X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi a więc będę czekać- ja jako że sama sobie wywrozylam chłopca również dzisiaj zamówiłam buciki i jak przyjdą napewno się pochwalę:-)

GoNia ja ci nie pomogę bo nie miałam z tym nigdy styczności ale wnioskuję że to statystyki ze 1: do ilus tam ma ryzyko chorób z danej grupy i to tylko statystyki. Wszystkie badania prenatalne wyszły i ciebie super więc się nie martw.

Ale się przed chwilą nerwów najadlam. Przyszedł dzisiaj namiot który zamawialam od babci dla mojego syna . Zawsze w
    W
    wszystko sprawdzam a więc i tym razem rozłożyłam i co? Namiot super ale złożyć nie umiem mimo ich magicznej instrukcji. Te naforum.zapodaj. te polnamioty nad morze to czarna magia a to to już dramat. :-(

MEGI81 lubi tę wiadomość

• GoNia1979 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tośka dzieki..

a z tym namiotem toś sie udała hahaha.. możesz w nim spać..

<3 <3 Oliwierek Dawid <3 <3
    201705051770.png
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoNia1979 wrote:
    Dziewczyny pomożecie dostałam list z wynikiem papp-a

trisomia 21
    ryz.podst. 1:147
    ryz.skorygowane 1:842

trisomia 18
    ryz.podst. 1:380
    ryz.skorygowane 1:7604

trisomia 13
    ryz.podst. 1:1186
    ryz. skorygowane 1:20000
    jak to rozumieć?????

Mi to tłumaczyli tak, że ryzyko np. 1:4000 oznacza, że jedno na 4tys. dzieci z takim wynikiem usg i testu z krwi urodzi się z daną wadą.

Wydaje mi się, że twoje "ryzyka" są ok :) Wiem, że przy zespole downa jak jest ryzyko większe niż 1:300 to zlecają dalsze badania, ale ty mimo że ryzyko podstawowe miałaś dość wysokie to ryzyko skorygowane masz dużo, dużo niższe :)

GoNia1979 lubi tę wiadomość

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • GoNia1979 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quasha dzięki mimo że wiem że wynik dobry zawsze ta ciekawośc babska wieksza

rybka33 lubi tę wiadomość

201705051770.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia0727 wrote:
    Klaudia akceptowalam :)

JA mam dom nteraz 270 m wiec bez niani sie nie obejdzie :p

O kurde, kobieto, podziwiam! Ja mam sto i odechciewa mi się latać po takiej powierzchni z mopem i odkurzaczem.

Gonia:
    trisomia 21
    ryz.podst. 1:147 - wynikające z Twojego wieku, średnio 1 na 147 Twoich równolatek rodzi dziecko z ZD
    ryz.skorygowane 1:842 - po uwzględnieniu wyników usg i testów z krwi (białko pappa i bhcg), ryzyko spadło, tylko 1 na 842 kobiety o takich samych wynikach i w takim samym wieku urodzi dziecko z ZD

pozostałe to samo

martwić należy się tylko, gdy ryzyko skorygowane jest mniejsze niż 1:200, więc możesz otwierać szampana - wszystko jest w jak najlepszym porządku :)

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qash moim zdaniem zbędny wydatek ja mam mieszkanie 80m i niani nie mam. My jak gdzieś jedziemy i siedzimy na dworze to używamy niani z telefonu bardzo fajna spraw i jak jest rozlaczenie to też masz info, ale u nas nigdy się nie przydarzyło , a najdalej od domku byliśmy 100 metrów a mały miał 8 miesięcy.
    Jeśli masz w rodzinie bezdechy jak się było niemowlakiem/dzieckiem a nawet co niktorzy dorośli mają to bym się nie zastanawiała i bym kupiła. Ale ani z mojej strony ano z męża nie było przypadków także tez nie posiadam :)

Rudzik, Arwi lubią tę wiadomość

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoNia1979 wrote:

trisomia 21

trisomia 18

trisomia 13
    jak to rozumieć?????

