X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Nejcik Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Mojemu mężowi podoba się Natalia no to mu mówię że przecież mój brat ma Natalkę <podobno ja wybrałam imię dla niej ale nie pamiętam jak to było > więc my nie możemy tak samo nazwać dziecka a on na to nie skojarzył że Natalka to zdrobnienie od Natalii :D

Haha No tak akurat natalia ma naprawdę mnóstwo zdrobnień, No ale skoro juz w bliskiej rodzinie macie takie imię to faktycznie trzeba wymyślać cos innego :D

gosia86 lubi tę wiadomość

Antoś! <3
    mhsv4z17gj8u0s1w.png
  • Nejcik Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jagoodka wrote:
    Samopoczucie kiepskie bo jestem przeziębiona, walczę wdomu z katarem, dlatego mam trochę więcej czasu na forum.
    Jeśli chodzi o ciążę to czuję się rewelacyjnie, od początku nie miałam wielu objawów, trochę mdłości w 6-7 tygodniu ale bez wymiotów, na początku bóle podbrzusza i pleców, które teraz zdarzają się sporadycznie.
    20.10 miałam wizytę - maleństwo miało już 2,4cm, a teraz czekamy do 04.11. (jejku jak się dłuuużyy)

Ja tez byłam przeziębiona ale na szczęście przeszło, moze dlatego ze szybko zadziałałam konkretnymi
    Sposobami, polecam inhalacje z soli i olejku sosnowego na katar, Propolki do ssania na gardelko, sól morska do nosa fajnie udrażnia i dużo soku malinowego i herbaty z miodem i cytryna! Zdrowka życzę! :) u nas mdlosci były duże od 6-go tyg, teraz troszkę lepiej. My tez byliśmy 20-stego na wizycie i moja dzidzia 1,5cm ale pani dr mówiła ze to prawidłowa wielkość i mieścimy sie w normie ;-) super ze z maluchem wszystko ok, według usg u nas wychodzi o 3-4 dni krócej niż z moich obliczeń ale dokładny wiek ciazy ustalimy na prenatalnych 14-stego listopada ;-) juz sie nie możemy doczekać :D

jagoodka lubi tę wiadomość

Antoś! <3
    mhsv4z17gj8u0s1w.png
  • jagoodka Koleżanka

Wysłany: 28 października 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Nejcik!

Mi lekarka zaleciła jak to nazwała "babcine sposoby" - mleko, miód, cytryna, czosnek, cebula i tak testuję wszystkiego po trochu.
    Ja teraz na wizycie (04.11.) chcę się umówić na prenatalne do mojego ginekologa. W cyklu, w którym się udało miałam kontrolę owulacji, dlatego nie mieliśmy problemu z ustaleniem wieku ciąży:-)

zem3i09k4whxuchc.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wczoraj pisalam o tym moczeniu stóp w ciepłej wodzie i żeby wsypać gorczycę do skarpetek i muszę przyznać że dzisiaj czuję się dużo lepiej katar prawie przeszedł
    Co dzisiaj gotujecie?ja mam w palnie spaghetti ale nie chce mi się robić na razie a pewnie niedługo będę głodna

Nejcik, jagoodka lubią tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Nejcik Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, mi pediatra tez zaleciła wlasnie te domowe mikstury i pomogło ;-) ale czosnku nie tolerowałam wiec mleko z miodem szło w ruch ;-)
    Ja dostałam skierowanie do Katowic na prenatalne (usg + test pappa z krwi), w przyszłym tygodniu musze zrobic posiew z pochwy i jeszcze krew i mocz, przypuszczam ze moze byc tak, ze po prostu jestem wkasnie około 4 dni krócej w ciazy niż przypuszczam bo tak wychodzilo z usg u mojej ginekolog ;-) fajna sprawa ze wiecie dokładnie co i jak :) ja mam termin na 27-go maja ciekawa jestem jak wyjdzie z prenatalnego ;-) byc moze czerwiec sie okaże :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 13:49

Antoś! <3
    mhsv4z17gj8u0s1w.png
  • Nejcik Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia tez mam smaka na spaghetti ale mięsko mam nie rozmrożone kurczę blade :p i tak nie mam teraz pomysłu co tu wszamac, nie bardzo mam apetyt na cokolwiek przez te mdlosci..

Antoś! <3
    mhsv4z17gj8u0s1w.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nejcik mi wyszło na początku że ciąża tydzień młodsza
    Na kolejnym usg młodsza 5 dni a w zeszłym tygodniu w szpitalu już tylko dwa dni różnicy wiec też nie ma co się tym tak mocno sugerować;)

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja Wam dam przepis na obiad, który mój TŻ uwielbia a ja lubię go robić bo mało roboty i dziś gościł u nas na stole :)
    Ziemniaki obieram i kroje na plasterki takie po 3-4 min. Gotuje w osolonej wodzie aż będą dość miękkie, ale nie rozlatujące się.
    Podsmażam pokrojoną w półplasterki kiełbaskę śląska z cebulką.
    Sos; jogurt grecki + koncentrat pomidorowy. mieszkam, dodaję sól, pieprz i wszytskie przyprawy jakie mam (oregano, bazylia, majeranek, zioła prowansalksie, suszony koperek, curry, kurkuma, serio to co mam)
    Smaruje dno naczynia sosem, układam warstwę ziemniaczków, na to kiełbaska z cebulką + kukurydza z puszki, polewam sosikiem, na wierzch reszta ziemniaczków i reszta sosiku. Jeżeli macie pokrywkę do naczynia to posypać startym żółtym serem i do zimnego piekarnika na 180 stopni tak z pół godzinki jak złapie temperaturę, a jak bez pokrywki to posypuję serem pod koniec, żeby się nie przypalił. Pyszne i syte.
    Czasem podaje z ketchupem jak za mało przypraw dam :) Serio polecam. No i taniutki obiadek.

