X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Anstice Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arwi wrote:
    yłam dziś na szkole rodzenia, miało być o połogu itp. i jestem zniesmaczona... O połogu coś tam było, o baby bluesie niby powiedziała, ale miało być o roli partner wtedy itp., a jedyne, co powiedziała, to żeby nie mówić kobiecie rzeczy typu "weź się ogarnij". Nic więcej. Potem się skupiła na... diecie matki karmiącej. Że nie można pomidorów, że nie można smażonego, że najlepiej to kurczak z ryżem, że ostre produkty odpadają... Bo dziecko może po tym źle reagować. Czekolady nie wolno absolutnie co najmniej 3 miesiące. Najwcześniej po miesiącu można zaczynać po kolei wprowadzać jakieś nowe produkty, ale maks jeden na parę dni, np. na śniadanie zjeść z pomidorem i potem już nic "drażliwego" nie jeść, bo jak dziecko źle zareaguje to przynajmniej będzie wiadomo, że to po pomidorku.
    No kurde, przedstawiła nam po prostu totalnie dietę matki karmiącej... :|

U mnie na szkole rodzenia bardzo dużo było wspomniane o roli ojca / faceta. Przede wszystkim bardzo ważne oby partner pomagał kobiecie w przygotowaniach, aby wiedział co jest zapakowane co kupowane nastawienie na jedność związku, współpraca oraz możemy na siebie liczyć. W trakcie porodu kiedy kobieta decyduje się na obecność partnera to dobra decyzja chociaż w pierwszej fazie porodu jeżeli mężczyzna nie chce być przy końcowym etapie. Kobiety zazwyczaj są bardzo wrażliwe a mężczyzna zazwyczaj siedzi cicho i nic nie mówi ale jest potrzebny przy podać pić, powachlować, zmienić pozycję, przede wszystkim wspierać! Tylko nie jeść przy kobiecie bo ona musi być na głodzie a czasem to długo trwa sam poród więc nie robić apetytu ciepłą bułeczką i głupio nie pytać jak się czujesz lub już rodzisz….! Po porodzie facet nie oblepia się nadgodzinami w pracy a w szczególnie w pierwszym miesiącu robi obiadek dla wycięczonej żony ;) faceci są zadani owcami więc u mnie na szkole rodzenia uczyli facetów kąpać dziecko, przebierać i przygotowywać. Faceci powinni uczyć karmić dziecko pić z butli, kobieta pachnie mlekiem i dłużej trwa nauka dziecka do butli.
    Co do jedzenia kobiet – u mnie na szkole mówili to co jesz w ciąży jesz jak karmisz. Jeżeli w ciązy je się czosnek, ostre potrawy to dziecko zna te smaki już przez wody płodowe, jeżeli przesadzimy np. z czosnkiem to dziecko na pewno odpowie grymasem na smak mleka. Nie rezygnujemy z normalnych posiłków nie jemy ryż i kurczak, jemy wszystko co rusza się pełza jest zielone i kolorowe. Czyli ZDROWO;) mamy spożywać dużo warzyw i owoców. Uwaga z cytrusami mogą uczulać więc nie spożywać w dużych ilościach. Jeżeli chodzi o czekoladę nie spożywać jej za dużo bo to zatwardza kupkę dziecka.

Czekamy na Ciebie Córeczko! Moje 2700 g szczęścia <3
    Kolejna wizyta 04.05.2017
    201705157147.png
  • Espera Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewa, Amilka, Kleopatra... Sorry że to napiszę, ale "cieszę się" że nie ja jedyna dobijam do 3 cyfrowej wagi. Choć ostatnio bronię się jak mogę...

Arwi - mnie biodra i kręgosłup bolą ale przy wstawanie i na początku chodzenia póki się nie rozchodzą... Masakra. Na dodatek leżenie na plecach już odpada - nie mogę oddychać i czuję jakby mi żołądek cisnął płuca....

