X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Anstice Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arwi wrote:
    yłam dziś na szkole rodzenia, miało być o połogu itp. i jestem zniesmaczona... O połogu coś tam było, o baby bluesie niby powiedziała, ale miało być o roli partner wtedy itp., a jedyne, co powiedziała, to żeby nie mówić kobiecie rzeczy typu "weź się ogarnij". Nic więcej. Potem się skupiła na... diecie matki karmiącej. Że nie można pomidorów, że nie można smażonego, że najlepiej to kurczak z ryżem, że ostre produkty odpadają... Bo dziecko może po tym źle reagować. Czekolady nie wolno absolutnie co najmniej 3 miesiące. Najwcześniej po miesiącu można zaczynać po kolei wprowadzać jakieś nowe produkty, ale maks jeden na parę dni, np. na śniadanie zjeść z pomidorem i potem już nic "drażliwego" nie jeść, bo jak dziecko źle zareaguje to przynajmniej będzie wiadomo, że to po pomidorku.
    No kurde, przedstawiła nam po prostu totalnie dietę matki karmiącej... :|

U mnie na szkole rodzenia bardzo dużo było wspomniane o roli ojca / faceta. Przede wszystkim bardzo ważne oby partner pomagał kobiecie w przygotowaniach, aby wiedział co jest zapakowane co kupowane nastawienie na jedność związku, współpraca oraz możemy na siebie liczyć. W trakcie porodu kiedy kobieta decyduje się na obecność partnera to dobra decyzja chociaż w pierwszej fazie porodu jeżeli mężczyzna nie chce być przy końcowym etapie. Kobiety zazwyczaj są bardzo wrażliwe a mężczyzna zazwyczaj siedzi cicho i nic nie mówi ale jest potrzebny przy podać pić, powachlować, zmienić pozycję, przede wszystkim wspierać! Tylko nie jeść przy kobiecie bo ona musi być na głodzie a czasem to długo trwa sam poród więc nie robić apetytu ciepłą bułeczką i głupio nie pytać jak się czujesz lub już rodzisz….! Po porodzie facet nie oblepia się nadgodzinami w pracy a w szczególnie w pierwszym miesiącu robi obiadek dla wycięczonej żony ;) faceci są zadani owcami więc u mnie na szkole rodzenia uczyli facetów kąpać dziecko, przebierać i przygotowywać. Faceci powinni uczyć karmić dziecko pić z butli, kobieta pachnie mlekiem i dłużej trwa nauka dziecka do butli.
    Co do jedzenia kobiet – u mnie na szkole mówili to co jesz w ciąży jesz jak karmisz. Jeżeli w ciązy je się czosnek, ostre potrawy to dziecko zna te smaki już przez wody płodowe, jeżeli przesadzimy np. z czosnkiem to dziecko na pewno odpowie grymasem na smak mleka. Nie rezygnujemy z normalnych posiłków nie jemy ryż i kurczak, jemy wszystko co rusza się pełza jest zielone i kolorowe. Czyli ZDROWO;) mamy spożywać dużo warzyw i owoców. Uwaga z cytrusami mogą uczulać więc nie spożywać w dużych ilościach. Jeżeli chodzi o czekoladę nie spożywać jej za dużo bo to zatwardza kupkę dziecka.

Czekamy na Ciebie Córeczko! Moje 2700 g szczęścia <3
    Kolejna wizyta 04.05.2017
    201705157147.png
  • Espera Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewa, Amilka, Kleopatra... Sorry że to napiszę, ale "cieszę się" że nie ja jedyna dobijam do 3 cyfrowej wagi. Choć ostatnio bronię się jak mogę...

Arwi - mnie biodra i kręgosłup bolą ale przy wstawanie i na początku chodzenia póki się nie rozchodzą... Masakra. Na dodatek leżenie na plecach już odpada - nie mogę oddychać i czuję jakby mi żołądek cisnął płuca....

