MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
marie_marie22 wrote:nie jest bolesne, lekkie wkłucie igłą w szyję, jak to wkłucie. Najgorsze z tego jest oczekiwanie na wynik (ok 2 tyg jakoś). Jodid brałam wcześniej, teraz mam w witaminach prenatalnych (Prenatal Classic) więc już nie muszę dodatkowo. Bardzo dużą dawkę bierzesz, a jakie masz wyniki??
Bardzo ciężko było zbić TSH poniżej 2, ostatnio miałam 1,8, ft3 ft4 musiałabym sprawdzić w dokumentacji. Lekarka mówiła że na początku ciąży jest bardzo duże zapotrzebowanie. Może skonsultuję tę dawkę z innym lekarzem jeszcze. Następną wizytę mam tuż po świętach może w końcu trochę mi obniży.
-
Qasha wrote:
Ja już po wizycie u endo, znów większa dawka euthyroxu. Tylko jedno mnie martwi... Ft3 stoi w miejscu, a im większa dawka euthyroxu to tsh się na chwilę uspokaja, a po jakimś czasie rośnie. Tylko im wyższą dawkę euthyroxu biorę tym niższe mam Ft4Byłam w górnej granicy normy, a teraz zbliżam się do dolnej granicy, nie wiem, czy to dobrze... Endo powiedziała, że "tak może być". Nie wiem już co o tym myśleć.
Zaczynałam od 25 rok temu, a teraz mam brać już 75!!
06.11 - badanie genetyczne. Możliwe, że dziewczynka
21.12 - badanie połówkowe. na 100% dziewczynka
Będzie Aleksandra Karolina -
julita wrote:ajjj ja też lubię gotować, niesamowitą radość sprawia mi widok osoby (zazwyczaj R.) jedzącej posiłki przyrządzone przeze mnie i jak na pierwszy rzut oka widać że smakuje aż uszy się trzęsą, pichcenie najnormalniej w świecie mnie relaksuje
właściwie od kilku dni jestem w kuchni, od kiedy mdłości mnie opuściły.
też bym sobie poleniuchowała ale niestetu przy dziecku ni hu hu się nie dawięc dziewczyny w pierwszej ciąży korzystajcie z odpoczynku bo drugi raz nie będzie okazji, tylko bez obrastania w pajęczynę
ale czy to prawda to ja nie wiem
taki żarcik hahahahaa
zastrzeŻona, julita, marie_marie22, MEGI81 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyProszę linka
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6632485647
Natalia ty to w ogóle obrotną. Ja tam mało wydajna teraz jestem codziennie ogarniam z grubsza no i obiad to podstawa. Czasami pozwolę sobie i na catering ale zazwyczaj gotuje ( napewno jest to mniej inwazyjne od pucowania podlog) . Grubsze p9rzsdki robię na weekend mąż mi pomaga . I oczywiście nic na siłę jak mi się nie chce to nic nie robię i często robię przerwy najważniejsze to wpaść w rytm . Aż się boję tego aż będzie 2 dziecko i znowu mój rytm dnia się zmieni.blubka, MEGI81 lubią tę wiadomość
-
Hope sukienka piękna, ale ja się spodziewałam jakiś żywszych kolorów! Nie ma nic weselszego niż czerń?
Jakaś czerwień, chaber. brzuszek radosny to i kolor niech to podkreśla
Jak rodziłam Synka to byłam w ciąży z Księżną Kate, no a teraz z Lewandowską. No czuję się jak Celebrytka
Bee pytała o dolegliwości męża współtowarzyszące ciąży. Mój chyba za długo i za często w pracy i tak nie odczuwa, ale mam kolegę, który miał mdłości, przytył, stresował się strasznie. Ale to może od faceta zależy. On właśnie taki wrażliwiec. Teraz dziecko 37,5 stopnia, to on już je wiezie na izbę przyjęć
Sylwia, Tośka, wczoraj i ja miałam kryzys przy moim wrzeszczącym dziecku. Obecnie (od jakiś 3 miechów!) idą trójki i dają wszystkim ostro w kość więc jak Julita napisała, że wyszły 4 ząbki za jednym zamachem. Zazdraszczam. Ciach i z głowy. U nas histerie, niejedzenie i cuda wianki, przy każdym malutkim ząbku.
Ja biorę euthyrox i przy tym jodid. I w sumie nie wiem do kiedy się przyjmuje ten jodid???
No i druga kwestia biorę pregna plus, no i teraz chciałam wprowadzic pregna DHA. Brać łącznie. No i wiem, że w pierwszej ciąży przyjmowałam oba na raz. Dziś pani w aptece powiedziałam, że DHA zapobiega np. przedwczesnemu porodowi, ale ona brała tylko DHA. No i teraz już zwątpiłam czy brać oba, czy jedno i co z tym jodidem? Coś ktoś się orientuje w kwestii tych dopalaczy?