Rika, gosia86 lubią tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2014, 12:58

• gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia faktycznie prosta zapiekanka :) w sumie to zamiast kielbachy można by dodać Np mięso mielone podsmażone z cebulką?
    I Np makaron zamiast ziemniaków? Bo mi się obierać nie chce
    Jak myślisz?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    KotMisia faktycznie prosta zapiekanka :) w sumie to zamiast kielbachy można by dodać Np mięso mielone podsmażone z cebulką?
    I Np makaron zamiast ziemniaków? Bo mi się obierać nie chce
    Jak myślisz?

Ja robię różne wariacje na ten temat, tylko sos ten sam :) Ale ta jest zdecydowaną faworytką Michała. A z makaronem to i z kurczakiem można i z mięsem mielonym z pieczarkami :) Ale ta z ziemniakami to taka swojska :)
    Ja nie toleruję laktozy więc muszę sama robić sosy bo te wszystkie knorry i winiary to potem mnie bardzo wymęczą ;) A swoją drogą co mniej chemii tym lepiej :)

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisze Ci co mam i zobaczysz co się nada :)
    Makaron/ziemniaki, mięso mielone,cebula, śmietana, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy domowej roboty, jajka, ser żółty ale w plastrach,kawałek kalafiora, groszek cukrowy i fasolkę szparagową, kukurydza i fasola czerwona w puszce
    Coś się z tego stworzy?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Napisze Ci co mam i zobaczysz co się nada :)
    Makaron/ziemniaki, mięso mielone,cebula, śmietana, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy domowej roboty, jajka, ser żółty ale w plastrach,kawałek kalafiora, groszek cukrowy i fasolkę szparagową, kukurydza i fasola czerwona w puszce
    Coś się z tego stworzy?

No to zrób z makaronem albo ziemniakami i mięskiem mielonym. Zamiast jogurtu - śmietana. A z warzyw to dodaj co lubcie :) A serek w plasterkach poukładaj potem na wierzchu. Mam nadzieję, że wyjdzie Ci coś ekstra :)

gosia86 lubi tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze to coś innego niż spaghetti:)

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj kalafiorowa, ulubiona zupa wybrednego syna :p ja to mam ciągle ochotę na ogórkową, kwaśnice i barszcz czerwony :)

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 22:00

• KotMisia Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry wrote:
    Cześć dziewczyny :*

KotMisia a podawałaś może już przepis na te kluseczki na parze? Obiecałaś :p
    a ja ostatnio mało co wpadam na forum i nie wiem może przegapiłam w końcu ten przepis :(

ja wczoraj robiłam kotlety z kaszy gryczanej, ziemniaków, pieczarek i kiełbaski z mężem je uwielbiamy są szybkie i smaczne, a dzis dojadamy bo tyle tego nasmażyłam :)

Kluski na parze: ja korzystam z tego przepisu, z tym, że ja gotuje je w parowarze :)
    A czasem idę na łatwiznę i kupuje gotowce, są w sklepach w lodówkach, chyba nawet w Lidlu.

http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2010_09_01_archive.html

A Ty podziel się przepisem na kotleciki z kaszy gryczanej :D

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • MiM Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nejcik a skąd jesteś??? Ja z Katowic :))

Dziewczęta ale Wy jesteście kuchenne. Ja gdybym musiała to bym nie wchodziła do kuchni. Nie cierpię gotować. a jak już muszę to staram się gotować albo potrawy jednogarnkowe ewentualnie mało skomplikowane :) Bogu dzięki za wolnowar oraz szybkowar :D

madziorek lubi tę wiadomość

03.02.2014
  • DżoanaA Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nojaniewiem wrote:
    Ja jestem Joanna (nie lubię tej formy, w sumie to żadnej nie lubię :D przedstawiam się Aska i też dziwnie , a Asia to mi do małej dziewczynki pasuje, chociaż wole jak mówią Asia niż taka niedobra Aska :D). No ale przyzwyczaiłam się :)
    Mąż Kamil - podoba mi się to imię :)

Ja też mam na imię Joanna i też nie lubię tej formy, w ogóle nie lubię swojego imienia ;p moja mama tak nazywała wszystkie swoje lalki w dzieciństwie, więc i mi tak dala na imię bo to jej ulubione :) też nie lubię jak się do mnie mówi Aśka :( a mój mąż to Adam :)

nojaniewiem lubi tę wiadomość

relghdge5lg0owut.png
  • DżoanaA Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Dziewczyny wczoraj pisalam o tym moczeniu stóp w ciepłej wodzie i żeby wsypać gorczycę do skarpetek i muszę przyznać że dzisiaj czuję się dużo lepiej katar prawie przeszedł
    Co dzisiaj gotujecie?ja mam w palnie spaghetti ale nie chce mi się robić na razie a pewnie niedługo będę głodna

A ja dziś nie gotuje obiadku bo męża nie ma, a dla mnie samej to mi się nie chce, za to na kolację robię łososia i sałatkę grecką z takim kwaśnym winegretem, na to mam smaka :D
    Puella wrote:
    U mnie dzisiaj kalafiorowa, ulubiona zupa wybrednego syna :p ja to mam ciągle ochotę na ogórkową, kwaśnice i barszcz czerwony :)

Ja też mam ciągle na to ochotę! Sam kwas! To smaki na chłopaka i mi się sprawdziło :)

relghdge5lg0owut.png
‹‹ 299 300 301 302 303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