Na dodatek ostatnio jakby się doba skurczyła - stąd rzadziej się odzywam... I zmęczenie dopada mnie już o 16 - najlepiej wtedy wskoczyłabym do wyrka, a tak naprawdę to początek dnia z rodzinką.
    Ostatnio też budzę się o 4 i zasnąć nie mogę... Ech uroki III trymestru zaczęły się na dobre. a w sobotę już zaczynam ósmy miesiąc - aż się wierzyć nie chce...

amilka87 lubi tę wiadomość

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • Anstice Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisałam z tą szkołą rodzenia.. ale u nas naprawdę nastawiają się na normalność, bardzo zadowolona jestem ze szkoly. Może słowa pisane tego nie oddają i nie potrafię tego przekazać tak do końca jak to mówią plus to że opisałam to skrótowo, ale mi szkoła daje fajną dawkę wiedzy. Za tydzień we wtorek ostatnie spotkanie.
    A czy wiedziałyście lizakach do zapakowania do szpitala? ;) Jak poród długo trwa nigdy nie możemy wykluczyć cesarki, kobieta nic nie może jeść tylko pić i może mieć lizaki na zmianę smaku. Ja na pewno zakupię paczkę chupa chups;)

Gratuluję udanych wizyt.!

I bardzo apetyczne foty tu weszły w dniu dzisiejszym o mniom mniom....

Ja robię pomidorową ;)Poza tym jestem totalnym leniem jeżeli chodzi o gotowanie w ciąży. Zazdroszczę pozytywnie wam tych inspiracji kulinarnych.

Czekamy na Ciebie Córeczko! Moje 2700 g szczęścia <3
    Kolejna wizyta 04.05.2017
    201705157147.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Czemu spanie jest rakie trudne ? :(

Każda jak widać coś ma z tym snem ech. Mnie strasznie męczą koszmary, budzę się zdenerwowana i cała mokra a dotego jak u Arwi (ale w mniejszym stopniu) bolą mnie biodra.

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Leirion Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ni się snilo dzis ze swiat zaatakowali kosmici którzy widzieli przyszłość. I bylam w Berlinie bo tam byly jakies ataki i spotkałam kolegę. Okazali się ze jest w związku z Dewą i Dewa jest w ciąży ;)

aneta.be, MEGI81 lubią tę wiadomość

w57vhgqs6gy512r8.png

p19uvfxmkm1szofn.png

• Hope_ Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny nawet nie wiecie, jakie to pokrzepiające, że nie tylko ja zaraz przekręcę licznik w wadze :P

ja umieram na dolegliwosci kostno stawowe - wiec doskonale rozumiem i te któe umierają na plecy i na biodra i na spojenie - normalnie jak wstaje to mam beczkę z samej siebie - gorzej niż babcia. zaczełam nawet myśłeć o kupnie drugiego materaca i nalozeniu go na łóżko, żeby tylko wyżej mieć ;)

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się dzisiaj śnił mój poród i że urodziła się jednak dziewczynka. Zabrali ją do szpitala, a ja pod wieczór dzwoniłam zapytać ile waży i mierzy i czy ktoś do mnie jeszcze przyjedzie, czy ja mam do szpitala sama przyjechać.... aaaa, bo urodziłam w domu i karetka nie zdążyła przyjechać ;)

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po spacerku, brzuch mi niestety nie dał dłużej pochodzić niż pół godziny ale lepszy rydz niż nic :)

U mnie na szkole rodzenia, choć to był przyspieszony kurs weekendowy podobne podejście jak u Anstice. W trakcie porodu facet jest, podaje pić, idzie o coś zapytać, masuje i nie wkurza :) Po urodzeniu karmi butlą (jeśli jest problem z KP), kąpie i pomaga we wszystkim kobiecie. A co do diety to też w zależności od dziecka, u nas położna mówiła "można wszystko co nie można tylko z wolna i ostrożna" :)

uwo9yx8db7dsv504.png
  • Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas za tydzien bedzie porod i bedzie babka mowic co ma robic facet bedzie mnie chlop masowal zeby pocwiczyc:D chyba to bedzie najfajniejsza lekcja z SR:D

