X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Jagódkaaa Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, strasznie długo się nie odzywałam, mam nadzieję, że jeszcze ktoś pamięta o moim istnieniu :)
    próbowałam Was nadrobić, trochę poczytałam, ale za dużo.. muszę regularnie korzystać z forum i tyle :)

Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze, czuje się nieźle i się nudzicie :)

u nas wszystko dobrze, w zeszłym tygodniu miałam takie dziwne skurczowe bóle brzucha, pojechaliśmy z Mężem na ip, na szczęście wszystko ok, dowiedzieliśmy się też, że nasza dziewczynka, jednak nią nie jest i mamy chłopca :)
    dostaliśmy nawet zdjęcie siusiaka, żeby nie było wątpliwości.
    Muszę w tym tygodniu oddać sukieneczki, które już kupiłam. Szkoda, że wcześniej była informacja,że chyba dziewczynka, bo się na nią bardzo nastawiłam, choć muszę powiedzieć, że płeć jest mi obojętna. Dla dziewczynek są ciut ładniejsze ciuszki,ale zamówiłam już dla naszego Stasia męski koszulki :)

Brzuch mi też ładnie rośnie, już raczej nie ukryje ciąży, cieszę się, rodzina mówi, że wygląda spokojnie na 6 miesiąc.

i w tym tygodniu u nas wizyta kontrolna, a za tydzień badanie połówkowe.

czarna panda, gosiunia, PIGULSKA, beti97 lubią tę wiadomość

Czekamy na Stasia :)

f2w3dqk3v8mz5zsy.png
    Mama 3 Aniołków (*)
    maj 2010 (9tc) marzec 2013 (4tc) marzec 2014 (8tc)
  • Monika1357 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Blubery powodzenia:*
    Ja mam wizytę na 15 jeszcze muszę zrobić spaghetti bo umówiłam się z kuzynką że zawiezie mnie do lekarza a potem razem zjemy obiad no i muszę się naszykować do wizyty
    Tatuś powiedział że dojedzie do nas do przychodni, myślę że chce zobaczyć dziecko bo jakoś nie naciskałam że ma ze mną jechać
    Ja dentystę mam odbębnionego ale muszę zapytać czy mam iść jeszcze do jakiegoś lekarza specjalisty przed porodem

Gosia koniecznie napisz po wizycie. Zwłaszcza interesuje mnie twoje łożysko czy się odniosło.
    Powodzenia:)

gosia86 lubi tę wiadomość

Każda twoja myśl jest czymś realnym - jest siłą.
    Danielek 03.05.2015r.
    Sebastianek 27.08.2017r.
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Jagódkaaa jasne że pamiętamy! A co do tego, że chłopiec to się nie dziwimy. Dzieczyny przepowiadają wojnę :) tyle tych kawalerów będzie w maju :D

A znalazłam taką listę co może wywoływać przedwczesny poród.

Przyczyny przedwczesnych porodów nadal nie są do końca poznane, dlatego prowadzonych jest wciąż wiele badań na ten temat na całym świecie. Dotychczasowo za czynniki ryzyka porodów przedwczesnych uważa się:

niski poziom życia i wykształcenia, złe warunki ekonomiczne, bezrobocie – mają wpływ na niski status społeczny, brak odpowiedniej świadomości zdrowotnej, gorszy dostęp do opieki medycznej oraz wybór z konieczności ciężkiej pracy fizycznej
    obciążająca praca fizyczna lub umysłowa, związany z nią stres, większa niż przeciętnie liczba godzin spędzanych w pracy, stojący tryb pracy, przebywanie w dużym hałasie i pośród różnych czynników szkodliwych, ekotoksyczne rejony przemysłowe (skażenie środowiska – związki siarki, metali ciężkich, fluoru), przebywanie matki w polu promieniowania (pole elektromagnetyczne), wibracje
    niski poziom higieny osobistej, złe, nieregularne odżywianie, stosowanie używek w czasie ciąży (alkohol, papierosy i narkotyki- oprócz tego, że znacznie przyspieszają datę porodu, to również mają wpływ na niską masę urodzeniową)
    bardzo młody wiek matki; tzw. niechciana ciąża, która jest powodem negatywnego nastawienia kobiety. Również nie przygotowanie się przyszłej matki do tego odmiennego stanu (np. zażywanie kwasu foliowego, badania kontrolne). Porody przedwczesne pierwszej ciąży często występują u młodych dziewczyn, poniżej 16 roku życia i u kobiet po 30 roku życia
    czynniki psychogenne – choroby występujące w rodzinie, śmierć bliskiej osoby, duży stres, sytuacje konfliktowe zwłaszcza z ojcem dziecka, lęk przyszłej matki przed utratą ciąży, samotność – brak wsparcia ze strony najbliższego otoczenia, pochodzenie z rodzin rozbitych
    nadwaga matki, czyli wskaźnik BMI > 30
    przyjmowanie w czasie ciąży leków bez konsultacji z lekarzem
    Medyczne czynniki mogące prowadzić do porodu przedwczesnego:

poprzedni poród przedwczesny – jeżeli matka do tej pory przeżyła jedno rozwiązanie przed czasem, to ryzyko wystąpienia kolejnego wzrasta czterokrotnie; dwa porody przedwczesne zwiększają ryzyko wystąpienia kolejnego sześciokrotnie
    wystąpienie wcześniej martwych urodzeń oraz przebycie poronień
    niewydolność cieśniowo – szyjkowa, wady rozwojowe macicy (mięśniaki, przegrody i inne)
    schorzenia, na które cierpi przyszła mama, tj. zakażenia wstępujące spowodowane kolonizacją bakterii pochwy bądź infekcją dróg moczowych, zakażenie nerek, różnego rodzaju infekcje – zapalenie płuc, górnych dróg oddechowych, wyrostka robaczkowego, infekcja wewnątrzmaciczna (w tym przypadku występuje większe ryzyko zakażenia płodu, co zmniejsza szanse na jego przeżycie), niedokrwistość, nadciśnienie tętnicze, wady i choroby serca, cukrzyca (może być powodem poronienia, wielu wad wrodzonych i dystrofii płodu, niedotlenienia dziecka oraz zaburzeń metabolicznych: głównie hipoglikemii i hiperbilirubinemii), nadczynność tarczycy, rzucawka oraz stan przedrzucawkowy, wielowodznie, przedwczesne odklejenie łożyska lub łożysko przodujące, wystąpienie przedwczesnego pęknięcia błon płodowych lub innych zaburzeń w ich obrębie, krwawienia (krwiak pozałożyskowy)
    ciąża mnoga, hipotrofia płodu, wady płodu, np.: zaburzenia rozwoju cewy nerwowej
    spontaniczny poród przedwczesny, którego przyczyną może być: krwotok, zakażenie owodni, niedotlenienie płodu, stres, infekcja bakteryjna
    odczyn pH powyżej 4,5
    zapalenie miazgi oraz przyzębia (periodontitis), a co za tym idzie wyższy wskaźnik flory bakteryjnej – również mogą być przyczyną porodu przedwczesnego

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • MiM Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotko jak rodziłam 4 lata temu to w Tychach nie wymagali zaświadczenia o zębach. Ale jutro idę do lekarza to się zapytam.

Jedynie co to musiałam mieć badania na HIV, coś tam i na żółtaczkę. A że byłam szczepiona 20 lat temu to wynik z przeciwciałami.

dorota1987 lubi tę wiadomość

03.02.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 22:34

• KotMisia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A swoją drogą to jak zapuszczone trzeba mieć zęby żeby poród od bakterii wywołać?

Pamiętam miałam kolegę w technikum. Niby mądry ale jakiś taki nie życiowy. I widać było, że zębów nie mył. Takie miał żółte z nalotem..... blleeeee. Jak sie go pytaliśmy dlczego nie myje to odpowiadał, że mu dziąsła krwawią...
    Spotkałam go ze 2-3 lata temu. Nie miał jedynek!!!! A chłop w tym roku robi doktorat na UAM w Poznaniu.... Masakra jakaś....

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze powiem Wam, że nasze nastroje mają dużo do powiedzenia. Mam koleżanki których ciąże nie były bajkowe.
    1. Zaszła w ciążę z facetem, który był żonaty. Nie chciał jej ani dziecka. Cała ciąża przepłakana. Synek urodził się z porażeniem....
    2. Ciąża wyczekana. Z mężem który myślał tylko o sobie, ciągle awantury i kłótnie. Młody urodził się z niedorozwojem szczęki i ucha.
    3. Koleżanka zaszła w ciążę z facetem z którym non stop kłotnie. Zośka urodziła się w 7 miesiącu.

Także chyba ważniejsze od wizyty u dentysty (oczywiście jak nic sie nie dzieje) jest to jak przechodzimy ciążę... Od naszego nastroju, psychiki.

Dużo ostatnio czytałam wpisów dziewczyn u których ciąża wywołuje smutek... Z różnych powodów, materialnych, osobostych. Szczerze współczuję takich emocji...

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to moje zwierzaczki przyłapane nad ranem :D

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e548d7241ccb.jpg

gosia86, MiM, AGA 30, dorota1987, gosiunia, beti97, Matik2012 lubią tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

KotMisia lubi tę wiadomość

• paulinqa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia ty tam uważaj i nie dźwigaj!!

