X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Nejcik Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Mojemu mężowi podoba się Natalia no to mu mówię że przecież mój brat ma Natalkę <podobno ja wybrałam imię dla niej ale nie pamiętam jak to było > więc my nie możemy tak samo nazwać dziecka a on na to nie skojarzył że Natalka to zdrobnienie od Natalii :D

Haha No tak akurat natalia ma naprawdę mnóstwo zdrobnień, No ale skoro juz w bliskiej rodzinie macie takie imię to faktycznie trzeba wymyślać cos innego :D

gosia86 lubi tę wiadomość

Antoś! <3
    mhsv4z17gj8u0s1w.png
  • Nejcik Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jagoodka wrote:
    Samopoczucie kiepskie bo jestem przeziębiona, walczę wdomu z katarem, dlatego mam trochę więcej czasu na forum.
    Jeśli chodzi o ciążę to czuję się rewelacyjnie, od początku nie miałam wielu objawów, trochę mdłości w 6-7 tygodniu ale bez wymiotów, na początku bóle podbrzusza i pleców, które teraz zdarzają się sporadycznie.
    20.10 miałam wizytę - maleństwo miało już 2,4cm, a teraz czekamy do 04.11. (jejku jak się dłuuużyy)

Ja tez byłam przeziębiona ale na szczęście przeszło, moze dlatego ze szybko zadziałałam konkretnymi
    Sposobami, polecam inhalacje z soli i olejku sosnowego na katar, Propolki do ssania na gardelko, sól morska do nosa fajnie udrażnia i dużo soku malinowego i herbaty z miodem i cytryna! Zdrowka życzę! :) u nas mdlosci były duże od 6-go tyg, teraz troszkę lepiej. My tez byliśmy 20-stego na wizycie i moja dzidzia 1,5cm ale pani dr mówiła ze to prawidłowa wielkość i mieścimy sie w normie ;-) super ze z maluchem wszystko ok, według usg u nas wychodzi o 3-4 dni krócej niż z moich obliczeń ale dokładny wiek ciazy ustalimy na prenatalnych 14-stego listopada ;-) juz sie nie możemy doczekać :D

jagoodka lubi tę wiadomość

Antoś! <3
    mhsv4z17gj8u0s1w.png
  • jagoodka Koleżanka

Wysłany: 28 października 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Nejcik!

Mi lekarka zaleciła jak to nazwała "babcine sposoby" - mleko, miód, cytryna, czosnek, cebula i tak testuję wszystkiego po trochu.
    Ja teraz na wizycie (04.11.) chcę się umówić na prenatalne do mojego ginekologa. W cyklu, w którym się udało miałam kontrolę owulacji, dlatego nie mieliśmy problemu z ustaleniem wieku ciąży:-)

zem3i09k4whxuchc.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wczoraj pisalam o tym moczeniu stóp w ciepłej wodzie i żeby wsypać gorczycę do skarpetek i muszę przyznać że dzisiaj czuję się dużo lepiej katar prawie przeszedł
    Co dzisiaj gotujecie?ja mam w palnie spaghetti ale nie chce mi się robić na razie a pewnie niedługo będę głodna

Nejcik, jagoodka lubią tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Nejcik Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, mi pediatra tez zaleciła wlasnie te domowe mikstury i pomogło ;-) ale czosnku nie tolerowałam wiec mleko z miodem szło w ruch ;-)
    Ja dostałam skierowanie do Katowic na prenatalne (usg + test pappa z krwi), w przyszłym tygodniu musze zrobic posiew z pochwy i jeszcze krew i mocz, przypuszczam ze moze byc tak, ze po prostu jestem wkasnie około 4 dni krócej w ciazy niż przypuszczam bo tak wychodzilo z usg u mojej ginekolog ;-) fajna sprawa ze wiecie dokładnie co i jak :) ja mam termin na 27-go maja ciekawa jestem jak wyjdzie z prenatalnego ;-) byc moze czerwiec sie okaże :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 13:49

Antoś! <3
    mhsv4z17gj8u0s1w.png
  • Nejcik Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia tez mam smaka na spaghetti ale mięsko mam nie rozmrożone kurczę blade :p i tak nie mam teraz pomysłu co tu wszamac, nie bardzo mam apetyt na cokolwiek przez te mdlosci..

Antoś! <3
    mhsv4z17gj8u0s1w.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nejcik mi wyszło na początku że ciąża tydzień młodsza
    Na kolejnym usg młodsza 5 dni a w zeszłym tygodniu w szpitalu już tylko dwa dni różnicy wiec też nie ma co się tym tak mocno sugerować;)

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja Wam dam przepis na obiad, który mój TŻ uwielbia a ja lubię go robić bo mało roboty i dziś gościł u nas na stole :)
    Ziemniaki obieram i kroje na plasterki takie po 3-4 min. Gotuje w osolonej wodzie aż będą dość miękkie, ale nie rozlatujące się.
    Podsmażam pokrojoną w półplasterki kiełbaskę śląska z cebulką.
    Sos; jogurt grecki + koncentrat pomidorowy. mieszkam, dodaję sól, pieprz i wszytskie przyprawy jakie mam (oregano, bazylia, majeranek, zioła prowansalksie, suszony koperek, curry, kurkuma, serio to co mam)
    Smaruje dno naczynia sosem, układam warstwę ziemniaczków, na to kiełbaska z cebulką + kukurydza z puszki, polewam sosikiem, na wierzch reszta ziemniaczków i reszta sosiku. Jeżeli macie pokrywkę do naczynia to posypać startym żółtym serem i do zimnego piekarnika na 180 stopni tak z pół godzinki jak złapie temperaturę, a jak bez pokrywki to posypuję serem pod koniec, żeby się nie przypalił. Pyszne i syte.
    Czasem podaje z ketchupem jak za mało przypraw dam :) Serio polecam. No i taniutki obiadek.

