WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maribel wrote:
    Gosiu, Eklerko, właśnie nie wiem, gdzie ten mój synek się tam chowa;) Ale waga prawidłowa i ilość wód płodowych też, więc się nie martwię małym brzuszkiem. Taka chyba moja uroda :D

Eklerko, ostatnio Dorotka pisała, że ojciec dziecka ma prawo do tygodniowego L4 do opieki nad matką i maluszkiem. L4 wystawia szpital i matka dziecka musi zgłosić najlepiej przy obchodzie w dniu wypisu, że chce dla męża L4. Ojcu dziecka należą się również 2 dni urlopu okolicznościowego.
    Formalnie należy się wiele rzeczy, ale mężowi dano do zrozumienia, że jeśli pójdzie na to L4, to po powrocie dostanie wypowiedzenie :/ :( Bo oni mają zakichany sezon i to jest ważne :/ A to, że w grudniu zwolnili ok. 20 osób, bo stwierdzili, że jest za dużo pracowników... Cóż, teraz nie ma kto pracować i każdego zmuszają do pracy ponad siły i straszą zwolnieniami :/

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • MiM Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maribel wrote:
    Gosiu, Eklerko, właśnie nie wiem, gdzie ten mój synek się tam chowa;) Ale waga prawidłowa i ilość wód płodowych też, więc się nie martwię małym brzuszkiem. Taka chyba moja uroda :D

Eklerko, ostatnio Dorotka pisała, że ojciec dziecka ma prawo do tygodniowego L4 do opieki nad matką i maluszkiem. L4 wystawia szpital i matka dziecka musi zgłosić najlepiej przy obchodzie w dniu wypisu, że chce dla męża L4. Ojcu dziecka należą się również 2 dni urlopu okolicznościowego.

Ojciec ma prawo wziąść 14 dni opieki w roku nad członkiem rodziny tzw L4. Nie ważne czy to Matka, ojciec, żona, brat, siostra. Warunek jest jeden - muszą prowadzić wspólne gospodarstwo domowe. TAkie L4 wsytawia albo szpital, albo lekarz pierwszego kontaktu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 10:59

maribel, gosiunia lubią tę wiadomość

03.02.2014
  • alma Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana zobaczysz, że jeszcze wszystko się uspokoi i urodzisz w terminie :)
    Maribel, Nojaniewiem ślicznie wyglądacie dziewczyny:)

Ja dziś standardowo po kolejnej nieprzespanej nocy. Bolał mnie brzuch, ale nie okresowo i pachwiny, już sama nie wiem od czego :/
    Chciałam pooglądać zaćmienie, ale nie mam przez co, ech...

maribel, Nana86, nojaniewiem lubią tę wiadomość

relg3e5e54dwhg22.png
  • madziorek Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alma przez zdjęcie rentgenowskie. Ja oglądałam przez zdjęcie stopy mojego męża ;)
    Ale te wasze brzuszki ładne :)

alma, nojaniewiem, gosiunia lubią tę wiadomość

201505111762.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka tak sobie mysle,ze nawet jesli sprawa jest podejrzana np ilosc godzin w tyg 12h dziennie przekracza 40h/tydz. Koniecznosc odpracowywania urlopu to juz w ogole brzmi jak jakas paranoja. To brutalna rzeczywistosc jest taka,ze robia co chca,bo "na Twoje miejsce czeka juz 20innych osob"

gosiunia lubi tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • maribel Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerko, współczuję Wam tej stresującej sytuacji. Mam nadzieję, że wszystko się poukłada po Waszej myśli. Straszenie zwolnieniem ponoć można zgłosić do PIP-u, ale pracodawca równie łatwo może udowodnić, że zwalnia męża, bo nie jest zadowolony z jego pracy. Może mąż powinien spróbować poszukać nowej pracy?

atdc9vvjg5na5b6o.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tej szukal przez pol roku i wesolo nie bylo... Pracuje tam od 4 lat, nigdy problemow nie bylo a tu nagle taki cyrk :-( Szukal niedawno, ale jedyne co mu proponowali to umowe na miesiac albo smieciowki, a z mojego macierzynskiego bedzie na czynsz i oplaty, a jedzenie dla nas chyba z nieba spadnie, bo o pieluchach, mleku, ubrankach itd. nawet nie wspominam...
    Polska krajem prorodzinnym ;-)

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • dorota1987 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj wstałam super późno z łóżka, jakieś też Zaćmienie miałam. Jeszcze pięknie maluch wywalał mi swoje stópki prawdopodobnie i męczyła go zarazem czkawka, więc się delektowałam tym, że tak ładnie się rusza. A potem w te pędy jak sobie o zaćmieniu przypomniałam. Nawet nie skojarzyłam, że przez coś czarnego trzeba patrzeć, ale wzięłam aparat foto i było widać nieźle. Chociaż i tak miałam łzy w oczach, siedziałam sobie z moim potężnym brzucholem i obiektywem na schodkach prowadzących na dach garażu z kuchni i sąsiedzi mogli mnie podziwiać...heh Potem ledwo zrobiłam sobie śniadanie, bo mało co widziałam na oczy. W nocy złapał mnie straszny skurcz prawej łydki i ból pozostał, a jak doliczyć obolałe biodra to się przetaczam jak żul jakiś.

