X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kuzwa!!!
    No teraz to już musisz też być bezwzględna i zgłoś to do PIPu.

Czyli lateks albo lateks-grypa.
    A co myślicie na pianka-gryka? Znalazłam super łóżeczko drewniane, a nie z jakiejś płyty czy sklejek ale z materacem pianka-gryka.

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uszczesliwiona wrote:
    MUSZĘ TO POWIEDZIEĆ! KURWA MAC... ta pizza księgowa dalej nie przekazała papierów do zusu.... jakim trzeba być człowiekiem żeby coś takiego zrobić... jak można kogoś zostawić bez pieniędzy przez 3 miesiące...
    Jak wcześniej pisałam PIP, doradca prawny z listem i jej pogrozic chyba ze do stowarzyszenia księgowych zadzwoń i się poradź bk to już jest poniżej wafla.

MEGI81 lubi tę wiadomość

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Uszczesliwiona Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zgłoszę do PIPU to nie księgowa będzie miała problemy tylko szefowa, a wiem że ona ja cały czas ciśnie o te papiery i każe sobie przesyłać potwierdzenia. A też poszła mi na rękę że dała umowę na czas nieokreślony jak się dowiedziała że dopiero co wyszłam za mąż (domyslala się raczej ze może być taka sytuacja). I to pracodawca będzie miał kary finansowe a tej pipie nic nie zrobią :/ musiałam się wygadac, dziękuję Wam. Mężowi nawet nic mówić nie chce bo on ją chyba rozniesie...

Czyli najwcześniej pieniądze dostanę koło 15 lutego :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 17:49

Podobno należy być cierpliwym <3
    CÓRECZKA <3

88c5yx8dba03o63f.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu znalazłam łóżeczko, które mi się podoba, wymaga tylko zdarcia okropnej farby i zawoskowania.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bbcc296357f0.png
    Mam nadzieję, że Chłopu też się spodoba, ale my mamy dość podobny gust, więc powinno być ok. W całym domu będziemy mieć sporo staroci - część po moim dziadku (nikt ich nie chciał, wzięliśmy wszystkie, odnowiliśmy i teraz wszyscy zazdroszczą ;)), część pozbierana po wystawkach niemieckich i kupiona na Flohmarktach, więc takie nowoczesne łóżeczko pasowałoby jak pięść do nosa albo kwiatki do kożucha. A tak będzie w sam raz :)

Uszczesliwiona, bbee, Anstice, Mabelle, ag194, monika_89, MEGI81, Camilia, Maniuś lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Anstice Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jak zapiszę się do szkoły rodzenia początek kwietnia to czy nie będzie za póżno.

Dziś czytałam na stronie szpitala o przygotowaniach do porodu procedurach jak wygląda porod i po.... wiem że to dziwne ale tak się zestresowałam że nie dość że ryczałam to brak mi było tchu!
    A najbardziej przeraziło mnie fakt że 5-10 minut po porodzie odbywa się pierwsze karmienie a dziecko jest nierozłaczne z mamą przez pierwsze 2 godziny.... to mnie tak przeroslo że nie dam rady i nic nie wiem że pomimo że silny stres opanowany to i tak nie przestaje o tym myśleć jak dam rade .... ciarki / dresCze i masakra. :/

Czekamy na Ciebie Córeczko! Moje 2700 g szczęścia <3
    Kolejna wizyta 04.05.2017
    201705157147.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uszczęśliwiona, musisz to zgłosić. Uprzedź Szefową, ale nie zostawiaj tak tego. Prywatnie może być nie wiadomo kim, możecie się nie cierpieć, ale ona ma swoje obowiązki z których musi się wywiązać.

qb3canlimmmj6sap.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uszczesliwiona wrote:
    Jak zgłoszę do PIPU to nie księgowa będzie miała problemy tylko szefowa, a wiem że ona ja cały czas ciśnie o te papiery i każe sobie przesyłać potwierdzenia. A też poszła mi na rękę że dała umowę na czas nieokreślony jak się dowiedziała że dopiero co wyszłam za mąż (domyslala się raczej ze może być taka sytuacja). I to pracodawca będzie miał kary finansowe a tej pipie nic nie zrobią :/ musiałam się wygadac, dziękuję Wam. Mężowi nawet nic mówić nie chce bo on ją chyba rozniesie...