Na dodatek ostatnio jakby się doba skurczyła - stąd rzadziej się odzywam... I zmęczenie dopada mnie już o 16 - najlepiej wtedy wskoczyłabym do wyrka, a tak naprawdę to początek dnia z rodzinką.
    Ostatnio też budzę się o 4 i zasnąć nie mogę... Ech uroki III trymestru zaczęły się na dobre. a w sobotę już zaczynam ósmy miesiąc - aż się wierzyć nie chce...

amilka87 lubi tę wiadomość

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • Anstice Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisałam z tą szkołą rodzenia.. ale u nas naprawdę nastawiają się na normalność, bardzo zadowolona jestem ze szkoly. Może słowa pisane tego nie oddają i nie potrafię tego przekazać tak do końca jak to mówią plus to że opisałam to skrótowo, ale mi szkoła daje fajną dawkę wiedzy. Za tydzień we wtorek ostatnie spotkanie.
    A czy wiedziałyście lizakach do zapakowania do szpitala? ;) Jak poród długo trwa nigdy nie możemy wykluczyć cesarki, kobieta nic nie może jeść tylko pić i może mieć lizaki na zmianę smaku. Ja na pewno zakupię paczkę chupa chups;)

Gratuluję udanych wizyt.!

I bardzo apetyczne foty tu weszły w dniu dzisiejszym o mniom mniom....

Ja robię pomidorową ;)Poza tym jestem totalnym leniem jeżeli chodzi o gotowanie w ciąży. Zazdroszczę pozytywnie wam tych inspiracji kulinarnych.

Czekamy na Ciebie Córeczko! Moje 2700 g szczęścia <3
    Kolejna wizyta 04.05.2017
    201705157147.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Czemu spanie jest rakie trudne ? :(

Każda jak widać coś ma z tym snem ech. Mnie strasznie męczą koszmary, budzę się zdenerwowana i cała mokra a dotego jak u Arwi (ale w mniejszym stopniu) bolą mnie biodra.

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Leirion Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ni się snilo dzis ze swiat zaatakowali kosmici którzy widzieli przyszłość. I bylam w Berlinie bo tam byly jakies ataki i spotkałam kolegę. Okazali się ze jest w związku z Dewą i Dewa jest w ciąży ;)

aneta.be, MEGI81 lubią tę wiadomość

w57vhgqs6gy512r8.png

p19uvfxmkm1szofn.png

• Hope_ Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny nawet nie wiecie, jakie to pokrzepiające, że nie tylko ja zaraz przekręcę licznik w wadze :P

ja umieram na dolegliwosci kostno stawowe - wiec doskonale rozumiem i te któe umierają na plecy i na biodra i na spojenie - normalnie jak wstaje to mam beczkę z samej siebie - gorzej niż babcia. zaczełam nawet myśłeć o kupnie drugiego materaca i nalozeniu go na łóżko, żeby tylko wyżej mieć ;)

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się dzisiaj śnił mój poród i że urodziła się jednak dziewczynka. Zabrali ją do szpitala, a ja pod wieczór dzwoniłam zapytać ile waży i mierzy i czy ktoś do mnie jeszcze przyjedzie, czy ja mam do szpitala sama przyjechać.... aaaa, bo urodziłam w domu i karetka nie zdążyła przyjechać ;)

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po spacerku, brzuch mi niestety nie dał dłużej pochodzić niż pół godziny ale lepszy rydz niż nic :)

U mnie na szkole rodzenia, choć to był przyspieszony kurs weekendowy podobne podejście jak u Anstice. W trakcie porodu facet jest, podaje pić, idzie o coś zapytać, masuje i nie wkurza :) Po urodzeniu karmi butlą (jeśli jest problem z KP), kąpie i pomaga we wszystkim kobiecie. A co do diety to też w zależności od dziecka, u nas położna mówiła "można wszystko co nie można tylko z wolna i ostrożna" :)

uwo9yx8db7dsv504.png
  • Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas za tydzien bedzie porod i bedzie babka mowic co ma robic facet bedzie mnie chlop masowal zeby pocwiczyc:D chyba to bedzie najfajniejsza lekcja z SR:D

