Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Cholera a ja zamowilam lozeczko razem z tym materacem gryka-pianka-kokos, teraz czytam ze maja robaki i nie wiem co zrobic. Nie wiem czy sprzedawca przyjmie zwrot,bo to taki zestaw byl. Jak sprawdzic czy tam sa te robaki? Bede sie teraz tym denerwowac. Glupia bylam,nie czytalam opinii o materacach tylko jakie maja wlasciwosci i wydawalo sie wszystko rozsadne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 09:16
-
Gabik a zamówiłaś na żywo czy przez internet? Jak przezinternet to masz prawo zwrotu. Jak stacjonarnie to już dobra wola sprzedającego. Chociaż ja bym poszła w inną gadkę. Popatrz czy ma inne materace, wybierz taki bez gryki, ciut droższy i powiedz, że jednak wolałabys ten droższy
Na bank sie zgodzi, bo zawsze to większy zysk;)
Amy mamy taki materac:
http://www.babys-zone.com/TRIO%20LATEX%20-%20COMFORT%20%3Cbr%3E%20materac%20120cm%20x%2060cm%20%3Cbr%3E%20Pokrowiec%20Basic.html_480Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 10:19
-
Niestety często w takich zestawach sprzedają właśnie te materace, które im nie schodzą. Gabik, zrób tak jak napisała KotMisia, poproś o inny materac, nawet dopłacając. Jeśli nie będzie takiej opcji, zwróć towar.
Robaki w materacach gryka kokos to ostatnio dość powszechne zjawisko. Natknęłam się niedawno na bloga, w którym matka opisuje, że w materacach jej dzieci pojawiły się właśnie robaki, które GRYZŁY!
Cytuję: "Okazało się, że w naszym cudownym materacyku pojawiły się robaki. Ten cudowny wynalazek, jakże kiedyś (i chyba nadal) polecany przez sprzedawców gryka-pianka-kokos, miał robaki. A feeee. Natychmiast wyrzuciliśmy wszystko, razem z pokrowcem na materac. Jak go wynosiliśmy to było aż słychać „życie” w środku. Nie chce nawet myśleć jak te świństwa moich chłopaków w nocy „jadły”. Ponownie przewróciliśmy cały pokój do góry nogami, umyliśmy kawałek po kawałku, wypraliśmy pokrowce na obecne materace (piankowe) i przeczyściliśmy ramy łóżka."
Link do bloga: http://www.dwapluscztery.pl/zdrowy-sen-dziecka-czyli-jak-wybrac-materac/GabiK lubi tę wiadomość
-
to ja wstałam, udało mi się usnąć chyba koło 6
katar się rozkręca...
KotMisia gratulacje z okazji rocznicy
Gabik przecież nie w każdym materacu są robaki. Prędzej jakby leżały w jakimś wilgotnym miejscu.GabiK lubi tę wiadomość
-
GabiK wrote:Maribel, wlasnie po wpisie tu na blogu poszukalam o tych robakach i trafilam na tego bloga.
Kotmisia zamowilam przez internet,oni maja tylko piankowe,tansze. Napisze do sprzedawcy, moze uda sie odeslac. Durna jestem i zla na siebie.
łeee Gabik to spoko. Masz 14 dni na odstapienie od umowy kupna, dostaniesz materac to go odeśleś. Tylko tyle, że musisz zapłacić za przesyłkę.
Cyt:
Zwrot towaru i odstąpienie od umowy zawartej na odległość
1. Czy można zwrócić pełnowartościowy towar zakupiony przez Internet?
Tak, pełnowartościowy towar zakupiony przez internet można zwrócić, jednak pod warunkiem, że konsument (nabywca) w terminie 14 dni kalendarzowych złoży oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Należy przy tym pamiętać, że złożenie takiego oświadczenia i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności – konsument nie musi ich dokonywać jednocześnie. Nawet bezpieczniej jest zrobić to osobno – konsument uprzedza w ten sposób sprzedawcę o nadejściu przesyłki i nie naraża się na np. przypadkowe nieodebranie jej przez sprzedawcę.
