X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • WreszcieMama Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 23:03

zem3o7esxha3u0v7.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    Dokladnie punkt IV i postanowienia koncowe tez mowia ze dotyczy kazdej ciazy.
    Czyli to jest typowa profilaktyka?

Dobra juz zglupialam

Zajrzałam z ciekawości do tego dokumentu.
    To są zalecenia Narodowego Centrum Krwi. Obawiam się, że jeśli nie jest to regulowane rozporządzeniem ministra właściwego do spraw zdrowia, to te zalecenia nie są powszechnie obowiązujące... W ustawie powinna być delegacja wskazująca organ powołany do przygotowania takich rozporządzeń. Mamy tu jakąś prawniczkę, którą tu można o to zapytać?

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Forbidden Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku jak ja się cieszę, że zabrałam się za pranie i prasowanie już teraz. Wczoraj ogarnęłam trzy prania i dzisiaj powoli sobie prasuję, ale zajmie mi to wszystko spokojnie z dwa tygodnie, tyle tego jest. A ja co chwila sobie muszę przerwę robić bo brzuch twardnieje, więc nie wiem czy potem bym dała radę to wszystko zrobić

Co do kolorów to jak spojrzę na stertę tych najmniejszych rozmiarów to tylko i wyłącznie biały, niebieski i błękitny :D ale to takie urocze jest, rozczula mnie :D dopiero te większe rozmiary jakoś takie różnorodne są

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2017, 13:33

28.12 - 289g
    06.03 - 1498g
    ckaiyx8dib4qanun.png
  • bbee Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karotka, na rwę kulszową, to przede wszystkim dużo odpoczywaj, najlepiej z poduszką pod pupą, nie wstawaj gwałtownie, nie obciążaj strony która Cię boli. Ja się trochę pomęczyłam, ale mi przeszło. Jak zaczęło przechodzić to starałam się dodawać sporo aktywności, chodzenia, w przerwach leżałam, tak żeby rozruszać ale nie nadwyrężyć. Możesz jeszcze poszukać w google lub na yt jakieś ćwiczenia na rwę kulszową, żeby rozciągnąć się trochę. A i masaż mężowi zlecałam ;)

To co piszecie z tym zastrzykiem to mi się nie mieści w głowie, co to znaczy, że się komuś może na nfz nie należeć?? Jest jakieś zagrożenie związane z tym, że się tego zastrzyku nie weźmie, więc powinno się należeć i tyle.

Martchen, u mnie to samo z ciuszkami, też miało być ograniczenie różowego... Ale po prawdzie taki jest wybór, szczególnie jeśli chodzi o lumpeksy, bierzesz co jest, a jak jest ładne i dobrej jakości, to już kolor jest trzeciorzędny. Najwięcej mamy ciuszków białych, biało-różowych i różowych :P tysiące odcieni różu ;)

Ja prać bym chciała zacząć od marca, jeśli tylko przyjdzie lepsza pogoda w końcu! A tego prania sporo jest...

Martchen, Rudzik lubią tę wiadomość

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_ wrote:
    Anya dobrze, ze się odezwałaś!
    Musi być dobrze, a z rozszczepem lekarz sobie poradzi, że nie będzie śladu!
    Z serduszkiem wszystko ok?

zmieniając temat na bardziej przyziemny - ja czekam na wycenę łóżka od stolarza :) Jestem ciekawa ile zaśpiewa- wymyśliłam łóżko dla Jasia,ale oczywiście nigdzie takiego nie ma :P

Przez to że pokój mały zależy mi na miejscu żeby zmieściły się i dwa łóżka i fotel i się nei wyzbywać regałów i kombinuję jak mogę ;)
    Powiedzcie mi te co macie starszaki do jakiego wieku dziecko mniej więcej się mieści bez problemu na łóżeczku 160cm?
    Jak 140 jest do 5 lat to myślę że 160 8-10 ale wiesz zależne jak dziecko rośnie i jakie jest wysokie ;)

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espera wrote:
    Taaa... Mi tez powiedział gin ze clexane musze kupować na 100%... Prawie 600miesiecznie. A rodzinny powiedział ze wypisze receptę bo w refundacjach jest tez zapobieganie zakrzepicy ciężarnych... No i 5stow miesięcznie w kieszeni... To samo było z luteina... Nie maja umów z nfzetem to g. wiedzą. A powinni informować o możliwościach... Ale dla nich te 4czy 6 stow to jak splunąć, raptem 2-3 pacjentki których dziennie przyjmują dziesiątki...

Teraz nawet jest odpowiednik clexane o nazwie neoparin i dawka 0,4 na ryczałt kosztuje grosze, dużo taniej niż clexane. skład identyczny.

