Mam więcej leżeć.

Ania81, _Hope, ultraviolet, Patt94, oloowa2709, Angelika0507, Rucola, BlackRose 89, werni, Clover, Gagatka lubią tę wiadomość

3i492n0aa33ktkto.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2020, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu w UK jest o tyle dobrze, ze do porodu musze miec kuszule, ale pozniej moge chodzi w czym chce. Ja wole pizamy niz koszule

Rucola lubi tę wiadomość

• Mavi Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jestem właśnie na etapie szukania koszul i nic mi się nie podoba 🤔. W ogóle mam wrażenie ze moje dziecko dzisiaj w ogóle nie śpi. Cały dzień się kręci, czasami kopnie, ale głównie ciagle się wierci. Nie rusza się zle, kręci się tez zle, nie dogodzisz 😂

• Ewkaewka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które już mają dzieci, co stosowałyście pod pieluszkę tak normalnie, a co na jakieś większe odparzenia?

08.02 💙 Artur
  • marta_kwk Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na codzień linomag zielony A na odparzenia Tarmentalum maść - to maść z ziela pięciornika.

k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • oloowa2709 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez przeglądam dzis koszule ciążowe i najbardziej odpowiadają mi te ze słodkisen.ladne i bez tych infantylnych misi, żyraf i innych zwierzaków 🤦‍♀️. Tylko ni wiem jaki rozmiar mam zamawiać? Ten co nosiłam przed ciaza czy już większy?
    Dziś mała daje popalić. Czuję parcie u dołu, i na odbyt i na szyjke i na pęcherz. Może się przekręciła główka w dół 🤔.
    Co do cukru to u mnie na cczco ciągle lekko podwyższony w granicach 90 do 100 a po posiłkach nie więcej niż 120 no chyba że zjem coś niedozwolonego wtedy mąż 140. Ciekawe co mi powie diabetolog... 20 wizyta. Tego dnia tez prenatalne. 3 listopada na wizycie mała miała 1 kg. Jestem ciekawa ile teraz przybierze 😍

Starania od 04.2016,Niedoczynnośc tarzcycy,Mutacje MTHFR C677T i A1298C., PAI1 homo,Hiperprolaktynemia05.2017 HSG, drozne oba
    07.2018 histeroskopia Endometrium polipowate.
    Mąż OK.
    10.2018 Start Invimed, badania, cykle stymulowane, torbiel 8cm...
    03. 2020 start 1 procedura, krótki PROTOKÓŁ, stymulacja nieudana, punkcja odwołana.

06.2020 naturalny cud 🙏34 dc II, 35dc bhcg 5854, 37 dc 12144, 41dc jest zarodek i jest ♥️
    Ciąża na clexane, acard, letrox, prenatal, luteina
    iv09g7rfalmky5ts.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewkaewka wrote:
    Dziewczyny, które już mają dzieci, co stosowałyście pod pieluszkę tak normalnie, a co na jakieś większe odparzenia?
    Ja pod pieluszkę nie stosowałam żadnych maści czy kremów. Po każdej zmianie pieluszki przemywałam pupę woda.W pachwinach tylko olejek z migdałów. Jak były odparzenia to przede wszystkim wietrzenie i mąka ziemniaczana.

• Angelika0507 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maenka wrote:
    Angelika czyli super owocne spotkanie z położną😊 dzięki, że podzieliłaś się podsumowaniem, to bardzo pomocne! Też muszę zacząć ogarniać ten temat i zainspiruję się i będę wiedziała o co pytać. To wszystko jest takie nowe.. 🤪

My też wczoraj wizytowaliśmy, ponad 830g chłopka❤. Jak to któraś napisała - niesamowite jak ten czas leci, dopiero co nosiłyśmy fasolinki pod sercem.

Również przyjmę chętnie polecajki fajnych koszul! Oglądałyście może te od mamyginekolog? Może któraś z Was miała? Ile w ogóle planujecie koszul? 1 porodowa i ze 2 poporodowe? Nie mam pojecia 🤪.

Trafiłam idealnie z tą położną 👌

Mam koszulę od mamyginekolog. Żałuję, że wzięłam L zamiast M, bo jest troche za duża. Mama musi mi ją zwęzić w piersiach, a tak to nawet lepiej jak szeroka niżej, bo nie będzie obcierać i drażnić. Dodatkowo jest długa i nie będę musiała się martwić, że tyłek widać.

Ogólnie tu się rodzi w ciuchach, nie w koszuli. Chyba kupię jakąś używaną rozpinaną sukienkę i w niej pojadę rodzić. Po porodzie też nie ma wymogu koszuli, w dzień się chodzi normalnie w zwykłych ciuchach, ale ja się będę lepiej czuła na początek w koszuli 😊

qb3ck6nle1gu1853.png

12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
    Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
    Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
    1 procedura In-vitro
    3x IUI- nieudane ❌
    Starania od 04.2019 💕
  • marta_kwk Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalu dają takie bawełniane szmaciry do porodu.. i przede wszystkim dziewczyny bierzecie ciepłe skarpety, ja do dziś pamiętam jakie miałam skostniałe z zimna stopy, myślałam że się nie rozgrzeje...

Rucola, Franiczka_, werni, Ania81 lubią tę wiadomość

k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy szyjka mogła skrócić się od zaparć?

3i492n0aa33ktkto.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    Właśnie wróciliśmy z wizyty. Wszystko ok i mała kluseczka waży już 926g 🙂❤️ Niestety szyjka skróciła mi się o 0,5cm. Ale nadal jest ok - 3,8cm. Mam więcej leżeć.

