X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Paulina gratuluję takiej oceny pewnie jesteś mega dumna :*
    Niestety po akt urodzenia musicie iść razem jesli nie jesteście małżeństwem bo musisz uroczyście oświadczyć w obecności pracownika iść ze Michał jest tatą Oli

A ja mam jeszcze taką zagwozdkę- do jakiego urzędu należy się udać, czy to musi być urząd w miejscu zameldowania matki, czy może być dowolny?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a po akt urodzenia przypadkiem nie idzie się do właściwego urzędu pod który podlega szpital?

bo np mieszkamy na wsi (i szczerze to nawet nie wiem pod jaki urząd podlegamy:P) ale z racji, że szpital jest w Hucie to podlega pod urząd stanu cywilnego na os. Zgody w Krakowie i na pewno mąż tam będzie musiał pójść załatwiać (kobieta, która leżała ze mną na sali mieszka pod Limanową i mąż też musiał jechać właśnie do urzędu na os. Zgody)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2015, 21:36

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • Ofelaine Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po akt urodzenia trzeba zglosic sie w miejscowosci, w ktorej urodzilo sie dziecko.
    Zameldowanie rodzicow nie ma tu nic do rzeczy.

Kotmisia no gratuluje kochana, ze tak swietnie sie spisujesz w nowej roli.

Ja codziennie uswiadamiam sobie, ze jest coraz blizej do spotkania z moim malenstwem.

atdc8iikup31msj2.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpital ma obiwiazek w ciagu 14 dni zglosic fakt urodzenia dziecka we wlasciwym dla niego/szpitala USC. A rodzice zglaszaja sie rowniez w ciagu 14 dni po akt urodzenia. Obydwoje. Tyle,ze szpital ma 14 dni na zgloszenie,a rodzice powinni sie pojawic w ciagu 14 dni od porodu. To lekka paranoja,bo co jesli szpital jeszcze nie zglosil, te terminy zachodza na siebie,ale co ja sie dziwie paranoi w polskim prawie :-/
    W przypadku malzenstwa trzeba miec dow.os. i odpis aktu malzenstwa. I tu pytanie czy jakis najnowszy czy moze byc ten,ktory sie dostalo przy slubie? Np sprzed paru lat?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2015, 21:43

2r8ri09ksg9rle49.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wszystkim razem i kazdej z osobna zyczę Spokojnych i radosnych Świat Wielkiej Nocy - zebysmy wytrwały w dwupakach tak długo jak chcemy i tak długo jak trzeba. Nadrobię jutro.

GabiK, WesołaMama, dorota1987, PIGULSKA lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    A ja mam jeszcze taką zagwozdkę- do jakiego urzędu należy się udać, czy to musi być urząd w miejscu zameldowania matki, czy może być dowolny?
    Tak jak dziewczyny piszą zgłaszamy się do urzędu właściwego dla szpitala w którym odbył się poród
    Dla małżeństw jest teraz dużo prościej bo nie potrzebny jest juz akt ślubu
    Wystarczą dowody osobiste i to zgłoszenie urodzenia dziecka wysłane przez szpital
    Takie informacje wyczytałam w jakimś marcowym piśmie dla mam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2015, 23:16

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2015, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie jest tak,ze jesli slub zostal zawarty w innym niz szpital podlega usc to musi byc odpis aktu slubu do wgladu? Bo weszly zmiany od 1.03.15 w wielkim skrocie chodzi o to,ze za jedna wizyta w usc zalatwimy rejestracje,zameldowanie i pesel malucha i ze odpis aktu mozna uzyskac w kazdym usc w kraju,ale oryginal w usc pod ktory podlega szpital.
    Wczesniej wymagalo to wizyt w roznych urzedach i na pesel sie czekalo,a teraz ma byc niby od reki,ale jak to w praktyce bedzie wygladalo to sie przekonamy,bo juz sa glosy,ze nowy system informatyczny nie dziala jeszcze tak sprawnie jak zakladano.

2r8ri09ksg9rle49.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2015, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dogrzebalam sie do info na stronie usc: wymagane sa dow.osobiste, jesli para nie jest malzenstwem to obecnosc obydwojga rodzicow, w innym przypadku wystarczy sam tata, i jest na to 21 dni :-) zawiadomienie o narodzinach wysyla szpital,a my dostajemy od szpitala info do ktorego urzedu mamy sie zglosic tzw."zaproszenie" :-)

gosiunia lubi tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z okazji Świąt Wielkanocnych życzymy z Wikusią samych bezproblemowych i szybkich porodów, jak najmniej bolesnych no i oczywiście w terminie :)

Ja już nie śpię na dodatek mam taką sklerozę że zastanawiam się czy euthyrox brałam, ale chyba tak. U mnie równy miesiąc do terminu :) to bardzo fajnie jeżeli jest teraz 21 dni na dojście do usc bo już się martwiłam ze jak wcześniej urodzę to mój B. nie doleci na czas :)

dorota1987, Anielka, PIGULSKA lubią tę wiadomość

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas było tak, że przy wypisie ze szpitala dostaliśmy wszystkie dokumenty w tym zaświadczenie do becikowego oraz karteczkę na której była data i godzina i adres urzędu do którego musimy się zgłosić żeby załatwić formalności.

