MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój mały od 2 dni śpi w mega dziwnej pozycji, na boku i głowa bardzo odgieta do tyłu 🤪 chyba niedobrze...
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:09
lipcowka86, Karolllla, szatanka, PLPaulina, Ajka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, aiuto! Teściowa znowu mnie molestuje! Czy Wasze dzieci śpią w skarpetkach? Przypominam, że my mamy w domu 24 stopnie, więc ja zakładam małe na noc body, spodenki i gołe stópki. Przykrywam kocykiem od brzuska w dół. Tutaj u teściów jest jeden stopień mniej (!) i teściowa oczywiście znowu mnie męczy, że dziecko wychładzam.
Andzia, słodziak.
Aha, i podziwiam Was za to trzymanie diety. Ja nie jadłam nabiału 2 tygodnie i to była dla mnie katorga. Na szczęście moje dziecko chyba nie jest nadwrażliwcem.
A wczoraj szok, zważyliśmy ją przed wyjazdem i od poniedziałku wieczorem do niedzieli rano był przyrost 200 g. Mam wrażenie, że podcięcie wędzidełka poskutkowało, bo je teraz jak najęta. Choć jeden już taki kilkudniowy okres też mieliśmy i potem znowu coś się zepsuło...
A któraś oprócz Lilly podcinała wędzidełko? Chyba nie kojarzę, a my mamy problem z jego masowaniem i chciałam się poradzić.
Ja z moją gadki sobie urządzam już od kilku tygodni. Wcześniej mówiła tylko gu i ge, a teraz już tak nawija jak najęta. Bardzo dużo dziwnych sylab potrafi z siebie wydobyć, zwłaszcza jak popędza męża, żeby ją szybciej przewijał 🤣. Karolla, ja tak miałam do niedawna, że ona sobie sama gapiła się w okno (trzeba jej było tylko rozchylić zasłony), ale niestety ostatnio zaczęła marudzić, żeby z nią łazić po domu.Na szczęście teraz tata ma 2 tygodnie urlopu i on z nią łazi, a ja mam nadzieję, że przez ten czas jej przejdzie (złudne, wiem).
Odkryła też kopanie nogami w zabawki na macie, żeby zaczęły się bujać, ale zupełnie nie ogarnia, że może to samo robić rączkami. Te na razie służą głównie do obgryzania w paszczy. Zakładałam jej nawet na nadgarstki takie grzechotki, to w ogóle ich nie rejestrowała nawet. O chwytaniu więc nie ma u nas nawet mowy jeszcze. Za to przestała przeraźliwie płakać po przełożeniu na brzuch. Nie jest to wciąż jej ulubiona pozycja, ale chwilę poleży i się porozgląda zanim się zmęczy i rozbeczy, tak że jest postęp.
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:16
-
nick nieaktualnySzatanka, skarpetki i czapka to podstawa nawet w upały. 😁
A tak serio to nie śpimy w skarpetkach. Ani 2 msc, ani 2 letnia córka nie śpią. Mamy teraz w nocy 21-22°.
Oj ile ja się nasłuchałam już tych pierdół o ubieraniu.
+30° a teściowa mi starszą potrafi ubrać w koszulkę z długim rękawem.
A zawału dostaje gdy lata na boso po trawie. 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2020, 12:42
lipcowka86 lubi tę wiadomość
-
Weronika śpi w takim cienkim pajacu, więc coś na kształt skarpetek ma... przykrywam ją lekką bambusową pieluszką, tak ze rece zostają na wierzchu, rano pieluszka zwykle staje się gryzakiem,a mała jest tylko w pajacu...także jakby miała gołe nogi to mogłaby zmarznąć odkryta, bo o 4-5 rano robi się u mnie w domu chłodno.
PS Szatanka na chwytanie to raczej się nie nastawiaj przez jakieś 3-4 tygodnie,bo to za wczesnie...2020
2023 -
nick nieaktualnylilly. wrote:Sam leżeć godzinę 🔝 dla mnie to jakaś abstrakcja 😂 jak to u Ciebie wyglada? Na macie jest? Co robi? Czy u innych dziewczyn tez takie cuda?
on kocha sufit i lampy, ma takie fazy ze do nich gada śmieje się itd. Może mam duchy na chacie
matę tez lubi ale strasznie żywy jest i ograniczam mu żeby nie skakał tak do zabawek.
U bas tez dieta bez bmk bo problemy skórne..szatanka, lilly. lubią tę wiadomość
-
A ja muszę się pochwalić że wczoraj chrzciliśmy Wiktorię i zachowała się mega. Przed mszą zaczęła płakać bo to była jej pora drzemki, ale szybko mi na rękach zasnęła. Bałam się ją odłożyć do wózka więc całą mszę trzymałam. Przy chrzcie lekko sie wzdrygnęła ale nawet oczu nie otworzyła. Na imprezie też super, płakała tylko jak chciała spać. W ogóle ostatnio to są jedyne powody jej płaczu, głód i zmęczenie więc ja widzę ogromną zmianę w miarę zbliżania się do końca 3 miesiąca.
