Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Spałam sobie 1,5 godz i obudził mnie ból bioder. U nas tez śnieg na zmianę z deszczem.
Aktyde na zwolnieniu płaca Ci od podstawy chorobowego i płaca za każdy dzień, wiec pensja za luty może sie różnic znacznie od pensji np za marzec.
Ja juz jedno ktg miałam, na kolejna wizytę mam zrobic znowu. Właśnie idę 20 kwietnia . Tylko ze np u mnie nie ma problemu. W tej sr gdzie chodzę, mozna w każdej chwili podjechać i zrobic (ewentualnie poczekać jakby stanowiska były zajęte) i jak położne coś zaniepokoi to odsyłają na IP lub do lekarza. -
No to ciekawe... ja zgłaszałam skurcze i szyjka skrócona o połowę z pięknej łabędziej
A tu proszę.. bez ktg. No miejmy nadzieję, że do 20.04 wytrzymam, ale szczerze, to chcę już rodzić po tej dacie
Ja też się boję, że Iza będzie duża i będzie mi trudno ją urodzić, no i jej oczywiście też będzie gorzej.. Ale znowu im dłużej w swoim naturalnym inkubatorku tym lepiej...
-
Mnie wszystko jedno z którego miesiąca
grunt, żeby spokojnie się i zdrowo rozwijała
Agusia, mały edit, poprosiłam męża żeby sprawdził jak to jest. Wychodzi na to, że macierzyńskie bez problemu, jeżeli masz umowę do dnia porodu, natomiast nie muszą przyjąć Cię później na powrót do pracy.gosiunia lubi tę wiadomość
-
Masz rację Ofe - nie dogodzisz
Też miałam skurcze i mam rozwarcie na skróconej szyjce, ale jest twarda i lekarka w szpitalu mimo że mówiła o zagrażającym porodzie przedwczesnym to stwierdziła, że już widziała tego typu przenoszone ciążeZosia duża nie będzie, problem jest wyłącznie ze mną, bo ja wąska. W 34tc ważyła niecałe 2100g.
-
Agusia246 wrote:Masz rację Ofe - nie dogodzisz
Też miałam skurcze i mam rozwarcie na skróconej szyjce, ale jest twarda i lekarka w szpitalu mimo że mówiła o zagrażającym porodzie przedwczesnym to stwierdziła, że już widziała tego typu przenoszone ciążeZosia duża nie będzie, problem jest wyłącznie ze mną, bo ja wąska. W 34tc ważyła niecałe 2100g.
także, mam klocusia małego w sobie
A jeszcze długiegoooo nóżki na 37t
gosiunia lubi tę wiadomość
-
Dobrze, że to mówisz Gosiu bo ja się często zastanawiam czy ten mój ból małpowy w dole brzucha to są właśnie te skurcze B-H, teraz juz wiem, że tak
Dzięki
Katalina ja mam sentyment do Maja bo sama jestem z tego miesiąca i maż tez ale już o tym mówiłamgosia86 lubi tę wiadomość
-
Ach dziewczyny tak rozprawiacie o tych usg że już jutra się nie mogę doczekać. O tej godzinie już będę w drodze na wizytę nr 1
zadzwoniłam już do pani od ubezpieczeń i ma mi wysłać wszystko na e mail. Podobno teraz drogą elektroniczną wszystko się załatwia. Czekam z niecierpliwością bo w sumie za te 4 dni należy mi się 280 zł. A jutrzejsze dodatkowe usg którego nie palnowaliśmy 200 zł
akurat pokryło by mi koszta i zostało jeszcze na jakieś ubranko
gosia86 lubi tę wiadomość
-
Też miałam drzemkę 1,5h popołudniową - ob bardzo dawna... Nie ma ta to jak pierwsza ciąża... przy drugim dziecku już się nie da pospać
Choć Emilka w przedszkolu do 15:00 to pewne rzeczy trzeba zrobić w domu, których nie musiałam robić w pierwszej ciąży
Co do wizyty - to moja też odległa bo dopiero 17 kwietnia. Ja pytałam o KTG i lekarka mi mówiła, że dostanę skierowanie na następnej wizycie bo w szpitalach można się umawiać od 38 tc (jeśli chodzi o NFZ), o ile wszystko przebiega prawidłowo.
I tak się zastanawiam czy nie poprosić o zaświadczenie przy następnej wizycie, że moja ciąża jest pod opieką lekarską nie później niż od 10tc - potrzebne będzie do becikowego. -
WesołaMama wrote:Też miałam drzemkę 1,5h popołudniową - ob bardzo dawna... Nie ma ta to jak pierwsza ciąża... przy drugim dziecku już się nie da pospać
Choć Emilka w przedszkolu do 15:00 to pewne rzeczy trzeba zrobić w domu, których nie musiałam robić w pierwszej ciąży
Co do wizyty - to moja też odległa bo dopiero 17 kwietnia. Ja pytałam o KTG i lekarka mi mówiła, że dostanę skierowanie na następnej wizycie bo w szpitalach można się umawiać od 38 tc (jeśli chodzi o NFZ), o ile wszystko przebiega prawidłowo.
I tak się zastanawiam czy nie poprosić o zaświadczenie przy następnej wizycie, że moja ciąża jest pod opieką lekarską nie później niż od 10tc - potrzebne będzie do becikowego.
Dobry pomysł z tym zaświadczeniem, pytanie czy dają przed porodem w ogóle. Ja właśnie znów dzwoniłam żeby zapytać czy się jakieś terminy nie zwalniają, a babka do mnie podniesionym, zirytowanym głosem (pewnie co chwile ktoś dzwoni), że im "system padł i ona nic nie wie!" ja to mam szczęście
-
Witajcie!
U nas snieg z deszczem - zima przyszła.
Byłąm w biedronce - lupiłam paczke Dady mini 156 sztuk. 3-6 kg. Zobaczymy jak sie beda sprawdzac w praktyce.
Ofe - ja mam ubezpieczenie w Pzu i w Pzu licza np 0d 20-24 to 5 dni. Ja mam kod od swojej kadrowej kod ubezpieczenia i zawsze wszystkie dokumenty skanuje i wysyłam droga elektroniczna, zazwyczaj kase mam w kilka dni. Czas na realizacje ze strony ubezpieczonego jest 3 lata, takze spoko zdążysz
https://www.pzu.pl/szkody-i-roszczeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2015, 14:45
-
Dziewczyny nie bierzcie jeszcze od ginów zaświadczenia do becikowego bo one mają swoją ważnosć i zanim złożycie wniosek o becikowe to na nic się zdadzą.. Spokojnie
A nie wiem czy nie jest tak,że gin dopiero po porodzie może je wypisac..
Katalina wypis nie wystarczy, trzeba mieć uzupełniony specjalny druk zgodny z rozporządzeniem ministerstwa pracy i polityki społecznej do becika. Dają je w OPS-achWiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2015, 14:52
katalina lubi tę wiadomość
-
Slash czyli przy ubezpieczeniu w PZU wystarczy mi nr polisy i nie muszę się telepać do przedstawiciela? Mogę elektronicznie?
Agusia od dnia porodu Twój macierzyński wypłaca ZUS, ponieważ Twój stosunek pracy ustaje i pracodawca nie jest zobowiązany do przyjęcia Cię na stanowisko. Tak się dzieje kiedy umowa wygasa po terminie, w którym pracodawca został poinformowany o ciąży. Wtedy on ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu, a potem ZUS. Nie wiem natomiast jak to jest z wnioskiem o urlop macierzyński-rodzicielski. Wniosek wówczas składa się nie u pracodawcy a bezpośrednio w ZUSie?