X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi a więc będę czekać- ja jako że sama sobie wywrozylam chłopca również dzisiaj zamówiłam buciki i jak przyjdą napewno się pochwalę:-)

GoNia ja ci nie pomogę bo nie miałam z tym nigdy styczności ale wnioskuję że to statystyki ze 1: do ilus tam ma ryzyko chorób z danej grupy i to tylko statystyki. Wszystkie badania prenatalne wyszły i ciebie super więc się nie martw.

Ale się przed chwilą nerwów najadlam. Przyszedł dzisiaj namiot który zamawialam od babci dla mojego syna . Zawsze w
    W
    wszystko sprawdzam a więc i tym razem rozłożyłam i co? Namiot super ale złożyć nie umiem mimo ich magicznej instrukcji. Te naforum.zapodaj. te polnamioty nad morze to czarna magia a to to już dramat. :-(

MEGI81 lubi tę wiadomość

• GoNia1979 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tośka dzieki..

a z tym namiotem toś sie udała hahaha.. możesz w nim spać..

<3 <3 Oliwierek Dawid <3 <3
    201705051770.png
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoNia1979 wrote:
    Dziewczyny pomożecie dostałam list z wynikiem papp-a

trisomia 21
    ryz.podst. 1:147
    ryz.skorygowane 1:842

trisomia 18
    ryz.podst. 1:380
    ryz.skorygowane 1:7604

trisomia 13
    ryz.podst. 1:1186
    ryz. skorygowane 1:20000
    jak to rozumieć?????

Mi to tłumaczyli tak, że ryzyko np. 1:4000 oznacza, że jedno na 4tys. dzieci z takim wynikiem usg i testu z krwi urodzi się z daną wadą.

Wydaje mi się, że twoje "ryzyka" są ok :) Wiem, że przy zespole downa jak jest ryzyko większe niż 1:300 to zlecają dalsze badania, ale ty mimo że ryzyko podstawowe miałaś dość wysokie to ryzyko skorygowane masz dużo, dużo niższe :)

GoNia1979 lubi tę wiadomość

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • GoNia1979 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quasha dzięki mimo że wiem że wynik dobry zawsze ta ciekawośc babska wieksza

rybka33 lubi tę wiadomość

201705051770.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia0727 wrote:
    Klaudia akceptowalam :)

JA mam dom nteraz 270 m wiec bez niani sie nie obejdzie :p

O kurde, kobieto, podziwiam! Ja mam sto i odechciewa mi się latać po takiej powierzchni z mopem i odkurzaczem.

Gonia:
    trisomia 21
    ryz.podst. 1:147 - wynikające z Twojego wieku, średnio 1 na 147 Twoich równolatek rodzi dziecko z ZD
    ryz.skorygowane 1:842 - po uwzględnieniu wyników usg i testów z krwi (białko pappa i bhcg), ryzyko spadło, tylko 1 na 842 kobiety o takich samych wynikach i w takim samym wieku urodzi dziecko z ZD

pozostałe to samo

martwić należy się tylko, gdy ryzyko skorygowane jest mniejsze niż 1:200, więc możesz otwierać szampana - wszystko jest w jak najlepszym porządku :)

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qash moim zdaniem zbędny wydatek ja mam mieszkanie 80m i niani nie mam. My jak gdzieś jedziemy i siedzimy na dworze to używamy niani z telefonu bardzo fajna spraw i jak jest rozlaczenie to też masz info, ale u nas nigdy się nie przydarzyło , a najdalej od domku byliśmy 100 metrów a mały miał 8 miesięcy.
    Jeśli masz w rodzinie bezdechy jak się było niemowlakiem/dzieckiem a nawet co niktorzy dorośli mają to bym się nie zastanawiała i bym kupiła. Ale ani z mojej strony ano z męża nie było przypadków także tez nie posiadam :)

Rudzik, Arwi lubią tę wiadomość

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoNia1979 wrote:

trisomia 21

trisomia 18

trisomia 13
    jak to rozumieć?????

