MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziękuję dziewczyny
Taki mi się wysłanie wydawało, że chłopcy są zywiolowi, a przy tym strasznie rozkoszni
Jak na razie mężowi bliżej jest do Nikodema, zobaczymy.
Mój chłop tez cały dzień poza domem, dlatego jak sobie pomyślę, że od prawie 7 do 18 będę z maluchami sama to jakos się czuje przytloczona. Liczę na to, że mały będzie jak Iga i będzie duuuzo spał.
Ja chcę dokupić doatawke, ale taka na bok do wózka, taki ale fotelik. Iga lubi jeździć w wózku, a z nią robiłam prawie 10km spacery i teraz tez zamierzam. No to muszę mieć siedzisko, bo ona chyba nie da rady stać całą drogę. -
marie_marie22 wrote:Ciekawy temat na tapecie
czy te dwa tygodnie męża to mają być od razu wystawione czy np może je wziąć po tyg od tego gdy urodzę? Tzn wiem ze chyba od razu jakby był przy mnie ale pytam z ciekawości jakie są możliwości.
marie_marie22 lubi tę wiadomość
-
Dzisiaj byliśmy na obiedzie u Teściów i usłyszeliśmy, że oni dają nam na wózek i mamy nie dyskutować, bo szwagierce też dali. Powiedzieliśmy im, że chcieliśmy kupić sami, to kazali nam kupić sobie coś innego dla Mikołaja, a jak nie to np nowy telewizor, meble itp.
marie_marie22, Ju14, malgorzatka199, bbee, Arwi, Uszczesliwiona, sylwucha89, ag194, Rudzik, Maniuś, rybka33 lubią tę wiadomość
-
Monita, podziwiam ze tyle napisalas,tzn ze pamiętałaś aż tyyyle tematów by odpowiedzieć. Po prostu szacun
Jestem pierworodka i wszystko jest nowe wiec to wyjście na wesele pewnie będzie u mnie powodować i radość i wyrzuty sumienia. Wlanie może zrobię tak jak ktoś mi radził ze weźmiemy Lilę i któraś z jej babć do wynajętego pokoju by być blisko. Akurat wesele będzie nie w naszym mieście tylko jakieś 150 km dalej.
Kamilutek, podziwiam za porządek w szafieKamilutek, Uszczesliwiona, mon!ta^ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
mon!ta^ wrote:oj nie wiem jaki jest termin mi sie wyadje ze po wyjsciu ze szpitala od koljnego dnia. No ale moge sie mylic
Opiekę na mamusię tatuś może dostać na dwa tygodnie zaraz po wyjściu ze szpitala. Bo to jest zwolnienie (płatne 80%) wystawiane facetowi żeby mógł opiekować się kobietą, która dochodzi do siebie po porodzie i jeszcze zajmuje się dzieckiem.
Urlop tacierzyński - 2 tygodnie - do wykorzystania w dowolnym momencie do ukończenia przez dziecko 2 roku życia.marie_marie22, Ju14, Uszczesliwiona lubią tę wiadomość
-
marie_marie22 wrote:Czy któraś z Was ma lub będzie kupować dostawkę do łóżka? Mam na myśli takie łóżeczko turystyczne next to me. Ny byśmy to chcieli mieć. Jak to się sprawdza w praktyce? Wydaje mi się fajnym rozwiązaniem
My będziemy kupować.
Chcemy mieć i łóżeczko w pokoju dziecięcia, i taką dostawkę, bo jestem za duży leń, żeby latać w nocy ze swojego łóżka w swoim pokoju do pokoju dziecinnego, karmić pół godziny, i wracać z powrotem na 15 minut snu. Do tego jeszcze będziemy mieli kołyskę tradycyjną na parterze, żeby dzieć miał gdzie spać w ciągu dnia.