Ryzyko podstawowe ustalone na podstawie wieku zostało skorygowane o wyniki krwi i usg i ryzyko wad uległo zmniejszeniu. Przy podobnych wynikach do Twoich jedna kobieta na 842 urodzi dziecko z ZD itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:18

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonia jest ok bo trisomia 21 jest skorygowana
    U nas lista prezentów nie za dluga ale troche sie nazbierało
    Dla starszej córki walizka na kosmetyki ( ona ma w pokoju sklep kosmetyczny dosłownie) i do tego ubrania
    Dla mlodszej kota ktory reaguje na dotyk ruch itd
    Dla brata ktory jest tubw uk i jego zony perfumy
    Dla mamy w pl perfum i torebka
    Dla brata ktory jest w pl perfum
    Dla babci ponad 90 lat nie mam pomyslu moja mama ma cos kupić
    Dla brata męża pas do gitary
    Dla brata męża żony portfel i perfum
    Ja dla mojego męża niestety bez prezentu dostanie pieniądze ale to dlatego ze on marzy o nowej perkusji a ja nie chce kupić sama więc on musi sam wybrac i to bedzie polaczone z jego 40stymi urodzinami ktore ma 28.12

GoNia1979, MEGI81 lubią tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • GoNia1979 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj laseczki bedzie szampan ale piccolo jutro na męzulka urodziny ,,, bardzo na
    prawde Wam dziękuję za pomoc w zrozumieniu badania..
    Wczoraj mój lekarz na wizycie powiedział mi ze najwazniejsze że na USG wszystko ok było.. wczoraj też badał dzidziola sam przepływy, kośc udową, główkę itd i wszystko ksiązkowo..
    powiem Wam że ten mój lekarz on jak widzi dzidziusia na ekranie to aż oczy mu błyszczą on żyje tą pracą.. notabene jest murzynem :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:26

Arwi, blubka, Moniqaaa, MEGI81, Maniuś lubią tę wiadomość

201705051770.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do monitora oddechu to u mnie bedzie podstawa ale to ze wzgledu na sytuacje ktora przeszlam z corka 7 lat temu
    Zachlysnela sie sluzem i stracila przytomnosc. Teraz monitor oddechu na nr 1 na liscie i na pewno bedzie a ze mieszkam w domu 3 pietrowym i tak musze miec nianie wiec kupię ja wraz z monitorem oddechu

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

• Kamilutek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zdecydowaliśmy, że w tym roku prezentów nie robimy, bo wszyscy gołodupce jesteśmy - my przez remont, brat przez odkładanie na chatę, bo mieszka w wynajmowanej "izolatce" a ma 31 lat i - jak to mówi - jest za stary na trzymanie butów za lodówką, więc rodzice też się dostosowali. Najwyżej będą mieli więcej kasy na pierwszą wnuczkę/pierwszego wnuka :)

Właśnie zżarłam całe opakowanie solidarnościowych palinek z kremem pistacjowym, weszły mi jak masło. Zżarłam, i dopiero po zżarciu przeczytałam skład - a tam 2% spirytusu... :/ Matka roku normalnie.

GoNia1979, Rudzik, Klaudia N., MEGI81, Kleopatra, dewa, Maniuś, aneta.be lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek przepraszam ale sie zasmialam
    Mysle, ze nic sie nie stanie a swoja droga mam ochote na barylki czekoladowe z alkoholem
    Dostalam slinotoku a tu lipa nie moge zjesc

Kamilutek, MEGI81 lubią tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

• Hope_ Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 08:27

zastrzeŻona, MEGI81 lubią tę wiadomość

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż policzyłam na kalkulatorze, 12 pralinek x 16,67 g x 2% spirytu - 4 gramy czystego alkoholu! Jedna dawka to 10 gramów, a że od pewnego czasu jestem na odwyku ciążowym i pewnie zmniejszyła mi się tolerancja, to ciekawa jestem, czy będę miała kaca :P

Baryłki czekoladowe z alkoholem, mniam! Albo tiramisu z biszkoptem nasączonym żubrówką... I nie, nie mam problemu z alkoholem (chyba) :)

MEGI81, daisy123 lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • bbee Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek, większość alkoholu w spożywanym jedzeniu jest trawiony przez enzymy w ślinie, więc niewiele trafia do krwioobiegu z tego ;)

