X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Martchen Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek teoretycznie możesz wrócić do pracy..
    co do ZUS to masakra. działalności kontrolują prawie każdą, w umów nie aż tyle ale też sporo. Ja się nasłuchałam różnych historii i teraz jak wychodzę z domu to zawsze staram się kupić coś żeby mieć paragon- na potwierdzenie gdzie byłam.

Znajoma opowiadała,że ponoć musiała ze się tłumaczyć z postów na fb.. bo wstawiła jakieś foty ze starego wyjazdu.

ot niezdolność do większości rzeczy :D

w57vugpj9s4o3sn9.png

07/01/2017- 364 g Dziewczynki:)
    24/01/2017-548 g, 20/02/2017-1018g
    31/03/2017-2225g, 25/04/2017- 3400 g
  • bbee Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, na myśl o syropie z buraka mnie wzdrygło :P Chyba zacznę od herbatki z lipy, do tego syrop z sosny i cytrynka. Potem może bardziej ekstramalne sposoby, burak dla mnie ekstramalny :D

Carolina, to do tego wszystkiego jeszcze kup sobie magnez na te twardnienia.
    Nie dziwię Ci się, że panikujesz przed wyjazdem córki... ja się zastanawiam czy swojej kiedyś pozwolę sama przejść przez pasy albo autobusem pojechać, nawet na podwórko z domu jeszcze jej samej nie puściłam bo się boję, przez podwórko przed blokiem potrafią sobie samochody przejeżdżać (mimo zakazu), ludzie psy puszczają bez smyczy w okolicy... Poza tym jest taka ufna, że z pierwszym lepszym obcym gdzieś pójdzie... mimo wielu tłumaczeń.
    A jak zinwigilować rodzinkę to nie wiem :(

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rada Języka Polskiego przygotowała listę imion, których nadawania nie zaleca się:

Abbadon, Akaina, Alexander, Alma, Andrzelika, Ardena, Arkhan, Bastian, Benjamin, Bhakti, Boromir, Brian, Carmen i Carmena, Chiara, Clea, Cynthia, Dajana, Emaus, Ewan, Herrada, Jaila, Joshua, Julka, Karla, Klea, Krystina, Kuba jako imię żeńskie, Lester, Lilith, Lorina, Majka, Malta, Martin, Martyn, Maxymilian, Maya, Merlin, Montezuma, Morena, Natasha, Nicol (żeńskie), Nicole (żeńskie), Nika, Nikol (żeńskie i męskie), Nikola (męskie), Ole, Opieniek, Pacyfik, Pakita, Poziomka, Radek, Rener, Ricardo, Sofia, Tea, Teonika, Tonia, Tupak, Una, Unka, Veronika,Victoria, Violeta i Violetta, Wilga, Wilk, William, Xymena.

Opieńka, Morenę, Pacyfika, Maltę, Wilgę, Wilka na bank wymyślili Rudzika i moi koledzy po fachu ;)

Rudzik lubi tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mon!ta^ wrote:
    Dzień dobry :) czyli Toska noc można uznać za dobrą. Oby kolejne były takie same albo i lepsze.

U nas aktualnie powietrze umiarkowane ale za to z blizszych miast Kościerzyna, Grudziądz, Toruń, Bydgoszcz czerwono. Jedynie nad zatoka jest ok czyli kto się wybiera na spacerek :)
    Na jakiej stronie sprawdzasz poziom zanieczyszczenia srodowiska? Ja mieszkam w Toruniu i codziennie wychodzę z córką na godzinkę na spacer...

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • WreszcieMama Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 22:31

zem3o7esxha3u0v7.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WreszcieMama wrote:
    Kamilutek z tym ZUSem to prawda wszystko... Znajoma w pracy jakis czas temu byla na dluzszym zwolnieniu po operacji... Cos z noga chyba miala... W kazdym razie jak juz doszla do siebie w miare to pojechali z mezem na dzialke za miasto odpoczac bo to lato bylo akurat. Nieszczesliwie jest osoba wstawiajaca 1500 zdjec na facebooka i tym razem wstawila wlasnie z dzialki... Ktos zyczliwy doniosl na nia ze bedac na zwolnieniu spedza czas na dzialce i miala niezla jazde. Dokladnie tak jak Julita napisala.

