X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala duża ilość kupek to norma. Staraj się jak najczęściej przystawiać malutką do cyca. Ja ogrzewałam też pierś suszarką.

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Dziewczyny proszę o poradę odnośnie kp. Pokarm pojawił się wczoraj. Piersi pełne, twarde. Przystawiam dziecko do piersi jak najczęściej, staram się co 3 godziny, bo jak zaśnie to trudno ją obudzić na karmienie. Jedna pierś po karmieniu jest w miarę miękka, nie czuję dyskomfortu, natomiast druga to masakra. Twarda jak kamień 😭 odciągam mleko dodatkowo laktatorem, żeby nie było zastoju, ale leci niewiele, a pierś dalej twarda. Ogrzewam ją termoforem i biorę ciepły prysznic i póki co nic. Czasami mleko poleci ciurkiem, ale raczej idzie po kropelce. Co chwilę staram się coś z niej odciągnąć. Nie czuję guzków tylko jest twarda i zbita. Boję się, że rozwinie się zapalenie. Od wczoraj na zmianę, przystawienie do piersi i laktator. Tak nam mija dzień. Na szczęście mała ładnie śpi więc chyba nie jest głodna :-) i robi bardzo dużo kupek, wczoraj chyba z 6 zrobiła! Zastanawiam się czy nie za dużo... OMG, w głowie mam sieczkę, myślę tylko o mleku, kupkach, nasłuchuje się czy mała oddycha 🙈 ale nastanie w końcu ten czas, kiedy wyluzuję :-) mój mąż bardzo dużo pomaga, jest dla mnie dużym wsparciem ❤️ tak mija nam 4 dzień życia małej i zaczęliśmy 2 dzień w domu :-)

A jak u Was?

A starasz się podawać drugą pierś po opróżnieniu pierwszej? Bo dziecko już jest wtedy dość pełne i zassie tylko trochę, zejdzie Ci trochę i powinnaś poczuć ulgę.
    Ewentualnie laktator ale tylko na chwilę, żeby trochę mleka zeszło bo inaczej podkręcisz laktacje jeszcze bardziej

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Aguu Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was na końcówce ciąży miała zawroty głowy? Od wczoraj czuję się fatalnie. Nie mam w ogóle siły i kręci mi się w głowie :(. A tak bardzo chciałabym dotrwać do terminu...

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • Pikcia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta_kwk, Vagabond, Angelika0507 gratulacje!

Ania81, kciuki zaciśnięte, czekamy na wieści :)

Clover, madiiiii, super te Wasze dzieciaczki. I jakie czuprynki mają ;)
    Moja Zosia z włoskami zdecydowanie do tatusia się upodobniła ;)

Lalala, u nas kupka praktycznie przy każdej zmianie pampersa, ale to normalne :) A na piersi możesz jeszcze zastosować okłady z liści kapusty.

Angelika0507 lubi tę wiadomość

km5scwa1iu8rlkuf.png

F. <3 III.2019
    M. <3 VII.2017
    K. <3 IV.2006

• Lolita Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, udało mi się Was nadrobić! :D
    Raz jeszcze ogromne gratulacje dla wszystkich mamusiek i nieustannie kciukasy za te jeszcze oczekujące na swoje bombelki.

Zaktualizowałam pierwszą stronę, sprawdźcie proszę, czy wszystko się zgadza. Jeśli kogoś pominęłam, coś pomyliłam, lub chcecie uzupełnić imię dzidziusia, piszcie proszę na priv.

Któraś z Was również pytała o dołączenie do grupy na fb - prośba o wiadomość do mnie na priv to wyślę instrukcję ;)

Zmykam teraz nakarmić małego ssaka i wracam do Was, bo mam mnóstwo pytań, a jesteście kopalnią wiedzy dla takich laików dzieciowych jak ja :)

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Clover Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałyście wcześniej o spadkach wagi u dzieci. Mi w szpitalu też powiedzieli, że Oluś dużo spadł, przyszła położna od noworodków i była bardzo niemiła, zaczęła grozić że nas nie wypuszczą, a jak usłyszała że mały był tego dnia tylko na piersi to już w ogóle się zaczęła jazda, wcisnęła mi butelkę z mm i zapytała, czy ja w ogóle mam jakiś pokarm - super tekst do młodej mamy która walczy o kp, zamiast mnie zmotywować to tylko zdołowała 😐 No chyba skoro dziecko spało po karmieniu,a w trakcie karmienia widziałam i słyszałam że przełyka, to chyba znaczy, że coś tam mam... Olek ogólnie spadł 350g, ale nie można przecież porównywać go z dzieckiem, które waży np. 3kg... później już tak sobie pomyślałam na spokojnie, że to 350g to 7% z 4790g, ale tak do mnie wyskoczyła, że w pierwszej chwili nie wiedziałam co powiedzieć. Żałowałam że w dniu w którym nas wypisywali już jej nie było w pracy, bo chętnie bym jej powiedziała kilka słów.

