X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • Patt94 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:
    O 15:43 urodziła się nasza kruszynka Zoja ❤️
    2710g i 52 cm szczęścia 🥰🥰🥰

Gratulacje! 😍 Faktycznie kruszynka 😊 Jak się czujesz?

010iflw102q8b1rd.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:

Gratulacje! Rzeczywiście kruszynka! Daj znać jak będziesz się dobrze czuła jak porod

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka! Super,.gratulacje czekamy na więcej info ❤🥳🍀

n59ykrhmt0n17fpk.png

8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm

2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm

XII.2012- 5tc [*]

Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
    5 VI 2020 - II kreski na teście 😁
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka <3 gratulacje :*

Zuzia u mnie miedzy chłopcami jest ponad 2 lata różnicy i bylo jak na wojnie. Dużo pomagal mąż, ale faktycznie, jak mozesz włączyć sobie taryfe ulgowa to bez wyrzutów ;)

madiiiii lubi tę wiadomość

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madii doskonale to podsumowała... moj starszak 5 lat co prawda na razie zachowuje się wzorowo , jest fajnym bratem ale jeśli będą problemy to pewnie też będę mu pozwalać na więcej "zakazanych " rzeczy typu bajki

Bajka gratulacje , co za drobinka:)

madiiiii lubi tę wiadomość

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    22.11 mamy ❤i 4 mm człowieka
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka gratulacje🍀🍀🍀🌸🌸🌸

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    Ja mam problem dziewczyny. Taki „psychiczny”. O ile baby blus mnie teraz oszczędził, tak mam wrażenie ze względem mojego dwulatka nie poświęcam mu dużo uwagi - zawsze był tylko i bardzo za mną. A teraz muszę to jakoś ogarnąć, żeby zajmując się córka, poświecić mu dostatecznie dużo uwagi. On ma tez okres buntu a ja przypisuje sobie wszystkiego jego fochy, ze to moja wina, ze coś robię nie tak.
    U nas ogólnie jest max. 2 godziny na bajki w ciągu dnia. A jak wróciłam ze szpitala w piątek, to w sobotę nie miałam siły na nic, i przesiedział pół dnia przed tv a ja biłam się wieczorem z ogromnymi wyrzutami sumienia.
    Teraz pytanie do mam z dziećmi z mała różnica wieku - jak sobie radzicie? Macie jakiś podobne myśli jak ja?
    Zuuziaaaa u nas jest różnica wieku 3 lata. Dzisiaj miałam teleporade u psychologa dziecięcego bo u nas młodsza corka ma ogromny problem z akceptacja brata. A przede wszystkim największy problem to moje karmienie piersia. Wczoraj płakała przed snem 3 godziny, była ogromnie pobudzona i nie dało jej się uspokoić. No koszmar. Ja mam ogromne wyrzuty sumienia chociaż poświęcam jej mnóstwo czasu bo mały cały dzień śpi. Puszczam jej od czasu do czadu bajki ale bardzo mało. Ja się bardzo staram a i tak to nic nie pomaga. Tak bardzo mi jej szkoda ale ciężko jej pomoc. Non stop wpada w histerie i nawet dzisiaj się zmęczyła podczas snu.

• _Hope Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:

Bajka, gratulacje!!!🎉🥰 Dużo zdrówka dla Was🍀

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pierwszy syn miał 3, 5 roku jak pojawił się brat i szczerze to było kilka bardzo trudnych miesięcy. Najtrudniej było poza domem bo próbował wiele rzeczy wymuszać, histeryzowal, potrafił się rzucić na ziemię i krzyczeć. Wracałam z nimi do domu i płakałam z bezsilności ale byłam bardzo konsekwentna. Nie ulegałam nigdy. Wiele mnie to kosztowało ale teraz z perspektywy czasu cieszę się, że się zaparłam bo wyszło to nam na dobre.
    Ale mój syn był wtedy w takim wieku, że dzieci ogolnie już potrafią sobie wszystko "wykalkulować". Teraz chłopcy są dużo starsi bo prawie 6 i prawie 10 lat więc raczej nie będzie problemu.

