MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMegi a więc będę czekać- ja jako że sama sobie wywrozylam chłopca również dzisiaj zamówiłam buciki i jak przyjdą napewno się pochwalę
GoNia ja ci nie pomogę bo nie miałam z tym nigdy styczności ale wnioskuję że to statystyki ze 1: do ilus tam ma ryzyko chorób z danej grupy i to tylko statystyki. Wszystkie badania prenatalne wyszły i ciebie super więc się nie martw.
Ale się przed chwilą nerwów najadlam. Przyszedł dzisiaj namiot który zamawialam od babci dla mojego syna . Zawsze w
W
wszystko sprawdzam a więc i tym razem rozłożyłam i co? Namiot super ale złożyć nie umiem mimo ich magicznej instrukcji. Te naforum.zapodaj. te polnamioty nad morze to czarna magia a to to już dramat.MEGI81 lubi tę wiadomość
-
GoNia1979 wrote:Dziewczyny pomożecie dostałam list z wynikiem papp-a
trisomia 21
ryz.podst. 1:147
ryz.skorygowane 1:842
trisomia 18
ryz.podst. 1:380
ryz.skorygowane 1:7604
trisomia 13
ryz.podst. 1:1186
ryz. skorygowane 1:20000
jak to rozumieć?????
Mi to tłumaczyli tak, że ryzyko np. 1:4000 oznacza, że jedno na 4tys. dzieci z takim wynikiem usg i testu z krwi urodzi się z daną wadą.
Wydaje mi się, że twoje "ryzyka" są okWiem, że przy zespole downa jak jest ryzyko większe niż 1:300 to zlecają dalsze badania, ale ty mimo że ryzyko podstawowe miałaś dość wysokie to ryzyko skorygowane masz dużo, dużo niższe
GoNia1979 lubi tę wiadomość
-
Klaudia0727 wrote:Klaudia akceptowalam
JA mam dom nteraz 270 m wiec bez niani sie nie obejdzie :p
O kurde, kobieto, podziwiam! Ja mam sto i odechciewa mi się latać po takiej powierzchni z mopem i odkurzaczem.
Gonia:
trisomia 21
ryz.podst. 1:147 - wynikające z Twojego wieku, średnio 1 na 147 Twoich równolatek rodzi dziecko z ZD
ryz.skorygowane 1:842 - po uwzględnieniu wyników usg i testów z krwi (białko pappa i bhcg), ryzyko spadło, tylko 1 na 842 kobiety o takich samych wynikach i w takim samym wieku urodzi dziecko z ZD
pozostałe to samo
martwić należy się tylko, gdy ryzyko skorygowane jest mniejsze niż 1:200, więc możesz otwierać szampana - wszystko jest w jak najlepszym porządkuGoNia1979 lubi tę wiadomość
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
Qash moim zdaniem zbędny wydatek ja mam mieszkanie 80m i niani nie mam. My jak gdzieś jedziemy i siedzimy na dworze to używamy niani z telefonu bardzo fajna spraw i jak jest rozlaczenie to też masz info, ale u nas nigdy się nie przydarzyło , a najdalej od domku byliśmy 100 metrów a mały miał 8 miesięcy.
Jeśli masz w rodzinie bezdechy jak się było niemowlakiem/dzieckiem a nawet co niktorzy dorośli mają to bym się nie zastanawiała i bym kupiła. Ale ani z mojej strony ano z męża nie było przypadków także tez nie posiadamRudzik, Arwi lubią tę wiadomość
Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami
-
trisomia 21
trisomia 18
trisomia 13
jak to rozumieć?????
Ryzyko podstawowe ustalone na podstawie wieku zostało skorygowane o wyniki krwi i usg i ryzyko wad uległo zmniejszeniu. Przy podobnych wynikach do Twoich jedna kobieta na 842 urodzi dziecko z ZD itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:18
-
Gonia jest ok bo trisomia 21 jest skorygowana
U nas lista prezentów nie za dluga ale troche sie nazbierało
Dla starszej córki walizka na kosmetyki ( ona ma w pokoju sklep kosmetyczny dosłownie) i do tego ubrania
Dla mlodszej kota ktory reaguje na dotyk ruch itd
Dla brata ktory jest tubw uk i jego zony perfumy
Dla mamy w pl perfum i torebka
Dla brata ktory jest w pl perfum
Dla babci ponad 90 lat nie mam pomyslu moja mama ma cos kupić
Dla brata męża pas do gitary
Dla brata męża żony portfel i perfum
Ja dla mojego męża niestety bez prezentu dostanie pieniądze ale to dlatego ze on marzy o nowej perkusji a ja nie chce kupić sama więc on musi sam wybrac i to bedzie polaczone z jego 40stymi urodzinami ktore ma 28.12
GoNia1979, MEGI81 lubią tę wiadomość
-
oj laseczki bedzie szampan ale piccolo jutro na męzulka urodziny ,,, bardzo na
prawde Wam dziękuję za pomoc w zrozumieniu badania..
