X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny imię ma się podobać rodzicom. Resztę olejcie :)

Kacper był szczepiony zgodnie z kalendarzem, dodatkowo meningokoki, pneumokoki i rotawirusy. Nigdy nie było żadnych powikłań i mały właściwie wcale nie choruje. Chodził do żłobka, przedszkola i teraz szkoły i może 2-3 razy w życiu miał antybiotyk. Czasami przyniesie przeziębienie, ale w takich skupiskach dzieci to nieuniknione. Mikołaj też będzie szczepiony.

Ja bodziaki mam różne - kopertowe, zapinane wzdłuż i w kroku, przez głowę itp. Podobnie kaftaniki j koszulki.
    Mam mnóstwo rampersów i pajacyków, ale nie wiem w jakich są rozmiarach, bo metki są powycinane. Jutro kupię rozmiar 56 i 62 z kilku różnych sklepów i sobie zmierzę.
    Co do pieluch to nastawiona jestem na pampersy, chusteczki Nivea, a kosmetyki emolium, oilatum albo Mustela. Wszystkich tych rzeczy używałam przy Kacperku i nie miał żadnych uczuleń.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • bbee Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co do szczepień przede wszystkim kieruję się zdaniem mojej siostry, która siedzi w temacie, gdyż jest farmaceutką, dokładnie zna składy szczepionek, temat powikłań i zagrożenie związane z nieszczepieniem, ona mówi, że szczepić, ale jest przeciwna przesadnym ładowaniem szczepionek w dzieci kiedy nie jest to konieczne np. odradza szczepienia na grypę czy rotawirusy (szczepów jest multum, a w szczepionce jest ich tylko 9, więc i tak niewiele to szczepienie daje), meningokoki tylko na południu Polski, na północy nie ma zagrożenia.
    Nie mam wiedzy medycznej i uważam się w tym temacie za głupia by sama tą decyzję podejmować, więc polegam na siostrze.
    A jak odwlec to szczepienie w pierwszej dobie? Na co to szczepienie? U nas witaminę K podają doustnie, to o to chodzi?

Hanię szczepiłam w systemie 5in1 plus pneumokoki.

ag194 lubi tę wiadomość

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że Mikołaj też nigdy nie doświadczy czerwonej pupy itp. Kacper nigdy tego nie miał. Tylko jak skończył rok, to siusiu robił na nocnik, a pieluchy tylko w gości i na noc. Jak miał trochę ponad 1,5 roku to całkowicie odstawiłam pieluchy i były tylko awaryjnie w żłobku i ma wyjazdy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2017, 10:37

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbee wrote:
    A jak odwlec to szczepienie w pierwszej dobie? Na co to szczepienie? U nas witaminę K podają doustnie, to o to chodzi?

Pierwsza dawka przeciw WZW typu B i gruźlica.
    Mówisz w szpitalu, że sobie nie życzysz podania szczepionki zaraz po porodzie, jak będą się pytali dlaczego, to można powiedzieć, że wakcynolodzy zalecają szczepić po stwierdzeniu braku przeciwwskazań - czyli stwierdzeniu dobrego stanu zdrowia dziecka (info od brata o medycznym wykształceniu i pracującego w laboratorium) - a jak to ocenić tuż po porodzie? Zgłosisz się do poradni w terminie późniejszym i nadrobisz.

bbee lubi tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutaj można porównać sobie kalendarze szczepień w różnych krajach:

http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy zdanie trzech dobrych pediatrów, którzy kazali mi szczepić Kacpra na meningokoki, pneumokoki i rotawirusy przez to, że miał pół roku jak poszedł do żłobka. Ja musiałam wrócić do pracy, a moja mama jest pielęgniarką i pracuje w żłobku, dlatego nie szukałam opiekunki. Byłych teściów też mam ze środowiska medycznego i z wielu niezależnych źródeł miałam informację, że tak małe dziecko przed oddaniem do żłobka lepiej zaszczepić.
    Teraz też mogę w każdej sytuacji liczyć na ich pomoc i wszelkie kontakty z różnymi specjalistami.

Ale szczepienie dzieci, to indywidualna sprawa rodziców.