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Vagabond Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita u mnie jak bylo cc :)
    Clover bardzo wspolczuje. Nie rozumiem poloznych. Zero empatii w miejscu w ktorym powinno być jej najwięcej.

h4zpgywlkbjhd0hc.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madiii cudowny🌸🌸🌸
    U nas chyba będzie jeszcze gorzej niż było z młodsza corka. Dzisiejsza noc cała przeplakana.

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seetcake dużo cierpliwości i siły ♥

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala wrote:
    Dziewczyny proszę o poradę odnośnie kp. Pokarm pojawił się wczoraj. Piersi pełne, twarde. Przystawiam dziecko do piersi jak najczęściej, staram się co 3 godziny, bo jak zaśnie to trudno ją obudzić na karmienie. Jedna pierś po karmieniu jest w miarę miękka, nie czuję dyskomfortu, natomiast druga to masakra. Twarda jak kamień 😭 odciągam mleko dodatkowo laktatorem, żeby nie było zastoju, ale leci niewiele, a pierś dalej twarda. Ogrzewam ją termoforem i biorę ciepły prysznic i póki co nic. Czasami mleko poleci ciurkiem, ale raczej idzie po kropelce. Co chwilę staram się coś z niej odciągnąć. Nie czuję guzków tylko jest twarda i zbita. Boję się, że rozwinie się zapalenie. Od wczoraj na zmianę, przystawienie do piersi i laktator. Tak nam mija dzień. Na szczęście mała ładnie śpi więc chyba nie jest głodna :-) i robi bardzo dużo kupek, wczoraj chyba z 6 zrobiła! Zastanawiam się czy nie za dużo... OMG, w głowie mam sieczkę, myślę tylko o mleku, kupkach, nasłuchuje się czy mała oddycha 🙈 ale nastanie w końcu ten czas, kiedy wyluzuję :-) mój mąż bardzo dużo pomaga, jest dla mnie dużym wsparciem ❤️ tak mija nam 4 dzień życia małej i zaczęliśmy 2 dzień w domu :-)

A jak u Was?
    Kochana ja mam problem z prawa piersią,.odciągam ale niewiele to daje. Ciepły prysznic, ciepłe okłady z termoforu z pestek wiśni i masuje pierś okrężnymi ruchami. Kapusta też powinna pomóc, mam zamiar wysłać starego do sklepu i będę próbować tego babcinego sposobu.

Mała na cycyku sidzialby 24h na dobę, jest całkowicie nieodkladalna. W nocy to samo, łóżeczko ją parzy, wiec spi na mnie i ja wtedy mam chociaż chwilę na sen (na siedząco ale zawsze)

Dziewczyny może wy mi poradzicie co zrobić.🙏🙏🙏🙏 Mam zatkany kanalik w prawej piersi, dzisiaj dość mocno odmoczylam skutek i na szczęście udało mi się trochę zerwać tego strupa. Niesety, pojawiło się trochę krwi. I co teraz? Nie wiem czy mogę ją dostawiać do tej piersi, odciągać laktatorem? Czy nie ruszać? Ale jak nie będę opróżniać tej piersi to przecież będzie jeszcze gorzej 😔

Dużo kup to norma, Pola tez tyle sadzila ze szok. Teraz zeszliśmy do 3 - 4 kup i więcej siusia.

n59ykrhmt0n17fpk.png

8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm

2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm

XII.2012- 5tc [*]

Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
    5 VI 2020 - II kreski na teście 😁
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Pisałyście wcześniej o spadkach wagi u dzieci. Mi w szpitalu też powiedzieli, że Oluś dużo spadł, przyszła położna od noworodków i była bardzo niemiła, zaczęła grozić że nas nie wypuszczą, a jak usłyszała że mały był tego dnia tylko na piersi to już w ogóle się zaczęła jazda, wcisnęła mi butelkę z mm i zapytała, czy ja w ogóle mam jakiś pokarm - super tekst do młodej mamy która walczy o kp, zamiast mnie zmotywować to tylko zdołowała 😐 No chyba skoro dziecko spało po karmieniu,a w trakcie karmienia widziałam i słyszałam że przełyka, to chyba znaczy, że coś tam mam... Olek ogólnie spadł 350g, ale nie można przecież porównywać go z dzieckiem, które waży np. 3kg... później już tak sobie pomyślałam na spokojnie, że to 350g to 7% z 4790g, ale tak do mnie wyskoczyła, że w pierwszej chwili nie wiedziałam co powiedzieć. Żałowałam że w dniu w którym nas wypisywali już jej nie było w pracy, bo chętnie bym jej powiedziała kilka słów.