Jeszcze nie kupiliśmy nic, ale mam swoje przemyślenia:
- Next2me Chicco odpada bo jest koszmarnie brzydkie (tanie też nie jest);
- taką dostawkę-łóżeczko-kołyskę 3 w 1 za ok. 230-270,00 z materacem i pościelą polecają różne mamy: http://allegro.pl/biale-lozeczko-dostawne-dostawka-do-lozka-rodzicow-i6676557933.html - nawet jest niezłe wizualnie, ale jeśli się zdecydujemy na takie, to bez bez pościeli, bo i tak jej nie będę używać;
- kosz Mojżesza lub kołyska w takiej roli odpada, bo zależy nam na tym, aby materace dziecia i nasz były na jednym poziomie;Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2017, 18:38
marie_marie22 lubi tę wiadomość
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
nick nieaktualny
-
dewa, przesłuchałam Chłopa i zeznał mi w sprawie osuszania co następuje:
- nie stosujemy żadnych dmuchaw ani innych ustrojstw, tylko ogrzewanie kominkami podłączonymi do centralnego, można rozhajcować do 40 stopni albo i więcej; dmuchawy ponoć działają, ale osuszanie za ich pomocą trwa tygodniami (!)
- wszystkie przemoczone elementy w stylu płyt osb i inne, na których leży właściwa podłoga na parterze, idą weg. Obecnie wg Chłopa na całym parterze mamy zamiast podłogi dokładnie tę samą piękną ziemię, na której stoi nasz dom; zerwanie całości było jedyną słuszną opcją, bo osuszanie trwałoby miesiącami, a położenie nowej podłogi na zalaną skończyłoby się zgniciem całości;
- dzisiaj zdjęli też stare wykładziny na piętrze i zostawili nagie deski do suszenia; u nas jest tak, że do legarów od góry i dołu przybite są deski robiące odpowiednio na podłogę i strop, a wypełnienie między nimi jest piaszczysto-gliniaste, dobrze przepuszczalne i przewietrzalne, więc wyschnie samo w ciągu tych kilku tygodni, które miną do czasu przytwierdzania pływ kartonowo-gipsowych do sufitów;
Nasz dom jest stary i ma drewnianą konstrukcję i stropy; jeśli u Was jest beton, to obie sytuacje są niestety nieporównywalne. Ponoć trzeba zerwać wszystko do nagiego betonu i suszyć tak z miesiąc albo i dłużej.
(ps. u mnie w pracy położyli wykładzinę pvc na niedosuszony beton - a suszył się za pomocą dmuchaw ze 2 m-ce - i dzisiaj mamy co krok piękne bąble i całą wykładzinę do wymiany; wysychanie od wylania do położenia posadzek nasiąkliwych, takich jak panele, deski albo wykładziny, to minimum 3 m-ce)
zyrcia wrote:Ale kosz mojzesza mozna przeciez kupic ze stojakiem. Uzywke mozna wyrwac za stowke z groszem
Ale i tak żeby dziecia z niego wyjąć trzeba go podnieść ponad ściankę boczną; żeby go włożyć z powrotem, też trzeba go podnieść i opuścićdla mnie to już za dużo wysiłku jak na nocną porę
A tak na serio to chciałabym nie mieć żadnej "bariery" pionowej pomiędzy naszym a jego materacem.
Uszczesliwiona wrote:Julita a jak.to wygląda na własnej działalności? Bo mój w grudniu założył działalność i myślałam że jemu nic nie przysługuje. Bo na umowie każdemu przysługuje dodatkowe 2tyg urlopu
Uszczęśliwiona, to nie jest tak,że na działalności partnerowi się nic nie należy!
w kwestii tych dwóch tygodni ma takie same prawa jak pracownik zatrudniony na umowie i dostaje jeszcze zwrot ZUSu.