Aniołek * 16.02.2016 -
Tośka uwielbiam Twoją dosadność, taką szczerość właśnie najbardziej cenię
Co do leżenia - jeżeli lekarz kategorycznie zabrania wstawać, to wtedy raczej trzeba słuchać i dmuchać na zimne, bo nie wybaczyłabym sobie gdyby dziecku coś się stało przeze mnie i moje "bohaterstwo". Ale w sytuacji gdy lekarz każe się oszczędzać to wydaje mi się, że należy żyć normalnie a organizm sam daje znać, że już za dużo się zrobiło i trzeba odpocząć. Może to tylko moje zdanie, ale wydaje mi się, że ciąża to wcale nie jest taka krucha porcelana i jak się tylko człowiek przemęczy to poroni. Moja szwagierka w ciąży jechała na dwa etaty w pracy pomimo pewnych komplikacji, a córę ma zdrową. Z kolei znajoma urodziła niedawno trzecią córkę i mimo dużej przepukliny nie narzekała i pozostałe dwie córki ogarnęła, nosiła na rękach, itp. Sama czasem się łapię na tym, że mój stan wykorzystuję do leniuchowania ale potem sobie myślę, że jak już się dziecko urodzi to da mi popalić i nie mogę się teraz rozleniwić bo wakacje to nie będąKlaudia0727, toska_88, natalia1354, blubka, Arwi, MEGI81, Karissa, daisy123, Maniuś lubią tę wiadomość
28.12 - 289g
06.03 - 1498g
-
Właśnie dlatego ja sprzątam w piątki bo wtedy możemy sprzątać we dwójkę dzięki czemu ja się nie przemęczam, zakupy robimy w soboty takie wielkie, żeby nie robić tego codziennie z racji dźwigania toreb, a w niedziele odpoczywam cały dzień!
ale ostatnio dwa dni leżałam bo dopadła mnie grypa i tak się zasiedziałam, że ciężko było znowu się przestawić na tryb sprzątania haha ale widzę po sobie, że z dnia na dzień robię się coraz bardziej leniwa, ale wiem, że muszę coś robić bo i rodzić będzie lepiej i ja czuję się dobrze
toska_88 lubi tę wiadomość
👧 05.2017r.
👶 05.2022r. -
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/708a04ed5bae.jpg Mi
Takie półspioszki ostatnio kupiliśmy na Mikołajki dla dzidziusianatalia1354, toska_88, ag194, sylwucha89, sylwia1985, marie_marie22, MEGI81, Karissa, Uszczesliwiona, GoNia1979 lubią tę wiadomość
-
zastrzeŻona wrote:Hope sukienka piękna, ale ja się spodziewałam jakiś żywszych kolorów! Nie ma nic weselszego niż czerń?
Jakaś czerwień, chaber. brzuszek radosny to i kolor niech to podkreśla
Jak rodziłam Synka to byłam w ciąży z Księżną Kate, no a teraz z Lewandowską. No czuję się jak Celebrytka
Bee pytała o dolegliwości męża współtowarzyszące ciąży. Mój chyba za długo i za często w pracy i tak nie odczuwa, ale mam kolegę, który miał mdłości, przytył, stresował się strasznie. Ale to może od faceta zależy. On właśnie taki wrażliwiec. Teraz dziecko 37,5 stopnia, to on już je wiezie na izbę przyjęć
Sylwia, Tośka, wczoraj i ja miałam kryzys przy moim wrzeszczącym dziecku. Obecnie (od jakiś 3 miechów!) idą trójki i dają wszystkim ostro w kość więc jak Julita napisała, że wyszły 4 ząbki za jednym zamachem. Zazdraszczam. Ciach i z głowy. U nas histerie, niejedzenie i cuda wianki, przy każdym malutkim ząbku.
Ja biorę euthyrox i przy tym jodid. I w sumie nie wiem do kiedy się przyjmuje ten jodid???