Chore babsko.
    Do 10% to normalny spadek. A wiadomo, że duże dzieci ciut więcej potrzebują i laktacja musi się dopasować do zapotrzebowania. Chyba bym jej to mm wcisnęła do dzioba i niech spada

hchy90bv5a4juf6w.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edward jak masujesz to ruchem głaszczącym od nasady w stronę sutkow. I delikatnie, żeby Ci nie popękały.
    A ile tej krwi było? Tylko jednorazowo czy dalej leci?
    Jak jednorazowo to normalnie przystawiaj.
    Kapusta to na prawdę dobry sposób, niektórzy mogą się śmiać ale to skuteczne. Pamiętaj lekko ją rozbić wcześniej, żeby trochę soku puściła

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguu wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was na końcówce ciąży miała zawroty głowy? Od wczoraj czuję się fatalnie. Nie mam w ogóle siły i kręci mi się w głowie :(. A tak bardzo chciałabym dotrwać do terminu...
    Ja nie mialam, ale warto skonsultować to z lekarzem. Bardzo Ci sue kręci? Mierzyłaś ciśnienie?

n59ykrhmt0n17fpk.png

XII.2012- 5tc [*]

• Edward1 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Edward jak masujesz to ruchem głaszczącym od nasady w stronę sutkow. I delikatnie, żeby Ci nie popękały.
    A ile tej krwi było? Tylko jednorazowo czy dalej leci?
    Jak jednorazowo to normalnie przystawiaj.
    Kapusta to na prawdę dobry sposób, niektórzy mogą się śmiać ale to skuteczne. Pamiętaj lekko ją rozbić wcześniej, żeby trochę soku puściła

Krwi nie było dużo tyle co ze zdartego strupka.
    Kapustę mąż kupi i liść mam rozbić i dołożyć do całej piersi I sutka czy tylko do sutka?

No i nadal mam mało tego pokarmu. Właśnie oddciagnelam z jednej piersi ok 10 ml po 15 minutach. 😭😭😭😭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2021, 14:18

n59ykrhmt0n17fpk.png

XII.2012- 5tc [*]

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madiii dziekuje. Dam rade.💪💪
    A z dobrych wiadomości to mały od wczoraj przybrał 120gr.😊😊😊

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edward1 wrote:
    Krwi nie było dużo tyle co ze zdartego strupka.
    Kapustę mąż kupi i liść mam rozbić i dołożyć do całej piersi I sutka czy tylko do sutka?

No i nadal mam mało tego pokarmu. Właśnie oddciagnelam z jednej piersi ok 10 ml po 15 minutach. 😭😭😭😭

Oblóż piersi.
    To, że tyle odciągnęła laktator em to nie znaczy, że dziecko tyle tylko wypija. Wiele osób na laktator nie reaguje. Ja miałam przy pierwszym dziecku pożyczony od siostry, żeby zobaczyć czy będzie mi łatwiej a nic laktatorem nie mogłam ściągnąć, więcej szło jak u puszczałam palcami.
    A odnośnie krwi to możesz teraz karmić normalnie jak nie leci więcej krwi

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki BlackRose, bo ja juz mam złe myśli 😢 plakac mi sie chce ze wlasnego dziecka nie potrafię wykarmić 😭
    Wiem, wiem hormony ale mimo wszystko

n59ykrhmt0n17fpk.png

XII.2012- 5tc [*]

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edward1 wrote:
    Dzięki BlackRose, bo ja juz mam złe myśli 😢 plakac mi sie chce ze wlasnego dziecka nie potrafię wykarmić 😭
    Wiem, wiem hormony ale mimo wszystko

Spokojnie. Karm normalnie raz jedną piersią i od razu proponuj drugą.
    Jeśli drugiej nie opróżni całkiem to zacznij od tej piersi następne karmienie.
    Nie stresuje się, po prostu często przystawiaj.
    Ściągasz laktatorem bo maleństwo nie chce piersi? Czy opróżnia obie i nadal głodne?

werni lubi tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona ciągle by siedziała przy cycku. W nocy przystawiam co 1h-1.5h raz z jednej raz z drugiej.w ciągu dnia czasem zdarzy się ze przerwy sa ciut dłuższe. Ściągam żeby pobudzić laktację. Ona zje to co odciągnięte a potem jeszcze jedną pierś pociągnie. Odciagam raz, 2x dziennie

n59ykrhmt0n17fpk.png

XII.2012- 5tc [*]

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edward1 wrote:
    Ona ciągle by siedziała przy cycku. W nocy przystawiam co 1h-1.5h raz z jednej raz z drugiej.w ciągu dnia czasem zdarzy się ze przerwy sa ciut dłuższe. Ściągam żeby pobudzić laktację. Ona zje to co odciągnięte a potem jeszcze jedną pierś pociągnie. Odciagam raz, 2x dziennie

Tak może być zanim laktacja się unormuje. Jeśli chcesz bardziej pobudzić laktację to metoda 7-5-3 po każdym karmieniu

Edward1, werni lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
‹‹ 658 659 660 661 662 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