Wczoraj mój lekarz na wizycie powiedział mi ze najwazniejsze że na USG wszystko ok było.. wczoraj też badał dzidziola sam przepływy, kośc udową, główkę itd i wszystko ksiązkowo..
powiem Wam że ten mój lekarz on jak widzi dzidziusia na ekranie to aż oczy mu błyszczą on żyje tą pracą.. notabene jest murzynem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:26
Arwi, blubka, Moniqaaa, MEGI81, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Co do monitora oddechu to u mnie bedzie podstawa ale to ze wzgledu na sytuacje ktora przeszlam z corka 7 lat temu
Zachlysnela sie sluzem i stracila przytomnosc. Teraz monitor oddechu na nr 1 na liscie i na pewno bedzie a ze mieszkam w domu 3 pietrowym i tak musze miec nianie wiec kupię ja wraz z monitorem oddechu
-
My zdecydowaliśmy, że w tym roku prezentów nie robimy, bo wszyscy gołodupce jesteśmy - my przez remont, brat przez odkładanie na chatę, bo mieszka w wynajmowanej "izolatce" a ma 31 lat i - jak to mówi - jest za stary na trzymanie butów za lodówką, więc rodzice też się dostosowali. Najwyżej będą mieli więcej kasy na pierwszą wnuczkę/pierwszego wnuka
Właśnie zżarłam całe opakowanie solidarnościowych palinek z kremem pistacjowym, weszły mi jak masło. Zżarłam, i dopiero po zżarciu przeczytałam skład - a tam 2% spirytusu...Matka roku normalnie.
GoNia1979, Rudzik, Klaudia N., MEGI81, Kleopatra, dewa, Maniuś, aneta.be lubią tę wiadomość
Kamilutek przepraszam ale sie zasmialam
Mysle, ze nic sie nie stanie a swoja droga mam ochote na barylki czekoladowe z alkoholem
Dostalam slinotoku a tu lipa nie moge zjescKamilutek, MEGI81 lubią tę wiadomość
-
Aż policzyłam na kalkulatorze, 12 pralinek x 16,67 g x 2% spirytu - 4 gramy czystego alkoholu! Jedna dawka to 10 gramów, a że od pewnego czasu jestem na odwyku ciążowym i pewnie zmniejszyła mi się tolerancja, to ciekawa jestem, czy będę miała kaca
Baryłki czekoladowe z alkoholem, mniam! Albo tiramisu z biszkoptem nasączonym żubrówką... I nie, nie mam problemu z alkoholem (chyba)MEGI81, daisy123 lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyJa jeszcze się wtrącę odnośnie niani. Nawet w małym mieszkaniu się przydaje. Nie mówię o konieczności inwestowania w nianię za kilka stów, ale taką podstawową. Dokładnie taką mieliśmy http://allegro.pl/elektroniczna-niania-topcom-babytalker-2000-i6629963022.html
Ten model jest dość stary, bo kupowany w 2009, ale pewnie są takie podstawowe i teraz i nie kosztują wiele. Przyda się, kiedy idziesz do łazienki, kiedy zamykasz kuchnię, bo trzaskasz garnkami, albo nie chcesz obudzić dziecka głośną rozmową w drugim pokoju. To samo, jak masz gości. Nie musisz co chwila skradać się na palcach, ani nasłuchiwać czy aby nie płacze. My mieszkaliśmy na pokoju z kuchnią i bardzo się przydawała. Oglądałam filmy wieczorami ze słuchawkami na uszach, gdyby nie niania nic bym nie usłyszała. A tak, to się włączała nieraz nawet, jak mąż zachrapałWiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:49
-
Tośka jak się zobowiązałam tak zrobię no i uwierz mi, że jak wydam £2 na przesyłkę to nie zbiednieję. Broń Boże nie chcę zeby inne dziewczyny myślaly, że też muszą ci wysyłać czekady
Dla mnie to taka zabawaa ruch na pocztę się przyda, bo dupa rośnie
no i buciki dla mojego chlopca i tak kupię id cioci, takie najbardziej męskie
Także dawaj adres. Obiecuję, że nie wbiję ci się na wigilięWiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:50
Rudzik, MEGI81, blubka, toska_88, Maniuś lubią tę wiadomość
-
marie_marie, Kleopatra, Hope dzięki za odpowiedzi! Moja ginekolog mówi, że tsh mogę mieć do 2,5. Ale może rzeczywiście pójdę to skonsultować z jakimś endo. Jak tylko będę miała z kim zostawić Młodego
Co do niani to my chyba już jesteśmy od niej uzależnieni. W naszym mieszkaniu włączamy ją zawsze, mimo że Mały śpi za ścianą. Ale dzięki niani słyszę już Jego pierwsze wołanie, co sprawia, że reaguję w sekundzie i zanim się rozbudzi, czy wpadnie w histerię to sytuacja już opanowana i śpi dalej
No a na wyjazdach to już w ogóle nam się sprawdza. My mamy nianię AVENT SCD560/00. Ale taką bez kamerki, bez oddechu, sam dźwięk. I w sumie wystarczająca jak dla nasNawet w niewielkim mieszkaniu jak byłam sama na noc z Synkiem to mogłam sobie np.pójść spokojnie się wykąpać wieczorem,bo wiedziałam, że w razie płaczu zauważę, no i było czasami parę akcji, że wyskakiwałam spod prysznica
Aniołek * 16.02.2016 -
Moniqa gratuluję synka!
Qasha u ciebie tania zwykła nainia się sprawdzi
Gonia wyniki ok, pewnie u Ciebie troche wpływ na to miał wiek)
ja mam nianię tomy tf550, ma lampkę, muzykę, daleki zasięg. Bardzo sobie chwalę tyle że mieszkam w domu. Na mieszkaniu darowałbym sobie bo taki metraż że i tak wszysko słychaćMoniqaaa lubi tę wiadomość
-
trisomia 21
trisomia 18
trisomia 13
jak to rozumieć?????bo ryzyko jest jeszcze mniejsze.
Czyli np, jak masz zespół Downa czyli trisomia 21 i masz ryzyko skorygowane 1:842, tzn że jest 'szansa' na urodzenie dziecka z ZD 1na 842 czyli niska.
Teraz widzę, że już Gonia dostałaś mnóstwo odpowiedzi..Tak to jest jak czytam i od razu odpowiadam, a później widzę jeszcze kolejne posty.
Mój kuzyn ma jutro urodziny, czyli jest z Twpim meżęm z tego samego dniaWiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 18:13