a ostatnio mowila i tu UWAGA MOZE SIE PRZYDAC nawet nie wiedzialam ze jest cos takiego jak nakladki na toalete, w rosmanie za pare zlotych mozna kupic 10 szt na pewno sie przydadza po porodzie zeby moc sie psokojnie zalatwic a nie na malysza;)

a ja dzisiaj kuchenne eksperymenty, pierwszy raz robilam surowke colesław (moze i proste ale nie umialam ;)) wroci najwiekszy krytyk kulinarny w miescie (czyt. moj maz) i oceni, bo sie prosil o nia. do tego pierwszy raz robie zeberka w sosie wlasnym. jakby ktoras chciala podesle linki z przepisami.

a mowilam wam ze bede musiala robic znowu glukoze przez ten dziwny wynik co mialam? (75/73/89) ale po 32tc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 14:10

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też ciężko ze spaniem. Mikołaj leży główką w dół i ciśnie na pęcherz, a nogami kopie po lewej stronie w okolicach żeber. w nocy muszę wstawać do toalety i już Synek się śmieje, że jestem "lejuch pospolity" :) do tego też mnie biodra bolą.

Dzisiaj podpisaliśmy umowę na pobranie krwi pępowinowej i fragmentu sznura pępowiny.

We wtorek mam kolejne spotkanie z położną i będzie wykład o karmieniu piersią i pierwszej pomocy u niemowląt.

A ogólnie to u nas młyn, bo wymyśliliśmy sobie malowanie całego mieszkania oprócz salonu, który całkowicie wyremontowaliśmy w listopadzie. no i w połowie marca zaczynamy akcję, a znając życie na malowaniu się nie skończy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 14:13

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • Maniuś Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dzisiaj po wizycie u diabetologa dostałam insulinę doposiłkową... Cukry od 3 dni oszalały... Mam nadzieję że teraz wszystko wróci do normy... Na noc już 18 jednostek...
    W nocy śniło mi się że miałam cesarkę... Ciekawe czy to był proroczy sen i Mały jednak się nie odwróci??? Wizyta za tydzień w czwartek tak że zobaczymy co i jak :)

Czekam na info z wizyt dzisiejszych :)

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sny porodowe dzisiaj w nocy królowały! Zapiszcie je sobie i potem się zweryfikuje ze stanem faktycznym - może rzeczywiście niektóre z nich okażą się prorocze? :)

Dostałam od gina zadanie prowadzenia karty ruchów płodu i średnio mi to idzie, jak jestem w pracy. Nie mam czasu zastanawiać się, czy Mała się rusza, czy nie, i uzupełniam ją od przypadku do przypadku. Obawiam się, że w moim wykonaniu ta karta będzie miała zerowe znaczenie diagnostyczne...

Megi, czyżby dopadł Cię syndrom wicia gniazda? ;)
    Koleżanka, która niedawno urodziła, doradzała mi, żeby w ciąży nie wybierać żadnych kolorów ani nie robić rewolucji remontowej w domu, bo pod wpływem hormonów gust się zmienia i potem ciężko na efekty estetyczne takiego remontu patrzeć. Ona swojej wymyślonej, wychuchanej, dopracowanej w każdym szczególne szafy nie znosi, bo po porodzie okazało się, że jest w paskudnym kolorze ;)

MEGI81 lubi tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniuś ja w pierwszej ciąży też miałam dwie insuliny, czyli cztery razy dziennie musiałam brać. Będzie dobrze :-)
    Aaaa i razem wizytujemy za tydzień w czwartek :-)

Maniuś lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Martchen Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane!

