Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBluberry wrote:a ja prawa jazdy do dziś nie wymieniłam nadal mam na stare nazwisko i jakoś nie spieszę się z wymianą
tylko dowód zmieniałam
Jak jak się wezme to juz za jednym zamachem wszystko wymienię i spokójBo jak mnie policja złapie a tu papiery od auta na jedno prawko na drugie to szkoda kasy na mandaty
-
nick nieaktualnyjak policja zatrzyma można pokazać tylko prawko dowodu osobistego nie ma obowiązku, a dowód pojazdu nie ma znaczenia na kogo ważne że się go ma
co miesiąc sobie obiecuję wymienić ale jakoś czasu brak bo muszę jechać do drugiego miastaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 21:10
-
Ja tez wymieniłam od razu wszystkie dokumenty ale nie pamiętam dokładnie w jakim terminie po ślubie to robiłam. Wiem tylko ze nie warto się za bardzo spieszyć dlatego ze dane z usc są uaktualnione po jakimś czasie dopiero a nie zaraz po ślubie
-
nick nieaktualny
-
ja też nie zmieniłam jeszcze prawa jazdy
bo na panieńskie nazwisko mam na czas nieokreślony a teraz wydają tylko na jakiś okres czasu.
Poza tym mam nazwisko dwu członowe więc może aż tak by się nie czepiali... -
Madziorek na przesyłkę od bobastyl czekałąm kilka dni ale ja miałam paczke poleconą zwykła - pieniądze przelałam 12tego (czwartek) a paczka przyszła 16tego (poniedziałek).
Ja tez chce zobaczyc fotki ja tez meil
Dzieki za stronkę nexta i linki do allegrowiczów.
Strona nexta u mnie odpada bo nie mam karty kredytowej. Szkoda ze taki obowiązek musi byc spełniony.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 11:59
-
nick nieaktualnyhehe a myślałam że tylko ja tak mam
Karolcia ale skoro zdawałaś prawko w czasie gdy prawa jazdy były na czas nie określony i Tobie wydano na czas nie określony to i teraz Ci wymienią na tych samych zasadach nie mogą zmienić na inne z racji że teraz są jakieś inne zasady wydawaniagosiunia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWesołaMama wrote:Co z tego że ja mam prawko z aktualnym nazwiskiem jak nie jeżdżę... Robiłam prawko już po ślubie i gdy zadała egzamin od razu zaszłam w pierwszą ciążę. Bałam się wtedy prowadzić i potem długi przestój. Teraz boję się z kierownicę wsiąść....
moja mama ma podobnie, zrobiła prawko bo w sumie musiała jeździła jakiś czas, teraz by nie wsiadła za nic za kółko po przerwie 10 lat -
nick nieaktualnyna TTV Kossakowski eksperymentuje z porodem
nie wiem czemu ale mnie śmieszy jego reakcja
co ma powiedzieć kobieta? jak on po pierwszym skurczu już jak by mógł to by uciekłWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 21:33
AGA 30, gosiunia lubią tę wiadomość
-
JA dokumenty wymieniałam chyba jakis miesiac po slubie tzn dowód osob. Prawo jazdy chyba ponad pół roku mineło od slubu. Natomiast szybko wymieniałam paszport bo przed slubem konczyła mi się waznosc, zeby odliczyli propocjonalnie opłatę to wymieniałam jakos bardzo szybko. Bo tak jakos było z przepisami ze jesli wymieniałam tuz przed slubem z uwagi na utrate waznosci a potem musiałam wymienic ze wzgledu na zmiane nazwiska to opłata była nizsza.
Teraz wszystkie dokumenty sa na okres chyba 10 lat. Po 10 latach znów trzeba będzie wymienić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 21:33
-
Blu raczej mi chodziło o ważność dokumentu. Bo chyba na 10lat teraz są wydawane (wiecie, trzeba zapewnić pieniążki państwu a przecież za wymianę prawa jazdy chyba 120zł opłaty jest) a jak Ci się kończy ważność to chyba trzeba jeszcze zaliczyć lekarza takiego jak był przy kursie.
" Dokumenty wydane do 18 stycznia 2013 roku, na podstawie obowiązujących w danym czasie przepisów, uzyskiwały status bezterminowych. Podczas opracowywania zapisów ustawy o kierujących poruszany był temat sprawności fizycznej i psychomotorycznej kierowców w podeszłym wieku oraz tych, których sprawność fizyczna uległa zmianie w wyniku różnego rodzaju chorób lub zdarzeń losowych. Sprawność psychomotoryczna ma ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Między innymi z tego powodu prawa jazdy będą wydawane na czas terminowy. Prawa jazdy kat. AM, A1, A2, A, B1, B, B+E i T wydawane są maksymalnie na piętnaście lat. (...) Osoby, które miały wydane bezterminowe prawa jazdy przed 19 stycznia 2013 roku, mogą znaleźć się w sytuacji, która zmusi ich do wcześniejszej wymiany prawa jazdy. Jako powód można podać zmianę miejsca zamieszkania związaną z przeprowadzką do innej gminy czy powiatu. Zmiana adresu spowoduje wydanie prawa jazdy na nowych zasadach, a więc terminowego. "Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 21:34
AGA 30 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Niestety trzeba będzie wymieniać prawka i robić badania lekarskie...ma to swoje plusy i minusy. Są ludzie którzy już na prawdę fizycznie nie powinny prowadzić a to robią stwarzając zagrożenie to plus, a minus to oczywiście koszty
ja za prawko płaciłam coś przeszło 80 zł + badanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 21:40