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bulbka gratulacje :) w końcu sie dziewczyna pokazała :)

Uska ja szczepię, jedynie MMR odwlekam i zmieniam na priorix. Podobno od tego roku wchodza jakieś darmowe szczepienia chyba na pneumokoki. Wezmę bo darmowe ale Paula nie była szczepiona na pneumo, rota i meingo. Zaprzyjaźniony pediatra powiedział, ze jego zdaniem lepiej kase z 5w1 czy 6w1 przeznaczyć na rota

kamilutek bodziaki mam wszystkie i przez glowę i zapinane w kroku, po całości traktuje jako piżamki do spania. My rodzimy w maju więc jakoś też specjalmie nie będę ubierać, latem pewnie tyko bodziak do spania i tyle

Kamilutek, blubka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja konsultowalam to tylko z wujkiem chirurgiem. Jezt starszy juz ale ma corke 12 letnia (taka wpadka ;D) i mowi ze kiedys by szczepil ale teraz nie i ze ta swoja corke szczepiku wybiorczo ale tez ile lat temu. Polecil mi kilka ksiazek i w sumie uspokoil ze po to sa leki dostepne zebysmg mogli sie leczyc jak juz cos sie zlapie a nie faszerowac chemia od pierwszej doby zycia.

Na wit K w zastrzyku tez sie nie zgadzamy.
    Poza tym najlepsza naturalna szczepionka to CYC :D

• Kamilutek Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jeszcze jedno głupie pytanie odnośnie ciuszków.
    Chciałabym zamówić kilka sztuk bodziaków, bo skradły moje serce, ale nie wiem, na jaki rozmiar. Wiem, że warto mieć kilka różnych rozmiarów, ale jakiego najwięcej? 56?

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szwajcarska p. Doktor potwierdziła dziewczynkę :)
    450 gramów i 29 centymetrów :) wszystko Ok!

Miłego długiego weekendu :)

Kamilutek, Demsik, bbee, monika_89, Kleopatra, gaja_1, blubka, ag194, sylwucha89, amilka87, MEGI81, Uska, bezimienna, Anstice, Hope_, Camilia, Uszczesliwiona, sylwia1985, Arwi, Maniuś, Klaudia N., Karissa, rybka33, marie_marie22, aneta.be lubią tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Chciałabym zamówić kilka sztuk bodziaków, bo skradły moje serce, ale nie wiem, na jaki rozmiar. Wiem, że warto mieć kilka różnych rozmiarów, ale jakiego najwięcej? 56?

56 parę sztuk lepiej mieć więcej na 62 z tego co mi bliscy mówią :)

Kamilutek, MEGI81 lubią tę wiadomość

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
    20 lat . Łódź/Jelenia Góra
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek ciezko przewidziec jakie duze urodzi sie dziecko ;) Paula w 56 obchodziła 3mc a Kleopatra pisała ze jej chlopaki razu wskoczyi w 62

Kamilutek lubi tę wiadomość

• bbee Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    moja długo nosiła 62 i 68 :)
    Wszystko zależy od dziecka, bo jeśli np. będzie się zdarzać na początku częste ulewanie to dobrze mieć sporo ciuszków, ale tego nie przewidzisz...

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • Carolina Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje sporo na 56 a trochę też mam jeszcze mniejszych
    Moje dziewczyny były małe i krótkie
    Maz z poprzedniego związku też ma małe 2 córki
    Majego meza bratu ( blizniakowi) urodziła się w grudniu córka i też bardzo mała
    Cóż jak synek będzie większy to i tak później posprzedaje ubranka najwyżej nie zdąży ich znosić
    Na 62 mam trochę ubrań z next kupionych na wyprzedaży ale jak patrzę na ich wielkość to mam wrażenie że są olbrzymie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2017, 11:12

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • blubka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Ja stawiam w dużej ilości na 56 ale nasze dzieci rodziły się drobniutkie, jak syn się urodził nie miałam nic na 56 bo każdy mówił,że dziecko szybko rośnie itp ale on pływał w 62 i jak mąż przyjechał do szpitala po nas z kompletem na 62 dużo za dużym to dopiero w dniu wypisu pojechaliśmy do sklepu i kupiliśmy 3 komplety na 56. Więc możesz kupić na 56 ale nie musisz bo zawsze można uzupełnić garderobę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2017, 08:47

