Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewelcia wrote:Jeśli chodzi o farbowanie to przesada moim zdaniem. Włos to MARTWY wytwór naskórka i nie ma szans żeby takie ilości amoniaku czy innych składników przedostały się do krwiobiegu. A jeśli nie dostaną się do krwiobiegu to nie zaszkodą dziecku! Mówi się że nie powinno farbowac włosów bo chodzi o to że kobieta jest wrażliwsza na zapachy i niestety częściej zdarzają się uczulenia, ale każda normalna fryzjerka zrobi Wam próbę uczuleniową jak się dowie że jesteście w ciąży. Zresztą dlaczego nieby nie farbować w 1trym a dopiero w 2trym? Skoro farba jest szkodliwa to powinna nią być przez całą ciążę...
Poza tym farby domowego użytku są zdecydowanie mocniejsze od farb salonowych! I o tym musicie pamiętać... uważam że wszystko jest w granicach rozsądku ale nie mówcie że farbowanie szkodzi bo nie szkodzi - to tak jakbyście twierdziły że malowanie paznokci szkodzi - no bo przecież jest w lakierze aceton i inne szkodliwe składniki utrwalające, a co dopiero zmywanie paznokci? A co dopiero żel albo akryl? Jej to Magic powinna schizować bo Ona to wdycha pracując przy paznokciach? Nie popadajmy w paranoję!
U mnie w salonie dziewczyny normalnie w ciąży farbują włosy ni NIGDY nie zdarzyło się żeby którejś dziecko lub ona sama ucierpiała na tym. Poza tym nie róbmy z siebie "potworów" (zero makijażu, chodzenie z odrostem itp) bo jestem w ciąży Macie być atrakcyjnymi kobietami w ciązy a nie maciorami!
Sorry ale już nie wytrzymałam Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam:P
No ja też uważam, że moja fryzjerka przesadziła no ale nie bede się z nią kłócić przecież. Właściwie to mnie rozbawiła bo się tak mną przejęła ale to dlatego, że zna moją historię i jakoś podeszła do tego za bardzo emocjonalnie. -
alma, zapytaj lekarza będziesz spokojniejsza.
Ale wg mnie nie ma co świrować. Fryzjerki w ciąży pracują, nakładają farby, robią trwałą ( a płyn śmierdzi niemiłosiernie!) i dzieciaki rodzą się zdrowe. -
Ja ostatnio rozmawiałam z moim fryzjerem i Łukasz nie widzi żadnych przeciwwskazań
No bo jeśli chodzi o zapach farby to co mają powiedzieć fryzjerki które są w ciąży a muszą pracować i farbować włosy?
Akurat u mojego fryzjera używają super farb które pachną ale są salony gdzie używają farb gorszej jakości które śmierdzą i dziewczyny muszą ich używać
W takim razie wezmę kanapkę w torebkę i tabletki i jakoś przeżyję -
Dziewczyny po pierwsze przy tsh i ft4 i przy hormonach prócz prolaktyny nie trzeba być na czczo. Ba nie wiem czemu nie bierzecie euthyroxu przed badaniem. Przecież właściwie dobrana dawka przy pobieraniu krwi nie zafałszuje wyniku a da obraz jak organizm reaguje na tą konkretnie dobraną dawkę. Pomijając dawkę lub gdy przez przypadek zażyje się 2 razy większą może wyjść fałszywy wynik. No ale raczej tsh się tak szybko nie zmienia więc nie powinno nic się stać. A euthyrox wchłania się ok 30 min.
