X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lily a nie kurczy przy tym nóżek do brzucha albo nie puszcza bąków? U Nas tak było jak małego bolał brzuszek, że nagle nie wiadomo skąd był płacz i nie szło go uspokoić.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Wg producenta można już noworodki w nim nosić, w środku jest wkladka dla noworodków od min 3.5 kg 53 - 68cm) i później drugi poziom 62-100 cm max 15 kg. Chyba od 5 MC można nosić przodem do świata a po roku na plecach.

Cenowo tez ladnie kosztuje 😪🤑😱

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja niestety po każdej kąpieli tak mam. Nie wiem z czego to wynika. Zawsze wpada w płacz jak ją ubieramy. I tak już jest dopóki jedzenia nie dostanie. Ale z głodu to nie jest, bo godzinę po jedzeniu też takie akcje ma.
    Ale moje dziecko nabrało regularności to szok. Zegarek mogę z nią ustawiać. 1.5 h i spać na 45 minut. Czasem muszę chwilę ją przetrzymać ze spaniem bo np. jest pora jedzenia to już się wkurza. Ostatnio ją zostawiliśmy z babcią. Przed wyjazdem powiedziałam o której się obudzi i był szok jak co do minuty tak spała. Tym bardziej że babcia zna ją od innej strony 😉
    A po drzemce zawsze jeszcze 15 minut bawi się rączkami i fika sobie. Nadal sporo płacze i czasem wpada w szał ale jest o niebo lepiej. W ogóle doszłam do wniosku że ona była aż tak trudna bo był duży problem ze snem, ciągle się wybudzała z bólem brzuszka. Dziś miałam tego najlepszy przykład. Spała nie 45 minut tylko 30 bo coś ją męczyło, cała czerwona sie zrobiła i nawet jak już jej przeszło to była zmęczona, rozdrażniona i płaczliwa. Więc ona wcale nie potrzebuje tak mało snu jak myślałam, po prostu nigdy nie mogła dospać do końca drzemki przez te problemy brzuszkowe. A noce faktycznie są różne, ale nie ma tragedii. Mój organizm już się przestawił na krótki sen.

• lilly. Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Lily a nie kurczy przy tym nóżek do brzucha albo nie puszcza bąków? U Nas tak było jak małego bolał brzuszek, że nagle nie wiadomo skąd był płacz i nie szło go uspokoić.

Nie właśnie, cały był sztywny z wyprostowanymi nóżkami. Potem na rękach i przy piersi spokoj w 5 minut

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Cenowo tez ladnie kosztuje 😪🤑😱

Nam się udało kupić nowe na allegro za 480 zł, miało "zmęczone" Opakowanie, jest na OLX też sporo mało używanych w bardzo dobrym stanie, np po jednych wakacjach albo ktoś dostał w prezencie i nie używał, ogłoszenia głównie z Wawy więc jak ktoś ma okazję podjechać i zobaczyć to może warto. W empiku byly na promocji po 585 zł całkiem nowe.

Lily to nie mam pomysłu.
    My zmieniliśmy kolejność toalety, mamy 2 kubki z przygotowana wodą i pierwsze robimy dupke i zakładamy pieluchy a później jedziemy buzię. Zmiania kolejności u Nas pomogła, i mycie w większości razy kończymy spokojnie, wcześniej bywało różnie.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi a może faktycznie coś z tym snem bo jedyna prawidłowość jaka zauważyłam to:
    dzień w który mało płacze - śpi powyżej 15h (15-16) - je poniżej 3h (2-2,5)
    dzień w który więcej płacze - śpi poniżej 13h (12-13) - je powyżej 3h (3,5-4)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 20:54

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boze dziewczyny tak czytam o tych drzemkach, u nas to jest katastrofa, łącznie jak spi 1,5h w dzień to wszystko. I nie ma opcji żeby go zmusić, czasami to już na rzęsach staje bo co tu robic? W ogóle na 3 skończone miesiące trochę nam się dziecko zepsuło, do tej pory w ogóle nie płakał a od kilku dni jest jakaś maruda i jeśli nas przy nim nie ma to jęczy i płacze, jak nas widzi to jest super. Mogłam go do tego przyzwyczaić?
    Noce tez trochę gorsze ostatnio były bo wstaje co 2h, możliwe ze to przez te upały?

