X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Kofeina i Uska gratuluję udanych wizyt i poznania płci!

Kamila jeżeli masz umowę o pracę na czas określony do dnia porodu i pracodawca nie zamierza Ci jej przedłużać to należy Ci się zasiłek macierzyński z ZUS. Miałam tak w poprzedniej ciąży, tylko że pracodawca zatrudniał ponad 20 osób. Po porodzie musiałam wysłać do pracodawcy wniosek urlopowy na dzień porodu i złożyć wniosek do ZUS w jakim wymiarze chcę pobierać zasiłek macierzyński. Jeżeli dobrze pamiętam to jeżeli chcesz wykorzystać rok macierzyńskiego w wymiarze 80% masz dwa tygodnie na złożenie wniosku. Najlepiej przed porodem przejdź się do ZUS wtedy Ci wszystko wytłumaczą.

Dewa ja chodzę prywatnie. Na każdej wizycie mam badanie ginekologiczne, usg i słuchanie serduszka detektorem płacę 100 zł. Badania mam na NFZ bo moja gin przyjmuje również w przychodni i zakłada tam nam karty abyśmy nie płaciły dodatkowo za badania. Do tego w nagłych przypadkach można jechać do niej do szpitala i wtedy nic nie płacisz.

kamyla112, Kofeina lubią tę wiadomość

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwucha89 wrote:
    Hej :)

Kofeina i Uska gratuluję udanych wizyt i poznania płci!

Kamila jeżeli masz umowę o pracę na czas określony do dnia porodu i pracodawca nie zamierza Ci jej przedłużać to należy Ci się zasiłek macierzyński z ZUS. Miałam tak w poprzedniej ciąży, tylko że pracodawca zatrudniał ponad 20 osób. Po porodzie musiałam wysłać do pracodawcy wniosek urlopowy na dzień porodu i złożyć wniosek do ZUS w jakim wymiarze chcę pobierać zasiłek macierzyński. Jeżeli dobrze pamiętam to jeżeli chcesz wykorzystać rok macierzyńskiego w wymiarze 80% masz dwa tygodnie na złożenie wniosku. Najlepiej przed porodem przejdź się do ZUS wtedy Ci wszystko wytłumaczą.

Dewa ja chodzę prywatnie. Na każdej wizycie mam badanie ginekologiczne, usg i słuchanie serduszka detektorem płacę 100 zł. Badania mam na NFZ bo moja gin przyjmuje również w przychodni i zakłada tam nam karty abyśmy nie płaciły dodatkowo za badania. Do tego w nagłych przypadkach można jechać do niej do szpitala i wtedy nic nie płacisz.

Dzięki sylwucha89 za odpowiedź. Dzwoniłam do ZUS i powiedzieli mi to samo co ty. Jeśli obawiam się, że pracodawca nie zdąży dostarczyć dokumentów do ZUS to sama mogę to zrobić. I tak zrobię. Bardzo się ciesze, że nie muśże więcej zachodzić do mojej pracy. Dowiedziałam się, że mają wielkie żale bo poszłam na zwolnienie. Bo niby nie chciało mi się pracować, ale nie widzą tego że nie było dla mnie warunków.

sylwucha89 lubi tę wiadomość

• Ju14 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI81 wrote:
    Ja robiłam badania na krzepliwość i mutacje po poronieniu i wszystko wyszło ok. Ale przez to że w marcu straciłam Aniołka, bo jego serduszko przestało bić w 10 tygodniu, to teraz dostałam profilaktycznie, bo wtedy po acardzie robiły mi się siniaki. Lekarz stwierdził, że lepiej dmuchać na zimne.

Sama sobie robisz zastrzyki w brzuch?

Tak sama robię. W pierwszej ciąży też robiłam. Zaczęłam jakoś koło 4miesiąca, a teraz od samego początku muszę.
    W pierwszej ciąży tak mnie nie bolało, nie wiem czy skóra tak się rozeszła czy co, bo czasami mam takie wylewy i siniaki i boli strasznie. No ale co zrobić, mus to mus ;)

MEGI81 lubi tę wiadomość

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jahoda9102 wrote:
    Hej dziewczyny! Jestem wściekła jak cholera. Nigdy z mężem nie wyjezdzalismy osobno no chyna że z rodzicami ja jak on pracował ale jesli chodzi o wyjazdy rozrywkowe to zawsze razem. Mój mąż ma szkolenie dwudniowe i spoko nic mi nie przeszkadza. Okazalo sie że pokoje są dwuosobowe do czego się nie przyznał tylko przypadkiem się dowiedziałam. Nienawidze oszukiwania. Najlepsze jest to że jadą tylko ludzie z jego działu a w nim pracują same kobiety no i mój mąż. Ciekawe z kim vedzie w pokoju nie? Skoro nie ma jednoosobowych i z tego co zrozumiałam będzie nocowal z jakąś babą... No to są jakieś żarty.....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 12:19

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uuuuuu...szczerze mówiąc to nie wiem, jak zareagowałabym w takiej sytuacji :D Może gdybym znała kobietę, z którą Mój miałby dzielić pokój to inna sprawa. Jesteśmy dorośli, ufamy sobie...AAAAAAAALE :D Mój Ukochany ma zbyt wiele uroku osobistego, żeby go tak swobodnie wystawiać na pokusę innych kobiet. Wiem, że mnie kocha. Wiem, że by nie zdradził, bo nie jest głupi. Ale po co fundować wyobraźni takie pole do popisu :D