GabiK lubi tę wiadomość

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • WesołaMama Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Jeszcze raz Wesolych Swiat!

Coraz gorzej mam z nockami. Dzis wstawalam 3 razy ma siku, biodra mnie bola choc uzywam poduchy rogala... No nie wysypiam sie. A tak to wszystko ok u mnie.

Dzis jedziemy na swiateczny obiadek do tesciow.

Milej niedzieli!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2015, 08:24

• beti97 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WesołaMama ja wstaję równo co 2 godz na siku :/ jakby mi ktoś zegarek w tyłku zainstalował, ale muszę przyznać że już przywykłam do tego trybu i wysypisk się w miarę, albo później dosypiam. To jest trening przed wstawaniem do dziecka :)
    A u mnie zima na całego, śnieg sobie spokojnie pruszy. Mam bon do H&M na dział dziecięcy -20% i muszę iść kupić małej coś cieplejszego bo nie wiem czy ta wiosna będzie taka gorąca, widziałam fajny dresik i sweterek. Może na coś się zdecyduję :)

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cioteczki prosimy o kciuki! Jest szansa, że we wtorek pojedziemy do domku <3

Puella, slash, WesołaMama, gosia86, dorota1987, nojaniewiem, Agusia246, shaja88, Anielka, GabiK, MiM, Monika1357, PIGULSKA lubią tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymamy mocno :*

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GabiK wrote:
    A nie jest tak,ze jesli slub zostal zawarty w innym niz szpital podlega usc to musi byc odpis aktu slubu do wgladu? Bo weszly zmiany od 1.03.15 w wielkim skrocie chodzi o to,ze za jedna wizyta w usc zalatwimy rejestracje,zameldowanie i pesel malucha i ze odpis aktu mozna uzyskac w kazdym usc w kraju,ale oryginal w usc pod ktory podlega szpital.
    Wczesniej wymagalo to wizyt w roznych urzedach i na pesel sie czekalo,a teraz ma byc niby od reki,ale jak to w praktyce bedzie wygladalo to sie przekonamy,bo juz sa glosy,ze nowy system informatyczny nie dziala jeszcze tak sprawnie jak zakladano.
    Gabik ma racje. Tak jest jak napisała.

klz98u696p33kjce.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotmisia - kciukasy zapewnione.

klz98u696p33kjce.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt dziewczyny! Rodzinnej atmosfery, zieloności za oknem, łatwych porodów a dla tych w szpitalu- szybkich powrotów do domku!

Śniło mi sie dzis, ze moja Karolcia jest już ze mna! Nie mogę się doczekać :D ale niech jeszcze siedzi, do maja przynajmniej ;) pewnie dlatego mi się śniła, bo wczoraj ciuszki ukladalam i sprawdzalam ile czego mam ;)

Co do urzędowych spraw, wczoraj w necie jeszcze wyczytałam tak jak pisze Gabik, że urząd w mieście gdzie się maluch urodził, ale też, że w przypadku braku związku formalnego potrzebny odpis aktu urodzenia matki, nie wiem na ile te info aktualne były, niby z 2015, i też była info, ze w ciagu 14 dni od narodzin. Chyba po prostu zadzwonie do urzędu i zapytam ;) Najlepsze, ze mójemu E. wlasnie zniszczył sie dowód, oby zdążył wyrobić nowy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2015, 10:55

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • Nana86 Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wpadłam złożyć życzenia świąteczne i powiedzieć ze my juz z Natankiem od czwartku w domu! Wrzucę potem trochę zdjeć:) wesołych świat!!!!

Karolcia88, dorota1987, KotMisia, nojaniewiem, slash, Agusia246, gosia86, shaja88, Anielka, MiM, GabiK, madziorek, PIGULSKA, WesołaMama, gosiunia lubią tę wiadomość

• beti97 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana super wiadomości :) kto by przypuszczał że Święta spędzicie już z synkiem w domu :) Spokojnych Świąt :)

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana zazdroszczę! My już siedzimy jak na szpilkach :)

bl9cmg7y8brm1kw5.png
‹‹ 1266 1267 1268 1269 1270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