Rika, gosia86 lubią tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2014, 12:58

• gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia faktycznie prosta zapiekanka :) w sumie to zamiast kielbachy można by dodać Np mięso mielone podsmażone z cebulką?
    I Np makaron zamiast ziemniaków? Bo mi się obierać nie chce
    Jak myślisz?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    KotMisia faktycznie prosta zapiekanka :) w sumie to zamiast kielbachy można by dodać Np mięso mielone podsmażone z cebulką?
    I Np makaron zamiast ziemniaków? Bo mi się obierać nie chce
    Jak myślisz?

Ja robię różne wariacje na ten temat, tylko sos ten sam :) Ale ta jest zdecydowaną faworytką Michała. A z makaronem to i z kurczakiem można i z mięsem mielonym z pieczarkami :) Ale ta z ziemniakami to taka swojska :)
    Ja nie toleruję laktozy więc muszę sama robić sosy bo te wszystkie knorry i winiary to potem mnie bardzo wymęczą ;) A swoją drogą co mniej chemii tym lepiej :)

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisze Ci co mam i zobaczysz co się nada :)
    Makaron/ziemniaki, mięso mielone,cebula, śmietana, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy domowej roboty, jajka, ser żółty ale w plastrach,kawałek kalafiora, groszek cukrowy i fasolkę szparagową, kukurydza i fasola czerwona w puszce
    Coś się z tego stworzy?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Napisze Ci co mam i zobaczysz co się nada :)
    Makaron/ziemniaki, mięso mielone,cebula, śmietana, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy domowej roboty, jajka, ser żółty ale w plastrach,kawałek kalafiora, groszek cukrowy i fasolkę szparagową, kukurydza i fasola czerwona w puszce
    Coś się z tego stworzy?

No to zrób z makaronem albo ziemniakami i mięskiem mielonym. Zamiast jogurtu - śmietana. A z warzyw to dodaj co lubcie :) A serek w plasterkach poukładaj potem na wierzchu. Mam nadzieję, że wyjdzie Ci coś ekstra :)

gosia86 lubi tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze to coś innego niż spaghetti:)

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj kalafiorowa, ulubiona zupa wybrednego syna :p ja to mam ciągle ochotę na ogórkową, kwaśnice i barszcz czerwony :)

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 22:00

• KotMisia Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry wrote:
    Cześć dziewczyny :*

KotMisia a podawałaś może już przepis na te kluseczki na parze? Obiecałaś :p
    a ja ostatnio mało co wpadam na forum i nie wiem może przegapiłam w końcu ten przepis :(

ja wczoraj robiłam kotlety z kaszy gryczanej, ziemniaków, pieczarek i kiełbaski z mężem je uwielbiamy są szybkie i smaczne, a dzis dojadamy bo tyle tego nasmażyłam :)

Kluski na parze: ja korzystam z tego przepisu, z tym, że ja gotuje je w parowarze :)
    A czasem idę na łatwiznę i kupuje gotowce, są w sklepach w lodówkach, chyba nawet w Lidlu.

http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2010_09_01_archive.html

A Ty podziel się przepisem na kotleciki z kaszy gryczanej :D

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • MiM Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nejcik a skąd jesteś??? Ja z Katowic :))

Dziewczęta ale Wy jesteście kuchenne. Ja gdybym musiała to bym nie wchodziła do kuchni. Nie cierpię gotować. a jak już muszę to staram się gotować albo potrawy jednogarnkowe ewentualnie mało skomplikowane :) Bogu dzięki za wolnowar oraz szybkowar :D

madziorek lubi tę wiadomość

03.02.2014
  • DżoanaA Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nojaniewiem wrote:
    Ja jestem Joanna (nie lubię tej formy, w sumie to żadnej nie lubię :D przedstawiam się Aska i też dziwnie , a Asia to mi do małej dziewczynki pasuje, chociaż wole jak mówią Asia niż taka niedobra Aska :D). No ale przyzwyczaiłam się :)
    Mąż Kamil - podoba mi się to imię :)

Ja też mam na imię Joanna i też nie lubię tej formy, w ogóle nie lubię swojego imienia ;p moja mama tak nazywała wszystkie swoje lalki w dzieciństwie, więc i mi tak dala na imię bo to jej ulubione :) też nie lubię jak się do mnie mówi Aśka :( a mój mąż to Adam :)

nojaniewiem lubi tę wiadomość

relghdge5lg0owut.png
  • DżoanaA Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Dziewczyny wczoraj pisalam o tym moczeniu stóp w ciepłej wodzie i żeby wsypać gorczycę do skarpetek i muszę przyznać że dzisiaj czuję się dużo lepiej katar prawie przeszedł
    Co dzisiaj gotujecie?ja mam w palnie spaghetti ale nie chce mi się robić na razie a pewnie niedługo będę głodna

A ja dziś nie gotuje obiadku bo męża nie ma, a dla mnie samej to mi się nie chce, za to na kolację robię łososia i sałatkę grecką z takim kwaśnym winegretem, na to mam smaka :D
    Puella wrote:
    U mnie dzisiaj kalafiorowa, ulubiona zupa wybrednego syna :p ja to mam ciągle ochotę na ogórkową, kwaśnice i barszcz czerwony :)

Ja też mam ciągle na to ochotę! Sam kwas! To smaki na chłopaka i mi się sprawdziło :)

relghdge5lg0owut.png
‹‹ 299 300 301 302 303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