X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    dziewczyny co do macierzyńskiego to jak nie dostaniecie 1000 zł to ZUS musi wyrównać. Przeliczcie sobie jak opłaca sie go podzielic. Ja biorę 100/60 i przez pol.roku będą mi wyrownywac do tego tysiaka. Oczywiście oficjalnie nikt o tym nie mówi ale moja księgowa pytala w zusie ;)
    To zależy kto ile zarabia ;)

blubka, MEGI81 lubią tę wiadomość

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Karissa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od jakichś 10min wyczuwam na dole brzucha takie jakby mizianie od srodka... nie wiem czy to pierwsze wyczuwalne ruchy czy moze jednak kanapka, która zjadłam 20min temu :p

WreszcieMama lubi tę wiadomość

13.06.2015 - Nasz Wielki Dzień <3
    26.08.2016 - Mamy to! :) Do zobaczenia w maju! <3
    nzjd9n73gdw2fstu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2016, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Karissa to ja mam to samo ale u mnie to chyba bigos...
    Jezuuu nigdy nie jadlam bigosu...

Karissa i gdzie planujesz rodzic? Gdzie chodzisz do gina?

Karissa lubi tę wiadomość

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tu tak cicho? Tylko ja nie śpię od 7? ;) mój syn już wyspany oczywiście. Teraz zażądał sniadanka.
    Nie wiem gdzie będę rodziła, ani jak :( wolę o tym jeszcze nie myśleć :(

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • blubka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 00:05

• blubka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    dziewczyny co do macierzyńskiego to jak nie dostaniecie 1000 zł to ZUS musi wyrównać. Przeliczcie sobie jak opłaca sie go podzielic. Ja biorę 100/60 i przez pol.roku będą mi wyrownywac do tego tysiaka. Oczywiście oficjalnie nikt o tym nie mówi ale moja księgowa pytala w zusie ;)

Jednak zrobię tak jak ty :-) bo w ciągu 5 miesięcy byłabym tratna jedną okrągła wypłatę, a tak zyskam 2 wartości wypłaty

• Uska Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczynki;-) milej soboty:-) u mnie niestety leje.

8p3o9n7341hz3y1v.png
  • bbee Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra, ja nie śpię od 5.00 ale 3h siedziałam z książką;)

Zazdroszczę Wam dziewczyny możliwości wyboru szpitala, u nas w promieniu ok 100 km nie ma więcej szpitali od jedynego miejskiego, który nie ma za dobrych opinii, łącznie z moją własną.

Wilgoć straszna w powietrzu, moje dziecko znowu kaszle :( przy jej astmie to się zawsze kończy źle :(

Co do ruchów to faktycznie czasami ciężko rozpoznać, ja ostatnio mam wrażenie, że moje tak kopie jakby w głąb brzucha, że czuję takie "echo". Juz czekam na takie porządne kopanie i się robię niecierpliwa ;) Bo bywają dni, że nie czuję prawie nic i się wtedy zaczynam martwić.

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny!
    Ja właśnie z kubkiem mleka z kapką kawy szukam jakiegoś przepisu na dobre ciasto na deser. Mam resztkę żurawiny i mus truskawkowy z zamrażarce i tak mi oba owoce idą z marcepanem i lukrem pomarańczowym :) niby wszystko wiem, teraz jeszcze muszę dopasować przepis.

Ja rodzić będę w Niemczech tylko jeszcze nie wiem, gdzie. Wszystko będzie zależało od wyników krwi, bo jak będą problemy z krzepnięciem, to muszę trafić do kliniki z oddziałem hematologicznym (czyli uniwersytecka u mnie, jakieś 200 km w jedną stronę), a jeśli uda się te czynniki krzepliwości wyrównać, to mam fajny szpital 20 km od mojego miejsca zamieszkania. Jeszcze nie wiem też, czy będzie sn czy cc, mam dużą wadę wzroku i brzuch poryty bliznami, ale macicę nietkniętą.

Jak sn to nie ma problemu, jadę na oddział podczas akcji porodowej i finito. Jak cc to najpierw muszę odbyć pielgrzymki po niemieckich lekarzach, żeby dostać skierowanie na cc (leczę się w PL bo tu pracuję, ale mieszkam w DE, tuż przy granicy, więc zbyt dobrej opieki lekarskiej (specjalistycznej, bo niestety podlegam pod haslo - trudna ciaza) w promieniu 100 km nie ma).

Miłego dnia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2016, 08:27

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • bbee Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI81 wrote:
    Mam to samo. Tylko, że ja kilka razy w życiu miałam już atak rwy kulszowej i podejrzewam, że znów może się pojawić. Jak byłam w ciąży z synem, to przez to dziadostwo wylądowałam w 6 miesiącu na tydzień na patologii ciąży, bo nie mogłam się ruszać. Mam tyłozgięcie macicy i podobno jak się rozrastała, to zaczęła uciskać na jakiś nerw. Później łapało mnie, jak miałam dłużej pochyloną pozycję. Niech ktoś Ci rozmasuje to miejsce.
    Położyłam się wczoraj na macie masującej i rozgrzewającej, niby niewiele dało, ledwo mogłam prosto leżeć, ale po jakimś czasie przeszło... Takie uczucie jak przy przewianej nerce, jakby skurcz trochę i promieniujący ból. Zobaczymy czy będzie wracać ale boję się schylać.

