X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro wybieram się na glukozę...

Najgorsze, że mam teraz mega apetyt na lody i owoce z bita śmietaną...

Hope_ lubi tę wiadomość

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Sylwucha, tu zawsze w soboty i niedziele było dość cicho, więc może forum wcale nie umiera.

Mam nadzieję, bo takiej ciszy dawno nie było.

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • Karissa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mabelle wrote:
    Karissa jak to w połowie maja wybierasz się po wyprawkę, to nie za późno??? 8)
    Pffff, brawo ja :p oczywiście miałam na myśli polowe marca ;)

Mabelle, WreszcieMama, MEGI81 lubią tę wiadomość

13.06.2015 - Nasz Wielki Dzień <3
    26.08.2016 - Mamy to! :) Do zobaczenia w maju! <3
    nzjd9n73gdw2fstu.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WreszcieMamam pampersy plus chusteczki to taka podstawa. Wkładki laktacyjne max do 4mc idą jak woda, potem się stabilizje. No i fundusz dodatkowy szczepionki czy leki więcej raczej nie. Wbrew pozorom to nie aż taki wydatek.
    U nas odwiedzajacy sypali na potęgę pampersami więc też odpada taki wydatek na poczatu często

WreszcieMama lubi tę wiadomość

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WreszcieMama wrote:
    Dziewczyny dzieki Kochane jestescie :))

Strawberry Anexy bardzo fajne, tzn mi sie podobaja :D

Camilia 30 tygodni wow... Niby wiem ze to juz w ten etap powoli wkraczamy wszystkie ale jednak... Jak patrze na Twoj suwaczek to mysle sobie - ale jak to? To juz?... O matulu zbliza sie wielki dzien :))

Milego dnia wszystkim :*
    Oj zbliża nieubłaganie :--)

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WreszcieMama wydatki po 6 miesiącu życia dziecka zależą też od tego czy sama będziesz mu gotować obiadki, przygotowywać deserki i soczki. U mnie sporo pieniędzy idzie na "słoiczki" bo Jula je lubi. Poza tym dochodzą kaszki, szczepienia (płatne to nawet 3000 zł jeśli chcesz większość), zabawki, ubranka, buty. Ja teraz wydaję minimum 500 zł miesięcznie (Jula ma 2,5 roku i jest ze mną w domu).

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tyle nie wydaje. Mała ma półtora roku i myślę, że tak 150-200zl to maks jaki wydaje na córkę. Oczywiście jakis większy wydatek wpadnie typu buty ale nie co miesiąc.

Od ok.9miesiaca kiedy mała zaczęła sama siadać wprowadziłam jej karmienie metoda blw i zaczęła jesc to co my ale oczywiście bez soli, cukru i innych przetworzonych glutaminianow.

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale u nas mała w ogóle nie choruje i nigdy jeszcze nie była chora wiec wydatki typu leki odpadają.
    Tak naprawdę ciężko określić ile się będzie wydawało miesięcznie bo są różne potrzeby i różne niespodziewane wydatki...
    No i przede wszystkim każdy ma inną półkę wymagań :)

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę chciała dawać Małej to samo, co nam, może z mniejszą ilością przypraw. Przeciery w słoiczkach generalnie mnie obrzydzają; nie wydaje mi się też, żeby podawanie samych papek było zdrowe dla rozwoju aparatu mowy. Taki maluch może dziamgolić ugotowaną marchewkę albo coś innego ugotowanego do miękkości.
    U nas w domu prawie nie je się przetworzonego jedzenia, w ogóle nie kupujemy niczego gotowego - żadnych sosów w słoikach czy torebkach i gotowych dań w pudełkach. Jak sami robimy, to wiem, co jest w środku.

Mam tylko nadzieję, że dzieciak nie będzie alergikiem. Ja nie mam alergii na nic, ale Chłop ma ich dużo - m.in. na orzechy, jabłka, wiśnie - tyle że nabył je już jako dorosły. Wczoraj na przykład okazało się, że ma odczyn alergiczny po pistacjach, a do tej pory jadł je hurtowo i nic mu nie było. A wczoraj czerwone plamy twarzy i duszności.

WreszcieMama, wydaje mi się, że jeśli dzieciak nie choruje, to przynajmniej na początkunie ma dużych wydatków. Potem, jak już chce najmodniejszy piórnik albo takie same buty, jak pół przedszkola, to inna historia. Dużo kosztuje też przedszkole, jeśli dzieciak nie załapie się na państwowe, no i wszystkie zajęcia dodatkowe. My nie planujemy córki posyłać na żadne zajęcia poza przedszkolem, chyba że potrzebna będzie np. gimnastyka korekcyjna czy logopedyczna. Ale znam siebie i wiem, że będę przepuszczać kasę na książki i gry.

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Uska Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalilam sie ostatnio ze od paru dni prawie nie czuje ruchow, za to dzisiaj mala sie tak wierci, ze udalo mi sie nawet filmik nagrac jak brzuch faluje:-D

Jesli chodzi o jedzenie w sloiczkach to moj maly je uwielbial, ale kupowalam je "awaryjnie" jak np nie zdazylam nic ugotowac albo gdzies jechalismy.