Warto przy tym wiedzieć jak liczyć moment rozpoczęcia biegu terminu na odstąpienie, zależy to bowiem od charakteru transakcji:
dla umowy sprzedaży pojedynczej rzeczy – termin należy liczyć od objęcia rzeczy w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik (np. 2 lutego konsument zamówił w e-sklepie laptopa, którego otrzymał 6 lutego; termin na odstąpienie upływa zatem 20 lutego);
dla umowy, która obejmuje wiele rzeczy, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach – początek terminu należy liczyć od objęcia przez konsumenta w posiadanie ostatniej rzeczy, partii lub części (np. 7 maja konsument zamówił w sklepie internetowym robota kuchennego i czajnik elektryczny; pierwszy przedmiot otrzymał 11 maja, a drugi został dostarczony przez kuriera 15 maja; ostatnim dniem na odstąpienie od umowy jest zatem 29 maja);
dla umowy polegającej na regularnym dostarczaniu rzeczy przez czas oznaczony – rozpoczęcie biegu terminu zależy od daty od objęcia w posiadanie przez konsumenta pierwszej z rzeczy (np. konsument zamówił roczną prenumeratę drukowanej wersji magazynu; pierwszy egzemplarz otrzymał 17 lipca; termin na odstąpienie od umowy upływa wobec tego 31 lipca);
dla pozostałych umów (np. usługi, zlecenia) – od dnia zawarcia umowy (np. 9 września konsument zarejestrował się na portalu i zawarł umowę na uzyskiwanie dostępu i pobieranie filmów; termin na odstąpienie od umowy upływa więc 23 września).
Dodatkowo warto pamiętać jeszcze o dwóch zasadach dotyczących obliczania terminu.
Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło. Oznacza to, że w przypadku zakupu rzeczy, termin na odstąpienie od umowy biegnie od dnia następującego po dniu, w którym rzecz została wydana/dostarczona; w przypadku zaś umowy o świadczenie usług – od dnia następującego po dniu, w którym doszło do zawarcia umowy.
Ponadto jeżeli ostatni dzień terminu na odstąpienie od umowy jest dniem ustawowo wolnym od pracy, niedzielą lub sobotą, termin ten wygasa wraz z upływem ostatniej godziny następnego dnia roboczego. Zatem jeżeli np. konsument zakupił przez internet buty, które odebrał z poczty 12 września 2015 r., to czternasty dzień terminu na odstąpienie od umowy przypada na sobotę; wówczas termin ten przesuwa się na następny dzień roboczy i ostatnim dniem na odstąpienie jest wobec tego 28 września – poniedziałek).
Co ważne, jeżeli konsument nie został poinformowany przez przedsiębiorcę o prawie odstąpienia od umowy, to termin na odstąpienie wydłuża się o 12 miesięcy od dnia upływu terminu 14 dni. Jeżeli jednak w tym okresie sprzedający przekaże mu tę informację, to termin do odstąpienia od umowy upływa po 14 dniach od dnia udzielenia tej informacji konsumentowi.
W przypadku odstąpienia od umowy zawartej na odległość umowę uważa się za niezawartą. Jeżeli konsument złożył oświadczenie o odstąpieniu od umowy zanim przedsiębiorca przyjął jego ofertę, oferta przestaje wiązać.
Należy też pamiętać, że wraz z odstąpieniem od umowy wygasają powiązane z nią umowy dodatkowe zawarte z przedsiębiorcą lub też z innymi podmiotami, z którymi ten się porozumiewał. To na sprzedawcy spoczywa obowiązek poinformowania tych podmiotów o wygaśnięciu umowy. Dotyczy to np. umów ubezpieczeniowych, które czasem towarzyszą wybranym transakcjom. Konsument nie ponosi kosztów związanych z wygaśnięciem tych umów, z wyjątkiem tych wynikających z obowiązków konsumenta w takiej sytuacji.