Jagódka pamietamy i gratulujemy ;) kolejny chłopak u majówek;p

Bluberry i ja znam kilka przypadków gdzie matki piły palily imprezowaly całą ciaże i dziecko zdrowe a są i taie gdzie dbały o siebie i niestety dziecko zmarło albo chore jest;( i jest to bardzo przykre...

Mikołaj ♡
    relgupjypxcecsm1.png

22.04.2014 [*]
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nastraszyłyście mnie także za 14 dni dentysta :)

A czytałam, że ogólnie każde zakażenie bakteryjne jest niebezpieczne a już na maksa te z pochwie i pęcherzu. Dlatego dziewczyny ciepłe majty na tyłek :D

paulinqa, Bluberry, Monika1357 lubią tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • paulinqa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia wrote:
    Nastraszyłyście mnie także za 14 dni dentysta :)

A czytałam, że ogólnie każde zakażenie bakteryjne jest niebezpieczne a już na maksa te z pochwie i pęcherzu. Dlatego dziewczyny ciepłe majty na tyłek :D
    najlepiej te babcine ;D

Mikołaj ♡
    relgupjypxcecsm1.png

22.04.2014 [*]
  • MiM Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje zwierza też tak kiedyś leżały. Niestety kotka zdechła, a psa nie miałam sumienia brać do mnie do "bloku". Więc został z rodzicami.

Pierwszą ciąże w sumie przepłakałam i denerwowałam się na Szanownego :) Młoda zdrowa. Znowu jak moja mama była w ciąży z moim bratem to zmarł jej tata - więc ciąża z traumatycznym przeżyciem - brat zmarł 24h po porodzie. Więc kurcze nie ma reguły.

03.02.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• KotMisia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry wrote:
    Nie denerwuj się zrób przegląd i będzie dobrze, fakt musimy dbać o siebie bo z pochwy bakterie działają bezpośrednio :( ja niestety moja pierwszą ciążę straciłam przez infekcję, ale lekarze uważają że to norma ;/

Nie wiem jak Wy ale my teraz kochamy się z Misiem to tylko w prezerwatywie.

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • dorota1987 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia świetna lista - warto sobie przeczytać chociaż i zdawać sprawę z tego co ma wpływ. Ale tak szczerze to jakoś mnie rozwalił fragment, że niskie wykształcenie ma wpływ na poród przedwczesny. Jeśli zaszłabym w ciąże w tym samym wieku i w takim samym stanie zdrowia, a skończyłabym tylko zawodówkę to miałabym się powód bardziej bać niż gdybym skończyła studia? Rozumiem, że to tylko statystyki, ale czasem jest też tak, że Ci bardziej wykształceni dążą za karierą a nie marzą o powiększaniu rodziny i też często panikują jak sprawdzą się w roli rodzica i co z ich karierą. Ah takie wywody - przepraszam.

Gosia daj znać jak po wizycie:)

dqprj44jymj31xvy.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry wrote:
    oglądam to

https://www.youtube.com/watch?v=0ZdBsIdOh-4

cos dla mnie :):) łopatologicznie i naocznie pokazane co mam kupić

AAAAAA!!! jakie wielkie podpaski :D

Bluberry, czarna panda lubią tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • MiM Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry filmik fajny ale ta baba mnie wkurzała swoimi zdrobnieniami: staniczek, wkładeczka, majtusie, buteleczka, smoczuś... WRRRRR

O nie :) Guma precz :)

Bluberry lubi tę wiadomość

03.02.2014
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, zaczynam coraz bardziej podejrzewać, że mi się Zosia też facetem okaże! Co to jest z tym wysypem jajec???? Weto! Kto będzie im wszystkim potem dzieci rodził???? Wizyta pojutrze, może się dowiem. Już też zaczynałam się martwić, że te moje kopniaczki za słabe, bo większość bez problemu mogłaby nimi nie być. A dzidzia wysoko, serduszko było dzisiaj 2 palce pod pępkiem. I matka mi też wmawia, że za mały brzuch mam :/
    MiM - sytuacja z bratową bezcenna. Co to znaczy, że masz jej nie denerwować? Bo ja na przykład po poronieniu płakałam na widok kobiet w ciąży i matek z wózkami, czyli, że co, masz się jej nie pokazywać? :P I że ona delikatna... Ja pierniczę pokażcie mi kobietę, która bez mrugnięcia okiem traci ciążę, o którą się starała...

3i4920mm0jlmd1e9.png

‹‹ 531 532 533 534 535 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