Ryzyko podstawowe ustalone na podstawie wieku zostało skorygowane o wyniki krwi i usg i ryzyko wad uległo zmniejszeniu. Przy podobnych wynikach do Twoich jedna kobieta na 842 urodzi dziecko z ZD itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:18

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonia jest ok bo trisomia 21 jest skorygowana
    U nas lista prezentów nie za dluga ale troche sie nazbierało
    Dla starszej córki walizka na kosmetyki ( ona ma w pokoju sklep kosmetyczny dosłownie) i do tego ubrania
    Dla mlodszej kota ktory reaguje na dotyk ruch itd
    Dla brata ktory jest tubw uk i jego zony perfumy
    Dla mamy w pl perfum i torebka
    Dla brata ktory jest w pl perfum
    Dla babci ponad 90 lat nie mam pomyslu moja mama ma cos kupić
    Dla brata męża pas do gitary
    Dla brata męża żony portfel i perfum
    Ja dla mojego męża niestety bez prezentu dostanie pieniądze ale to dlatego ze on marzy o nowej perkusji a ja nie chce kupić sama więc on musi sam wybrac i to bedzie polaczone z jego 40stymi urodzinami ktore ma 28.12

GoNia1979, MEGI81 lubią tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • GoNia1979 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj laseczki bedzie szampan ale piccolo jutro na męzulka urodziny ,,, bardzo na
    prawde Wam dziękuję za pomoc w zrozumieniu badania..
    Wczoraj mój lekarz na wizycie powiedział mi ze najwazniejsze że na USG wszystko ok było.. wczoraj też badał dzidziola sam przepływy, kośc udową, główkę itd i wszystko ksiązkowo..
    powiem Wam że ten mój lekarz on jak widzi dzidziusia na ekranie to aż oczy mu błyszczą on żyje tą pracą.. notabene jest murzynem :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:26

Arwi, blubka, Moniqaaa, MEGI81, Maniuś lubią tę wiadomość

201705051770.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do monitora oddechu to u mnie bedzie podstawa ale to ze wzgledu na sytuacje ktora przeszlam z corka 7 lat temu
    Zachlysnela sie sluzem i stracila przytomnosc. Teraz monitor oddechu na nr 1 na liscie i na pewno bedzie a ze mieszkam w domu 3 pietrowym i tak musze miec nianie wiec kupię ja wraz z monitorem oddechu

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

• Kamilutek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zdecydowaliśmy, że w tym roku prezentów nie robimy, bo wszyscy gołodupce jesteśmy - my przez remont, brat przez odkładanie na chatę, bo mieszka w wynajmowanej "izolatce" a ma 31 lat i - jak to mówi - jest za stary na trzymanie butów za lodówką, więc rodzice też się dostosowali. Najwyżej będą mieli więcej kasy na pierwszą wnuczkę/pierwszego wnuka :)

Właśnie zżarłam całe opakowanie solidarnościowych palinek z kremem pistacjowym, weszły mi jak masło. Zżarłam, i dopiero po zżarciu przeczytałam skład - a tam 2% spirytusu... :/ Matka roku normalnie.

GoNia1979, Rudzik, Klaudia N., MEGI81, Kleopatra, dewa, Maniuś, aneta.be lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek przepraszam ale sie zasmialam
    Mysle, ze nic sie nie stanie a swoja droga mam ochote na barylki czekoladowe z alkoholem
    Dostalam slinotoku a tu lipa nie moge zjesc

Kamilutek, MEGI81 lubią tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

• Hope_ Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 08:27

zastrzeŻona, MEGI81 lubią tę wiadomość

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż policzyłam na kalkulatorze, 12 pralinek x 16,67 g x 2% spirytu - 4 gramy czystego alkoholu! Jedna dawka to 10 gramów, a że od pewnego czasu jestem na odwyku ciążowym i pewnie zmniejszyła mi się tolerancja, to ciekawa jestem, czy będę miała kaca :P

Baryłki czekoladowe z alkoholem, mniam! Albo tiramisu z biszkoptem nasączonym żubrówką... I nie, nie mam problemu z alkoholem (chyba) :)

MEGI81, daisy123 lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • bbee Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek, większość alkoholu w spożywanym jedzeniu jest trawiony przez enzymy w ślinie, więc niewiele trafia do krwioobiegu z tego ;)

