🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki Rucola, też mi się właśnie wydaje, że tabela jest poglądowa, a należy kierować się potrzebami dziecka.
Jesteśmy właśnie na etapie szukania łóżeczka, bo dostawka robi się za mała. Podpowiecie na co zwracać uwagę przy wyborze? Jakie materace macie? -
Ewkaewka wrote:A jak Wasze dzieci zasypiają w wózku na spacerze? Tak po prostu jak jedziecie? Bez płaczu? U nas zazwyczaj z płaczem i muszę bujać przód tył, inaczej nie zaśnie. Śpi najczęściej 35 minut.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2021, 10:47
-
Ja z uwagi na brak miejsca w mieszkaniu mam 2 łóżeczka 60x120 ale gdybym tylko miała miejsce to brałabym 70x140,bo wsadzilam warkocze ochraniacze i ilość miejsca się bardzo skurczyła. Materac z pianki wysokoelastycznej ja mam grubość 10cm
Lolita lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
My mamy krzesełko do karmienia Ecotoys 3w1, siedzi w nim na razie tylko na czas karmienia i obłożony poduszkami. Łóżeczko mamy z funkcją dostawki i później przerabia się je za pomocą barierki na tapczanik, jest drewniane i 120x60. Materac dokupowałam piankowy z wzmocnieniem na około, żeby nóżki się nie zapadły przy nauce wstawania w łóżeczku 😊
Dziś 9 dzień RD, wjeżdża pasternak. Jeszcze 8 dni i dojdzie ziemniak, później dołożymy mięsko 😊Lolita lubi tę wiadomość
12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
1 procedura In-vitro
3x IUI- nieudane ❌
Starania od 04.2019 💕 -
Ja jak karmiłam starszego mm to na żądanie lub co 3h.
Grzes niestety nie toleruje butelek. Też słabo przybiera i myślę czasami czy już nie zacząć wprowadzać warzywek. Dziś ustaliliśmy że w październiku będziemy chrzcić. Będą dwie imprezy razem z urodzinami starszego.
Starszy to wszystko zjadał co mu dawałam na początku chyba oprócz buraków. Zobaczymy jak młodszy. -
werni wrote:Ja jak karmiłam starszego mm to na żądanie lub co 3h.
Ciekawi mnie, czy tylko my nie mamy zamiaru chrzcić dziecka? -
Co do fotelika - im prostszy tym lepszy. U nas przy każdym dziecku super sprawdził się Antilop z Ikei. Tymuś mm dostaje, kiedy tylko chce. Nigdy nie wypija więcej niż 140 ml. Zazwyczaj 120 ml. Dziewczyny czy Wasze dzieci tez mniej jadały przy wychodzeniu ząbków?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2021, 22:53
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Hm podawałam różnie. Ale bywało że musiałam wylewać.
Zastanawiam co się stało Grzesiowi. Bo spał i zaczął bardzo płakać przez chwilę. Mąż wziął go na ręce i dalej spał. Może mu się coś przyśniło. Ale może zęby idą.
U starszego przeważnie w nocy odczuwał ból. -
Co do krzesełka to też mamy z Ikea.
Mam znajomych co ich dzieci nie są ochrzczone. U nas to by nie przeszło. U męża w rodzinie jak i u mnie chrzest jest ważny. Moja babcia i mama ciągle nam trują co do kościelnego. Nawet dziś powiedziałam mamie że nikt nie będzie nas do niczego zmuszał.madiiiii lubi tę wiadomość
-
Lolita ja też zdecydowałam się na antilopa (żeby był trochę ładniejszy odpicowalam go w sklepie Antilda 😉). Na razie siada w nim obłożona poduszkami. Wydaje mi się, że na początek to dobre krzesełko, bo dziecko się w nim nie topi, jest takie dosyć kompaktowe. No i jest praktycznie w każdej restauracji czy hotelu więc może nie będzie problemu kiedyś wyjść "na miasto" jak się do niego przyzwyczai/polubi
Materac mamy z allegro piankowo-lateksowy. Strona z pianką jest trwrdsza-dla maluszków, a latekaowa chyba od 8 miesiąca. Nie kupowałam super drogiego, bo się trochę bałam, że przez teen pierwszy rok trochę zasika czy poulewa i tak będzie pewnie trzeba wymienić 🤷♀️
Zębów jeszcze nie mamy, sylab też jeszcze żadnych nie mówi 😅
Za to tak się rzuca po łóżeczku, że potrzebuję ochraniaczy 😬
Rucola podrzucisz link do swoich warkoczy? Polecasz?
Pokażcie dziewczynki jakie Wy macie ochraniacze i jak się sprawują?Lolita lubi tę wiadomość
"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"
3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
2 miesiące odpoczynku i :
04.02.2023 - || naturalny cud
11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
36+1 3060g małego gigantka🥹
37+0 3300g
39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵 -
U nas chyba idzie drugi ząbek. Tymuś marudny, nie chce nawet smoczka Od kilku dni pięknie już siedzi bez żadnego podparcia.
