X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • neczka90 Koleżanka

Wysłany: 6 października 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo różnych bakterii... Jak okazało się, że miałam krwiaczka wstrzymaliśmy się z mężem jeżeli chodzi o współżycie. Teraz lekarz powiedział, że nie widzi przeciwskazań, ale zawsze trzeba ostrożniej ;) Chyba trochę fisiujemy bo jest to nasza pierwsza ciąża. Ostatnio rozmawialiśmy na ten temat czy mąż powinien się przebadać tzn. zrobić sobie jakieś badanie czy nie ma bakterii? Wcześniej mieliśmy przygodę, że jakąś miał, która była bardziej groźna dla mnie niż dla niego i teraz nie wiemy czy lepiej się zabezpieczać czy przebadać czy jak???
    A jak u was z tymi sprawami w ciąży?

strawberry juice lubi tę wiadomość

m3sxskjolk535f4w.png
  • Millciaa Koleżanka

Wysłany: 6 października 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)

Długo się nie odzywałam ale powiem Wam że to tej pory odsypiam te wesele i nadal się wyspać nie mogę.

Muszę się Wam pochwalić. Wczoraj byłam na wizycie u gin. Przełożył mi z piątku na wczoraj. Widziałam naszego kropeczka i serducho też mu biło. Ma 6,2 mm i 122 u/min. Termin mam na 28.05 według USG. :) Jestem taka szczęśliwa.

Gratuluję Wam kochane udanych wizyt. Bo widziałam że też ich dużo było :)
    Widziałam chyba że i nowe majówki dołączyły. Witam :)

Widziałam również że u Promyczka smutek. Tak mi przykro. Trzymaj się kochana :(

Zaczynam znowu Was regularnie śledzić bo tak piszecie że nie jestem w stanie nadrobić.

strawberry juice, Karotka, sylwucha89, Mabelle, Hope_, Kleopatra lubią tę wiadomość

• Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja bylam na miescie pozalatwiac sprawy związane z obroną. Jeszxze jutro trzy miejsca obskocze i z glowy. Moglam w sumie isc dzisiaj za ciosem, ale u mnie pogoda tez do d... az nic sie nie chce..
    W zwiazku z opryszczką stosuję na razie miód i inne domowe pierdoły, w aptekę nie chcem sie bawić w ciązy, wole nie ryzykowac jakims zoviraxem czy czymś.
    Co do prenatalnych to ja robię tylko usg z oceną przeziernosci i kosc nosowa. U mnie kosztuje 150zl wiec to nie duzo

age.png
  • Espera Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, Toska wiedziałam że to stara infekcja! Teraz masz to czarno na białym :-)
    Jeżeli chodzi o " te sprawy" to niestety u nas zakaz z uwagi na odklejające łożysko...
    Dziś na razie plamienia nie ma... I niech tak zostanie... Zasiadam do Bridget Jones 2 :-)
    Wczoraj była jedynka... uwielbiam!

toska_88 lubi tę wiadomość

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bezimienna wrote:
    Jakie zakażenie? - sorki jak nie doczytałam, ale totalnie po urlopie się nie mogę odnaleźć.
    Ja też się zapisałam na to badanie i szczerze powiem 450 zł też mnie odstrasza. Jednakże mam stwierdzoną bakterię e.coli ;/ i zastanawiam się czy jednak się nie zdecydować. A do tego moja szwagierka ma chorobę genetyczną i wolałabym wiedzieć, czy wszystko jest ok.
    GIN o tym e.coli mówi, że to nie problem - póki idzie wszystko dobrze. łykam dupka plus zwiększoną dawkę kwasu foliowego i żadnych problemów nie mam. Najważniejsze, żebym dużo piła wody - 4-5 litrów i biegała do toalety. Nie jestem pierwsza, ani ostatnia z tym.
    W badaniach wyszła mi toksoplasmoza ale po dodatkowym badaniu okazało się to starym zakażeniem . Mi lekarz na podstawowym usg zrobi podstawowe pomiary a gdyby coś nie tak to wtedy na prenatalne. Nikt z mojego otoczenia nie szedł na to sam z siebie płacąc ale jak szwagierka ma jakąś chorobę genetyczna to chyba jakieś ryzyko jest? Mój brat też jest chory ale wady wrodzone ma po zachorowaniu mamy na rozyczke w 1 trymestrze a nie wady genetyczne ale to decyzja każdego z osobna

• mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika proponowałabym zrobic tą tabelke alfabetycznie :) bedzie prościej nickami

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • karola81 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Ja już po wizycie. Kropek mój maleńki ma 1.19cm i pięknie bije mu serduszko, nawet słyszałam :-). Założył mi w końcu kartę i dał skierowanie na badania: morfologię, Hbs- antygen i VDRL. jestem mega szczęśliwa, że wszystko ok. Kolejna wizyta 26.10.

Agus26m, sylwucha89, strawberry juice, Maniuś, toska_88, mon!ta^, Nieśmiała, sylwia1985, Mabelle, marie_marie22, Hope_, Moniqaaa, Kleopatra lubią tę wiadomość

09.2005 Kaja <3
    08.2010 Aleksander <3
    pvjs3eeabzl5kbr6.png
  • Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    duzy jest!:) Ty tez masz 7t0d?

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • karola81 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia N. wrote:
    duzy jest!:) Ty tez masz 7t0d?
    tak, równiutko 7 tyg.Myślisz, że duży?

09.2005 Kaja <3
    08.2010 Aleksander <3
    pvjs3eeabzl5kbr6.png
  • Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde u mnie Igg 34, dr napisala wyniki. Są prawidłowe Ze względu na dodatni wynik IgG toxoplazmozy nalezy dodatkowo wykonać badanie na awidność (badanie krwi) aby określić kiedy przeszła Pani toxoplazmozę.

czyli co bo sie gubie?

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • karola81 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola81 wrote:
    tak, równiutko 7 tyg.Myślisz, że duży?
    Nie no twój kropek miał wczoraj 1 cm, to tylko 2 mm różnicy. Dopiero zobaczyłam

09.2005 Kaja <3
    08.2010 Aleksander <3
    pvjs3eeabzl5kbr6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neczka90 wrote:
    strawberry a czy jest to czymś spowodowane, w sensie wasza decyzja? jest jakieś prawdopodobieństwo, że coś może być nie tak? czy po prostu chcecie wiedzieć?

Po prostu chcemy wiedziec. A prawdopodobienstwo zawsze jest. Kazdy z nas jest nosicielem kilku chorob genetycznych, jesli partner jest nosicielem tych samych to juz prawdopodobienstwo jest duze. W rodzinie nie mamy chorob genetycznych. Ale ja duzo wiem, duzo widzialam, pewnie za duzo. Chce dla wlasnego spokoju :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mon!ta^ wrote:
    Tylko nid można podawać nazw leków chyba że dostajesz prawo na to żeby umieścić to w rozpisce. Dużo latania by było przy tym załatwiania itd.

Ale mozna nazwy substacji. Ze np paracetamol można a ketoprofen nie. Morfine można a petydyne nie. I tak dalej. A farmaceuta w aptece nazwy lekow po substancjach zna :)

• neczka90 Koleżanka

Wysłany: 6 października 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strawberry juice wrote:
    Po prostu chcemy wiedziec. A prawdopodobienstwo zawsze jest. Kazdy z nas jest nosicielem kilku chorob genetycznych, jesli partner jest nosicielem tych samych to juz prawdopodobienstwo jest duze. W rodzinie nie mamy chorob genetycznych. Ale ja duzo wiem, duzo widzialam, pewnie za duzo. Chce dla wlasnego spokoju :)

Zadam teraz może głupie pytanie, ale jestem po prostu zielona w tym temacie. Skoro na PAPPa pobierają moją krew tylko to jak to wyliczą wszystko?