Kamilutek, MEGI81 lubią tę wiadomość

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze się wtrącę odnośnie niani. Nawet w małym mieszkaniu się przydaje. Nie mówię o konieczności inwestowania w nianię za kilka stów, ale taką podstawową. Dokładnie taką mieliśmy http://allegro.pl/elektroniczna-niania-topcom-babytalker-2000-i6629963022.html
    Ten model jest dość stary, bo kupowany w 2009, ale pewnie są takie podstawowe i teraz i nie kosztują wiele. Przyda się, kiedy idziesz do łazienki, kiedy zamykasz kuchnię, bo trzaskasz garnkami, albo nie chcesz obudzić dziecka głośną rozmową w drugim pokoju. To samo, jak masz gości. Nie musisz co chwila skradać się na palcach, ani nasłuchiwać czy aby nie płacze. My mieszkaliśmy na pokoju z kuchnią i bardzo się przydawała. Oglądałam filmy wieczorami ze słuchawkami na uszach, gdyby nie niania nic bym nie usłyszała. A tak, to się włączała nieraz nawet, jak mąż zachrapał ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:49

• Moniqaaa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tośka jak się zobowiązałam tak zrobię no i uwierz mi, że jak wydam £2 na przesyłkę to nie zbiednieję. Broń Boże nie chcę zeby inne dziewczyny myślaly, że też muszą ci wysyłać czekady :)

Dla mnie to taka zabawa :) a ruch na pocztę się przyda, bo dupa rośnie ;) no i buciki dla mojego chlopca i tak kupię id cioci, takie najbardziej męskie :P

Także dawaj adres. Obiecuję, że nie wbiję ci się na wigilię ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:50

Rudzik, MEGI81, blubka, toska_88, Maniuś lubią tę wiadomość

• zastrzeŻona Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marie_marie, Kleopatra, Hope dzięki za odpowiedzi! Moja ginekolog mówi, że tsh mogę mieć do 2,5. Ale może rzeczywiście pójdę to skonsultować z jakimś endo. Jak tylko będę miała z kim zostawić Młodego :)

Co do niani to my chyba już jesteśmy od niej uzależnieni. W naszym mieszkaniu włączamy ją zawsze, mimo że Mały śpi za ścianą. Ale dzięki niani słyszę już Jego pierwsze wołanie, co sprawia, że reaguję w sekundzie i zanim się rozbudzi, czy wpadnie w histerię to sytuacja już opanowana i śpi dalej :)
    No a na wyjazdach to już w ogóle nam się sprawdza. My mamy nianię AVENT SCD560/00. Ale taką bez kamerki, bez oddechu, sam dźwięk. I w sumie wystarczająca jak dla nas :) Nawet w niewielkim mieszkaniu jak byłam sama na noc z Synkiem to mogłam sobie np.pójść spokojnie się wykąpać wieczorem,bo wiedziałam, że w razie płaczu zauważę, no i było czasami parę akcji, że wyskakiwałam spod prysznica :)

f2w3rjjgcqe8mphs.png
    zrz6anlixek9tsr0.png
    Aniołek * 16.02.2016
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniqa gratuluję synka! :)

Qasha u ciebie tania zwykła nainia się sprawdzi

Gonia wyniki ok, pewnie u Ciebie troche wpływ na to miał wiek)

ja mam nianię tomy tf550, ma lampkę, muzykę, daleki zasięg. Bardzo sobie chwalę tyle że mieszkam w domu. Na mieszkaniu darowałbym sobie bo taki metraż że i tak wszysko słychać

Moniqaaa lubi tę wiadomość

• marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoNia1979 wrote:

trisomia 21

trisomia 18

trisomia 13
    jak to rozumieć?????
    Gonia, ja to widzę tak, że ryzyko podstawowe jest do wieku, a skorygowane to jest właśnie to badane, czyli jak dla mnie super :) bo ryzyko jest jeszcze mniejsze.
    Czyli np, jak masz zespół Downa czyli trisomia 21 i masz ryzyko skorygowane 1:842, tzn że jest 'szansa' na urodzenie dziecka z ZD 1na 842 czyli niska.

Teraz widzę, że już Gonia dostałaś mnóstwo odpowiedzi..Tak to jest jak czytam i od razu odpowiadam, a później widzę jeszcze kolejne posty.
    Mój kuzyn ma jutro urodziny, czyli jest z Twpim meżęm z tego samego dnia :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 18:13

oar8yx8d9fawxkqt.png
‹‹ 779 780 781 782 783 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