a ostatnio mowila i tu UWAGA MOZE SIE PRZYDAC nawet nie wiedzialam ze jest cos takiego jak nakladki na toalete, w rosmanie za pare zlotych mozna kupic 10 szt na pewno sie przydadza po porodzie zeby moc sie psokojnie zalatwic a nie na malysza;)

a ja dzisiaj kuchenne eksperymenty, pierwszy raz robilam surowke colesław (moze i proste ale nie umialam ;)) wroci najwiekszy krytyk kulinarny w miescie (czyt. moj maz) i oceni, bo sie prosil o nia. do tego pierwszy raz robie zeberka w sosie wlasnym. jakby ktoras chciala podesle linki z przepisami.

a mowilam wam ze bede musiala robic znowu glukoze przez ten dziwny wynik co mialam? (75/73/89) ale po 32tc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 14:10

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też ciężko ze spaniem. Mikołaj leży główką w dół i ciśnie na pęcherz, a nogami kopie po lewej stronie w okolicach żeber. w nocy muszę wstawać do toalety i już Synek się śmieje, że jestem "lejuch pospolity" :) do tego też mnie biodra bolą.

Dzisiaj podpisaliśmy umowę na pobranie krwi pępowinowej i fragmentu sznura pępowiny.

We wtorek mam kolejne spotkanie z położną i będzie wykład o karmieniu piersią i pierwszej pomocy u niemowląt.

A ogólnie to u nas młyn, bo wymyśliliśmy sobie malowanie całego mieszkania oprócz salonu, który całkowicie wyremontowaliśmy w listopadzie. no i w połowie marca zaczynamy akcję, a znając życie na malowaniu się nie skończy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 14:13

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • Maniuś Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dzisiaj po wizycie u diabetologa dostałam insulinę doposiłkową... Cukry od 3 dni oszalały... Mam nadzieję że teraz wszystko wróci do normy... Na noc już 18 jednostek...
    W nocy śniło mi się że miałam cesarkę... Ciekawe czy to był proroczy sen i Mały jednak się nie odwróci??? Wizyta za tydzień w czwartek tak że zobaczymy co i jak :)

Czekam na info z wizyt dzisiejszych :)

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sny porodowe dzisiaj w nocy królowały! Zapiszcie je sobie i potem się zweryfikuje ze stanem faktycznym - może rzeczywiście niektóre z nich okażą się prorocze? :)

Dostałam od gina zadanie prowadzenia karty ruchów płodu i średnio mi to idzie, jak jestem w pracy. Nie mam czasu zastanawiać się, czy Mała się rusza, czy nie, i uzupełniam ją od przypadku do przypadku. Obawiam się, że w moim wykonaniu ta karta będzie miała zerowe znaczenie diagnostyczne...

Megi, czyżby dopadł Cię syndrom wicia gniazda? ;)
    Koleżanka, która niedawno urodziła, doradzała mi, żeby w ciąży nie wybierać żadnych kolorów ani nie robić rewolucji remontowej w domu, bo pod wpływem hormonów gust się zmienia i potem ciężko na efekty estetyczne takiego remontu patrzeć. Ona swojej wymyślonej, wychuchanej, dopracowanej w każdym szczególne szafy nie znosi, bo po porodzie okazało się, że jest w paskudnym kolorze ;)

MEGI81 lubi tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniuś ja w pierwszej ciąży też miałam dwie insuliny, czyli cztery razy dziennie musiałam brać. Będzie dobrze :-)
    Aaaa i razem wizytujemy za tydzień w czwartek :-)

Maniuś lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Martchen Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane!