Moja śpi w skarpetkach bo ciągle nogi wyciąga na wierzch.szatanka lubi tę wiadomość
-
A i problemy brzuszkowe też już zupełnie przechodzą. Trzeci dzień z rzędu nie miała ataku rano. Kupę robi bez płaczu wiec super. Tylko nie wiem co pomogło, zmiana mleka czy masaż osteopatki, który też niby miał pomóc. Nie ważne co, ważne że jest lepiej.
PLPaulina, lipcowka86, szatanka, lilly. lubią tę wiadomość
-
Ja właśnie dlatego daję spodenki, bo raz ją zastałam w środku nocy kompletnie rozkopaną, a śpimy przy uchylonym oknie, żeby się nie udusić. Stopy zostawiam gołe, żeby sobie mogła wyciągnąć jak będzie jej gorąco, ku zgrozie teściowej, of course.
U nas też już głod i sen to głowne powody płaczu. Tak to mam całkiem zadowolone, rozchichrane dziecko. A jak sobie przypomnę początki...
Polećcie jakiś nebulizator. Taki co się nada i dla małej i dla nas. -
nick nieaktualnyA ja ciągle czytam i czytam o tych nosidełkach. Ogólnie to ponoć żadne nie jest polecane dla niesiedzącego dziecka.
Ale to tak jak z bujaczkiem.
Cis takiego mi wpadło w oko:
CHICCO BOPPY COMFYFIT - NOSIDEŁKO CHUSTA 2W1
I NOSIDEŁKO CLOSE CABOO, ponoć nawet Zawitkowski je akceptuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2020, 18:50
-
nick nieaktualny
-
Byłam dziś na fizjoterapii... i po chorobie trochę sobie Bobathami polecimy... W ogóle fizjo jest zachwycona rozwojem małej... ilościowo jest wszystko co trzeba i więcej... jakościowo pewne rzeczy są niedobre z powodu słabego brzuszka, ale i tu jest lepiej. A jeśli chodzi o chwytanie to mała jest na poziomie 4 miesiace + . A przecież ona już te zabawki tak pięknie łapie i trzyma od ponad 2 tygodni... Ale jestem dumna.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2020, 19:40
MIMI, PattisonBM, Andzia86, szatanka, PLPaulina, Karolllla, lipcowka86, lilly. lubią tę wiadomość
2020
2023 -
Szatanka my albo sam bodziak ale ostatnio bluzka o spodenki albo cienki pajacyk czy rampers na dlugi rekaw i dlugie spodnie przykrywam cienkim kocykiem zebym mogla spokojnie spac kiedy Lila sie nawet rozkopie...a co do czapek i skarpet noe zakladamy nawet na dwór;) chyba ze zanosi sie na deszcz...czapa tylko po kapieli choc staram sie wytrzec wlosy do sucha.
Mamy taki nebulizator
https://www.apteka-melissa.pl/produkt/tech-med-inhalator-membranowy-tm-neb-micro-1-szt,24085.html
Ed
Kurcze Ajka Wiki jest super a tak sie balas o jej rozwojpieknie...
Moja tez trzyma glowke przez 3 min...tylko nie pamieta jak moze odpoczac wiec ryk...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2020, 19:52
szatanka lubi tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Ajka, pięknie!
A ja dopiero co Wam zdążyłam powiedzieć, że młoda nie ogarnia rączek, a tu kilka godzin później na macie znalazłam ją ze zwisającym misiem w dłoniach, który do tego był sporo ośliniony, więc na pewno wylądował w paszczy. Potem jeszcze raz to powtórzyła. Na pewno nie było to super świadome itd., ale coś chyba zaczyna jej świtać, do czego jeszcze mogą służyć ręce.
Dzięki za polecenie inhalatorów. Ja wciąż się zastanawiam właśnie, czy tłokowy, czy membranowy.kasia_1988, Ajka, MIMI lubią tę wiadomość
-
MIMI a tak z ciekawości miałaś CC czy rodziła SN?
Byliśmy dziś u gastrologa skonsultować to USG brzucha i mówił że jelita dzieci po CC są słabiej skoloniziwane przez bakterie niż dzieci po porodzie SN i stąd większość problemów mojego dziecia.
I tak wlasnie sie zastanawiam jak to jest u Was? -
lipcowka86 wrote:MIMI a tak z ciekawości miałaś CC czy rodziła SN?
Byliśmy dziś u gastrologa skonsultować to USG brzucha i mówił że jelita dzieci po CC są słabiej skoloniziwane przez bakterie niż dzieci po porodzie SN i stąd większość problemów mojego dziecia.
I tak wlasnie sie zastanawiam jak to jest u Was?