• MIMI Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly myślę że coś w tym może być. Wiem że są dzieci które potrzebują mało snu, i sama myślałam że moja taka jest a tu się okazuje że problem był gdzie indziej. W zeszłą sobotę np totalnie inny dzień, nie mogła spać z wrażenia i cały dzień totalna maruda z ciągłymi atakami złości. Więc teraz chociaż wiem że w takiej sytuacji musi być lulanko i spać.

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello po kilku dniach przerwy. Nadrobiłam trochę.
    Lilly mi to brzmi, że jemu jest zimno po kąpieli. Dlatego się uspokaja dopiero jak go ubierzesz i przytulisz. Z cieplej kąpieli moment przebierania to jednak chłodek.
    U nas drugi tydzień wojaży, tym razem u rodziny. Oli miał jedną gorszą noc jak znowu był po ponad 5h w trasie, a tak to jak w zegarku drzemki po 2/3 h i noc jak w domu, ale że mu je rozbijam bo akurat gdzieś wychodzimy/jedziemy to ma focha na twarzy 😉 Mam wrażenie, że gdyby nie to wybijanie go ze snu to jemu jest wszystko jedno gdzie jest. Zachowuje się identycznie jak w domu.
    Z rodziny miałam niezły ubaw bo jak płakał to jakieś kombinacje, bujania, noszenia a ja tylko kwitowałam - głodny albo spać mu się chce odłóż do wózka na brzuch zaśnie w 5 min, nikt nie dowierzał, każdy chciał nosić a jego po 5 min w wózku już nie było 🤷🏼‍♀️ Babcia przeżywała tylko, że się udusi na tym brzuchu 😏
    Jutro wracamy na weekend do Wawy i w poniedziałek jeszcze z przyjaciółką sama z Olim jadę na 4 dni do stadniny. I kończę wycieczki dam mu odpocząć ☺️

lilly. lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też od jakiegoś czasu jest ryk nie z tej ziemi po wyjęciu z kąpieli i tylko jeśli zrobię szybko jakieś czary-mary to uda mi się go zdusić w zarodku. Teoria robocza jest taka, że na maska spodobały jej się kąpiele i jest wkurzona, że już koniec, ale jeszcze nie sprawdzona.

Potem przy karmieniu też zazwyczaj jest jakieś marudzenie, ale tylko kilka minut i udaje się dziecię spacyfikować. Zawsze się pocieszam wtedy, że gdy nasza już smacznie śpi, gdzieś u sąsiadów jakiś maluch nadaje jeszcze przez kilka godzin.

Noce też, niestety, coraz gorsze. Od jakiegoś już czasu miałam lekki problem, żeby uśpić ją po nocnym karmieniu, a dziś w nocy to już był dramat, chyba ze 3 h nie mogła zasnąć. Tak że mój sen skrócił się diametralnie... do 2 h 😱. Za to potem w dzień odsypiałyśmy i to też niedobrze, bo burzy cały rytm dnia. NO ale może to tak wyjątkowo po szczepieniu, wczoraj też miała cały dzień lekki stan podgorączkowy i mam nadzieję, że to przez to, a nie jakiś nowy standard.

Dzisiaj podcięliśmy wędzidełko, aczkolwiek lekarz nieco ostudził nasze nadzieje, mówiąc, że nie jest ono jakoś bardzo mocno skrócone i może to nie być przyczyną naszych problemów, tylko nieprawidłowa technika ssania, którą na tym etapie trudno będzie poprawić. Po dłuższej rozmowie postanowiliśmy jednak podciąć i zobaczymy.

Ech, ogólnie ciężki tydzień za naszym dzieckiem, ale w niedzielę jedziemy na tydzień do teściów i mam nadzieję, że sobie odpocznie przebywając dużo na ogrodzie.

Karollla, Oli powinien dostać odznakę podróżnik roku.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2020, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Wg producenta można już noworodki w nim nosić, w środku jest wkladka dla noworodków od min 3.5 kg 53 - 68cm) i później drugi poziom 62-100 cm max 15 kg. Chyba od 5 MC można nosić przodem do świata a po roku na plecach.
    Co tam producent pisze to ja akurat nie ufam.
    Ale mówisz, że fizjo na ten pozwolił ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 23:31

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2020, 03:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Co tam producent pisze to ja akurat nie ufam.
    Ale mówisz, że fizjo na ten pozwolił ?

