Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
gosia86 wrote:Paulina gratuluję takiej oceny pewnie jesteś mega dumna :*
Niestety po akt urodzenia musicie iść razem jesli nie jesteście małżeństwem bo musisz uroczyście oświadczyć w obecności pracownika iść ze Michał jest tatą Oli
A ja mam jeszcze taką zagwozdkę- do jakiego urzędu należy się udać, czy to musi być urząd w miejscu zameldowania matki, czy może być dowolny? -
a po akt urodzenia przypadkiem nie idzie się do właściwego urzędu pod który podlega szpital?
bo np mieszkamy na wsi (i szczerze to nawet nie wiem pod jaki urząd podlegamy:P) ale z racji, że szpital jest w Hucie to podlega pod urząd stanu cywilnego na os. Zgody w Krakowie i na pewno mąż tam będzie musiał pójść załatwiać (kobieta, która leżała ze mną na sali mieszka pod Limanową i mąż też musiał jechać właśnie do urzędu na os. Zgody)Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2015, 21:36
-
Po akt urodzenia trzeba zglosic sie w miejscowosci, w ktorej urodzilo sie dziecko.
Zameldowanie rodzicow nie ma tu nic do rzeczy.
Kotmisia no gratuluje kochana, ze tak swietnie sie spisujesz w nowej roli.
Ja codziennie uswiadamiam sobie, ze jest coraz blizej do spotkania z moim malenstwem. -
Szpital ma obiwiazek w ciagu 14 dni zglosic fakt urodzenia dziecka we wlasciwym dla niego/szpitala USC. A rodzice zglaszaja sie rowniez w ciagu 14 dni po akt urodzenia. Obydwoje. Tyle,ze szpital ma 14 dni na zgloszenie,a rodzice powinni sie pojawic w ciagu 14 dni od porodu. To lekka paranoja,bo co jesli szpital jeszcze nie zglosil, te terminy zachodza na siebie,ale co ja sie dziwie paranoi w polskim prawie
W przypadku malzenstwa trzeba miec dow.os. i odpis aktu malzenstwa. I tu pytanie czy jakis najnowszy czy moze byc ten,ktory sie dostalo przy slubie? Np sprzed paru lat?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2015, 21:43
-
aktyde85 wrote:A ja mam jeszcze taką zagwozdkę- do jakiego urzędu należy się udać, czy to musi być urząd w miejscu zameldowania matki, czy może być dowolny?
Dla małżeństw jest teraz dużo prościej bo nie potrzebny jest juz akt ślubu
Wystarczą dowody osobiste i to zgłoszenie urodzenia dziecka wysłane przez szpital
Takie informacje wyczytałam w jakimś marcowym piśmie dla mamWiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2015, 23:16
-
A nie jest tak,ze jesli slub zostal zawarty w innym niz szpital podlega usc to musi byc odpis aktu slubu do wgladu? Bo weszly zmiany od 1.03.15 w wielkim skrocie chodzi o to,ze za jedna wizyta w usc zalatwimy rejestracje,zameldowanie i pesel malucha i ze odpis aktu mozna uzyskac w kazdym usc w kraju,ale oryginal w usc pod ktory podlega szpital.
Wczesniej wymagalo to wizyt w roznych urzedach i na pesel sie czekalo,a teraz ma byc niby od reki,ale jak to w praktyce bedzie wygladalo to sie przekonamy,bo juz sa glosy,ze nowy system informatyczny nie dziala jeszcze tak sprawnie jak zakladano. -
Dogrzebalam sie do info na stronie usc: wymagane sa dow.osobiste, jesli para nie jest malzenstwem to obecnosc obydwojga rodzicow, w innym przypadku wystarczy sam tata, i jest na to 21 dni
zawiadomienie o narodzinach wysyla szpital,a my dostajemy od szpitala info do ktorego urzedu mamy sie zglosic tzw."zaproszenie"
gosiunia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny z okazji Świąt Wielkanocnych życzymy z Wikusią samych bezproblemowych i szybkich porodów, jak najmniej bolesnych no i oczywiście w terminie
Ja już nie śpię na dodatek mam taką sklerozę że zastanawiam się czy euthyrox brałam, ale chyba tak. U mnie równy miesiąc do terminuto bardzo fajnie jeżeli jest teraz 21 dni na dojście do usc bo już się martwiłam ze jak wcześniej urodzę to mój B. nie doleci na czas
dorota1987, Anielka, PIGULSKA lubią tę wiadomość
-
U nas było tak, że przy wypisie ze szpitala dostaliśmy wszystkie dokumenty w tym zaświadczenie do becikowego oraz karteczkę na której była data i godzina i adres urzędu do którego musimy się zgłosić żeby załatwić formalności.