A ja...a ja się Wam przyznam, że wczoraj kupiłam pierwszą rzecz dla Maleństwa. Pierwsza!!! :D Zestaw do kąpieli, czyli wanienka i jeszcze kilka innych elementów. Pochwalę się, a co:

http://allegro.pl/showitem/description/6542435852.html

Nie wiem, czy wszystko się przyda, nie wiem czy to dobry zakup, ale musiałam, po prostu :) Cena też nie powala, moim zdaniem jest niska. Eeech, aż się cieplej zrobiło. W koszyku na allegro już mam więcej rzeczy, heh. Czekają na mój impuls :D

Ju14, blubka, MEGI81 lubią tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:

Zostaje wozek, kosz mojzesza, lozeczko dla Leo i troche ciuchow, chyba ze stanow sie cud i to bedzie dziewczynka to nie recze za siebie :D

Jak znajdziesz jakieś fajne łóżeczko dla synka to proszę podziel się, bo mam prawie 16mc córkę w domu i też musimy jej zmienić łóżeczko :)

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa wrote:

A ja...a ja się Wam przyznam, że wczoraj kupiłam pierwszą rzecz dla Maleństwa. Pierwsza!!! :D Zestaw do kąpieli, czyli wanienka i jeszcze kilka innych elementów. Pochwalę się, a co:

http://allegro.pl/showitem/description/6542435852.html

Nie wiem, czy wszystko się przyda, nie wiem czy to dobry zakup, ale musiałam, po prostu :) Cena też nie powala, moim zdaniem jest niska. Eeech, aż się cieplej zrobiło. W koszyku na allegro już mam więcej rzeczy, heh. Czekają na mój impuls :D

Uuuu, ale superowe! Wszystko Ci się przyda! Ja w sumie nie miałam termometru i krzesełka ale myślę, że będziesz z tego bardzo często korzystała :)

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Espera Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_ wrote:
    ja chodze prywatnie (place 150 za wizyte) i do medicover z pracy, wiekszosc badań zleca mi lekarka z medi, z jedne tylko płaciłam (cytomegalia) bo teog nie mialam w pakiecie), a tak to krew mocz, toxo itp to mialam w pakiecie.
    prenatalne 300zł.
    Ja tez ma medicover z pracy, cytomegalie miałam w pakiecie, pappa i usg gen tez ale nie mieli z nikim w slupsku umowy i kase maja mi oddać. Fakturę już im przesłałam.... Zapłacić musiałam chyba tylko za bialko s wolne...moj gin tez na medicover i wszelakie badania...

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • WreszcieMama Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 19:01

Ju14 lubi tę wiadomość

zem3o7esxha3u0v7.png
  • Espera Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia N. wrote:
    Tak piszecie o tej rwie i podobno moja mame tez zlapalo w ciazy ze mna bo miala tylozgiecie i ja tez mam delikatne. Oby mnie ominelo!
    Tez mam tylogięcie i w pierwszej ciazy w 7 miesiącu mnie złapała delukatna rwa i odzywała już się do końca...

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WreszcieMama wrote:
    Mój ma w firmie samych facetów, taka praca... Na szczęście dla mnie bo pewnie bym wariowała z zazdrości przy mojej wyobraźni :) jemu ufam ale nie innym kobietom.

No właśnie, kobiety to kobiety ;)
    a jak jeszcze po imprezie alkoholowej?...

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ju14 ja juz znalazlam ;) tylko tak jak pisalam u nas jest problem bo wylazi po sciance lozka na ktorej nie ma szczeblu, tych wyjmowanycj tez nie moge bo by rozniosl pol domu wiec zamowie mu takie http://www.pinio.com.pl/kolekcja/basic/lozeczko-140x70/220
    Jest wieksze a pozniej cak jedna scianke zdejme i bedzie mial tapczanik ;)

Ju14 lubi tę wiadomość

• Espera Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uska pięknie!!! Brawo, geatuluje!!!

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • Uska Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dewa ciekawy ten zestaw:-) jaka cena jesli moge wiedziec? moze tez bym sie skusila:-)

8p3o9n7341hz3y1v.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uska, bardzo się cieszę!!! :D

qb3canlimmmj6sap.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z trójmiasta i okolic moze was zainteresuje, a moze juz czytałyście. Szkoda słów ....

http://www.tvn24.pl/pomorze,42/gdansk-prokuratura-bada-smierc-noworodka-czy-lekarze-popelnili-blad,692621.html

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • blubka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa super ten zestaw fundnęłaś dzidziusiowi ;-)

• Kamilutek Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwucha89 wrote:
    Jeżeli dobrze pamiętam to jeżeli chcesz wykorzystać rok macierzyńskiego w wymiarze 80% masz dwa tygodnie na złożenie wniosku. Najlepiej przed porodem przejdź się do ZUS wtedy Ci wszystko wytłumaczą.

Od razu trzeba zadeklarować, że idzie się na rok czy można na przykład pójść najpierw na pół roku a potem kolejne pół dobrać?

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teściowa widzi mnie po 2 tyg i pierwszy tekst " ale się szeroka zrobiłaś " . Nie przytyłam nawet kilograma .

Rudzik lubi tę wiadomość

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
    20 lat . Łódź/Jelenia Góra
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2017, 22:04

uwo9yx8db7dsv504.png
‹‹ 581 582 583 584 585 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