Espera lubi tę wiadomość

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • messy99 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:) ja sie nie znam za bardzo na tym konflikcie serologicznym ale jak poinformowalam na początku ciąży lekarke, ze mam 0Rh- a luby 0Rh+ to powiedziała, ze w pierwszej ciąży to nie ma znaczenia :\

Anya trzymam kciuki, mam nadzieję, ze wszystko ułoży sie jak najlepiej!

Ja dzis pospalam UWAGA 11 godzin :\ chyba tego potrzebowalam, bo za zadne skarby nie moglam tylka zwlec z łóżka. Ale od 2 tygodni spalam jak niemowle:)

marie_marie22, rybka33 lubią tę wiadomość

nzjdgzu33y143688.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martchen, najważniejsze że ubranka w dobrym stanie i wygodne :D

Mój Kocieł też wywala mi się na brzuchu i mrrrrrruczy, i grzeje i znowu mrrrrrruczy :D Czesem dostanie kuksańca od Synka i od razu schodzi ;)

2n6gc45.jpg

Moniqaaa, ag194, bbee, Martchen, MEGI81, mon!ta^, zastrzeŻona, marie_marie22, Mabelle, WreszcieMama, Rudzik, Uszczesliwiona, GoNia1979, Elmo13, Anstice, Camilia, Maniuś, sylwucha89, rybka33, Kleopatra lubią tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety co do leków i tego, jak są przypisane, to wiele zależy od lekarza. Ja wszystkie wyniki na krzepliwość, mutacje, przeciwciała antyfosfolipidowe itp miałam dobre, ale przez to, że w marcu miałam ciążę obumarłą, to jak tylko udało się w sierpniu, to ginekolog wypisał mi natychmiast profilaktycznie clexane i od samego początku mam na ryczałt. Tak samo luteinę dowcipną, którą mam od jakiegoś czasu profilaktycznie na szyjkę, też mam na ryczałt.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek, tak z małą zazdrością patrzę na te wszystkie książeczki, które kupiłaś już Małej. Sama też zamierzam w pokoju dziecinnym postawić półkę z książkami, zamiast pierdyliona zabawek, którymi Synek pobawi się raz czy dwa. Serio, przerażają mnie pokoje dziecinne przez które przejść nie można, bo zabawki, wszędzie zabawki :/

I tu pytanie, kiedy zaczniecie czytać Matyldzie? A może już to robisz? :)

qb3canlimmmj6sap.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa wrote:
    Kamilutek, tak z małą zazdrością patrzę na te wszystkie książeczki, które kupiłaś już Małej. Sama też zamierzam w pokoju dziecinnym postawić półkę z książkami, zamiast pierdyliona zabawek, którymi Synek pobawi się raz czy dwa. Serio, przerażają mnie pokoje dziecinne przez które przejść nie można, bo zabawki, wszędzie zabawki :/

I tu pytanie, kiedy zaczniecie czytać Matyldzie? A może już to robisz? :)

Nieeee, nawet głupio mi gadać do brzucha, to nie gadam ;)
    A czytać zaczniemy pewnie od razu, ja pochłaniam książki na kilogramy, więc pewnie będę na głos czytać to, co akurat czytam. Jakieś kryminały krwawe na przykład ;)
    A takie książeczki tekturowe do dziamgania będziemy jej dawać, jak tylko nauczy się chwytać, niech się dzieciar oswaja z wysoką literaturą, a co!

Kocieł jest bosssski :)

dewa, marie_marie22, Camilia, rybka33 lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Moniqaaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madu1611 wrote:
    Rany co za noc. Nie wiem co napadlo mojego dziecia ale budzil sie miedzy 1 a 4 w mocy niezliczoną ilość razy a my oczywiście z nim :(.
    Moniqaaa, £130 ileż to pięknych ciuszków za to można nabyć. Ale są rzeczy ważne i ważniejsze.
    Koniecznie muszę wypróbować te chusteczki waterwipes. Są dostępne wszędzie? Jakoś sie na nie do tej pory nie natknęłam. Na chusteczki z pampersa nagonka ostatnio i na johnson też, podobno jedne z bardziej chemicznych. Ja głównie używam wacików dużych, kwadratowych i wody. Do dupki sudocrem ale tylko sporadycznie jak widze jakies zaczerwienienia i jestem zadowolona.