Ewelcia lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry witam się i ja mdłościami...chyba nie toleruję mleka i pochodnych. Kupiłam sobie wczoraj kiwi i chyba to bedzie moje ulubione danie ja mam taką teczkę PregnaPlus i tam jest taka mała książeczka i są opisane objawy i jak sobie z nimi radzić i co najlepsza są przepisy i zapomniałam wam wczoraj napisać, że mamy kartę ciąży i jakieś dziwne badania do zrobnienia... konflikt płytkowy(??) musze o tym poczytać, bo wskazane jest, że jak kobieta wcześniej traciła ciążę to to badanie jest nawet obowiązkowe. Mam na nie skierowanie więc nic nie płacęLilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
beti a lekarz Ci powiedział, że masz brać lek przed badaniem? Bo mnie lekarka uczulała, żeby przed badaniem nie brać tabletki bo właśnie wtedy fałszuje wynik.
Co do bycia na czczo to nigdy mi nic nie mówili, ale już pisałam, że raz jak poszłam po śniadaniu to miałam 3.66 a równo za tydzień było 2,56 (bez śniadania) więc to też może mieć wpływ. -
Ewelcia ma 100% rację. To, że jesteśmy w ciąży to nie znaczy, że mamy się zapuścić. To jest kwestia tylko odruchów na zapachy myslę, że najlepiej zacząć odnowę biologiczną po 1 trymestrze jak któraś bardzo się boi
Ewelcia lubi tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
beti97 wrote:U mnie było odwrotnie lekarz się pytał czy może nie pominęłam dawki leku w dniu badania. Hmm cóż chyba różni lekarze mają różne szkoły.
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny, sama niedawno miałam problem dotyczący farbowania włosów.
To nie lata 80-te gdzie farba zawierała głównie aceton (aczkolwiek są takie zakłady fryzjerskie, które używają byle jakich farb.
Kiedy powiedziałam mojej mamie o farbowaniu włosów roztoczyła przede mną taką wizję, że aż się popłakałam. Powiedziałam sobie, że nigdy więcej nie pozwolę na coś takiego. Wizyta u fryzjera, która miała mnie zrelaksować zaczęła mnie paraliżować. Zadzwoniłam do mojej fryzjerki, a ona zaczęła się śmiać.
Powiedziała mi, że przecież ich farby nie mają acetonu i nie wykazują reakcji alergicznych. W sumie prawda nigdy nie czułam smrodu. Ufarbowałam włosy i poczułam się pięknie. Wydaje mi się, że starsze pokolenie żyje jeszcze czasami gdzie tego typu zabiegi były szkodliwe.
Nie ma co popadać w paranoję, mama szczęśliwa to i dzidziuś szczęśliwy -
a ja nie mam prawie żadnych objawów ciąży, ze dwa razy mnie szarpnęło, czuje tylko wszystkie zapachy jak pies jakiś, lepiej już sypiam, teraz to mnie jakieś przeziębienie wzieło, leżę w łóżku i piję herbate z miodem. Nie odrzuca mnie na nic, nie mam zgagi, może to jeszcze zbyt wcześnie..
-
Hej dziewczynki. Ja dziś pierwszy dzień wstałam z łóżka po tym okropnym przeziębieniu. Od 3 dni dzidzia ma dyskotekę jak matka kicha po 100 razy na dobę
No ale dziś jest lepiej, gotujemy fasolkę po bretońsku
Od kilu dni boli mnie brzusio i mam śluz taki różowo-brązowy ale myślę, że to od tego kichania i smarkania może jakaś żyłka pękła mi w brzuszku
Ja Wam powiem, że nie można się wsłuchiwać w każdy dziwny objaw, ból, skurcz itp. Bo na głowę można dostać. Ja w takich sytuacjach myślę o mojej babci. Całe ciąże pracowała w polu. Jedno dziecko urodziła w domu. A zdrowa do dziś, no i jej dzieci też
Także optymizmu dziewczęta życzę :*
No i dbać o siebie. Mamy być seksi mamuśki a nie baby góry hi hi -
a mnie chyba będzie coś łamać bo mi wiecznie zimno (chociaż uderzenia gorąca też się zdarzają) katar mnie męczy ale to głównie rano, w ciągu dnia czuję, że mnie kręci w nosie ale bez tragedii.
Chce mi się spać, a zaraz do pracy muszę wychodzić a do samej nocy dzisiaj