uśmiałam się strasznie czytając o Waszych snach :)

ja wczoraj też miałam uroczy: szłam zrobić usg a tam zamiast normalnego gabinetu był weterynarz :D i nie chcieli mi usg zrobić ale powiedzieli, że posłuchamy serduszka.. no i nie mogli znaleźć.. ale w końcu się udało i normalnie pochwaliłam weterynarza :D

a jutro SR:) będziemy słuchać serduszek co spotkanie wiec się nie mogę doczekac ;)

w57vugpj9s4o3sn9.png

07/01/2017- 364 g Dziewczynki:)
    24/01/2017-548 g, 20/02/2017-1018g
    31/03/2017-2225g, 25/04/2017- 3400 g
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Sny porodowe dzisiaj w nocy królowały! Zapiszcie je sobie i potem się zweryfikuje ze stanem faktycznym - może rzeczywiście niektóre z nich okażą się prorocze? :)

Dostałam od gina zadanie prowadzenia karty ruchów płodu i średnio mi to idzie, jak jestem w pracy. Nie mam czasu zastanawiać się, czy Mała się rusza, czy nie, i uzupełniam ją od przypadku do przypadku. Obawiam się, że w moim wykonaniu ta karta będzie miała zerowe znaczenie diagnostyczne...

Megi, czyżby dopadł Cię syndrom wicia gniazda? ;)
    Koleżanka, która niedawno urodziła, doradzała mi, żeby w ciąży nie wybierać żadnych kolorów ani nie robić rewolucji remontowej w domu, bo pod wpływem hormonów gust się zmienia i potem ciężko na efekty estetyczne takiego remontu patrzeć. Ona swojej wymyślonej, wychuchanej, dopracowanej w każdym szczególne szafy nie znosi, bo po porodzie okazało się, że jest w paskudnym kolorze ;)

póki co to mam lenia i przeraża mnie to malowanie i cały ten bałagan :) na szczęście kolory wybraliśmy już jesienią i są to odcienie szarości i biel, więc bez żadnego szaleństwa :) i ewentualnie łatwe do przemalowania :)

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej a ja byłam dziś w szpitalu gdzie chciałam rodzic ale nie podają zzo i zastanwiam się jednak nad Olsztynem.
    Dziewczyny z Olsztyna który szpital polecacie?

Poza tym jestem troszkę przeziebiona i staram się opanować sytuacje ale niestety nie mogę porządnie wylezeć bo mnóstwo spraw na głowie a jutro zostaje pierwszy raz sama na dzien-dwa i to taki pierwszy raz i muszę się z tym ogarnąć.

Ja właśnie mam syndrom wicią gniazda-wczoraj malowalismy dziś zamowilam znowu szafę ale jak patrzę na kartony do wypakowania i prania i prasowania to mi się słabo robi :P

Tez mam nocne bóle, na szczęście tylko lewego biodra, ciężko aż się przekrecic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 16:05

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a orientujecie się może jak pobiera się ten wymaz na gbs i czy to boli? w ciąży 9 lat temu nie miałam tego badania, a teraz będę je miała robione po 35 tygodniu ciąży.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • bbee Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI81 wrote:
    Dziewczyny a orientujecie się może jak pobiera się ten wymaz na gbs i czy to boli? w ciąży 9 lat temu nie miałam tego badania, a teraz będę je miała robione po 35 tygodniu ciąży.
    pobierają wymaz, próbkę z pochwy i z odbytu. Nie powinno boleć. Ja się stresuję czy mój lekarz to robi rutynowo czy się trzeba prosić... A boję się, że o tym zapomnę.

MEGI81 lubi tę wiadomość

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • amilka87 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbee podejrzewam ze ten temat wróci i nasze forum nie da ci zapomnieć ;)

p19ucsqv9hbi49uu.png
    wersja z OM
    oar8skjoa5uwfzmc.png
    dqprj44j0rp9buta.png

• MEGI81 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbee wrote:
    pobierają wymaz, próbkę z pochwy i z odbytu. Nie powinno boleć. Ja się stresuję czy mój lekarz to robi rutynowo czy się trzeba prosić... A boję się, że o tym zapomnę.

będą mi coś w tyłek wkładać? boli już na samą myśl :(

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
‹‹ 1312 1313 1314 1315 1316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