X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    O widzisz, ja w poniedziałek mam neurologopedę, to tez podpytam jak to jest, bo ciekawa jestem opinii. O ile nam nie odwołają wizyty😏 chociaż to pewnie jak ze wszystkim, każdy ma swoje zdanie🤷‍♀️

Drzemka, to podpytaj jeszcze, czy dziecko może samo jeść łyżeczką od samego początku, please. 😏

Dzisiaj mój małż ma wolne i zajmuje się małą (teraz są na spacerze), a ja głównie pracuję i zajmuję się domem. Kuźwa niby dalej kołchoz, ale powiem Wam, że miła odmiana ;) Do czego to doszło 🤣

Laski, a Wasze dzieci wszystkie sylabizują? Wczoraj widziałam filmik z córką kuzyna o miesiąc młodszą i ona gada jak najęta. A moja to czasem coś furknie i wypowie jakąś głoskę i tyle. Parę dni temu powiedziała okek, a tak to raczej stęka tylko. Neurolog kazała mi to obserwować.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka, zapytam🙂

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli przestał sylabizować. Niby trochę się martwię ale z drugiej strony teoretycznie jeszcze ma czas, więc jak ze wszystkim raczej na luzie podchodzę ale obserwuje. Może wszystkie siły wkłada w te wygibasy z przemieszczaniem, nie wiem.

Ajka ja tak zaczęłam robić nieświadomie, najpierw papki ze słoika, teraz od kilku dni sama robię to tylko widelcem rozdziabane i widzę dużą różnicę w memłaniu. Super mu idą te grudy, a jeszcze miesiąc temu wypluwał. Stopniowo zacznę większe kawałki dawać i tak jakoś pójdzie. Brokuła przed chwilą pięknie zjadł.

Ale tak ogółem to z tą mową chyba jak ze wszystkim nie ma co popadać w paranoje, że jak nie blw to gorszy rozwój itp. Syn mojego M. na papkach wychowany, gęba mu się nie zamyka i od samego początku bardzo szybko i ładnie mówił, bez seplenienia itp. Co już nie wspomnę, że teraz jako 10 latek mówi mówi mam wrażenie ładniej niż rówieśnicy, a zasób słownictwa większy niż niejeden dorosły, a to wszystko od pochłaniania ogromnych ilości książek. Także jemu brak blw (10 lat temu nikt tego nie znał) w niczym nie zaszkodził :)

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No właśnie. Wytłumaczcie mi patent z tym kapciem. o.O Chodzi o taki kapeć, w którym chodzicie? Ja to swoje ściągam nawet ja wchodzę na jej matę i jakoś nie widzę, żeby mi żarła zasyfionego kapcia...
    Kuba jak tylko zobaczy leżące kapcie, to się do nich czołga. Moje crocsy kocha, próbuję je gryźć, lizać, wkłada palce w dziury. Nie żebym mu pozwalała, ale czasem mu się uda 🙈 wczoraj mnie uryzl w palec od stopy, siedziałam przy stole, piłam kawę a on z maty się dokulał i dawaj do palucha..

Drzemka, Karolllla lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że to taki okres przejściowy bo moja też już się wycisza i prawie nic nie mówi a jeszcze 2 tygodnie temu ją nagrywałam jechała równo mamamam tatat bababa jak się rozkręciła to bez przerwy

Karolllla lubi tę wiadomość

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja raczej tylko „mamama” i to tez czasem cisza przez pare dni. I coś tam dziwnie beblocze po swojemu ale sylabizowaniem bym tego nie nazwała 😆

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie ma sylabizowania, bardziej krzyki i jęki😏

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Charakterystyczne jest, że dzieciaczki milką jak nabywają nową umiejętność jak juz ją nabedą, to znow zaczną gadac... Jeżeli dziecko jeszcze nie gaworzy (sylabizuje) to takie zniknięcie zabaw głosowych to zwiastun, że niedługo zacznie właśnie gaworzyć.

Na gaworzenie jest czas do 10 miesiąca. Ja strasznie się bałam, że Weronika nie bedzie gaworzyć wtedy kiedy trzeba (to jest prekursor mowy), dlatego doktoryzowałam się w temacie gaworzenie

U nas bububububu pojawiło się w dniu gdy skonczyla poł roku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2020, 15:53

2020 :)
    2023 :)
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Oli przestał sylabizować. Niby trochę się martwię ale z drugiej strony teoretycznie jeszcze ma czas, więc jak ze wszystkim raczej na luzie podchodzę ale obserwuje. Może wszystkie siły wkłada w te wygibasy z przemieszczaniem, nie wiem.

Ajka ja tak zaczęłam robić nieświadomie, najpierw papki ze słoika, teraz od kilku dni sama robię to tylko widelcem rozdziabane i widzę dużą różnicę w memłaniu. Super mu idą te grudy, a jeszcze miesiąc temu wypluwał. Stopniowo zacznę większe kawałki dawać i tak jakoś pójdzie. Brokuła przed chwilą pięknie zjadł.