Ja wiem, że lubisz swoją szefową ale taki szef który nie może podstaw wyegzekwować od pracownika to dupa nie szef. Powinien samna nią kary finansowe nałożyć i nagrane dbać itp. Zakładam ze masz ok sytuacje finansowa tj nie masz niezaplaconyvh rachunków 3 miesiące wstecz, ale wyobraź sobie ze ktoś miałby np e tej chwili kredyt niesplacony czy np dziecku nie miał za co wycieczkina zuepoba szkole opłacić. Powiedz chociaż szefowej ze jak ona nie wyciągnie konsekwencji to zgłosiła i tyle, mi ze będzie mieć większą motywację :/

MEGI81, rybka33 lubią tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uszczesliwiona wrote:

A ja tobie powiem fajnie ze poszła tobie na rękę ale jak żyć masz bez pieniędzy??? Przecież to jest absurd. Jak Ty będziesz poblazac to nic z tego nie będzie bo pieniędzy nadal nie będziesz mieć. Powinna zmienić księgowa i dać jej nagne na świadectwie pracy a jak niby piszesz ze sama ja gania to nic z tego nie jest to najwyraźniej jej jakoś to też nie przeszkadza a ustawa z 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa NIE nakłada na płatników żadnego wiążącego terminu na dostarczenie ZLA, Z-3 do ZUS-u. Przyjmuje się, że dostarczenie w/w dokumentów to określona czynność (w tym przypadku przekazanie druku Z3 i ZLA) powinna nastąpić bez zbędnej zwłoki. Podsumowując: pracodawca jeśli nie ma uzasadnionych powodów nie powinien przetrzymywać dokumentacji u siebie, lecz ją przekazać do jednostki terenowej ZUS.
    Jeśli płatnik po dwukrotnym wezwaniu( na kazde wezwanie musi odpowiedzieć w ciągu 7-miu dni) nadal będzie uchylał się od wypełnienia/ oddania zaświadczenia Z3, ZLA lub innej dokumentacji to moze zostać objęty prewencyjną kontrolą przez ZUS.
    Postępowanie takie może być podstawą do nałożenia na pracodawcę grzywny. Wiec weź sprawy w swoje ręce bo jeszcze urodzin i nie będziesz widzieć swoich pieniążków za okres zwolnienia. Zastanów się czy lepiej iść na rękę twojej pracodawczyni czy lepiej gryźć tynki za jakiś czas.

bbee, MEGI81 lubią tę wiadomość

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale się wkurzyłam, bo kiedyś byłam zapisana w przychodni, do której daleko jechałam, ale zawsze tam było miejsce. Teraz, będąc w ciąży, stweirdziłam, że przepiszę się do osiedlowej przychodni i stamtąd pewnie będę mieć położną. Bylam tam z miesiąc temu, akurat trafiłam na tę położną (jedyna w przychodni). Powiedziałam jej, że chcę się przepisać z jednej przychodni do ich przychodni i przy okazji chcę wtedy mieć położną, bo jestem w ciąży. Wypełniłam deklarację.
    Po tygodniu stwierdziałam, że chcę położną ze szkoły rodzenia, więc będę musiała pewnie wypełnić drugą deklarację, jeśli się da.
    I dziś chciałam się zapisać na wizytę lekarską do rodzinnego. Pomyślałam, ze fajnie, ze się przepisałam do przychodni osiedlowej, mam super blisko, dam radę dojść (jednocześnie mąż dzwonił i próbował załatwić wizytę domową na LuxMed). Odebrała pani i mówi, że nie mam deklaracji wypelnionej. Okazało sie, że ta położna dała mi TYLKO do siebie deklarację, a nie do przychodni :[ :[ :[ :[
    Ale z dobrych rzeczy, jest taka, że udało się mężowi załatwić dla mnie wizytę domową z LuxMedu i była lekarka. Bardzo fajna, sympatyczna i kompetentna. Osluchała mnie i wszystko ok. Dała mi tabletki na gardło Quixx grip protect, powiedziała, że mam nie pić herbaty ciepłej, bo powoduje kaszel, żebym lepiej piła wodę z cytryną.
    Tak szczegółowo opisuję, bo wiem, że nietylko ja jestem chora, może się komuś przyda.