Chrzest mieliśmy w maju. Dla mnie nie był on ważny, bardziej zależało mężowi.♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
-
GrubAsia wrote:Materac mamy z allegro piankowo-lateksowy. Strona z pianką jest trwrdsza-dla maluszków, a latekaowa chyba od 8 miesiąca. Nie kupowałam super drogiego, bo się trochę bałam, że przez teen pierwszy rok trochę zasika czy poulewa i tak będzie pewnie trzeba wymienić 🤷♀️
GrubAsia lubi tę wiadomość
-
My z mężem mamy materac lateksowy i jest meeega. Wydaje mi się jednak, że dziecko jest na tyle lekkie, że nie będzie odczuwało jego zalet. Moje dziewczyny nie czują różnicy między lateksem a pianką (5 i 7 lat).♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
-
My karmimy się mm na żądanie, w praktyce i tak zazwyczaj wychodzi, że co 3 h. Olek najczęściej zjada 210 ml, kiedy podaję obiadek to wtedy robię mu 150 ml mleka. Je 5 razy w ciągu dnia, w nocy raczej nie budzi się już na jedzenie. Z rozszerzaniem diety na razie dalej jestem ostrożna, chociaż jak dotąd tylko pasternak uczulił. Póki Olek nie siedzi, nie zamierzam mu też pozwalać jeść samodzielnie. Karmimy się teraz w krzesełku, ale rozkładam do takiej pozycji, jaka jest w bujaku czy foteliku (tak doradziła mi fizjo). Krzesełko mamy Momi Luxuria.
W sprawie łóżeczka za bardzo nie doradzę bo mamy używane, ale materac kupiliśmy nowy, zdecydowaliśmy się na piankę i lateks. Jak na razie super się sprawdza.
W wózku Olinek zasypia szybko, był czas buntu na wózek ale chyba dlatego że miał już mało miejsca w gondoli, teraz wożę go w spacerówce na leżąco i się uspokoił. W domu nie chciał w ciągu dnia spać w ogóle, a teraz udało się wyrobić nawyk drzemki około południa, śpi około godzinę - półtora a ja w tym czasie mogę ogarnąć obiad 😁
Olek dalej mocno pracuje nad nauką czworakowania i czasem uda mu się na chwilę opierając się na kolanach podnieść trochę pupkę do góry, ale po chwili pada na brzuszek. Obroty z pleców na brzuch i odwrotnie wykonuje szybko i prawidłowo, przez obie strony. Potrafi też bardzo szybko obracać się wkoło własnej osi leżąc na brzuszku, jeśli coś go zainteresuje (zazwyczaj nasza kotka 🤣). Zęby dalej mamy dwa ale nie wiem, czy nie idzie kolejny, bo od wczoraj straszne marudzenie się zaczęło. Ale nie widać, żeby dziąsło byli opuchnięte, więc nie wiem w sumie 🤷♀️ Olek to straszna gaduła, głównie mówi "dada" albo "tata", ale zdarzyło się też "maba" i "ama", więc liczę na to, że może niedługo pojawi się też "mama" 😂 Wiem, że dla niego to na razie tylko nieświadomie wypowiadane sylaby, ale cieszymy się z tego bardzo 😁 -
My również przesiedliśmy się jakiś czas temu do spacerówki, bo chęć poznawania świata zwyciężyła i nie było już mowy o jeździe w gondoli. Oczywiście Kuba leży na najniższym ustawieniu, pod małym kątem, bo u nas nie rozkłada się zupełnie na płasko.
Clover, nie wiedziałam, że również przeszliście na mm. Czy to z powodu alergii? -
Lolita, tak, jesteśmy na mm ale nie z powodu alergii. Po prostu moja laktacja była tak beznadziejna od samego początku, że nie udało mi się jej utrzymać. Karmiłam Olka w sumie przez 3,5 miesiąca, przy czym przez ostatnie 4 tygodnie dostawał też czasem butlę z mm, bo widziałam, że moje mleko mu nie wystarcza. Wcześniej cudowałam żeby rozkręcić laktację, próbowałam częstego przystawiania, odciagania laktatorem, piłam femaltikery i inne cuda. Niestety nie mamy tutaj w okolicy CDL, tzn. niby moja gin ma certyfikat, ale rozmawiałam z nią na temat mojej laktacji na wizycie popołogowej i jak tak jej posłuchałam trochę to stwierdziłam, że ona mi nie pomoże, bo mówiła tylko, że jeśli będę często przystawiać, to mleka będzie wystarczająco. No nie było 🤷♀️ Po 3,5 miesiąca szarpania się, krzyków, nerwów i płaczu przeszliśmy na mm i chociaż wtedy traktowałam to jak porażkę to teraz wiem, że to była dobra decyzja bo byłam już na skraju depresji... Jestem szczęśliwsza i Olek też, bo widzi mamę uśmiechniętą, a nie zapłakaną Mleko mamy dla alergików, na receptę bo niestety Oluś ma silną alergię na bmk. Kiedy był jeszcze na moim mleku to musiałam całkowicie odstawić nabiał.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 19:49
-
Czy to możliwe, że pasternak może wywoływać alergię, która objawia się tylko wymiotami? Kajtek dziś zwymiotował chyba 6 razy, a wczoraj i dziś dostał pasternak. Czy to może mieć związek, czy szukać innej przyczyny?
12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
1 procedura In-vitro
3x IUI- nieudane ❌
Starania od 04.2019 💕 -
Clover, ściskam bo wiem dokładnie co przechodziłaś. Ja od dłuższego czasu karmiłam tylko z jednej piersi bo chciałam jak najdłużej utrzymać laktację. Niestety z jednej Kuba się nie najadał i przestał przybierać. Odkąd daję mm mam zadowolonego bobasa, który w końcu zaczął ładnie spać, a ja sama mam komfort psychiczny, że moje dziecko nie jest głodne Karmiłam prawie 6 miesięcy, z czego jestem dumna, ale nic na siłę.
Clover lubi tę wiadomość
-
Lolita wrote:Czytam właśnie o wypełnieniach. Miałam brać w ciemno kokos, bo jest popularny od dłuższego czasu, ale widzę, że eksperci polecają raczej właśnie pianki wysokoelastyczne lub lateks. Ten dwustronny z różnym stopniem twardości to super sprawa, chyba też się na niego zdecydujemy
"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"
3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
2 miesiące odpoczynku i :
04.02.2023 - || naturalny cud
11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
36+1 3060g małego gigantka🥹
37+0 3300g