hchy90bv5a4juf6w.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wtrącę się, bo znam temat :)
    Starszy syn miał 2 lata i 8 miesięcy jak urodził się młodszy. Najlepszą radę, którą otrzymałam od psychologa było: niech starszak nie straci swojego miejsca w hierarchii rodzinnej. Młodszy zajmie po prostu czwarte miejsce, ale trzeci po rodzicach jest starszak. Trochę jak u psów ;) To on pierwszy dostaje jedzenie (po rodzicach), to z nim pierwszym się witamy. Oczywiście wszystko w miarę możliwości wynikających z sytuacji. Nie mówimy 'ustąp, jesteś starszy, mądrzejszy'. On też jest małą dzidzią.
    Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, zwłaszcza, że powszechne jest wrażenie, że ten starszak to już jest TAAAKI DUŻY (przez porównanie) i dlaczego on do cholery niczego nie rozumie. No nie rozumie :)

Acha, a jak ktoś odwiedza nas w domu, żeby zobaczyć maluszka, to ma się witać ze starszakiem, JEMU poświęcać czas, jemu pogratulować i najlepiej dać prezent. I jeszcze może prosić, żeby to starszak pokazał nam rodzeństwo, a nie rodzice.

Ale współczuję każdemu, kto będzie się z tym borykał. U nas pierwszy rok był okropnie trudny. Musiałam dojrzeć, żeby potrafić wesprzeć starszego syna tak jak powinnam. Przecież jemu zawalił się świat. Z perspektywy czasu niczego nie żałuję. A wtedy żałowałam każdego dnia.

U nas uspokajanie bajkami nie wchodziło w grę, bo po prostu źle działały na układ nerwowy syna. Jeśli masz możliwość, to jak najczęściej proś kogoś o pomoc, żeby zajął się młodszym dzieckiem. Ja młodszemu podawałam też smoczek, mimo że przy starszym nie miałam. Po prsotu stosowałam każdą metodę, żeby być dla starszego. Acha, starszak sam znalazł jakiegoś pluszaka i 'karmił' go wtedy, kiedy ja przystawiałam młodego do piersi. Ogólnie nam pomagało traktowanie starszego jak wciąż malutkiego, kochanego dzieciaczka. Po roku było już lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2021, 22:00

Perelka lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Bajka15 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny ❤️ poród był dla mnie straszny bo przy ,4 cm dostałam oxy i zaczęła się jazda bez trzymanki 🙄 potem znieczulenie ok 7 cm jak już prawie umierałam 🤣 zdążyłam dostać znieczulenie a rozwarcie już zrobiło się 10 cm i zaczęły się skurcze parte które okazały się być pikusiem przy skurczach porodowych.

Po samym porodzie to czułam się jak młody bóg, odrazu wstałam i się wykąpałam , teraz trochę podbrzusze pobolewa, ale to jest nic 🙈

Mała nie chce ssać narazie i tylko śpi 😴 za chwilę spróbujemy spuścić parę kropel do kieliszka

GrubAsia, werni, Clover, zokeia, Angelika0507 lubią tę wiadomość

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka gratulacje. Dałaś radę dzielna mamusiu. Dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa ♥:)

Bajka15 lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:
    Dzięki dziewczyny ❤️ poród był dla mnie straszny bo przy ,4 cm dostałam oxy i zaczęła się jazda bez trzymanki 🙄 potem znieczulenie ok 7 cm jak już prawie umierałam 🤣 zdążyłam dostać znieczulenie a rozwarcie już zrobiło się 10 cm i zaczęły się skurcze parte które okazały się być pikusiem przy skurczach porodowych.

Po samym porodzie to czułam się jak młody bóg, odrazu wstałam i się wykąpałam , teraz trochę podbrzusze pobolewa, ale to jest nic 🙈

Mała nie chce ssać narazie i tylko śpi 😴 za chwilę spróbujemy spuścić parę kropel do kieliszka
    Gratuluję! Ja miałam tak samo przy 4 cm powiedziałam mężowi, że już nie chcę rodzić i więcej nie dam rady 🤦‍♀️🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2021, 23:18

Bajka15 lubi tę wiadomość

n59ykrhmt0n17fpk.png

8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm

2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm

XII.2012- 5tc [*]

Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
    5 VI 2020 - II kreski na teście 😁
  • Ewe Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2021, 03:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GrubAsia wrote:
    Bajka trzymam kciuki! Dobrze, że jesteś w szpitalu, teraz już spokojniejsza głowa, wiesz co tam się dzieje i nic tylko zaraz urodzisz ✊✊✊✊✊

Ewe gratulacje! Ale kruszynka 😃! Daj znać jak poród, połóg, jak się czujesz?