Madu tak jak piszesz, warto zapłacić i mieć pewność, że jest wszystko ok.
    Te chusteczki WaterWipes zamówiłam chyba na ebayu, przyszły w następny dzień i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona :)

A ty kobieto spróbuj się położyć jak tylko bedziesz miała okazję :)

Ja już w drodze do pracy, do 21 :/

• ag194 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Dzięki za polecenie sklepów dziewczyny, w bobo wózki maxi cosi ten, co chciałam kupić, kupiłam za 400. W następnym tygodniu będzie do odbioru.
    Poza tym kupiłam jeszcze te rzeczy z biedry-płatki, proszek i podkłady. :) I torbę do szpitala wreszcie :)
    A właśnie wiedziałyście, że tantum rosa jest już w gotowym roztworze?czy tylko ja taka nieogarnięta jestem :D ? w gemini Pani mi to uświadomiła a na stronie internetowej były tylko saszetki :P
    Poza tym od znajomych siostry Pawła dostaliśmy wózek kupiony w sierpniu, jeszcze nie wiem jaki, w poniedzialek się dowiem, ale za darmo(sama kupiłam jej czekoladki kawę i dla dzieciaków coś) to wiecie..
    Przykro mi się robi, bo mam już prawie wszystko z wyprawki. I zaczynam wymyślać co by tu jeszcze :D

Hope jak tam samopoczucie dzisiaj?

Tośka odpoczywa pewnie..Jak ja się cieszę, że Alanek tak ładnie daje radę :)

Breeze u Ciebie jak?

Ja też zaczynam prać marzec-kwiecień, bo marzec będzie jeszcze ,na walizkach, muszę kupić szafę, łóżko i urządzić jakoś pokój..Dobrze, że chociaż pomalowany i moja tapeta na jednej ścianie położona tak jak chciałam to już o połowę mniej

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • Martchen Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewa piękne zdjęcie :D i brzusio i kotel:D

Ja teraz piore 1 raz.. w zwykłym proszku. W kwietniu? mam zamiar wyprać wsio już w dzieciowych :) jak, że większość mam z używki to jakoś jednokrotne pranie do mnie nie przemawia:)

w57vugpj9s4o3sn9.png

07/01/2017- 364 g Dziewczynki:)
    24/01/2017-548 g, 20/02/2017-1018g
    31/03/2017-2225g, 25/04/2017- 3400 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja chyba dzis oficjalnie zaczynam 29 tc :o juz sie gubie w tych liczbach :D
    Dzis prawie chlopa zabilam ze mi powiedzial ze mu zjadlam majonez :D plakalam pol h i nie chcialam zjesc na zlosc nie wiem komu :D

bb3c1ccf05a90c76med.jpg

dewa, ag194, messy99, Breezee, Misia 69, bbee, zastrzeŻona, mon!ta^, marie_marie22, Kamilutek, Mabelle, Rudzik, WreszcieMama, Uszczesliwiona, GoNia1979, Hope_, monika_89, Arwi, Camilia, Madu1611, Maniuś, Moniqaaa, sylwucha89, Kleopatra, rybka33 lubią tę wiadomość

• MEGI81 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w Gemini na stronie internetowej zamówiłam tantum rosa w takich różowych buteleczkach - roztwór gotowy do użycia. w paczce jest 5 sztuk :)

ag194 lubi tę wiadomość

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI81 wrote:
    Teraz nawet jest odpowiednik clexane o nazwie neoparin i dawka 0,4 na ryczałt kosztuje grosze, dużo taniej niż clexane. skład identyczny.
    Dokladnie 3,2 zl za opakowanie. Teraz nawet clexane z refundacja kosztuje ponad 30zl za opakowanie.

Poza tym przy neoparinie nie robią mi się żadne siniaki bo igły ma dużo ostrzejsze <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2017, 14:40

• ag194 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI81 wrote:
    ja w Gemini na stronie internetowej zamówiłam tantum rosa w takich różowych buteleczkach - roztwór gotowy do użycia. w paczce jest 5 sztuk :)
    A jak szukalam to nic poza saszetkami nie było :D no nic dobrze, że w aptece mnie uświadomiono :)

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • Breezee Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj tak trochę nudno i spać mi się chce. Dajcie mi kawy !

h4zprjjg9y5bpb0n.png
    h4zprjjgv6g3t57c.png

06.11 - badanie genetyczne. Możliwe, że dziewczynka
    21.12 - badanie połówkowe. na 100% dziewczynka
    Będzie Aleksandra Karolina
  • Breezee Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam RH- i mam zamiar w poniedziałek powiedzieć mojemu ginowi o zastrzyku.

h4zprjjg9y5bpb0n.png
    h4zprjjgv6g3t57c.png

06.11 - badanie genetyczne. Możliwe, że dziewczynka
    21.12 - badanie połówkowe. na 100% dziewczynka
    Będzie Aleksandra Karolina
‹‹ 1194 1195 1196 1197 1198 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