Ale tak ogółem to z tą mową chyba jak ze wszystkim nie ma co popadać w paranoje, że jak nie blw to gorszy rozwój itp. Syn mojego M. na papkach wychowany, gęba mu się nie zamyka i od samego początku bardzo szybko i ładnie mówił, bez seplenienia itp. Co już nie wspomnę, że teraz jako 10 latek mówi mówi mam wrażenie ładniej niż rówieśnicy, a zasób słownictwa większy niż niejeden dorosły, a to wszystko od pochłaniania ogromnych ilości książek. Także jemu brak blw (10 lat temu nikt tego nie znał) w niczym nie zaszkodził :)

Dokładnie mój starszak też na papkach się wychował I gada jak najęty.
    Jak mieli w.przedszkolu logopedę to Pani mi powiedziała, że do niego nie ma zastrzeżeń mało tego Ona woli jak dzieci uczą się od niego mowy bo bardziej woleli jego naśladować niż Panią 😉
    Więc też nie wierzę w to ze BLW jakoś bardziej wpływa na mowę, że papki szkodzą itp

Nie wiem może u mnie zasługa,że uwielbia książki i potrafiłam godzinami czytać A On powtarzał po mnie 🤷‍♀️
    A może, że nigdy do niego nie mowiłam A gu A Blu itp . Albo niuniuś bubuś gdzie Twoje mleckoooo 🤦‍♀️🤣🤣🤣
    U nas normalnie mówimy dlatego może też od razu załapał 🤷‍♀️🤔🤔🤔

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2020, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ktoś do dziecka mówi tak zdrobniale? To chyba tylko na filmach widziałam 😆

• Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, moja mama nie slyszala o blw, ale mi dzis mowi, ze juz za chwile bede mlodej mogla dac w kawalkach i ze sobie sama lapka zje... takze ten...

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    A ktoś do dziecka mówi tak zdrobniale? To chyba tylko na filmach widziałam 😆

Mówią mówią
    Nawet mój Alan w klasie ma chłopca MATEUSZA. I Tata cały czas do niego Niuniuś daj ponoszę Twój plecacek .
    Niuniuś A cio jadłeś na obiadek 😉

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaa, moja mama czasem mówi. Np. Dziendobly wnusiu. I ja zaraz warcze, że młody R nie będzie wymawiać...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cio to ja akurat tez czasem mowie, a Wewronika aktualnie jest zwana Bubi Belzebubi,wczesniej było Bubu, Maciupek, Bulerbinka, Dziaborka, Ciumkoidek
    pewnie cos pominelam, ale nie wszystko pamietam -

Z resztą nie uwazam używania zdrobnień za coś złego - mam na myśli oczywiście takie normalne zdrobienia typu kot- kotek-koteczek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2020, 16:36

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zdrabniam ale nie, że mlecko cy blokułek 😂 No ale nie da się do takiego bobasa mówić poważnie cały czas. Oli jest Gadatek, Dziubek Kaszubek, Pandzioszek, Kokosek, Dziobak i różne cuda heheh

Ajka to dobrze piszesz bo młody już nawet rano przestał gadać, widać że mieli w głowie ale dźwięk się nie wydobywa. A tak to wrzaski i piski i śmiechy i śmiecho kaszel.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka, wychodzi na to, że Twoja to jednak najbardziej rozwinięta jest z naszych dzieci, a Ty się tak bałaś. :)

Moja za to słabo z tym głużeniem nawet, no ale ona się głównie wkurza i spina. Jak jest wyluzowana i sobie leży z nogami w górze, to od razu coś tam sobie pod nosem dziamgoli.

U nas jest brzdączyca, bąblelczyca, a obecnie pindziolinka. 😂

O, właśnie powiedziałą geg, więc coś tam się jednak dzieje, ale wiadomo - schizę mam.

Catlady, mata fajnie, ale z umiarkowanym entuzjazmem. Pszczoła ze skip-hopa ją zahipnotyzowała, ale to wiadomo - elektronika. Dobrze sprawdza się diabelskie koło, podrzucam linka:

A i tak największą robotę zrobił dzisiaj worek strunowy wypełniany trzema zmiętolonymi kolorowymi karteczkami. Poszłam za Waszą radą i wykombinowałam takie coś na prędce z tego, co miałam pod ręką, a zabawy było na pół h co najmniej ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2020, 17:40

Buena88, Karolllla, Ajka lubią tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Buena88 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2020, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie włochate kapcie, więc tam to już w ogóle syf musi być, to jej nie pozwalam brać do buzi, trochę się oburza, ale w końcu bawi się nimi tylko. Mam inne kapcie, nie włochate, może je wygrzebie i będę jej pozwalać oblizywać skoro pediatra zaleca 😅😆

Dzięki za podpowiadajki z tymi przedmiotami :)

Moja też nie gaworzy, przeważnie piszczy, kaszle ( i to porządnie, jak stary dziad 😂), skrzeczy i woła "ej"( powtarzam, że nie ładnie tak wołać do mamy, ale nie słucha 🤷‍♀️😆).

Karolllla, Anka12 lubią tę wiadomość

Ola, 14.05.2020r :)
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buena zaleca to może jednak za dużo powiedziane... hihihi

Buena88 lubi tę wiadomość

• Frufru Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też wymyślam milion przezwisk, aż Kuba pomyśli, że ma inaczej na imię, niż ma...

A ten mój jest gaduła, jak się rozkręci to potrafi tak dobre kilkanaście minut ajajajowac i blablać, choć oczywiście najczęściej jest to mammama... Czasem mam wrażenie, że opieprza zabawki

Buena88, Karolllla lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Też wymyślam milion przezwisk, aż Kuba pomyśli, że ma inaczej na imię, niż ma...

A ten mój jest gaduła, jak się rozkręci to potrafi tak dobre kilkanaście minut ajajajowac i blablać, choć oczywiście najczęściej jest to mammama... Czasem mam wrażenie, że opieprza zabawki

Weronika jak jest średnio zadowolona to ajajuje w kółko...

‹‹ 1274 1275 1276 1277 1278 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