Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
U nas dzisiaj mija 12 tygodni. MłOda ma założoną rozpurke koszli na biodra od piątku. Na szczęście dobrzE to znosi, nie płacze i chyba jej nawet w tym wygodnie, bo ja to przeżyłam strasznie. Za tydzień chrzciny, a potem we wtorek szczepienie. Już drze...
-
Witajcie. Dzis u nas wialo okropnie.
I dzis bylam pierwszy raz w kosciele od dnia porodu.
Olka moja Gabrysia tez miala kilka podobnych krostek jak u Ciebie i do dzis nie wiem co to bylo po dwoch chybadniach zniknelo samo tzn smarowalam normalnie buzie kreme czasem posmarowalam to linomsgiem i zniknelo. Ale obserwuj.
A i Dawidek Twoj ma sliczne przylegajace uszka.
Wiecie ja mam swira na tym punkcie. -
Witajcie. Dzis u nas wialo okropnie.
I dzis bylam pierwszy raz w kosciele od dnia porodu.
Olka moja Gabrysia tez miala kilka podobnych krostek jak u Ciebie i do dzis nie wiem co to bylo po dwoch chybadniach zniknelo
Cos mi tu powielilo posta i nie moge skasowacWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 21:01
-
Karolcia ja nie jestem ekspertem, Puella tak. Ja wiem tyle co wyczytałam, że elastyczna jest dla początkujących chustomam, i dokładnie tak jak pisze Agusia - można łatwiej zamotać, i wkładać dziecko w gotowe wiązanie, nie trzeba wiązania zdejmować, można w nim sobie chodzić, ale są ograniczenia wagowe, więc taka chusta krócej posłuży. Ja nie sądzę,żebym korzystała z chusty kiedy Kubuś będzie ważył powyżej 9kg, poza tym wydaje mi się,że kiedy zacznie raczkować to chusta będzie dla nas wspomnieniem. Ale ja zakupiłam z konieczności wychodzenia z psem a nie z tego powodu, że jestem fanką. Teraz też myślę,że gdybym feralnego dnia była w chuście a nie z wózkiem to mogłabym uniknąć problemu, wypuściłabym smycz i nic by się nie stało.
Chusta tkana, z tego co czytałam, jest dla tych co już mają pewną wprawę w motaniu, bo tu mota się chustę z dzieckiem. Trudniej ją poprawić/dociągnąć jak już raz się zamota, ale jest na dłużej.
Tak więc pytanie jak długo chcesz korzystać z chusty, do którego miesiąca/wagi dziecka. Jeśli stosunkowo krótko to elastyczna (warto dodać,że motanie elastycznej okrywa dziecko 3 warstwami materiału co w upały nie jest zbyt komfortowe, bo dziecko przylega dość ciasno i pocimy się we dwoje, jeśli raczej dłużej i jesteś gotowa włożyć trochę wysiłku w naukę motania to zdecydowanie tkana ze splotem skośno krzyżowym,bo ten ponoć najlepszy.
-
Gosiu, a z jakiego powodu pediatra zaleciła ćwiczenia o których piszesz?
Kurcze, martwię się, bo dziś zauważyłam, że jak Filip w pozycji na brzuszku podnosi głowę to znosi go na lewą stronę i w końcu przewraca się na lewy bok. Do tego nie chce już obracać głowy w lewą stronę na brzuszku. Miała któraś z Was taki problem?
Miscelle, ja miałam rozworke koszli jak byłam mała, ale moja dysplazja była już w bardzo zaawansowanym stopniu. Wyszłam z tego po pół roku, ale rodzice wspominają to strasznie. Życzę Ci, żeby córcia jak najszybciej z tego wyszła.
KotMisia, my też nie szczepilismy na rota, bo Filip do żłobka się nie wybiera. -
Gosia, Agusia i Puella pytanie o ćwiczenia na wałeczku, czy wałeczek ma być pod paszkami czy bardziej w okolicy mostka? Bo mnie się wydaje, że pod paszkami tak,żeby rączki nie miały możliwości się cofnąć tylko były wyciągnięte do przodu. Dobrze myślę?
-
Hej mamuśki, u nas dzis chlodniej to i maly lepiej spal, byliśmy po poludniu na spacerku, byl problem z zaśnięciem, wiercenie kopanie marudzenie ale po 15min odlecial w końcu i chodziliśmy tak ponad 2h 10km zrobiliśmy w sumie tak sie dobrze spalo. Jednak pogoda duzo robi u nas. Ale tak sie zastanawiam nad tym woombie co ktoras z Was pisala i wrzucala zdj swojego dzieciaczka, tylko czy teraz nie za późno juz na to żeby wprowadzać taki kokon? Bo jednak dziecko miało teraz swobodę i znowu je skrepuje? Ale z drugiej strony Bartus się wierci i wybudza czasto, wcina raczki jak nawiedzony i ciezko mu się ułożyć przez to w wózku, bo w nocy klade go w śpiworek to jakos daje rade zasnąć z szumisiem sam, ale moze te woombie by polubil? Jak myślicie? Tylko jak teraz kupować mam to te 6,5-9 kg wydaje mi sie ze Bartek jeszcze nie ma 6kg ma cos kolo 5,5 ale te mniejsze juz nie ma sensu kupować nie?
-
A moze te krostki to jakies meszki pogryzly maluszka? Mnie jakkis czas temu tak w nocy pojadly.
My szczepilismy na rota i 6w1, ale kazdy ma swoje zdanie na ten temat jak ze wszystkim i zadna z nas powinna myśleć ze jest wyrodna matka bo nie zaszczepila na cos albo ze na ndz szczepila. Wiadomo kazda z nas chce jak najlepiej dla swojego dziecka. -
Tak naprawde rota najczesciej zaleca sie dzieciom, ktore wlasnie pojda do zlobka lub maja rodzenstwo, ktore moze cos przytarmosic, albo mame pracujaca w zlobku
u mnie jedne kolezanki szczepily inne nie I w jednym I drugim wypadku nic zlego sie nie wydarzylo.
-
Miscell długo juz tą rozpurkę nosi? tez zdejmujesz tylko do kąpania?
Trzymam kciuki zeby jak najszybciej był efekt. Moje dziecie ma szelki pawlika - jutro jedziemy na kontrolę, proszę o kciuki zeby była poprawa. Strasznie się boję.
Ja tez nie szczepiłam na rota.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 21:46
-
A i własnie zrobiłam zgłoszenie do PZU - urodzenie dziecka.
Za pobyt w szpitalu tez się nalezy, byłam 5 dni. Bo coś mi sie kojarzy ze któras z Was pisała ze nie przy narodzinach dziecka. Ale na wszelki wypadek zrobiłam zgłoszenie, najwyzej napisza odmownie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 21:44
-
MiM patrzylam, nawet dalej mam otwarte na kompie. Z reszta juz wczesniej sie interesowalam, bo moja uwielbia byc noszona w taki sposob i w koncu wybralam wlasnie chuste tkana. Tak jak napisala Gabik, takiego nosidelka nie da sie podociagac w ten sam sposob co chuste, wiec obciazenie nie rozklada sie tak optymalnie. I jeszcze trzeba je dobrac na rozmiar, wiec za moment bedzie za male... Aczkolwiek gdybym miala sie uprzec na nosidelko to wybralabym wlasnie to.