Gratuluję udanych wizyt :)

Uszczęśliwiona, ma-sa-kra, co to za wredny babsztyl z tej księgowej. Czy szefowa nie moze dac jej dyscyplinarki za takie coś? Przecież ta babka jest nienormalna! :[

oar8yx8d9fawxkqt.png
  • Uszczesliwiona Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie jest tak kolorowo, kredyt muszę płacić i rachunki też chociaż tyle że u mamy mieszkamy bo gdybyśmy dalej wynajmowali to byśmy tego nie przeskoczyli. Z księgową kończa współpracę z końcem stycznia bo szefowa też ma dość. Najśmieszniejsze jest to że ona nawet nie musi jechać do zus bo ma eplatnika i podpis elektroniczny! Daje jej jeszcze czas do końca tygodnia jeśli nic nie zrobi spotkam się z szefowa i ustalimy co robić i gdzie to zgłosić żeby obciążyć księgowa jako firmę zewnętrzna a żeby szefowa nie miała konsekwencji. Zresztą właśnie przeczytałam maila od szefowej że pożyczy mi pieniądze do czasu rozwiązania sytuacji i wypłaty zasiłku, chociaż tyle.

Podobno należy być cierpliwym <3
    CÓRECZKA <3

88c5yx8dba03o63f.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uszczesliwiona wrote:
    MUSZĘ TO POWIEDZIEĆ! KURWA MAC... ta pizza księgowa dalej nie przekazała papierów do zusu.... jakim trzeba być człowiekiem żeby coś takiego zrobić... jak można kogoś zostawić bez pieniędzy przez 3 miesiące...
    wredne babsko !!!

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • blubka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uszczesliwiona myszy ją zeżrą za tą wredotę. Szczyt wszystkiego!

• Madu1611 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff, już pracy, to był długi dzień ale głównie siedziałam na tyłku i tylko ręce miałam zajęte :)

Gratuluję wizyt, fajne dzieciaczki rosną. :)

Dzięki serdeczne za odpowiedzi odnośnie tej upierdliwej rwy :/. Póki co jakiejś tragedii nie ma. Mogę w miarę normalnie funkcjonować i mam tylko nadzieję, że nie będzie gorzej.

Przeziębionym zdrówka dużo i szybko życzę.

Uszczęśliwiona, tą księgową powinna spotkać jakaś kara cielesna (szkoda, ze to nie te czasy) a na pewno finansowo powinna odpowiedzieć za brak kompetencji :/.

gannskjoqlc3hmdm.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NO ładnie nie było mnie 3 dni i 30 stron do nadrobienia! :P przeczytałam wszystko, mam nadzieje, że nic nie pominęłam :P

Uszczęśliwiona TYLKO siara? AŻ siara! mnóstwo przeciwciał, najlepsze co możesz maluchowi dać.

Moniqa ja rodziłam w 39

Klaudia ja sie zapierałam rękami i nogami przed CC a żyję. nie taki diabeł straszny jak go malują

natalia kazdy inaczej podchodzi do porodu. Ja próbowałam 24h rodzić normalnie, na końcu cc a jeszcze w szpitalu mówiłam, że drugie będzie szybko ;) koleżanka mogla sobie darować opis porodu. Fakt, łatwo nie jest, boli, ale człowiek zapomina szybko. JA bym tylko dodała zeby się nie nastawac na rzyganie tęczą z milości do dziecka bo tego sie oczekuje a tak niekoniecznie jest

ag a kto powiedział ze w drugiej ciązy będzesz wymiotować? Z Paulą non stop wisiałam nad wc, z Maksem duuuuużo mniej. Z canpola podkłady poporodowe dla mnie super, wkładki laktacyjne mniej

zyrcia dla mnie ciąża to też nie jest piękny czas, owszem lubię ruchy i tyle :P za to szwagierka się zachwycała ze to cudowny czas w życiu kobiety. No nie, serio, nie wiem w którym miejscu :P