GabiK lubi tę wiadomość
-
Witam.
Jeszcze raz Wesolych Swiat!
Coraz gorzej mam z nockami. Dzis wstawalam 3 razy ma siku, biodra mnie bola choc uzywam poduchy rogala... No nie wysypiam sie. A tak to wszystko ok u mnie.
Dzis jedziemy na swiateczny obiadek do tesciow.
Milej niedzieli!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2015, 08:24
-
WesołaMama ja wstaję równo co 2 godz na siku
jakby mi ktoś zegarek w tyłku zainstalował, ale muszę przyznać że już przywykłam do tego trybu i wysypisk się w miarę, albo później dosypiam. To jest trening przed wstawaniem do dziecka
A u mnie zima na całego, śnieg sobie spokojnie pruszy. Mam bon do H&M na dział dziecięcy -20% i muszę iść kupić małej coś cieplejszego bo nie wiem czy ta wiosna będzie taka gorąca, widziałam fajny dresik i sweterek. Może na coś się zdecyduję -
GabiK wrote:A nie jest tak,ze jesli slub zostal zawarty w innym niz szpital podlega usc to musi byc odpis aktu slubu do wgladu? Bo weszly zmiany od 1.03.15 w wielkim skrocie chodzi o to,ze za jedna wizyta w usc zalatwimy rejestracje,zameldowanie i pesel malucha i ze odpis aktu mozna uzyskac w kazdym usc w kraju,ale oryginal w usc pod ktory podlega szpital.
Wczesniej wymagalo to wizyt w roznych urzedach i na pesel sie czekalo,a teraz ma byc niby od reki,ale jak to w praktyce bedzie wygladalo to sie przekonamy,bo juz sa glosy,ze nowy system informatyczny nie dziala jeszcze tak sprawnie jak zakladano. -
Wesołych Świąt dziewczyny! Rodzinnej atmosfery, zieloności za oknem, łatwych porodów a dla tych w szpitalu- szybkich powrotów do domku!
Śniło mi sie dzis, ze moja Karolcia jest już ze mna! Nie mogę się doczekaćale niech jeszcze siedzi, do maja przynajmniej
pewnie dlatego mi się śniła, bo wczoraj ciuszki ukladalam i sprawdzalam ile czego mam
Co do urzędowych spraw, wczoraj w necie jeszcze wyczytałam tak jak pisze Gabik, że urząd w mieście gdzie się maluch urodził, ale też, że w przypadku braku związku formalnego potrzebny odpis aktu urodzenia matki, nie wiem na ile te info aktualne były, niby z 2015, i też była info, ze w ciagu 14 dni od narodzin. Chyba po prostu zadzwonie do urzędu i zapytamNajlepsze, ze mójemu E. wlasnie zniszczył sie dowód, oby zdążył wyrobić nowy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2015, 10:55
-
Cześć dziewczyny, wpadłam złożyć życzenia świąteczne i powiedzieć ze my juz z Natankiem od czwartku w domu! Wrzucę potem trochę zdjeć
wesołych świat!!!!
Karolcia88, dorota1987, KotMisia, nojaniewiem, slash, Agusia246, gosia86, shaja88, Anielka, MiM, GabiK, madziorek, PIGULSKA, WesołaMama, gosiunia lubią tę wiadomość