MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Bolesny nie jest, ale wymusza określony ruch/postawę która jest nieprzyjemna. Działa na układ nerwowy...koryguje problem ze tak powiem u źródła. Każda metoda ma zwolenników i przeciwników... Ja się waham... I wcale nie jestem przekonana czy będę kontynuować. Teraz mam dr facto i to i to. Za 2tygodnie będę jeszcze u neurologa a w końcówce lipca u innego fizjo, które prowadzi kilka dzieciaków z agenezją, ale kiepsko z terminami.
szatanka lubi tę wiadomość
2020
2023 -
nick nieaktualnyMy chodziliśmy do : Dr n. zdr. Katarzyna Weber – Nowakowska. 👍 Polecam.
Nie jest zarozumiała, tylko taką dla ludzi.
Hania lubiła tam chodzić.😊
I co najważniejsze kazała nam pod jej okiem powtarzać wsZysrko. Bo tak się najlepiej zapamiętuje. I w razie co - korygowała błędy.
Dużo to dawało to fakt. Bo wiedziałam jak dojść do danej pozycji. A majtanie dzieckiem, i to do tego swoim pierwszym to straszny stres.
Oj tak potwierdzam od tych pozycji można sobie tak mięśnie wyrobić, że szok. A teraz te nasze maluszki to lekkie są.
A potem to już coraz gorzej.🤦🏻♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2020, 00:20
szatanka lubi tę wiadomość
-
Jeny Szatanka myśle, że gościu trochę przesadził z tym straszeniem, to co napisałaś jest raczej normalne w tym wieku niemowlaka. Ok poprawcie pozycje do noszenia ale uważam, że przesadzają. Wczoraj katowalam filmy mamyfizjoterapeutki ale bardziej z ciekawości co mogę z młodym na macie robić, odpal sobie na YouTube fajnie pokazuje dokładnie jak podnosić nosić ćwiczyć i właśnie też fajnie wyjaśnia, że do 3 miesiąca to wszystko jest normalne
Pamiętaj, że fizjo zarabia na tej wizycie i nie trudno wciskać rodzicom asymetrię, napięcie itd. skoro to raczej klasyk
PS. Gratuluje wyjścia do ludzililly. lubi tę wiadomość
-
Ajka wrote:Ręce a w zasadzie barki do podłoża nogi do góry...od tego się podobno wychodzi...
To moja podnosi nogi i pupke do gory jak lezy na pleckach...a jak na brzuszku to taka kolyske robi nohi i glowa do gory i do suebie....i jakby chciala nogi na glowe zarzucicPatrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
u nas syn byl troche rehabilitowany bo sie podciągać nie chciał... przychodziła fizjo i stwierdzała... nic- leniwe dziecko, zaczął się podciągac miesiąc pózniej. Na Vojte jednak sie patrzec nie moge bo brat byl to metoda rehabilitowany bardzo dlugo i krzyki mimo ze bylam mala pamietam do dzis...ale zaś jest bardzo skuteczna.
My kontrola ponowna bioder niebawem... jiz czuje po kosciach ze beda cyrki jak z mlodym -
nick nieaktualnyPattisonBM wrote:A myslalam ze te napiecia bada sie po 3mc zycia...
Ale badać można wcześniej. 😊 Prawidłową obsługą dziecka można wspomóc by nic gorszego się nie stało.
Bo czasami wcześnie widać, że coś złego się dzieję. Na dany wiek są normy.
U mojej pierworodnej to było widoczne na pierwszy rzut oka. Przy podstawowych czynnościach w domu rzucało się w oczy, że coś jest nie tak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2020, 11:36
-
no mojej nie wychodzi próba tracji zgodnie z wiekiem i ma wiekszosc czasu zamkniete piastki... nawet pediatra stwierdzila ze ma oslabiony korpus i za wysoki napiecie w raczkach... a mala jeszcze nie ma 3 miesiecy... podobno zmiana napiecia nastepuje stopniowo po 6 tygodniu i juz po tym czasie mozna zauwazyc ze robi sie problem...2020
2023 -
Aa Szatanka to nawiązywanie kontaktu jest też raczej normalne spokojnie, Oli jest starszy a potrafi też na mój głos i twarz bujać w obłokach zanim się spojrzy. Ja się w ogóle nie przejmuje dajmy się tym dzieciom spokojnie zaadaptować to tego szalonego świata ☺️
-
U mnie akurat z tą asymetria...to jest silna preferencja strony prawej i mniejsze oczko po lewej... natomiast w leżeniu na plecach już zwykle mamy symetrie... zwłaszcza jak zabawki są na górze... no chyba że jest zmęczona i zasypia. Mała zaczęła się obracać na boki ale znów tylko w prawa stronę...jak leży na brzuchu z uniesioną głową to też lekko ucieka na bok.... Także ten...