Qasha pięknie wyglądałaś :)

marie opieka po wyjsciu ze szpitala

Spirit po cc też krwawisz od razu, położne są od tego żeby Ci zmienić podklad w razie czego, siusiasz przez cewnik

marie można sajgonki, na zdrowie ;)

sylwia gratuluję córeczki! Paulinki są fajne i mają charakterek ;)

gonia13 napisałam calą liste chust, sprawdź moje wpisy tutaj :P

Anya przykro mi że wada jednak jest, dobrze jednak że serducho w dobrym stanie i potem do kontroli. Zawsze jakaś dobra wiadomość

Kamilutek u mnie bolesne napinania więc codziennie łykam magnez. Najlepiej powiedz ginowi na wizycie

Kamilutek lubi tę wiadomość

• MEGI81 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uszczęśliwiona ta baba powinna ponieść konsekwencje. Wyślij pismo do stowarzyszenia księgowych czy jakiejś takiej instytucji z oficjalną skargą na tą kobietę.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek ładne łóżeczko.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurna napisałam i kliknelam chyba anuluj

Uszczęśliwiona dziewczyny dobrze radzą, nie odpuszczaj jej

No i znowu w pepco kupilam pieluchy tetrowe i termometry elektroniczny i do wanienki.

Monika mam nadzieje, ze może jednak nie będę, ale strach jest. Pewnie niedługo i tak o tym zapomnę ale teraz to boje się myśleć :)

Sliczne dzieciaczki, bbee nie mialas co się martwić widzisz:)

Nam tez raczej nikt nie pomaga, poza moja mama, na która zawsze mogę liczyć. I tylko ona się interesuje tak bardzo itd. Sama chce być taka mama jak ona dla mnie.w sumie moja siostra tez stara się zawsze cos dokupić i brat ubrania po synku daje. Mam dobra rodzinę:) ale wiadomo większe rzeczy sami

Kofeina jak tam?

Marta267 właśnie widziałam na fejsie, gratuluje:)

Kamilutek lozeczko rzeczywiście ma w sobie ,to cos, moja siostra lubi odnawiać meble itd może Wam kiedyś wrzuce foty, ma świetną rękę do tego i gust

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 21:57

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dzisiaj zdenerwowało, bo usłyszałam od ciotki, że za szybko zamówiliśmy wózek, łóżeczko i fotelik i że nie powinnam rzeczy jeszcze kupować, bo to za wcześnie i może być różnie. Wszystko wg niej można kupić bliżej porodu albo nawet po. Jakoś nie mam ochoty biegać w 9 miesiącu za wszystkim i wydać w jednym momencie kilku tysięcy złotych. Nawet jak się odłoży pieniądze, to Mąż zostałby z tym wszystkim sam. Kurde przecież robienie zakupów i szykowanie wyprawki nie ma wpływu na przebieg ciąży. Ale mi ciśnienie podniosła.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, kolejną wizytę mam 25, jak do tego czasu jeszcze będzie się ten ból pojawiać, to pójdę wcześniej, bo osiwieję z nerwów, a tak jest duża szansa że lekarz mnie uspokoi i opierdzieli za panikowanie. Biorę magnez codziennie, teraz chyba zwiększę sobie dawkę. Wcale nie jest wykluczone, że przez stresy w pracy mi go wypłukuje, a ostatnio naprawdę nie było lekko i przyjemnie.

Ag, byłoby super, gdyby udało Ci się wrzucić zdjęcia tych mebli odnowionych przez siostrę, bardzo lubię oglądać wytwory pracy rąk innych ludzi, bo zawsze można coś podpatrzeć :) My robimy metodą prób i błędów i czasem wychodzi różnie, ale i tak zawsze bardziej mnie cieszy taki mebel z duszą niż pachnący nowością ze sklepu meblowego :)

Megi, równie dobrze nie ma co kupować 10 rolek papieru toaletowego bo zawsze możemy umrzeć zanim go wykorzystamy. Wkurza mnie takie gadanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 20:15

Espera, ag194, MEGI81, aneta.be, rybka33, Breezee lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Espera Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek, świetny tekst z tym papierem toaletowy. Muszę zapamiętać jakby ktoś chciał komentować zbyt szybkie szykowanie wyprawki...

MEGI81 lubi tę wiadomość

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
‹‹ 999 1000 1001 1002 1003 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