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej helooo! Zaczynam 16 tc ! Jupiiii coraz lepiej! Ja mam szpital 3 km ,15,40,i że 3w obrębie 50 km od domu. Będę rodzic w tym co poprzednio 40 km od domu z3 względu na to że tylko tam jest dużo oddział neonatologiczny gdzie są wszyscy specjaliści i sprzęt do ratowania dziecka od 28 tc. Z jednej strony fajnie byłoby 3 km od domu bo zawsze ktoś by mógł do mnie podjechać ale lekarz mnie nastraszyl że w razie gdyby przy cc okazało się że coś z dzieckiem nie tak to tylko dziecko by przywieźli di innego szpitala a tamten nam sprawdzony i byłam bardzo zadowolona. Myślę jesżyczę o wykupieniu prywatnej sali poporodowej bo na 3 doby to tylko 100 zł ale niewiem czy byłabym zadowolona sama. Tak to zawsze na sali we 2 lub 3 można wyjść do toalety bo ktoś popatrzyłem na dziecko i przede wszystkim jest z kim p9gadac ale można trafić a
    Na ciężkie osoby itp każda sytuacja ma swoje plusy i minusy ale sprawa szpitala nie podlega dyskusji .
    Z tego co piszecie to rozumiem że jak się bierze 100/60 to przez drugie pół roku ZUS dopłaca do 1000?
    Karisa i zyrcia u was już 17 tc to już mogą być ruchy aczkolwiek ja jak czuje nie da ich się pomylić z jedzeniem:-)

Espera, Maniuś, ag194, MEGI81, blubka, Hope_ lubią tę wiadomość

• MEGI81 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbee wrote:
    Położyłam się wczoraj na macie masującej i rozgrzewającej, niby niewiele dało, ledwo mogłam prosto leżeć, ale po jakimś czasie przeszło... Takie uczucie jak przy przewianej nerce, jakby skurcz trochę i promieniujący ból. Zobaczymy czy będzie wracać ale boję się schylać.

Mnie właśnie tak bolało jakby skurcz i promieniował na pośladek i nogę. Miałam problem żeby się rozgiąć. W szpitalu podawali mi tylko czopki przeciwbólowe w tyłek :) żeby szybko puściło.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra gratuluję Syna :)

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbee wrote:
    A wiesz ze na takiej macie rozgrzewajaco masujacej w ciąży nie można używać. Tez mam mate i w instrukcji mam napisane ze zabronione.

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MEGI81 wrote:
    Kleopatra gratuluję Syna :)
    Hmm, dzięki :) ale teraz jeszcze nie wiem co będzie :) mówiłam o tym 3 letnim synku :)

toska_88, Maniuś lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę rodzić w szpitalu u siebie w mieście, jakieś 5 km od domu. Mój lekarz jest w nim bardzo szanowany i ma poważanie, a do tego mojego Męża ciocia pracuje w nim od bardzo dawna jako położna i będzie ze mną cały czas. Sąsiadka z bloku obok, z którą często się spotykamy (nasi synowie razem się przyjaźnią), jest pielęgniarką na intensywnej terapii noworodków i też będzie przy porodzie. Poza tym mam mnóstwo znajomości w tym szpitalu, bo moi byli teściowie w nim pracują i przez nich poznałam wielu lekarzy, a z byłymi teściami nadal mam bardzo dobry kontakt i się spotykamy. W tym wypadku nie ma sensu żebym szukała innego szpitala.
    Jak pojechałam na łyżeczkowanie, to Męża ciocia załatwiła mi pokój jedynkę i gdybym musiała zostać dłużej, to mąż mógł ze mną spać, a poza tym była ze mną przy zabiegu i asystowała lekarzowi.
    O tej ciąży, w której teraz jestem przez jakiś czas wiedziała tylko ciocia i lekarz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2016, 09:14

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieeeeeń dobry Majöweczki! :) Zaczęłam wczoraj mojemu truć o wózku dla Malucha, że ja biedna nie wiem, że tyle modeli, że olaboga ja się na tym nie znam. Naprawdę przeglądanie tych wszystkich wózków przyprawia mnie o ból głowy i musiałam uciec się do podstępu. A że Darek to ekspert od "pojazdów" i całymi dniami może przeglądać samochody, to wziął sobie za punkt honoru znaleźć Dziedzicowi brykę ;)

Znalazł. Pierwszy model do którego mnie z dumą zawołał, kosztował...prawie 6000 zl. Tego nie przewidziałam, że Tatę mojego dziecka zawsze intuicyjnie ciągnie do tego co drobre, ale drogie :D A za wözek nie dam więcej niź 1500, nie ma mowy! :D

marie_marie22, toska_88 lubią tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra wrote:
    Hmm, dzięki :) ale teraz jeszcze nie wiem co będzie :) mówiłam o tym 3 letnim synku :)

Aaa, staram się nadgonić to co pisałyście ma forum, ale nie da się wszystkiego dokładnie zapamiętać i odpisać.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej Mamusie:) Witam się z rana i życzę Wam miłej soboty :) Jakoś dziś się obudziłam z dobrym humorem :D
    Wczoraj był u nas brat męża z żoną i dziećmi i jakoś tak fajnie :) Widzę, że odkąd nie chodzę do pracy, to mi jednak brakuje ludzi. A dziś jedziemy do teściów a wieczorem na urodziny do kolegi, ale pewnie niedługo tam pobędziemy.

oar8yx8d9fawxkqt.png
  • Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc wam

u mnie kiepska pogoda bo leje fest a ja musze z pieskami wyjsc:/

i zrobil mi sie tak masakryczny zajad ze ja pierdo... nie umiem buzi otworzyc zeby wlozyc lyzke z platkami do ust :( co robic?! nigdy nie mialam takich zajadow:/

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
‹‹ 584 585 586 587 588 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