m3sxskjolk535f4w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neczka 90,

Chodzi o to ze w ciazy w Twojej krwi pojawiaja sie rowniez skladniki DNA plodu. I na tej zasadzie dziala test pappa czy nifty, ze wylapuja markery rzucajace podejrzenie niektorych chorob. ( Tak jak np. przy nowotworze we krwi pojawiaja sie okreslone markery nowotworowe - przepraszam za porownanie. I tak np. wynik bialka A (papp-a) i wolnej jednostki hcg czyli TEST PAPPA polaczony z pomiarem przeziernosci i kosci nosowej pokazuje jakie jest prawdopodobienstwo zespolu downa, edwardsa, patau. Jesli jest wysokie to proponuje sie amniopunkcje. Nalezy jednak pamietac ze jest to tylko prawdopodobienstwo i wysokie nie oznacza ze dziecko bedzie chore, a niskie choroby nie wyklucza. Zwlaszcza ze mlody wiek to prawdopodobienstwo obniza a od 35 r.z prawdopodobienstwo rosnie. Wiec jedna z wazniejszych skladowych wyniku jest wiek.

Wydaje mi sie ze decyzja indywidualna i kazdy sam musi siebie zapytac czy chce to robic czy nie. Ja chce. Bo wierze ze mnie to uspokoi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 14:43

mon!ta^, neczka90, julita, lilou lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia N. wrote:
    kurde u mnie Igg 34, dr napisala wyniki. Są prawidłowe Ze względu na dodatni wynik IgG toxoplazmozy nalezy dodatkowo wykonać badanie na awidność (badanie krwi) aby określić kiedy przeszła Pani toxoplazmozę.

czyli co bo sie gubie?
    Czyli to co mnie stresowalo od wczoraj . Też igG mi wyszło 26 i od razu wczoraj zrobiłam wynik na awidnosc żeby wiedzieć kiedy doszło do zakażenia toksoplasmoza. U mnie ten wynik 90 zł i nie trzeba być na czczo a wynik jest na następny dzień im awidnosc większą tym dalej było zakażenie a jak mała to antybiotyk i leczenie.

strawberry juice, Klaudia N. lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia N. wrote:

czyli co bo sie gubie?

Czyli przechodzilas, pewnie jakis czas temu. Zwlaszcza jesli IgM jest bardzo niskie. A doktor woli dmuchac na zimne i dobrze. Glowa do gory, wierze ze bedzie dobrze. Czesc lekarzy tego wcale nie zleca ;)

• neczka90 Koleżanka

Wysłany: 6 października 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strawberry juice wrote:
    neczka 90,

Chodzi o to ze w ciazy w Twojej krwi pojawiaja sie rowniez skladniki DNA plodu. I na tej zasadzie dziala test pappa czy nifty, ze wylapuja markery rzucajace podejrzenie niektorych chorob. ( Tak jak np. przy nowotworze we krwi pojawiaja sie okreslone markery nowotworowe - przepraszam za porownanie. I tak np. wynik bialka A (papp-a) i wolnej jednostki hcg czyli TEST PAPPA polaczony z pomiarem przeziernosci i kosci nosowej pokazuje jakie jest prawdopodobienstwo zespolu downa, edwardsa, patau. Jesli jest wysokie to proponuje sie amniopunkcje. Nalezy jednak pamietac ze jest to tylko prawdopodobienstwo i wysokie nie oznacza ze dziecko bedzie chore, a niskie choroby nie wyklucza. Zwlaszcza ze mlody wiek to prawdopodobienstwo obniza a od 35 r.z prawdopodobienstwo rosnie. Wiec jedna z wazniejszych skladowych wyniku jest wiek.

Wydaje mi sie ze decyzja indywidualna i kazdy sam musi siebie zapytac czy chce to robic czy nie. Ja chce. Bo wierze ze mnie to uspokoi :)

Dzięki za wyjaśnienie :)Ja nadal się waham i głupieję... :(

Uszczesliwiona lubi tę wiadomość

m3sxskjolk535f4w.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neczka90 wrote:
    Kwestia indywidualna :)

strawberry juice, neczka90 lubią tę wiadomość

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neczka90 wrote:

Staralam sie :) Ciezko nie zglupiec. Kazda z nas marzy zeby w maju przytulac zdrowego malucha :)

neczka90 lubi tę wiadomość

‹‹ 249 250 251 252 253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