Należy przy tym pamiętać, że w określonych przypadkach konsumentowi nie przysługuje prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
(podstawa prawna: art. 27, 28, 29, 31, 37 i 38 ustawy o prawach konsumenta)Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 11:01
GabiK lubi tę wiadomość
-
Mojego fatum ciąg dalszy. Postanowiłam kupić używane tanie łóżeczko. Znalazłam idealne na olx - dzwonię, oferta od wczoraj nie ważna. Wczoraj znalazłam dwa inne. Mąż dzwoni - odbiera facet, nic nie wie, każe zadzwonić za godzinę jak wróci żona. Po godzinie, dwóch i czterech nie odbierają telefonu
W końcu skontaktowałam się z inną babką. Odpisała, ustaliłyśmy cenę i godzinę, że dzisiaj pojedziemy po to łóżeczko z mężem. Poprosiłam o adres. Już nie odpisała. A ogłoszenie zniknęło ze strony. To nie mogła napisać że się rozmyśliła czy cokolwiek?? Przecież takie rzeczy nie dzieją się normalnym ludziom... co jest ze mną nie tak??
-
Wow Katalina to zakupowe szalenstwo Was ogarnelo na calego
Agusia jak to jacys dziwni ludzie to chyba powinnas sie cieszyc,ze nie doszlo do transakcji. Nie wiadomo czego by sie trzeba bylo spodziewac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 12:08
-
Katalina łóżeczko takie jak moje, tylko my mamy żyrafę
A powiedz proszę co to za wózek? Bardzo ładny, i kolor tez w moim stylu:)
A rożek to chyba najpiękniejszy jaki widziałam. powiedz gdzie kupiłaś :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 12:14
-
No powiem mile zaskoczenie. Napisalam.do sprzedawcy,ze chce zrezygnowac z materaca, i od razu odpisal,ze nie ma problemu. Myslalam,ze w poniedzialek sie odezwie,a tu tak szybko. Super. Problem rozwiazany
KotMisia, maribel, gosiunia, czarna panda lubią tę wiadomość
-
Wózek to camarelo sevilla - braliśmy 2w1 za 1250zł, a rożek kupiłam za 38zł
kupowałam na Marywilskiej 44 w Warszawie, taka wielka hala. Wózek jest z limitowanej edycji z lnu, na zamówienie ponoć tylko dla tego faceta u którego kupowałam. Mam namiary z wizytówki, może wysyłają również pocztą
https://www.facebook.com/kwiatek.ubrankadladzieci?fref=ts moim zdaniem nie mają wygórowanych cen
za flanelki płaciłam 5zł a za tetre kolorową 3,5
KotMisia lubi tę wiadomość
-
Belisima Baby
100% bawelny a wsrodku jeszcze wyjmowana wkladka z kokosu i lateksu. Ja mam kocyk minky wlasnie w tych kolorach w grochy
wiec bede miala i do wozeczka i lozeczka, a akurat z wozkiem komponuje mi się idealnie
KotMisia, gosiunia lubią tę wiadomość
-
katalina wrote:Belisima Baby
100% bawelny a wsrodku jeszcze wyjmowana wkladka z kokosu i lateksu. Ja mam kocyk minky wlasnie w tych kolorach w grochy
wiec bede miala i do wozeczka i lozeczka, a akurat z wozkiem komponuje mi się idealnie
Dziękuję!!!!!!!!!!!!
http://www.kolysanka.com.pl/pl/p/POSCIEL-KOMPLET-2-CZESCIOWY-120x90-BALONOWA-PRZYGODA-BAWELNA-HAFT-BELISIMA-KOLORY-/3035
http://www.kolysanka.com.pl/pl/p/ROZEK%2C-BECIK-MIEKKI-75X75-BALONOWA-PRZYGODA-BELISIMA-KOLORY-/2673
Jak dostanę wypłatę to zamawiamAj piękna jest
katalina, gosiunia lubią tę wiadomość