0.5cm to może być też taki błąd pomiaru.
    Swoją drogą wchodzimy w ostatni trymestr i trochę ta szyjka musi zacząć się przygotowywać do porodu.
    3.5 cm to cały czas długa szyjka
    Zaparcia moim zdaniem nie mają wpływu, chyba że są na prawdę bardzo uciążliwe i mocno się przy nich napinasz

Franiczka_ lubi tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to napewno wezmę kilka par skarpet. Muszę kupić szlafrok. Koszule mam z poprzedniego porodu. Teraz w nich śpię bo są wygodne :) kupowałam na allegro.

Pupę smarowałam zielonym lub różowym linomagiem. Różowy to też na buźkę jak wychodziliśmy na spacer.
    Do uszu to patyczki kids. Octanisept do pępka i też patyczki. Sól fizjol. Do oczek jak były problemy z oczkami to masowałam po środku między płatkiem noska a oczkiem.
    Na ciemieniuchę płyn z ziaji (ładnie pachnie) także też stosowałam olej ze słodkich migdałów. Ten olej do tej pory dodaje kilka kropel do kapieli.
    Też lubię produkty jak Zuzia z babydream. Chusteczki nawilżające czy płyn do kąpieli i pampersy.
    Co do otulacza to synek był otulany rozkiem. Teraz też mam zamiar otulać 2 synka.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Clover Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam dylemat jeśli chodzi o koszule do karmienia. Szwagierka mi wcisnęła dwie, ale po po pierwsze właśnie są strasznie infantylne, a po drugie ona jest sporo większa ode mnie, a nie chcę wyglądać jak w worku pokutnym. Wprawdzie porodówka to nie wybieg modelek, ale jednak są jakieś granice 😝

Dziś cały dzień spędziliśmy na zakupach i załatwianiu różnych rzeczy dla malucha. Odebraliśmy ze sklepu wózek i fotelik, udało mi się jeszcze w tym sklepie kupić kombinezon zimowy dla synka, identyczny jaki wypatrzyłam już jakiś czas temu w jednym ze sklepów internetowych. Później byliśmy u kolegi z pracy mojego męża, od którego odkupiliśmy łóżeczko i łóżeczko turystyczne. Na koniec jeszcze zrobiliśmy zakupy typu płyn do kąpieli, oliwka itp. korzystając z kuponu 2+2 w Rossmannie 😁 Przyszła też paczka z materacem do kołyski. Sporo nam dziś przybyło rzeczy wyprawkowych i dzięki temu pozbyłam się wrażenia, że prawie nic jeszcze nie mamy 😅

ultraviolet, Angelika0507, werni, Patt94, Ania81, _Hope, Rucola lubią tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Patt94 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oloowa2709 wrote:
    Tez przeglądam dzis koszule ciążowe i najbardziej odpowiadają mi te ze słodkisen.ladne i bez tych infantylnych misi, żyraf i innych zwierzaków 🤦‍♀️. Tylko ni wiem jaki rozmiar mam zamawiać? Ten co nosiłam przed ciaza czy już większy?
    Dziś mała daje popalić. Czuję parcie u dołu, i na odbyt i na szyjke i na pęcherz. Może się przekręciła główka w dół 🤔.
    Co do cukru to u mnie na cczco ciągle lekko podwyższony w granicach 90 do 100 a po posiłkach nie więcej niż 120 no chyba że zjem coś niedozwolonego wtedy mąż 140. Ciekawe co mi powie diabetolog... 20 wizyta. Tego dnia tez prenatalne. 3 listopada na wizycie mała miała 1 kg. Jestem ciekawa ile teraz przybierze 😍

Ciężko stwierdzić z tym rozmiarem, zależy od modelu niestety 🙄 Jeżeli na zdjęciu jest w miarę luźny to bierz swój, jak krótszy albo bardziej przylegający to proponuję większy

oloowa2709 lubi tę wiadomość

010iflw102q8b1rd.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    Dziewczyny czy szyjka mogła skrócić się od zaparć?
    Franiczka ja mam okropne zaparcia i u mnie się nawet wydłużyła od poprzedniej wizyty.

• Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake wrote:
    Franiczka ja mam okropne zaparcia i u mnie się nawet wydłużyła od poprzedniej wizyty.

Czy coś Ci pomaga na te zaparcia?

3i492n0aa33ktkto.png
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam te granatowa z dolcesonno, ale szkpda kasy. Rozmiarowka nie ta, jak sie schyle, to tylka nie zakrywa, tak krotka, a mam 160 cm wzrostu. Tak ze ten. Nawet jej nie licze do szpitala.

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • Vagabond Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    Czy coś Ci pomaga na te zaparcia?

U mnie działają śliwki. Wieczorem zalewam wodą, rano wypijam na czczo wodę k znadam śliwki. Działa tez mielone siemie lniane tez wypijane rano na czczo. W ciagu dnia jabłko.

Sweetcake lubi tę wiadomość

h4zpgywlkbjhd0hc.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vagabond wrote:
    U mnie działają śliwki. Wieczorem zalewam wodą, rano wypijam na czczo wodę k znadam śliwki. Działa tez mielone siemie lniane tez wypijane rano na czczo. W ciagu dnia jabłko.

Ja na czczo piję wodę z cytryną. Do tego syrop Lactulosa. Przez dzień dwa starte jabłka, szklanka kefiru, 2,5-3 litry wody niegazowanej. Spróbowała bym tego siemienia, ale sie boję, bo u mnie np płatki owsiane, otręby czy nawet ciemne pieczywo pogarszają tylko problem 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2020, 08:47

3i492n0aa33ktkto.png
‹‹ 410 411 412 413 414 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