A piąstki są otwarte często jak wyciąga do zabawek, zawsze jak je i śpi... reszta czasu zamknięte albo inaczej cyklicznie otwierane i zaciskane... zwłaszcza jak się kompieWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2020, 12:29
2020
2023 -
Na macie Oli też ma symetrię ale na przewijaku już nie, za to się nie obraca jeszcze ani nie trzyma głowy ładnie na brzuchu ale ma czas chłopak jeszcze. Jest 3 tygodnie do tyłu więc na spokojnie podchodzę do tego. Piąstki znowu ma bardzo rzadko zaciśnięte.
-
nick nieaktualnyKarolllla wrote:Ajka to jest konkret akurat (swoją drogą miałam pytać jak te piąstki) ale Szatanke wydaje mi się, ze nastraszył bo asymetrię raczej każde dziecko ma jeszcze w tym wieku na takiego bananka. Przynajmniej ja tak ten wpis odebrałam
Ale też bywa już na tym etapie patologiczne !
Pielęgnacja dziecka w odpowiedni sposób nie zaszkodzi. A nie będzie pogłębiać stanu..
Bo nawet na tak wczesnym etapie może się rzucać w oczy, że coś jest nie tak.
Ja teraz widzę różnicę między córkami. Bardzo ich ciało się różni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2020, 13:28
-
PLPaulina wrote:Asymetria czy napięcie jest fizjologiczne do 3msc.
Ale też bywa już na tym etapie patologiczne ! Tym bardziej nikt tu nie mówi by nie wiadomo co nie robić z dzieckiem.
Ale pielęgnacja dziecka w odpowiedni sposób nie zaszkodzi. A nie będzie pogłębiać stanu..
Bo często zła pielęgnacja rodziców jest kluczem do wszystkiego.
Prawda jest taka, że ze względu na wadę wszyscy czepiają się Weroniki i jej rozwoju... no ale ja wolę jednak działać, żeby wszystko było najlepiej jak to tylko mozliwe
2020
2023 -
Moja ma piastki jak je bo musi cos trzymać i wydaje mi sie ze jak sie skupia to tez zaciska piastki na pieluszce moich wlosach,
Mam wrazenie,ze mala tez ma faze takich zawieszek np w tv cos jest i patrzy tam z otwarta buzia albo np na zyrandol...wtedy nic nie jest wazne ani mama ani butla... i tez czasem moge mowic i zero reakcji albo opóźniona na mnie...po prostu spojrze jak bede miec ochote a nie jak mnie wolasz..Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
PLPaulina wrote:Asymetria czy napięcie jest fizjologiczne do 3msc.
Ale też bywa już na tym etapie patologiczne !
Pielęgnacja dziecka w odpowiedni sposób nie zaszkodzi. A nie będzie pogłębiać stanu..
Bo nawet na tak wczesnym etapie może się rzucać w oczy, że coś jest nie tak.
Ja teraz widzę różnicę między córkami. Bardzo ich ciało się różni.
No tak jasne tylko zabrzmiało to jakby nie wiadomo co jej było, a na pewno wystarczy drobna korekta i nie stresowanie się tym -
U nas na szkole rodzenia fizjo stwierdzila ze gro dzieci sobie poradzi nawet jak rodzice zle je obsluguja,choc ona chce zeby dziecko cwiczylo.
Wiec tez mysle,ze nie trzeba sie stresowac...np ja nie obsługuje malej w sposob jaki sie powinno,bo zajęłoby mi to wszystko wieki,a mala szybko sie denerwuje...mam nadzieje,ze za duzo jej nie zaszkodze i dam rade lepiej ja obsluzyc,jak bedzie juz lepiej trzymac glowe...Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
PLPaulina lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Ja wczoraj jadłam truskawki i kapuche i dziś jeden z lepszych dni ma mały
zrobiliśmy sobie piknik nawet na ogrodzie. Fajnie mu się dzień stabilizuje - jedna drzemka 2,5h i dwie po 0,5h. Coraz lepiej jest
w nocy nadal średnio, pobudki zamiast rzadziej coraz częściej ale może i to się zmieni. Jak u Was w tym temacie? Jak nocki?
Zaczynaja mnie naromiast bolec plecy bo mały klockiem już jest. Robicie jakieś ćwiczenia?
A co do fizjo i lekarzy.. ostatnio zaczęłam myśleć ze my młode mamy panikujemy co jest w pełni normalne a lekarze zamiast uspokajać ze tak jest (wysypka, krzyk, płacz, napięcie) to jeszcze to podsycają. U mnie jak były płacze i krzyki to odrazu ze kolki i tona kropli które bardziej szkodziły. Osteopata ze jakieś napięcie i alergia bo ciemieniucha jest a jak na ostatniej wizycie powiedziałam ze wszystko super (tak się umówiliśmy z mężem bo chcieliśmy żeby to była ostatnia wizyta) to on nagle ze faktycznie mega poprawa 🤦🏻♀️ Myślałam ze mój główki nie trzyma po czym jak ręce ułożyłam pod główka razem to nagle ładnie.
Mam wrażenie ze polowe chorób się nam wmawia. Tak jak Karolla u Ciebie pamietam było z waga a teraz ten fizjo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2020, 20:44
Frufru lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
nick nieaktualny