X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Ciekawe, że jakoś teraz nikomu nie przeszkadza że pod gabinetem na korytarzu około 3 na 3 metry nagle przebywa 30 osób, a ja nieraz musiałam stać na dworze i czekać na pobranie, bo pod zabiegowym mogła przebywać tylko jedna osoba. Podwójne standardy...

Jestem w szoku. Dochodzi do coraz większych absurdów. COVID odebrał niektórym zdolność racjonalnego myślenia...

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Patt94 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    no dokładnie u mnie ponad 100 km, ale jak ktoś ma blisko to mąż zawsze może dowieźć . u mnie się bluzka i legginsy zmieszczą bo musze wypakować pampersy, zostawię tylko ta malutka paczkę 26 sztuk bo ponoć na Polnej wszystko jest dostępne na salach

Ja mieszkam jakieś 10 min autem od Polnej także w razie co pisz, dowieziemy co potrzebne 😉

tygrysek7773, GrubAsia lubią tę wiadomość

010iflw102q8b1rd.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeśli Waszym maluszkom przydarzy się żółtaczka i nie chcecie z tego powodu zostawać w szpitalu, można wypożyczyć lampy (ok. 150zł/dobę), które są równie skuteczne jak te szpitalne. My chcemy rodzić w domu, więc w razie czego jest to super wygodna opcja. Warto zrobić wcześniej rozeznanie, gdzie można takie lampy wypożyczyć.

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha Patt94 dziekuje 😄😄 tez chcesz tam rodzić?

madii tez o tym myślałam. jeśli będą długo mnie trzymać przed cesarka to potem będę na pewno chciała szybko wyjść

madiiiii lubi tę wiadomość

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    Rośnij nasz Synku ! 💙
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała od wczoraj też raczej bardzo delikatnie muska niż kopie, daje o sobie znać również czkawką, a ja chodzę i zastanawiam się czy nie za mało się rusza. Oszaleję do porodu 😵

atdccwa173tcycke.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja od kilku dni jest ospała. Ja walczę z Mdłościami i biegunka. Teoretycznie na dzisiaj miałam termin wg USG prenatalnego. W sobotę mam termin wg OM.
    Co noc już marze o tym żeby się zaczęło. Zasypiam z myślą ze to może dzisiaj. Wstaje w nocy z nadzieja ze może odejdą mi wody. W domu sprzątam już wszystko co się da. Tylko okien nie umylam bo pogoda średnio na to pozwala. Jestem chyba bardziej zmęczona psychicznie niż fizycznie. Są jakieś dziewczyny z Trojmiasta lub okolic?

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Bajka15 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie wyszłam od lekarza i strasznie się zdenerwowałam..

Dziś 36+5 a Zoja średnio 34 tydzień z pomiarów więc +-2 tygodnie i waga 2400... Zaczęła mało rosnąć 🥺 coś mówił o 10 centylu
    Wizytę mam za tydzień i jeśli coś urośnie to ok a jeśli nie to hospitalizacja..

Czy powinnam się martwić? Co nam grozi.?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2021, 12:40

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:

Dziś 36+5 a Zoja średnio 34 tydzień z pomiarów więc +-2 tygodnie i waga 2400... Zaczęła mało rosnąć 🥺 coś mówił o 10 centylu

Jak to? Tak nagle zaczęła mało przybierać? Dziwne to trochę.

Bajka15 lubi tę wiadomość

n59ykrhmt0n17fpk.png

8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm

2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm

XII.2012- 5tc [*]

Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
    5 VI 2020 - II kreski na teście 😁
  • Mavi Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:

A może kiepsko się ułożyła i ciężko było ja zmierzyć? Ja miałam dwa tygodnie temu taka sytuacje. Ordynatorka w szpitalu nie mogła dokładnie zmierzyć brzuszka i wyszło na to ze brzuch jest w 5 centylu a całe dziecko w 9. Mój lekarz i lekarka na oddziale (wizyty odpowiednio następnego dnia i tydzień później) bez problemu zmierzyli dziecko i wyszło ze wszystko ok. Jak masz możliwość to skonsultuj to u innego lekarza i się nie martw na zapas :)

Bajka15 lubi tę wiadomość

• Ewkaewka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    Moja od kilku dni jest ospała. Ja walczę z Mdłościami i biegunka. Teoretycznie na dzisiaj miałam termin wg USG prenatalnego. W sobotę mam termin wg OM.
    Co noc już marze o tym żeby się zaczęło. Zasypiam z myślą ze to może dzisiaj. Wstaje w nocy z nadzieja ze może odejdą mi wody. W domu sprzątam już wszystko co się da. Tylko okien nie umylam bo pogoda średnio na to pozwala. Jestem chyba bardziej zmęczona psychicznie niż fizycznie. Są jakieś dziewczyny z Trojmiasta lub okolic?
    Ja z Trójmiasta jestem

08.02 💙 Artur
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:

Wszystko zależy jak do tej pory była? Który centyl?
    Mój cały czas jest w ok 10 centylu, nie każde dziecko musi być tłuściutkie i okazałe.
    Na pewno nikt nie powinien mówić na tym etapie, że jest z wymiarami na 34 tydzień bo każde dziecko rośnie indywidualnie. Niektóre dzieci w terminie porodu nie mają nawet 3kg a inne mają prawie 5 i tak po prostu jest.
    Ale jeśli dotąd była na dużo wyższym centylu a nagle jest koło 10ego to koniecznie trzeba sprawdzić przepływy i stan łożyska.

hchy90bv5a4juf6w.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:

Ja mieszkam pod Gdańskiem ok 30km

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2021, 13:10

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Bajka15 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Wszystko zależy jak do tej pory była? Który centyl?
    Mój cały czas jest w ok 10 centylu, nie każde dziecko musi być tłuściutkie i okazałe.
    Na pewno nikt nie powinien mówić na tym etapie, że jest z wymiarami na 34 tydzień bo każde dziecko rośnie indywidualnie. Niektóre dzieci w terminie porodu nie mają nawet 3kg a inne mają prawie 5 i tak po prostu jest.
    Ale jeśli dotąd była na dużo wyższym centylu a nagle jest koło 10ego to koniecznie trzeba sprawdzić przepływy i stan łożyska.

Przepływy be normie, łożysko też
    Tak naprawde wszystko wyjaśni się za tydzień 🙄

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:

U mnie malutka również mało przybrała, co okazało się na badaniach w 34 tc i napędziła nam trochę strachu. Wcześniej była na 30 centylu, a w 34 tygodniu zaledwie na 10. Lekarz mnie uspokajał, że 10 centyl jeszcze mieści się w normach, a dodatkowo malutka od początku była kruszynką, więc spadek wzrostu wagi nie był aż tak duży. Od początku spodziewaliśmy się małego dzieciątka. Do kolejnej wizyty mała nadrobiła trochę i przekroczyła 20 centyl. Kontrole miałam co około dwa tygodnie. Mój lekarz mówi, że najważniejszy jest w miarę proporcjonalny wzrost wagi, przepływy i stan łożyska. Bardzo ważne jest jak do tej rosła i na którym centylu była.
    Wiem, że czekanie na kolejną wizytę w niepewności czy dziecko rośnie jest bardzo stresujące, ale spróbuj być spokojna. Trzymam kciuki, żeby malutka ładnie podrosła. ✊🍀✊🍀

Bajka15, GrubAsia lubią tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja mam pytanie, czy możliwe jest, abym pod koniec ciąży miała łożysko dojrzałe w stopniu 0? Czytam, że takie łożysko jest na początku ciąży, ale tak mam w opisie z wczorajszego USG. To moja pierwsza ciąża, przepływy są ok.

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Patt94 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysek7773 wrote:
    haha Patt94 dziekuje 😄😄 tez chcesz tam rodzić?

madii tez o tym myślałam. jeśli będą długo mnie trzymać przed cesarka to potem będę na pewno chciała szybko wyjść

Nie, ja stawiam na Św Rodziny 😉

010iflw102q8b1rd.png
  • liliputkowo90 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie młody 3900 w piątek test na Covid a we wtorek na oddział lekarz nie wykluczył cesarki bo dzidzia spora a u mnie ciasno jak u osiemnastki😂😂 u nas cholera to chyba rodzinne...

5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
    ❤2.02.2021
  • Ewkaewka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    Dziewczyny, a ja mam pytanie, czy możliwe jest, abym pod koniec ciąży miała łożysko dojrzałe w stopniu 0? Czytam, że takie łożysko jest na początku ciąży, ale tak mam w opisie z wczorajszego USG. To moja pierwsza ciąża, przepływy są ok.
    Wydaję mi się, że łożysko dojrzałe to 3 stopień.

08.02 💙 Artur
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewkaewka, blackrose (chyba wspominałaś ale nie pamietam, wybacz) - gdzie planujecie rodzic? Ja raczej Redlowo, wcześniej rodziłam na Zaspie i byłam zadowolona. Teraz mam po prostu bliżej.

Liliputkowo piękna waga się zapowiada - pamiętaj ze wcale nie musi taka być. Te szacunkowe przed porodem czasami są jakieś z kosmosu. Mimo wszystko, życzę aby poszło sprawnie :)

Bajka - dziecko mogło rzeczywiście trochę zwolnić tempo, a za tydzień lub dwa okaże się przybiera ale będzie po prostu drobniejsze :) ja twojej spokojności udaj się może do jeszcze jednego specjalisty, błędy pomiarowe jak same wiemy zdarzają się baaaardzo często.

Bajka15, liliputkowo90 lubią tę wiadomość

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Iza_1 Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia 2021, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Mamusie! 🙂 Jestem studentką dietetyki i prowadzę badania na temat wiedzy kobiet w ciąży nt. programowania żywieniowego. Jeśli znalazłybyście odrobinę czasu, bardzo proszę o wypełnienie mojej ankiety. Z góry serdecznie dziękuję wszystkim za poświęcony czas, życzę dużo zdrowia dla Was i Waszych Maluszków <3

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf73vftKQiL1Q9Dl0WJEuQABWeTNkoXdCjXCDB52psn-XgAkw/viewform

‹‹ 599 600 601 602 603 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