No i druga kwestia biorę pregna plus, no i teraz chciałam wprowadzic pregna DHA. Brać łącznie. No i wiem, że w pierwszej ciąży przyjmowałam oba na raz. Dziś pani w aptece powiedziałam, że DHA zapobiega np. przedwczesnemu porodowi, ale ona brała tylko DHA. No i teraz już zwątpiłam czy brać oba, czy jedno i co z tym jodidem? Coś ktoś się orientuje w kwestii tych dopalaczy?zastrzeŻona lubi tę wiadomość
06.11 - badanie genetyczne. Możliwe, że dziewczynka
21.12 - badanie połówkowe. na 100% dziewczynka
Będzie Aleksandra Karolina -
Ja tam sprzątam na zmianę z Pawłem, kiedy komu się chce i nie widzimy oboje w tym problemu, ważne, że czysto
A obiady staram się gotować chociaż dobrze nie umiemPaweł też gotuje
wszystko umie i lubi robić w domu i bardzo to doceniłam, szczególnie jak wymiotowałam i nie miałam na nic siły. Teraz jak jest w domu to mnie goni do odpoczywania i gotuje mi to, co chcę, ale ja za to następnego dnia gotuje mu jego ulubione żarełko
Wiem, że z opieką nad dzieckiem też nie zostanę ,sama' bo on ma genialne podejście do dzieci i opiekował się trójką młodszego rodzeństwanatalia1354, Karissa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Wreszce po wizycie. Wszystko jest ok i mój chłopczyk rozwija się ładnie. Okazalo się że to co czuję koło pępka to głowa malucha. Na usg nie chciał pokazać klejnotow i grZebal sobie tam rączką hehe łobuz
blubka, toska_88, Arwi, Demsik, Moniqaaa, julita, Kamilutek, sylwucha89, sylwia1985, MEGI81, Hope_, Breezee, Kleopatra, Uska, Uszczesliwiona, GoNia1979, Maniuś lubią tę wiadomość
-
julita wrote:Blubka nie wiem skąd masz te półśpioszki ale niedawno Anastazja dostała dwa takie same bodziaki od babci z identycznym printem, więc te spodenki byłyby chyba do kompletu
-
sylwia dziś gorszy dzień, dasz radę, ogarniesz dwójkę
Ju a sprawdzałaś regularnie że wiesz że się zmieniła?
julita już czwórki? to teraz chwila spokoju, zazdroszczę, u nas ledwie 6 zębów i idą 2 na raz
edit: jeśli podoba Ci się Hania to ja bym się exem nie przejmowała
Forbidden cieszę się ze takie wiadomościa złapać też można choćby u kosmetyczki
marie trzymam kciuki żeby po lekach się zmieniszyły, ważne ze to nic zlośliwego
toska ja myslę że należysie trochę zrozumienia dla WreszcieMamy. Ja też miałam rygor po szpitalu i mój mąż robił obiady, sprzątał i ogarniał Paulę chodząc jednocześnie do pracy (i to nie na 8 a na 10/11h) Jakoś dał radę a moja rola ograniczała sue do leżenia z nią na podłodze na materacu. Czasem sytuacja zmusza do tego. Poruszanie sie po schodach przy mozliwości skrócenia sie szyjki i przedwczesnego porodu nie ma co porwónywać do kolana. Swoja droga Ty też powinnaś się oszczędzać i uważać! Ja dopiero teraz zaczynam coś więcej w domu robić a nie leżeć ale za pozwleniem lekarza. To jeszcze bardzo niebezpieczny czas i lepiej dmuchać na zimne mino wszystko niż potem pluć sobie w brodę bo mogłam poleżeć i olac to pranie. Czasem trzeba odpuścić i niech kurz rośnie. Sylwia ie ma problemow i może sie ruszać a to są dwie sa dwie różne rzeczy. Ja też nie lubię nic nie robić, w pierwszej ciąży byąłm bardzo aktywna, ćwiczenia, gtowanie, sprzątanie, wyjścia ze znajomymi, zabawa karnawałowa na 2 dni przed szpitalem, na jesień zrbiłam masę słoików a teraz nic bo miałam zwolnić tempo. Czy to użalanie sie nad sobą? nie, to dbanie o tą małą istotkę. Ty ruchliwością możesz zaszkodzić tylko sobie, dziewczynom grozi starata maluchów
Qasha lubie pierwszą częśc. Co do tarczycy to mam nadzieję, że wariuje tylko w ciaży i potem wróci do siebie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2016, 17:15
Forbidden, marie_marie22 lubią tę wiadomość
-
CZY WIESZ, ŻE…
…większość dzieci rodzi się po terminie, 30% przed terminem a w dokładnie wyliczonym terminie rodzi się tylko 5% dzieci?
…mężczyznom, którzy mają bardziej stresującą pracę, częściej rodzą się córki? Im wyższy poziom stresu u przyszłego tatusia, tym bardziej zakłócona równowaga hormonów płciowych.
…najwięcej dzieci poczyna się w okolicach Bożego Narodzenia i Nowego Roku? Najpopularniejszym miesiącem narodzin jest wrzesień (głównie druga połowa). Dużą popularność w ilości urodzeń ma również lipiec, który jest efektem częstszych zbliżeń w zimnych jesiennych miesiącach. Podobno najmniej dzieci rodzi się w styczniu i kwietniu.
…o tym, czy dziecko będzie lewo- czy praworęczne decyduje jego wybór w okresie płodowym? W okolicach 10. tygodnia ciąży dziecko aktywizuje bardziej jedną rączkę i wówczas w mózgu dopiero zachodzą zmiany, które utrwalają ten wybór. Jednym słowem, to nie mózg wybiera aktywniejszą stronę.