Takze dla wlasnego spokoju nigdzie sie nie podpisuj bo zawsze ktos "zyczliwy" moze sie znalezc.
    Najlepiej siedz wreszcie na tylku i wyprawke kompletuj:)

Nawet jak miała na zwolnieniu oznaczenie, że może chodzić? Paranoja.

To jest w ogóle jakieś ostre przegięcie. Żeby trzeba było myśleć o tym, żeby mieć dowód na to, że wychodząc z domu nie poszło się do pracy! A co jeśli po prostu było się na spacerze? Na spacery przecież trzeba chodzić, bo lekarze zalecają. Jeszcze trochę i założą nam takie opaski na nogi, jakie zakłada się więźniom odbywającym areszt domowy.

Wiem, że nie mogę się podpisywać na żadnych papierach. Po prostu pomagałam koleżance z pracy zamknąć projekt, bo przejęła go po mnie tydzień temu, nie wiedząc w danym temacie prawie nic.

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • Mabelle Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonia,Aga sto lat , sto lat i ogólnie wszystkiego co najpiękniejsze <3 <3 <3

GoNia1979, ag194 lubią tę wiadomość

961l9vvj0jdvtr0r.png
    10.04.17-2600g <3 <3 <3
    13.02.17-1225g <3 <3 <3
    25.01.17- 891g Szczęścia <3 <3 <3
    28.10 ---6,95 cm. Mój mały wielki człowiek♡♡♡
  • Martchen Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Wiem, że nie mogę się podpisywać na żadnych papierach. Po prostu pomagałam koleżance z pracy zamknąć projekt, bo przejęła go po mnie tydzień temu, nie wiedząc w danym temacie prawie nic.

Ja również pomagałam na początku ale tylko i wyłącznie telefonicznie:)

w57vugpj9s4o3sn9.png

07/01/2017- 364 g Dziewczynki:)
    24/01/2017-548 g, 20/02/2017-1018g
    31/03/2017-2225g, 25/04/2017- 3400 g
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2017, 13:24

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Leirion Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek, zus to jedno a jest jeszcze PIP - pracodawca nie może dopuścić Cie do pracy jesli przedstawilas zwolnieni. Inaczej mogą ich ukarać wysoka karą a jeszcze podejrzewać o mobing.

w57vhgqs6gy512r8.png

p19uvfxmkm1szofn.png

• WreszcieMama Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 22:31

zem3o7esxha3u0v7.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WreszcieMama wrote:
    Chodzi o to ze to zwolnienie z 2, ze mozna chodzic, oznacza ze mozesz poruszac sie ale w obrebie domu. Oprocz tego mozesz wyjsc do lekarza, do apteki, do najblizszego sklepu (z tego co kojarze). Gdzies tu na forum nawecz czytalam w innym watku ze jesli lekarz zaleca spacery to dobrze miec od niego to zalecenie w formie pisemnej wlasnie jako podkladke dla ZUSu. Bo w razie czego tlumaczenie ze bylas na spacerze moze nie przejsc. Wiadomo ze w praktyce sie chodzi, odwiedza itd ale mowie od strony prawnej jak to wyglada.

czyli nasze wycieczki do lumpów to złamanie warunków l4 :(

Naprawdę to wszystko jest chore. Przecież są różne podstawy wydawania zwolnień, nie każda choroba jest najlepiej leczona za pomocą siedzenia w domu. Po operacji brzucha to wręcz kazano mi spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu, w miarę możliwości chodzić na spacery itp., ale nikt nie dał mi tego na piśmie. Teraz też lekarze mówili - jak nie boli, to się ruszać, najlepiej właśnie spacerując, bo to poprawia ogólny stan zdrowia.