Kamilutek, WreszcieMama lubią tę wiadomość

8p3o9n7341hz3y1v.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesli chodzi o jedzenie to u nas nie było i nie będzie słoiczków. BLW, gotuję sama, mniej doprawiam, Paula je to co my.
    NIe miksowałam nigdy, papkom mówię nie :P
    Słoiczki i kupne kaszki raz że są drogie a dwa czy na pewno zdrowe? tona cukru i jak z tą świezościa przy takiej długiej dacie zdatności do spożycia?

Kamilutek, WreszcieMama, bbee, rybka33 lubią tę wiadomość

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    jesli chodzi o jedzenie to u nas nie było i nie będzie słoiczków. BLW, gotuję sama, mniej doprawiam, Paula je to co my.
    NIe miksowałam nigdy, papkom mówię nie :P
    Słoiczki i kupne kaszki raz że są drogie a dwa czy na pewno zdrowe? tona cukru i jak z tą świezościa przy takiej długiej dacie zdatności do spożycia?

Zgadzam się w 100%.
    Mam tylko nadzieję, że jak będziemy wykończeni, padnięci, zniechęceni, z wiecznym brakiem czasu, zmęczeni po pracy, to w dalszym ciągu będzie chciało nam się gotować. Bo jednak słoiczki to wygoda. Oboje bardzo lubimy gotowanie i dobre jedzenie, więc może jednak nam się uda. Ale wiem też, że chciejstwa swoje, a życie swoje...

zastrzeŻona, rybka33 lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam tak, że jak mała rozrzucala upieczone warzywa po stoliczku to wtedy wszystko zbierałam i do blendera. Było na drugi dzień :)

Kasze tez sama robiłam i robię. Oczywiście zdarzało mi się kupić ale baaardzo rzadko, bo tak jak dziewczyny pisza tona cukru... Polecam np.budyń z kaszy jaglanej z suszonymi morelami.

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ale niedziela rodzinna :) chłopaki ok 21 dopiero poszli spać. Śmieszni są, mają swoje łóżka Ale śpią w jednym i np zostawiam ich u Maksa przychodzę ok 23 ich przykryć i patrzę pusto a oni śpią u Wiktora :)
    Ja słoiczki też awaryjnie. Te owoce może więcej, do kaszek itp kaszę kupowałam ta bez cukru typu Holle Ale dzieci szybko zaczęły jeść z nami.
    Idę spać bo jutro do pracy Ale chyba tylko 2 dni i wezmę 3 dni wolnego. Facet ma do nas przyjść remontować ganek itp i wolę jak wtedy ktoś jest w domu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2017, 22:39

zastrzeŻona, Rudzik lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyznam się, że mam bardzo dobrze skrystalizowane poglądy na to, jak będzie wyglądać nasze rodzicielstwo. Na 100% nie będziemy dawać żadnego przetworzonego-śmieciowego jedzenia, nie wyślemy na stryliard zajęć pozalekcyjnych, ale będziemy ciągać z nami na rower, kije i na wodę - to jest bezdyskusyjne; poza tym dzieciak ma się brudzić na podwórku i oswajać ze zwierzętami, zamierzamy wprowadzić rytuały do planu dnia - np. o tej samej porze kąpiel, bajka na dobranoc i lulu, nie chcemy stosować żadnego systemu kar i nagród (ja wyrosłam w takim domu, choć wtedy nikt nikt jeszcze o tym nie mówił), nie będzie żadnego "płacenia" czymkolwiek za odpowiednie zachowanie itp.

Wiem, że to naiwne strasznie i pewnie życie mnie naprostuje, ale pomarzyć sobie można :)

Spałam dzisiaj w ciągu dnia 2 godziny i teraz za nic w świecie nie chce mi się iść do łóżka.

Karissa, WreszcieMama lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek jak Wam się uda to tmdaj znać jak to zrobiliście ;) ale życzę dużo siły i cierpliwości :)

Hope_ lubi tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że to marzenie ściętej głowy, ale pomarzyć sobie można ;)

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Wiem, że to marzenie ściętej głowy, ale pomarzyć sobie można ;)
    Pewnie się da :) ale nie mam pojęcia jak ;)

Uszczesliwiona lubi tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi rodzice nas nigdy nie karali, ale też nie nagradzali za nic. Jak coś było dobrze zrobione, to mówili, że jest dobrze. Jak zrobiliśmy coś źle, to były rozmowy, na spokojnie, wieczorem, bez krzyków. Mówili, że porozmawiamy o tym wieczorem, a dzień toczył się dalej, wracaliśmy do swoich zajęć. Dość szybko wiedzieliśmy, co wolno, a co nie, ale nie dlatego, że tak rodzice każą, tylko dlatego, że coś jest dobre, a coś złe. No i jak chciałam jakąś książkę, zeszyt, układankę, a oni akurat mieli pieniądze, to to kupowali - nie jako nagrodę, tylko tak po prostu. Albo jak chcieliśmy dostać cokolwiek, na co mieliśmy ochotę do jedzenia, to dostawaliśmy. Tylko że to były inne czasy, w sklepach niewiele było, reklam nie było, netu nie było, więc nie było też pokus z każdej strony.

Camilia, sylwucha89, Foremeczka lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam kaszki "Nominal"- zero chemii i cukru. Moja Jula je uwielbia i nigdy nie jadła innych jak to piszecie z toną cukru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2017, 23:08

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
‹‹ 1266 1267 1268 1269 1270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