… niektóre kobiety w ciąży mają spaczone łaknienie? Oznacza to, że ich kulinarne zachcianki dotyczą specyficznych niejadalnych produktów np. kredy, gliny, pasty do zębów. Do tej pory nie wiadomo, czy chęć na takie „przysmaki” rzeczywiście wynika z podświadomej potrzeby uzupełnienia niedoborów pewnych minerałów.
…chłopcy w łonie matki przeżywają już pierwsze erekcje? Trwają one od kilku minut do kilkunastu a w końcówce ciąży mogą występować nawet trzy razy w ciągu godziny. Zwykle towarzyszy temu ssanie kciuka.
… na tokofobię czyli lęk przed porodem cierpi około 10 % ciężarnych w zaawansowanej ciąży? Znacząca część tych kobiet ze względu na paraliżujący strach, wybiera rozwiązanie porodu poprzez cesarskie cięcie.
…w ciąży pogarszają się umiejętności umysłowe? Ciężarne najczęściej narzekają na pogorszoną pamięć, roztargnienie i problemy z koncentracją. Czasem w ciąży kobietom brakuje słów i częściej popełniają błędy ortograficzne, nawet jeśli przed ciążą nie miały z tym problemu. Za wszystko odpowiadają ciążowe hormony, które powodują zaburzenia w pracy mózgu. Na szczęście sprawność umysłowa wraca zaraz po porodzie.
…u niektórych kobiet w ciąży zwiększa się rozmiar stopy? Nie chodzi tu tylko o objętość na skutek puchnięcia i obrzęków. Stopy mogą się wydłużyć nawet o 1 cm! Winna jest tutaj relaksyna odpowiedzialna m. in. za rozluźnianie wiązadeł kości w stopach. Co ciekawe, nowy rozmiar buta pozostaje na zawsze.
… najwięcej dzieci rodzi się w poniedziałek? To aż 50% wszystkich porodów! Najmniej porodów ma miejsce w weekendy, na co z pewnością wpływa fakt, że w szpitalach w tych dniach nie wykonuje się planowanych zabiegów cc.
ekhmm ..Moniqaaa, marie_marie22, MEGI81, Breezee, Uska, Rudzik, Maniuś, Agus26m lubią tę wiadomość
-
No wiadomo, że przy drugim dziecku to już nie ma tak łatwo. Rocznemu brzdącowi nie powiesz "zjesz za 2 godziny jak tata wróci z pracy"
Przy czym lekarze rzadko kiedy każą leżeć na wyrost. Z reguły jak każą to naprawdę trzeba i jeśli ma się taką możliwość to trzeba korzystać. Ja leżałam w poprzedniej ciąży ponad miesiąc no i niestety, jak mówi tośka, i tak poroniłam. Ale przynajmniej maluch miał jakieś szanse, jakbym chodziła do pracy i normalnie dźwigała to pewnie poszło by szybciejAle wtedy bym żyła z mega poczuciem winy, że może gdybym posłuchała lekarza to byłoby okej.
Teraz w tej ciąży leżałam prawie 3 miesiące plackiem, bo tak mi kazano i w szpitalu i po nim i później moja gin też tak kazała, póki krwiak nie zniknął. Jak już zniknął to mam "żyć normalnie". Ale organizm po 3 miesiącach leżenia ciężko wraca dla siebie. Więc ciągle się oszczedzam, chociaż nie leżę całe dnie, pomijając ostatni weekend.
W dalszym ciągu absolutnie nie wolno mi dźwigać, więc powrót do pracy, czy nawet samodzielne większe zakupy nie wchodzą w grę. Ale staram się sporo chodzić i ogólnie nabierać sił
Przy czym jak mi się zakręci w głowie czy coś to bez krępacji siadam, bo nie chcę znowu zemdleć
Ale jak ktoś się dobrze czuje i nie ma takich zaleceń od lekarza to leżenie non stop tylko szkodzi - później byle pierdoła męczy jak maratonA przy maluchu już czasu a odpoczywanie nie będzie
toska_88, MEGI81 lubią tę wiadomość
-
ag194 wrote:
…najwięcej dzieci poczyna się w okolicach Bożego Narodzenia i Nowego Roku? Najpopularniejszym miesiącem narodzin jest wrzesień (głównie druga połowa). Dużą popularność w ilości urodzeń ma również lipiec, który jest efektem częstszych zbliżeń w zimnych jesiennych miesiącach. Podobno najmniej dzieci rodzi się w styczniu i kwietniu.
za to ja i mąz jesteśmy z lipca i drugiej połowy wrześniaWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2016, 17:26
ag194 lubi tę wiadomość