Proszę link
http://zus.pox.pl/zus/urlop-ojcowski-a-dzialalnosc-gospodarcza.htmWiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2017, 19:22
-
Dziękuję Rudzik
Witamy się w 23tygw neglizu bo w ciuchach dalej mało widać
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1c035f83bc54.jpgKleopatra, bbee, Forbidden, malgorzatka199, GoNia1979, sylwucha89, Kamilutek, marie_marie22, Madu1611, Hope_, Anstice, blubka, Arwi, MEGI81, ag194, Rudzik, sylwia1985, Maniuś, rybka33, monika_89 lubią tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny... moja dluga nie obecność spowodowana jest zlym samopoczuciem i problemami osobistymi..nerwy daja sie we.znaki brzuch boli ale Oli fika koziolki juz coraz czesciej i intensywniej..
Czytam was intensywnie gratuluje pieknych dzidzi
Witam nowe.dziewczyny
Zazdroszcze tak dalekich postepow zwiazanych z wyprawka.. u mnie.z nia cienko ale nadrobimy...
W czwartek wybieram sie na polowkowe badanie.. jutro zaczynamy 22 tydzien a to my z dzisiaj..
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/284dbc0f8bc3.jpgKamilutek, Madu1611, Uszczesliwiona, Hope_, bbee, Anstice, blubka, MEGI81, Kleopatra, ag194, Maniuś, Breezee lubią tę wiadomość
-
Kamilutek&Chłopie, dziękuję Wam bardzo. Już jutro popełnię pismo do administracji, niech mi wypierdzielają z tą dmuchawą a jak przyjdzie im na myśl przedstawienie mi rachunku za prąd za jej 3 tygodniową, bezowocną pracę, to zwinę ten rachunek w rulonik i wsadzę im głęboko w anusa.
Tutaj są posadzki betonowe, więc podejrzewam że trzeba będzie je potraktować tymi nawiertami. Jeżeli nie przyślą nam porządnej ekipy, która nie da mi gwarancji na to, że do kwietnia(!) będę miała panele i porządek, to szukamy innego mieszkania. Sąsiedzi z dołu mają w doopie i nie suszą, my tu burdel, straszą nas płaceniem za to wszystko, i to wszystko na nic? No kurwa, no way.
Dzięki jeszcze raz Kamilutek! :*Rudzik lubi tę wiadomość
-
Hej! Ale dzisiaj naprodukowałyście
Byłam dzisiaj znów oglądać wózki i chyba mamy toRoan bass soft skradł moje serce
Męzowi i mojej mamie, która go sponsoruje razem z tatą też się podobał. Co prawda też tą rączke miał dość wysoko ale jakoś mniej mi to przeszakdzało
Dla pewności przejedziemy jeszcze po innych 2 sklepach, które miałam w planach ale wątpie, że coś się zmieni.
Co do porodu, to ja nie czuje strachu przed bólem, pewnie pojawi się później. Jedyne o czym teraz myśle to, że z jakiś powodów nie będę mogła urodzić SN a w szpitalu na siłę będą próbowali wywołać i po wielkich moich męczarniach i jakiś kłopotach z dzieckiem dopiero wtedy wezmą mnie na CC, że poprostu niepotrzebnie wymęczą mnie i Małą. A opowieści o porodach mnie jakoś nie przerażają. Wychodzę z założenia, że każda z nas jest inna i jedna będzie "umierać" podczas porodu a druga kichnie i już będzie po wszystkim.
A jeśli chodzi o L4 dla taty po porodzie to z tego co mi wiadomo to nie jest nic innego jak opieka nad chorym członkiem rodziny. Jeśli mama wymaga opieki to wtedy lekarz może wystawić takie L4 na opiekę może być w szpitalu, może to zrobić gin albo lekarz pierwszego kontaktu. W ciągu roku przysługuje 14 dni i liczone są też weekendy. I nie musi być od razu po porodzie, jeśli np. mama zachoruje to pod warunkiem, że nikt inny nie może sprawować opieki nad nią i dzieckiem tata też może dostać opiekę.