Kamilutek, MEGI81 lubią tę wiadomość

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze się wtrącę odnośnie niani. Nawet w małym mieszkaniu się przydaje. Nie mówię o konieczności inwestowania w nianię za kilka stów, ale taką podstawową. Dokładnie taką mieliśmy http://allegro.pl/elektroniczna-niania-topcom-babytalker-2000-i6629963022.html
    Ten model jest dość stary, bo kupowany w 2009, ale pewnie są takie podstawowe i teraz i nie kosztują wiele. Przyda się, kiedy idziesz do łazienki, kiedy zamykasz kuchnię, bo trzaskasz garnkami, albo nie chcesz obudzić dziecka głośną rozmową w drugim pokoju. To samo, jak masz gości. Nie musisz co chwila skradać się na palcach, ani nasłuchiwać czy aby nie płacze. My mieszkaliśmy na pokoju z kuchnią i bardzo się przydawała. Oglądałam filmy wieczorami ze słuchawkami na uszach, gdyby nie niania nic bym nie usłyszała. A tak, to się włączała nieraz nawet, jak mąż zachrapał ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:49

• Moniqaaa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tośka jak się zobowiązałam tak zrobię no i uwierz mi, że jak wydam £2 na przesyłkę to nie zbiednieję. Broń Boże nie chcę zeby inne dziewczyny myślaly, że też muszą ci wysyłać czekady :)

Dla mnie to taka zabawa :) a ruch na pocztę się przyda, bo dupa rośnie ;) no i buciki dla mojego chlopca i tak kupię id cioci, takie najbardziej męskie :P

Także dawaj adres. Obiecuję, że nie wbiję ci się na wigilię ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 17:50

Rudzik, MEGI81, blubka, toska_88, Maniuś lubią tę wiadomość

• zastrzeŻona Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marie_marie, Kleopatra, Hope dzięki za odpowiedzi! Moja ginekolog mówi, że tsh mogę mieć do 2,5. Ale może rzeczywiście pójdę to skonsultować z jakimś endo. Jak tylko będę miała z kim zostawić Młodego :)

Co do niani to my chyba już jesteśmy od niej uzależnieni. W naszym mieszkaniu włączamy ją zawsze, mimo że Mały śpi za ścianą. Ale dzięki niani słyszę już Jego pierwsze wołanie, co sprawia, że reaguję w sekundzie i zanim się rozbudzi, czy wpadnie w histerię to sytuacja już opanowana i śpi dalej :)
    No a na wyjazdach to już w ogóle nam się sprawdza. My mamy nianię AVENT SCD560/00. Ale taką bez kamerki, bez oddechu, sam dźwięk. I w sumie wystarczająca jak dla nas :) Nawet w niewielkim mieszkaniu jak byłam sama na noc z Synkiem to mogłam sobie np.pójść spokojnie się wykąpać wieczorem,bo wiedziałam, że w razie płaczu zauważę, no i było czasami parę akcji, że wyskakiwałam spod prysznica :)

f2w3rjjgcqe8mphs.png
    zrz6anlixek9tsr0.png
    Aniołek * 16.02.2016
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniqa gratuluję synka! :)

Qasha u ciebie tania zwykła nainia się sprawdzi

Gonia wyniki ok, pewnie u Ciebie troche wpływ na to miał wiek)

ja mam nianię tomy tf550, ma lampkę, muzykę, daleki zasięg. Bardzo sobie chwalę tyle że mieszkam w domu. Na mieszkaniu darowałbym sobie bo taki metraż że i tak wszysko słychać

Moniqaaa lubi tę wiadomość

• marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoNia1979 wrote:

trisomia 21

trisomia 18

trisomia 13
    jak to rozumieć?????
    Gonia, ja to widzę tak, że ryzyko podstawowe jest do wieku, a skorygowane to jest właśnie to badane, czyli jak dla mnie super :) bo ryzyko jest jeszcze mniejsze.
    Czyli np, jak masz zespół Downa czyli trisomia 21 i masz ryzyko skorygowane 1:842, tzn że jest 'szansa' na urodzenie dziecka z ZD 1na 842 czyli niska.

Teraz widzę, że już Gonia dostałaś mnóstwo odpowiedzi..Tak to jest jak czytam i od razu odpowiadam, a później widzę jeszcze kolejne posty.
    Mój kuzyn ma jutro urodziny, czyli jest z Twpim meżęm z tego samego dnia :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 18:13

oar8yx8d9fawxkqt.png
‹‹ 779 780 781 782 783 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