Slash, Ty jesteś chyba naszym sekretarzem. Doskonały opis tego co się u nas dzieje:)

Nana, nastraszyłaś Nas. Dbaj o siebie i maluszka, a my trzymamy kciuki, żebyś jak najdłużej była w dwupaku.

Dziewczyny, świetne fotki dajecie. Ja może będę miała sesje w niedziele. Trzymajcie kciuki za pogodę. A ja zaraz zmykam rozwiesić pranie i trochę ogarnąć łazienkę.

nojaniewiem, gosiunia, alma, maribel, slash lubią tę wiadomość

dqprj44jymj31xvy.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja złapałam doła bo stwierdziłam że już totalnie nie mam sie w co ubrać ;( w domu jak kocmołuch jakiś w leginsach i koszulce a na wyjście gdzies to tym bardziej cokolwiek ciężko mi skomponować:( a na dodatek za chwile święta a potem jeszcze bierzmowanie siostrzeńca:(
    Tak to jest jak człowiekowi sie nudzi to mu przychodzą głupie myśli do głowy:(
    Ale na pocieszenie umowilam sie do fryzjera na przyszły tydzień po tym pójdę już jakos przed samym porodem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 13:01

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia łączę się w bólu. mam jedne spodnie (które de facto już są na mnie ciasne) i leginsy. bluzki żadnej stricte ciążowej nie mam, jeszcze w kilka się mieszczę (bo były długie więc brzuch dołem nie wychodzi). Najchętniej to bym skoczyła w jakąś sukienkę ale nie widziałam nic ładnego :(
    Po domu to nawet nie mam leginsów tylko w jeansach po siostrze chodzę w odpiętym guzikiem :P a brzuch wychodzi spod każdego podkoszulka.
    Byłam w esotiq, ale nie mają żadnego ładnego biustonosza dla karmiących. Kupiłam sobie jeden taki na teraz ale bez większego przekonania..
    ja zaćmienie przegapiłam bo akurat jechałam..

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej piękne :)
    U nas znowu słoneczko, ale ponoć weekend ma być brzydki :/
    Piękne macie brzuszki :)
    Eklerka, to co się dzieje w tym kraju przekracza już wszystkie granice przyzwoitości :/ Żeby się w spokoju nie dało przeżyć 9 miesięcy, tylko zawsze coś. A to mężowie za granicą bo w kraju dupa, a to zus robi problemy, a to zakłady pracy lecą w kulki, temu nie dadzą zwolnienia, tamtemu pieniędzy, a to z ubezpieczalniami kłopot, ehh.
    Mój mąż dzisiaj ma jakieś 15lecie swojej firmy, oczywiście impreza zamknięta , tylko dla pracowników, jak zawsze. Mieli raz zorganizować ognisko dla rodzin. Ognisko było, rodzin w końcu nie :/ I tak mniej więcej co dwa miesiące mają jakieś wyjście, a raz w roku wyjazd "integracyjny". Już się "cieszę" na tegoroczny.
    Moje dziecko mi się przekręciło z prawego boku na lewy. A myślałam, że już nie da rady :P

Eklerka lubi tę wiadomość

3i4920mm0jlmd1e9.png

• gosiunia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamy się w dalszym ciągu szpitalnie...dziś mieliśmy badanie,szyjka na szczęście jak przy przyjęciu nie całe 1,5 cm i rozwarcie tez się nie powiększa,leżymy weekend w poniedziałek badanie i zobaczą co z nami dalej ;)

pozdrawiamy majóweczki <3

zazdrościmy oczywiście pozytywnie pogody normalnie funkcjonującym mamusią :)

Nana trzymamy za Was kciuki :)

Dorotka kciuki za sesję i czekamy na fotki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 14:27

alma, dorota1987, maribel, GabiK lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72656.png
    https://www.maluchy.pl/li-72658.png
    https://www.maluchy.pl/ci-72954.png
    ANIOŁEK 21.06.13 [*] <3
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    próbowałam się dodzwonić do luxa żeby pójść do lekarza medycyny pracy i 12 minut czekałam na połączenie. Mam tylko nadzieję, że we wtorek dostanę od luxmedowskiej lekarki świstek, że nie ma przeciwwskazań do powrotu do pracy bo chcę się załapać na to ubezpieczenie...