uśmiałam się strasznie czytając o Waszych snach :)

ja wczoraj też miałam uroczy: szłam zrobić usg a tam zamiast normalnego gabinetu był weterynarz :D i nie chcieli mi usg zrobić ale powiedzieli, że posłuchamy serduszka.. no i nie mogli znaleźć.. ale w końcu się udało i normalnie pochwaliłam weterynarza :D

a jutro SR:) będziemy słuchać serduszek co spotkanie wiec się nie mogę doczekac ;)

w57vugpj9s4o3sn9.png

07/01/2017- 364 g Dziewczynki:)
    24/01/2017-548 g, 20/02/2017-1018g
    31/03/2017-2225g, 25/04/2017- 3400 g
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Sny porodowe dzisiaj w nocy królowały! Zapiszcie je sobie i potem się zweryfikuje ze stanem faktycznym - może rzeczywiście niektóre z nich okażą się prorocze? :)

Dostałam od gina zadanie prowadzenia karty ruchów płodu i średnio mi to idzie, jak jestem w pracy. Nie mam czasu zastanawiać się, czy Mała się rusza, czy nie, i uzupełniam ją od przypadku do przypadku. Obawiam się, że w moim wykonaniu ta karta będzie miała zerowe znaczenie diagnostyczne...

Megi, czyżby dopadł Cię syndrom wicia gniazda? ;)
    Koleżanka, która niedawno urodziła, doradzała mi, żeby w ciąży nie wybierać żadnych kolorów ani nie robić rewolucji remontowej w domu, bo pod wpływem hormonów gust się zmienia i potem ciężko na efekty estetyczne takiego remontu patrzeć. Ona swojej wymyślonej, wychuchanej, dopracowanej w każdym szczególne szafy nie znosi, bo po porodzie okazało się, że jest w paskudnym kolorze ;)

póki co to mam lenia i przeraża mnie to malowanie i cały ten bałagan :) na szczęście kolory wybraliśmy już jesienią i są to odcienie szarości i biel, więc bez żadnego szaleństwa :) i ewentualnie łatwe do przemalowania :)

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej a ja byłam dziś w szpitalu gdzie chciałam rodzic ale nie podają zzo i zastanwiam się jednak nad Olsztynem.
    Dziewczyny z Olsztyna który szpital polecacie?

Poza tym jestem troszkę przeziebiona i staram się opanować sytuacje ale niestety nie mogę porządnie wylezeć bo mnóstwo spraw na głowie a jutro zostaje pierwszy raz sama na dzien-dwa i to taki pierwszy raz i muszę się z tym ogarnąć.

Ja właśnie mam syndrom wicią gniazda-wczoraj malowalismy dziś zamowilam znowu szafę ale jak patrzę na kartony do wypakowania i prania i prasowania to mi się słabo robi :P

Tez mam nocne bóle, na szczęście tylko lewego biodra, ciężko aż się przekrecic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 16:05

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a orientujecie się może jak pobiera się ten wymaz na gbs i czy to boli? w ciąży 9 lat temu nie miałam tego badania, a teraz będę je miała robione po 35 tygodniu ciąży.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • bbee Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI81 wrote:
    Dziewczyny a orientujecie się może jak pobiera się ten wymaz na gbs i czy to boli? w ciąży 9 lat temu nie miałam tego badania, a teraz będę je miała robione po 35 tygodniu ciąży.
    pobierają wymaz, próbkę z pochwy i z odbytu. Nie powinno boleć. Ja się stresuję czy mój lekarz to robi rutynowo czy się trzeba prosić... A boję się, że o tym zapomnę.

MEGI81 lubi tę wiadomość

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • amilka87 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbee podejrzewam ze ten temat wróci i nasze forum nie da ci zapomnieć ;)

p19ucsqv9hbi49uu.png
    wersja z OM
    oar8skjoa5uwfzmc.png
    dqprj44j0rp9buta.png

• MEGI81 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbee wrote:
    pobierają wymaz, próbkę z pochwy i z odbytu. Nie powinno boleć. Ja się stresuję czy mój lekarz to robi rutynowo czy się trzeba prosić... A boję się, że o tym zapomnę.

będą mi coś w tyłek wkładać? boli już na samą myśl :(

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
‹‹ 1312 1313 1314 1315 1316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