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja w ciąży z Kacperkiem byłam wezwana na komisję do ZUS. Byłam w 7 miesiącu. W marcu po poronieniu, jak miałam zwolnienie od ginekologa, a później od psychiatry, to ona w dokumentacji pisała mi, że zaleca kontakty towarzyskie i wyjazdy ze zmianą otoczenia.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakiś czas temu zdecydowaliśmy się na motyw "góry nad morzem" w przyszłym pokoju Matyldy.
    Na początku myślałam o malunku na ścianie, coś w ten deseń:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/809ea358b5bb.jpg

Ale ja generalnie nie jestem fanką dosłowności, więc choć bardzo mi się podoba, to jednak coś z tym malunkiem podskórnie jest nie tak. No i tak ze 3 tygodnie temu znalazłam taką tapetę:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c64fd225ae58.jpg

Od tamtej pory oglądam ją i oglądam, obracam na wszystkie sposoby... i wcale mi nie brzydnie i się nie "opatrza" (jest w ogóle takie słowo?). Myślę sobie, że daje więcej możliwości, niż taki dosłowny malunek. Tylko droga jest jak pierun, 105 pln za m2. Ale kurczę, kusi strasznie!

MEGI81, marie_marie22, Misia 69, ag194, Mabelle, Kleopatra lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI81 wrote:
    Dziewczyny ja w ciąży z Kacperkiem byłam wezwana na komisję do ZUS. Byłam w 7 miesiącu. W marcu po poronieniu, jak miałam zwolnienie od ginekologa, a później od psychiatry, to ona w dokumentacji pisała mi, że zaleca kontakty towarzyskie i wyjazdy ze zmianą otoczenia.

Dzięki Megi! Poproszę gina na kolejnej wizycie, żeby coś takiego mi napisał; ma do tego podstawy - ciąża pozamaciczna + poronienie. Jak będę siedzieć w domu, to oszaleję, z nudów i z zamartwiania się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 14:40

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już w Kudowie :) i młody jest zachwycony, bo jest śnieg i sanki:) byliśmy na spacerze, teraz obiadek i znowu spacer.
    4,5 godziny jazdy chyba uśpiło Mikołaja, bo dopiero teraz zaczyna mnie zaczepiać :)
    Droga była ciężka, mgła, dwa wypadki i jeszcze na tej drodze podobno karambol -24 samochody :(

bbee, Kamilutek, marie_marie22, Elmo13, GoNia1979, sylwucha89, ag194 lubią tę wiadomość

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Dzięki Megi! Poproszę gina na kolejnej wizycie, żeby coś takiego mi napisał; ma do tego podstawy - ciąża pozamaciczna + poronienie. Jak będę siedzieć w domu, to oszaleję, z nudów i z zamartwiania się.

Mi to pisała u siebie w dokumentacji psychiatra :) teraz ginekolog kazał mi spędzać dużo czasu na powietrzu i spacerach oczywiście na tyle ile organizm mi pozwala. Ale takiego zaświadczenia nie mam, tylko 2 na zwolnieniu. Muszę go o to zapytać.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 22:49

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 13:01

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale masakra z tym ZUSem. Mnie np gin zaleca spacery. No i co gdyby wtedy przyszła kontrola z ZUS? Przecież nie mam paragonu na spacer ;) Z drugiej strony czasem mogę nawet nie usłyszeć domofonu i wtedy to by oznaczało, ze mnie nie ma, a jestem tylko np śpię.. Skomplikowane;/
    Rozumiem Ciebie Kamilutek, bo sama na początku swojego L4 kontaktowałam się z koleżanką z pracy i nawet IPETy i konspekty chciałam pisać, ale właśnie koleżanka mi powiedziała, żebym zajęła się swoim dzieckiem ;)

oar8yx8d9fawxkqt.png
‹‹ 1127 1128 1129 1130 1131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