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • alma Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiunia a znaleźli przyczynę krwawienia w końcu? Cieszę się z w miarę stabilnej sytuacji.Trzymaj się kochana i dawaj znać co i jak. już niedużo zostało żeby przekroczyć magiczną granicę 35tyg.
    Agusia zgadzam się ę, że to co się w Polsce wyrabia przechodzi ludzkie pojpojęcie. Nie ma za grosz jakiejkolwiek polityki prorodzinnej, systemu, który ulatwialby założenie rodziny w tym kraju. Z każdym się trzeba użerac... Ech...
    Eklerka ja Cię doskonale rozumiem, mój mąż musiał wyjechać za granicę, bo w u nas było tak ciężko z pracą i właściwie całą ciążę zarabia na nasze utrzymanie. Smutno mi, bo omija go tyle rzeczy, no i ta rozlaka dobija. Ale wiadomo bez kasy nie da się żyć.
    Gosia pociesze Cie, że ja też nie mam się w co ubrać, ale generalnie juz przestałam się tym przejmować i chodzę tylko w wygodnych ciuchmanach.
    Karolcia a Ci wygodnie w jeansach? U mnie to tylko dresy albo leginsy.
    A mój synuś kochany znowu ma czkawke... Biedny męczy się tak już kilka miminut. Zresztą miewa te czkawki bardzo często 3- 4 razy dziennie. A jak Wasze maluchy?

gosiunia, Eklerka lubią tę wiadomość

relg3e5e54dwhg22.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Majóweczki :)
    Razem z Wikusią wróciłyśmy do domku. Dzisiaj powtórzyli nam usg, trwało z 2 min. Inna pani dr powiedziała że dla niej jest ok, ale ona tylko raz taki przypadek widziała i trzeba jeszcze sprawdzić ten przewód pokarmowy i obserwować dziecko. 1 kwietnia umówiłam nas na usg do specjalisty. Nogi mi popuchły, chyba po raz pierwszy w ciąży. Wykupiłam leki i leżę już w domku, jak tylko wstanę to brzuch mi się napina. No i podobno mała jest główką w dół a wg wypisu poprzecznie. Bałagan mają w tym szpitalu jak nie wiem co, ale najważniejsze że już w domku.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szpitalne trzymamy z Wiki za Was kciuki :) Mam nadzieję że Wy rówinież niedługo wyjdziecie do domku. Teraz jak już mam neta w tablecie postaram się być na bierząco :)

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • dorota1987 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogarnęłam łazienkę i padam. Nic już nie robię. Dziś wogóle wyglądam jak idź i nie wracaj, więc dalej mąż będzie sprzątał jak wróci z zakupów, ale już ma nerwy bo mu akumulator w aucie padł pod pracą i czeka na odsiecz. Już wiem, że jak wróci to lepiej żebym bez powodu się do niego nie odzywała.

dqprj44jymj31xvy.png
  • maribel Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia, ja właśnie kupiłam biustonosz do karmienia w Esotiq. Kupiłam tylko jeden, tak samo jak mam tylko jedną koszulę do karmienia. Mierzyłam kilka bawełnianych staników, ale moje piersi (choć nie duże) okropnie wisiały w miseczce.
    Kupiłam taki:
    2cbvdh.jpg
    Piersi nie wiszą, są dźwigane przez stabilny obwód. Zaletą jest też to, że nie wygląda jak stanik do karmienia i można go nosić nawet jeśli już nie karmimy:)

Gosiunia, trzymamy kciuki za Was i mamy nadzieję, że niebawem wyjdziecie do domku. A Wojtusiowi powiedz, że jeszcze nie rodzimy :D

Ja w czasie ciąży kupiłam sobie tylko jedne jeansy ciążowe. Tak to noszę bluzki i sweterki sprzed ciąży. Damy radę dziewczyny, jeszcze trochę!:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 15:29

atdc9vvjg5na5b6o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 12:09

• Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabel ja z tych płaskich więc chciałam chociaż trochę usztywnioną miseczkę. W przyszłym tygodniu z siostrą mam zamiar podejść do h&m to może coś zobaczę fajnego.
    Alma jeansy są po siostrze więc troszkę większe niż ja- jedyne co to nie zapinam guzika bo mi brzuchol za bardzo wystaje.

Rika jeszcze tylko chwilka <3

moja teściowa zapytała co nam brakuje dla dziecka i zaproponowała że kupi... KOCYK!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 15:43

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
‹‹ 1130 1131 1132 1133 1134 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