Kamilutek, mon!ta^ lubią tę wiadomość

• Carolina Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blubka to tak samo jak u mnie
    62cm moje dziewczyny nosiły w wieku może 3-4 msc
    Mlodsza córka miała 48cm dla
    Córki męża 46 i 48cm także zobaczymy może chlopiec będzie większy :) ale to prawda zawsze można dokupić ubranka na 56 bo one są normalnie dostępne w sklepach
    Ja mam nawet ubranka na 50cm ale te dostałam od znajomych

Kamilutek, blubka lubią tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blubka wrote:
    Tak, tak od początku czułam, że to córka ale w ostatnim czasie przestałam "mieć przeczucie".Z okazji wczorajszej wizyty pyknęłam rano zamówienie na c&a :-) Robicie tam zakupy? Ceny rewelacyjne np. 5pak body z krótkim rękawem za 19,90

Niestety już wyprzedane :( a imię dla córeczki zostaje Lilka?

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaaay Dziewczynki, szybka relacja z wczorajszego połówkowego! Trwało długo, było dokladne i wszystko w jak najlepszym porządku! Synuś waży 283 gramy, czyli nie jest olbrzymem, ale to 19 tydzień jak się okazuje :D Cały ma jakieś 22 cm, więc długi i chudy, nie wiadomo po kim, bo my raczej z tych okrągłych :D

Amilka, jak widać wszystko zależy od lekarza, moje połówkowe było mega dokładne.

Kopniaków i ruchów nie czuję, bo mam łożysko na przedniej ścianie, ale widziałam, że fikał koziołki i był baaaaardzo aktywny! Jesteśmy przeszczęśliwi, ale tak zalatani i rozwaleni, że nie ogarniamy!

Nie mam nawet czasu na wybranie położnej, szkoły rodzenia czy szpitala do porodu, a tutaj to obowiązkowe i już najwyższy czas! :/

Macie Ciotki! Taki Kubuś! :D Nosek i bródka po Mamusi, a co! :D

5dqwci.jpg

Dziękuję Wam za wsparcie i gratuluję udanych wizyt, może jutro Was doczytam Dziewczynki! Miłego dnia <3

Kamilutek, Forbidden, sylwucha89, blubka, amilka87, bbee, MEGI81, ag194, Uska, gaja_1, natalia1354, monika_89, bezimienna, Leirion, Anstice, Hope_, Camilia, Uszczesliwiona, GoNia1979, Kleopatra, Rudzik, Espera, sylwia1985, Maniuś, Agus26m, Karissa, rybka33, daisy123, marie_marie22 lubią tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny!

dobra, raz kozie śmierć :)

Zamówiłam 9 bodziaków (5 z krótkim rękawem zapinane w kroku, 4 kopertowe z długim), jedne śpiochy z długim rękawem zapinane po całości, koszulkę kopertową i dorzuciłam jeszcze 3 pary skarpetek, a co :)
    Do tego C&a dało mi 10% rabatu i za całość z dostawą zapłaciłam 200 PLN.

Wzięłam 56, bo Malutka jest na razie malutka, ale to przecież nic nie znaczy. Kolejne kupię na 62 :)

Blubka, jakby Chłop mi suszył głowę za zakupy, to zwalę na Ciebie :P

MEGI81, blubka lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • blubka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    dzięki dziewczyny!

dobra, raz kozie śmierć :)

Zamówiłam 9 bodziaków (5 z krótkim rękawem zapinane w kroku, 4 kopertowe z długim), jedne śpiochy z długim rękawem zapinane po całości, koszulkę kopertową i dorzuciłam jeszcze 3 pary skarpetek, a co :)
    Do tego C&a dało mi 10% rabatu i za całość z dostawą zapłaciłam 200 PLN.

Wzięłam 56, bo Malutka jest na razie malutka, ale to przecież nic nie znaczy. Kolejne kupię na 62 :)

Blubka, jakby Chłop mi suszył głowę za zakupy, to zwalę na Ciebie :P
    Chętnie odkupię :P

‹‹ 898 899 900 901 902 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