Powiedziała, ze jedyne nosidla które może polecić to te babybjorn, bo sprawdzała dokładnie ofertę bo szukają dla swojego chrześniaka. Odrazu zaznaczyła że nie ma z tego żadnych profitów.
    Dwa razy dopytywaliśmy czy nie musi do niego siedzieć i samodzielnie trzymać głowy
    A dziś rozmawiałam jeszcze z Naszym rehsbilitantem i on tez mówił że są bardzo dobre.

PLPaulina, lilly. lubią tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2020, 05:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcowka takie to nosidlo - https://www.empik.com/babybjorn-mini-nosidelko-mesh-antracytowy-3d-babybjorn,p1203183565,dziecko-p?utm_medium=oferty_cpc&utm_source=ceneo.pl&utm_content=p1203183565&utm_term=Dziecko+i+mama&utm_campaign=bid

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2020, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Powiedziała, ze jedyne nosidla które może polecić to te babybjorn, bo sprawdzała dokładnie ofertę bo szukają dla swojego chrześniaka. Odrazu zaznaczyła że nie ma z tego żadnych profitów.
    Dwa razy dopytywaliśmy czy nie musi do niego siedzieć i samodzielnie trzymać głowy
    A dziś rozmawiałam jeszcze z Naszym rehsbilitantem i on tez mówił że są bardzo dobre.

Dziewczyny polecam Wam grupę na fejsie „Chustonoszenie” jest masa doradców, opinii i rankingów. To nosidło jest tam zjechane, że nie nadaje się dla niesiedzącego dziecka. Samemu trzeba oczywiście z własnym rozumem ale zauważyłam, że doradczynie mocno podważają to co mówią fizjo bo oni się na chustach nie znają. Jedno co zauważyłam zależy tam każdemu na zdrowiu dziecka więc w sumie polecam grupę. Wpiszcie sobie w lupkę w grupie nazwę nosidła, które Was interesuje i jest dużo postów.
    Stamtąd też podsyłam link do artykułu może komuś się przyda:
    http://dziubdziak.pl/jak-wybrac-nosidlo-do-noszenia-dziecka/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2020, 07:11

PLPaulina lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Catlady Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2020, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, jakiś czas temu polecałaś jakiś apteczny krem z filtrem na słońce dla maluszków, ale nie mogę odszukać posta. Przypomnisz nazwę? I czy ten krem można stosować dla dzieci 2mies+?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2020, 07:58

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati my mamy takie
    https://www.empik.com/babybjorn-one-air-nosidelko-antracytowe-babybjorn,p1188370620,dziecko-p

Karola ja też zauważyłam ze jest spory konflikt i różnica zdań na linii fizjoterapeuci i zwolennicy chustoniszenia. Tak jak powiedziałaś każdy musi sam zdecydować.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwolennicy chustonoszenia są dla mnie mało obiektywni. Polecają to co sami wybrali..

A ja ze względu na wygodę i czas bym wolała nosidło. Ale ciągle się boję.

Ajka lubi tę wiadomość

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:

A ja ze względu na wygodę i czas bym wolała nosidło. Ale ciągle się boję.

No my na razie też ostrożnie i na chwilę, chcielibyśmy chociaż z psami iść na spacer w 3, a po leśnych, zarośniętych drogach wózkiem nie przejedziemy.
    Poza tym Antek waży strasznie dużo i jak się później zaczną jazdy zębami i będzie go trzeba nosić to chciałabym móc odciążyć kręgosłup.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest tam dużo argumentów za i przeciw rożnym produktom nie ogólniki więc można dla siebie coś znaleźć. Jest sporo nosideł wymienianych, które spełniają standardy bezpieczeństwa. Nie jest to sekta chustowników ;)

PLPaulina lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2020, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą w dolinie kościeliskiej mijałam taką parkę, wystrojoną, on japonki...ona z małą dziewczynką trochę większą od Oliwierka albo taką samą przodem w takim wisiadle. Przyznam szczerze, że serce mnie aż bolało jak na to patrzyłam bo dziecko wyprostowane jak lalka latało na prawo i lewo 😕 No ale każdy jest dorosły i robi jak uważa. Na pewno do czegoś te nosidła służą.

qdkk2n0a42gt09gc.png
‹‹ 1042 1043 1044 1045 1046 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