Dziękujemy ❤️
    Poród w miarę szybko i bezproblemowy 😁 z pierwszą córka męczyłam się dużo dłużej i po porodzie dłużej dochodziłam do siebie.. teraz praktycznie od początku jestem w dobrej formie 😊 a i córeczka bardzo grzeczna 🥰 więc daje mamie odpocząć 😊🥰

Bajka15, Edward1, werni lubią tę wiadomość

13/09/2015 córeczka Maya (⚖️3330, 📏51cm)
    30/01/2021 córeczka Julia ( ⚖️3300, 📏49cm)
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2021, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:

Super, że dostałaś znieczulenie bo w większości szpitali to fikcja.
    Ja przy żadnym porodzie nie miałam no i dla mnie parte były najgorsze wlasnie

hchy90bv5a4juf6w.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2021, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    Ja mam problem dziewczyny. Taki „psychiczny”. O ile baby blus mnie teraz oszczędził, tak mam wrażenie ze względem mojego dwulatka nie poświęcam mu dużo uwagi - zawsze był tylko i bardzo za mną. A teraz muszę to jakoś ogarnąć, żeby zajmując się córka, poświecić mu dostatecznie dużo uwagi. On ma tez okres buntu a ja przypisuje sobie wszystkiego jego fochy, ze to moja wina, ze coś robię nie tak.
    U nas ogólnie jest max. 2 godziny na bajki w ciągu dnia. A jak wróciłam ze szpitala w piątek, to w sobotę nie miałam siły na nic, i przesiedział pół dnia przed tv a ja biłam się wieczorem z ogromnymi wyrzutami sumienia.
    Teraz pytanie do mam z dziećmi z mała różnica wieku - jak sobie radzicie? Macie jakiś podobne myśli jak ja?

U starszych szieciaczkow JEST 17 miesiecy. chcieliśmy jeszcze mniejsza,ale się nie udało. 🙈 i dobrze nie wiem co ja mialam wtedy w glowie. Corka byla o brata tak zazdrosna, ze jak mial 2 czy 3 miesiące to nie moglam go na macie pol9zyc zeby się pobawil bo chciala odrazu pdzylozyc jakas zabawka. Jednak z drugiej strony chciala brata coagle tulić ( zbyt mocno) do skończenia przez syna roczku bylam wykomczona psychicznie i fizycznie. Był tez dzieckiem typowym a może wręcz ponad przeciętną hnb. O wszystko byl wrzask. Tez mialam ogromne wyrzuty,ze jest mnie za mało dla corki chociaz starałam się jak moglam.
    Przez pierwsze 6 miesiecy to żałowałam kazdego dnia,ze sie zdecydowalam na tak mala roznice wieku, ale okolo roczku jak się zaczeli razem bawic to ta przyjaźń trwa do dnia dzisiejszego ( chociaz tez sie czasem bija) i wiem ze to byla super decyzja.
    Wszystko się da przetrwać,ale o swoje zdrowie psychiczne tez trzeba zadbać bo czlowiek sie wykonczy. Jeżeli masz kogo poprosić o pomoc chociaz raz w tygodniu i ja kilka godzin to śmiało. Nie bądź jak zosiasamosia. W8em co mówię. Haha . Bedzie dobrze

zokeia, madiiiii, werni lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2021, 09:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2021, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2021, 09:25

• tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2021, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannaha ja się zarzekałam i śmiałam ze kogo jak kogo ale mnie baby blues nie dopadnie . no i po przyjeździe ze szpitala codziennie byl placz. bo blizna brzydka, bo jak ja wyglądam, bo mnie nie będziesz juz chciał, bo jak ja zostanę sama z 2 dzieci jak w końcu wyjedziesz w trase ... masakra i to okropne uczucie ze mam wszystko co kocham a beczę

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    22.11 mamy ❤i 4 mm człowieka
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja plakalam jak uslyszalam w karuzeli nad lozeczkiem melodie z filmu "Życie jest piękne"

W ciąży plakalam nad losem powstancow powstania warszawskiego 🙈🙈🙈

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
‹‹ 666 667 668 669 670 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